lauantai 20. lokakuuta 2018

HAAVE NAULAKOSTA

Kun lapset olivat pieniä, he halusivat tavaratalosta suurin piirtein puolet. – Äiti, mä haluaisin tän, oli usein kuultu lause. Yleensä vastasin, että ensin siitä pitää haaveilla. Jos se vielä kotona tuntuu tärkeältä, sen ostamista voidaan hyvin harkita. Useimmiten kaikki toiveet unohtuivat heti seuraavalle osastolle siirryttyä tai viimeistään kotona. Silloin tällöin oli joitakin tavaroita, joista puhuttiin vielä kotonakin. Harkittiin, ehkä säästettiin rahaa tai toivottiin lahjaksi. Eräs kävelevä koira sai jopa nimen ja lapsi kirjoitti sille kirjeen. Hän sai tuon koiran joululahjaksi.

Ei ollut ihan niin yksinkertaista.

Minä haaveilin vuoden naulakosta, jossa voisi talviaikaan säilyttää puutarhatyökaluja. Olin saanut mielestäni yksinkertaisen idean: patinoituneeseen laudanpätkään ruuvataan koukut ja – simsalabim –naulakko on valmis. Ei ollut ihan niin yksinkertaista.


Viime syksynä ostin naulakkoon sopivat Riviera Maisonin koukut. Koukut olivat korkeita, joten tarvittiin leveä lauta. Koska meillä ei ole navettaa, jonka ylisiltä hakea vanhoja lautoja, turvauduin nettiin, sukulaisiin ja ystäviin. Tuloksena oli kolme lautaa, jotka olivat liian kapeita ja lyhyitä. Yhdestä laudasta saatiin kuitenkin ulkonaulakko.


Päätin ostaa leveän laudan ja käsitellä sen
rautavihtrillillä vanhan näköiseksi.

Päätin ostaa leveän laudan ja käsitellä sen rautavihtrillillä eli rautasulfaatilla vanhan näköiseksi. Menin rautakauppaan, jossa arvelin olevan maakunnan laajimmat lautavalikoimat. Olihan siellä vaikka minkä mittaista lautaa, mutta ei juuri sellaista, jota etsin. Käynti Lauta Oy:llä ratkaisi asian. Mies toi peräkärryllä parhaimman laudan, jonka löysi. Laudassa oli oksan reikiä, mutta sopiva ehjä pätkä silti saatiin.

Lauta jäi siis nojailemaan
tallin eteläseinustalle kesän ajaksi.

Keväällä käsittelin laudan rautavihtrillillä. Jotta puu patinoituisi, sen pitäisi olla auringonvalossa 2-3 kuukautta. Lauta jäi siis nojailemaan tallin eteläseinustalle kesän ajaksi. Muutamassa päivässä aineen vaikutus alkoi näkyä ja lauta muuttui vihertäväksi. Onneksi väri muuttui lopulta harmaanruskeaksi. Kääntelin lautaa silloin tällöin kun huomasin, että kääntely auttaa saamaan paremman lopputuloksen.

Mielestäni laudan väri on nyt oikein hyvä.

Syksyllä väri oli halutunlainen. Kiireidensä keskellä mies ruuvasi koukut lautaan ja kiinnitti naulakon seinään. – En tiennyt, että sinulla oli  tänään kiire, ei sinun olisi tarvinnut sitä tänään laittaa, sanoin. – Halusin laittaa sen, vaikka oli kiire, mies sanoi. – Tiesin sen olevan sinulle tärkeä, hän lisäsi.


Idean tähän juttuun sain Sirkulta (Kukkia & Haaveita -blogista). Hän kysyi arvontaan osallistuessaan: ”Mikä on viimeisin haaveesi puutarhassa, joka on toteutunut?” Kiitos, Sirkku, kivasta kysymyksestä!

21 kommenttia:

  1. Ei ole helppoa vaikka on navetta jonka ylisiltä hakea milloin mitäkin, kovin monesti se milloin mitäkin on vääränlaista, -kokoista ja pituista. Sitten vähän sovelletaan. Hyvä naulakko on säilytyksen a ja o. Minulla on samankaltainen karjakeittiön seinällä, vanha lauta joka maalattu jo kymmeniä vuosia sitten ällön mintunvihreäksi ja siinä tuollaiset kaksiosaiset koukut. Väliin lyöty pari naulaakin kun työkaluja on jostain syystä kertynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ja minä kun luulin, että sieltä löytyy aina kaikenlaista ihmeellistä ja juuri sillä hetkellä tarpeellista :)

      Joo, nyt oikein huomaa, miten paljon naulakko selkiyttää tilan käyttöä.

      Hyvin on teillä naulakko palvellut kun rupeaa olemaan jo antiikkiarvoa. Eihän sitä passaa mennä maalaamaankaan, ettei alkuperäinen tyyli kärsi ;)

      Poista
  2. Naulakosta tulikin kiva ja noihin kauniisiin koukkuihin on varmasti ilo ripustaa työkalut roikkumaan.
    Mukavaa lauantai-illan jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Olen niin iloinen tuosta haaveeni toteutumisesta, että se lisää intoa puutarhahommiin vielä näin syksylläkin :)

      Poista
    2. Ja tosiaan: oikein hyvää viikonloppua sinnekin päin!

      Poista
  3. Taas nii viimmeesenpäälle toteutettu tyä. Hiano!

    VastaaPoista
  4. Tuo on kyllä kaunis! Ehdottomasti pitkän haaveilun ja koko kesän kestäneen patinoitumisen väärti! Meilläkin on työkalunaulakko: käsittelemättömään raakalautaan ruuvattu "suunnilleen" tasaisin välein ruuveja yläviistoon ja koko komeus varaston seinällä. Ehkä lauta harmaantuu kauniiksi kymmenen vuoden sisään, muutenpa siitä ei saa kaunista edes parhaalla mielikuvituksella :D Mukavaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna! Teilläkin on varmasti toimiva naulakko ja onpahan itse tehty :) Itse olen vähän liikaakin kauneuden perään kun siivouskomeronkin pitää olla nätti :)

      Kiitos, oikein hyvää alkavaa viikkoa teille sinne!

      Poista
  5. Ihana naulakko ja ihana mies! 😊
    Meilläkin on käsitelty paria kohdetta rautavihtrillillä, hyvin on toiminut ja puu on saanut kauniin vanhan sävyn.
    Tuo sinun naulakkosi on kyllä arjen luksusluokkaa, kelpaa siinä tärkeiden työkalujen roikuskella 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Virpi ♥ Olen kyllä tosi onnellinen, että mieheni ymmärtää näitä minun hullutuksiani :)

      Yllätyin, että rautavihtrilli alkoi vaikuttaa niin nopeasti, vaikka vihreys aluksi säikäyttikin.

      Olen niin paljon kotona, että tykkään kun arjessa on vähän luksusta :)

      Poista
  6. Naulakot ja järjestys on tärkeää ja kun se kaikki on vielä noin kaunista ja siistiä, voi niitä ihailla talvellakin! Meillä työkaluvarasto jää talveksi omilleen - sinne palataan vasta keväällä. Virkistävää sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pirkko! Käyn silloin tällöin kastelemassa kukkia, joten varastossa tulee käytyä talvellakin ja aina se on yhtä ihanaa :) Tulee aina niin puutarhafiilis.

      Kiitos, mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  7. Hyvää kannattaa odottaa!
    Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!
    Hiljaa hyvä tulee ajatellen aivan kaunista!

    Kaunis naulakko sinun aarteille!💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaisu, ihanasta kommentistasi ♥ Tuo kolmas sanonta onkin minulle aivan uusi. Kauniisti ja osuvasti sanottu kuin myös nuo muutkin.

      Poista
  8. Hieno naulakko! Hyvää kannattaa odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heidi! Onhan se niin, että nyt siitä osaa nauttia sitäkin enemmän, kun naulakko ei tullut sormia napsauttamalla.

      Poista
  9. Kaunis työkalunaulakko, hyvin suunniteltu ja toteutettu.

    VastaaPoista
  10. Haaveen pitkäaikainen toteutus oli varmasti palkitsevaa! Hieno naulakko, joka vissisti onkin tarpeeseen ja vuosien ilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän siitä tosiaan nauttii kun sitä ehti niin kauan odottaa. Parhaita asioita pitää odottaa ensin :) Tarpeeseen tuli. Kiitos, Tita, mukavasta palautteesta!

      Poista