RUUSUT

Sisällysluettelo:
Nilsinruusu - Rosa Harisonii ’Nils’
Juhannusruusu ’Plena’ - Rosa pimpinellifolia ’Plena’
Kanadalainen ruusu 'J.P. Connell' - Rosa 'J.P. Connell'
Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’ - Rosa ’Morden Blush’
Köynnösruusu ’New Dawn’ - Rosa ’New Dawn’
Karoliinanruusu - Rosa carolina
Morsionruusu – Rosa pimpinellifolia ’Juhannusmorsian’
Puistoruusu 'Aicha' - Rosa pimpinellifolia 'Aicha'
Ranskanruusu ’Cuthbert Grant - Rosa ’Cuthbert Grant’
Ranskanruusu 'Olkkala' - Rosa 'Olkkala'
Tarhakurtturuusu ’Lac Majeau’ - Rosa Rugosa ’Lac Majeau’
Tarhakurtturuusu 'Ritausma’ - Rosa Rugosa-ryhmä 'Ritausma' 
Kurtturuusu ’Sävel’ - Rosa Rugosa ’Sävel’
Tertturuusu ’Schneewittchen’ - Rosa ’Schneewittchen’
Ryhmäruusu `Queen Elisabeth` - Rosa `Queen Elisabeth`
Äitienpäiväruusu ilman lajikenimeä - Rosa
16

RUUSUT – ROSA


Vinkki!
Mirrinminttu ja ruusu ovat kassinen yhdistelmä. Peittokurjenpolvi suojaa ruusun ympäristöä rikkaruohottumiselta.

HARISONINRUUSU – ROSA HARISONII

Nilsinruusu
Rosa Harisonii ’Nils’ 

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme Muhoksella Oulujoen Taimistolla, josta ostin ex tempore tämän ruusun. ’Nils’ on korkeudeltaan 1,5–2 m. Se kukkii kesä– heinäkuussa yksinkertaisin valkoisin kukin. Vyöhykkeille I-VI. Hinta 12,50

Lainaus blogista 15.9.2019: "Kiitos blogiystävien, en ehtinyt ostaa suunnittelemiani valkoisia kurtturuusuja. Nythän niiden myynti on kielletty. Niiden tilalle suunnittelin hankkivani yksinkertaisia juhannusruusuja. 

Kyselin eräältä taimistolta yksinkertaista juhannusruusua, mutta myyjä sanoi, ettei sellaista taida olla olemassakaan. Olin sellaisen netistä bongannut, mutta kaikkialla myydään vain puolikerrottua 'Plenaa'. Melkein jo uskoin tuota myyjää. Kuinka ollakaan, törmäsin haaveilemaani yksinkertaiseen juhannusruusuun Riihimäellä Pirilän Kukkatalossa vain huomatakseni, että se kasvaakin vain 50–100 cm korkeaksi. Jouduin siis sittenkin valitsemaan sen puolikerrotun 'Plenan' saadakseni muurille suurin piirtein yhtä korkeat ruusut. Ruusun tarina sai myöhemminn yllättävän käänteen. Kerron siitä vähän jäljempänä.

Palataanpa vielä ruusuihin. Minulla oli haaveena saada kestäviä ruusuja muurin päälle: valkoisia, vaaleanpunaisia ja aniliininpunaisia. Valkoisten löytämisessä oli ollut ongelmia, joten valpastuin heti kun näin Oulujoen Taimistolla kymmenien ruusujen rivistössä yksinkertaisen valkokukkaisen Nilsinruusun. Koska kokeus oli sopiva ja vyöhykesuositus I-VI sen enempää pohtimatta valitsimme tanakimman 'Nilsin' mukaamme."

Vinkki!
Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.

KANADALAINEN RUUSU – ROSA

Kanadalainen ruusu 'J.P. Connell'
Rosa 'J.P. Connell'

Kestävä ja erittäin kaunis kanadalainen ruusu vuodelta 1987. Kermankeltaiset kukat ovat kerrottuja ja tuoksuvat miedosti. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Vähäpiikkinen, kasvultaan melko pysty ja voimakas. Hyvä leikkokukkana. Taimet omajuurisia. Viihtyy syvämultaisessa, hyvin kalkitussa, ravinnerikkaassa ja multaisassa maassa. Keväällä leikataan vain talven aikana kuihtuneet ja paleltuneet oksat.

Kesäkuun 8. päivä 2023: ”Asuntovaunu on kytketty auton perään ja navigaattori näyttää reitin pikkuteitä pitkin Tiipiläntielle Lietoon. Kotipihassa on kylmää ja sateista, mutta matkalla on poutaa. Aurinkokin pilkistelee. Kanojen rehusäkki auton perään ja sitten nokka kohti Turkua.

Olen vuoden ajan haaveillut vaaleanpunaisesta ruususta kanalan edustalle, mutta viime päivinä olenkin alkanut unelmoida vaaleankeltaisesta kanadalaisesta ruususta nimeltä ’J. P. Connell’. Se kukkii parhaillaan. Yksi taimi riittää.  Ostoslistallani on myös pioneja, joista olen päättänyt valita kolme vaaleanpunaisen / aprikoosin väristä ’Pink Hawaiian Coralia’. Jouko hoputtaa syömään. Vielä nopeasti tiibetinkoirankielen siemenet ja kassalle. Silloin tulee tenkkapoo. Käytävän varrella on köynnöskehikoita tarjouksessa. Hinta ei ole paha, mutta ne ovat ruosteen värisiä. Minulle kävisi paremmin musta tai harmaa, mutta löydänkö tähän hintaan yhtä hyviä muualta? Harmittelenko seuraavassa kaupassa, jos jätän tämän ostamatta… Mietin pää sauhuten, mutta Jouko ratkaisee asian. – Ota tämä, ei meillä ole enempää aikaa, hän sanoo kärsimättömästi ja niin menemme maksamaan.

Kortteliravintola Navetta on viihtyisä ja ruoka herkullista. Napa ritisten lähdemme Viherlassilaa kohti. - - - ”  Istutin tämän Kanalan edustalle.

Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’
Rosa ’Morden Blush’

"Isän 80-vuotissyntymäpäiväjuhlat 2018, mutta ilman puutarhaa ei tämäkään päivä jäänyt. Viherlandiassa ehdin tehdä nopean kierroksen. Olin onnellinen kun löysin ’Morden Blush’ –ruusun ja kalvakankeltaiset kehäkukat sekä vanhanajan limsapullot maljakoiksi."

Vinkki!
Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista.
Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Kuihtunut nuppu poistetaan sivuverson tyveä myöten.

KÖYNNÖSRUUSU – ROSA

Köynnösruusu ’New Dawn’
Rosa ’New Dawn’

Kesti pitkään ennen kuin ihastuin ruusuihin. Kun lopulta löysin ruusut, niitä piti saada vähän sinne sun tänne. Ensimmäiset köynnösruusuni ostin syksyllä 2014 Haikalalta. Ne istutin ruusukaareen. Ruusut kukkivat niin ihastuttavasti seuraavana kesänä, että 2015 ostin näitä ’New Dawneja’ kaksi lisää K-raudasta, jossa ne olivat puoleen hintaan. Istutin ne Joukon hyvällä avustuksella köynnösikkunan molemmin puolin.

2015: No joo – luin huhtikuussa, että ’New Dawn’ olisi pitänyt suojata! En siis ollut suojannut. Aika monta versoa oli kuitenkin selvinnyt ihan ok.

Minä pidän näistä reippaista kasveista! Ne kasvavat tomerina, lehdet kiiltelevät ja versot kurkottelevat kohti köynnöskaarta.

2016: Viime talvi oli ankara enkä suojannut mitään kasveja. Ruusukaaren yksilöt selvisivät hyvin. Ne toki palelluttivat versonsa, mutta alkoivat kasvaa aika nopeasti uudelleen. Köynnösikkunan ruusut menivät menojaan.

Vinkki!
Köynnösruusuista poistetaan aikaisin keväällä kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista, noin 3–5-vuotiaista ruusuista poistetaan lisäksi vanhoja versoja.

Kevätleikkauksessa köynnösruusuista leikataan siis heikot versot kokonaan ja vahvat versot leikataan 6-10 silmun yläpuolelta. Jos köynnösruusu on jäänyt säännöllisesti leikkaamatta, se nuorennetaan varhain keväällä. Vanhimmat haarat poistetaan kokonaan, ja nuoremmat versot lyhennetään 40–50 sentin mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

LUONNONRUUSU – ROSA

Karoliinanruusu
Rosa carolina

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme Muhoksella Oulujoen Taimistolla varta vasten tämän ruusun takia. Ostin yhden ruusun itselleni ja toisen  Karoliina-kummitytölle.

Pienehköä (100 cm) ja kasvupaikan suhteen vaatimatonta karoliinanruusua istutetaan paljon teiden varsille ja puistoihin, missä se peittää nopeasti maanpinnan kasvattamalla runsaasti juurivesoja. Se kukkii pitkään heinä-elokuussa. Kukkivissa oksissa on niukasti ohuita piikkejä. Hennot haarat. Lehdistö on himmeänvihreä, pienikokoinen. Vaaleanliilanpunaiset kukat ovat 5 cm leveitä ja miedosti tuoksuvia. Kiulukat ovat pikkuruisia punaisia palloja. Hinta 12 e. 

PIMPINELLARUUSUT – ROSA PIMPINELLIFOLIA

Juhannusruusu ’Plena’
Rosa pimpinellifolia ’Plena’ / Rosa spinosissima 'Plena'

Olin alkuun sivuuttanut kaikki ruusut vaikeahoitoisina ja vaativina piikkipuskina. Kirjoista saamieni vaikutteiden vuoksi kuitenkin innostuin. Ajattelin, että pitäisihän minun saada yksi ruusupenkki mirrinminttuineen. Olin niin suomalainen, että päädyin juhannusruusuun, vaikka harkitsinkin vakavasti ’Iceberg’ -ruusua. Tiedä vaikka innostun kokeilemaan vielä sitäkin. Piikikäshän tuo juhannusruusu on ja taimet olivat aika mitäänsanomattoman näköisiä retkottajia, mutta naapurustossa näkemäni taimet ovat olleet hyvin kauniita ja tuoneet myös tuoksullaan kesätunnelman.

Ostin yhden ruusun Honkasen puutarhalta 15.8.2013. Anneli ja Kassu varoittivat, ettei pensasruusuja kannata istuttaa muuten kuin betonin sisään. Pohjaton saavi kuulemma käy hyvin. Sellaiseen sen sitten istutin.

Vinkki!
Mikäli haluaa juhannusruusua leikata, on se tehtävä heti kukinnan jälkeen. Tällöin pensas ehtii kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana keväänä.

"Ryhmän ruusuja leikataan mahdollisimman vähän. Kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan tietenkin heti lumen sulettua. Muu kevätleikkaus ei ole tarpeen. Leikkaamalla ruusuja keväällä menetetään ehkä koko sen kesän kukinta. Jos pensasta on tarpeen madaltaa, muuten muotoilla tai poistaa liian pitkiä vuosiversoja, on työ parasta tehdä kesä-heinäkuun vaihteessa tai heti kukinnan päätyttyä. Pensas ehtii silloin kesän aikana kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana kesänä eikä kukintarytmi häiriinny leikkaamisesta."

Morsionruusu 'Juhannusmorsian'
Rosa pimpinellifolia ’Juhannusmorsian’

Oli Joukon syntymäpäivä 2019. Hoitelimme muutamia asioita Tampereella ja kävimme syömässä kiinalaisessa. Ravintolan aukeamista odotellessa ehdimme käydä Hankkijalla (Morsionruusu), Bauhausissa (patjarikko ja köynnöstuen jalat) ja Hong Kongissa (kylmänkukat). Oli mukava päivä, vaikka emme nähtävyyksissä käyneetkään.

Ostin neljä Morsionruusua Viherlassilasta 28.4.2020 kun kävimme hakemassa siitosmunia Nousiaisista. Siellä oli sopivasti Viisi ruusua neljän hinnalla -tarjous, joten nämä tuli ostettua ’Ritausman’ kylkiäisinä. Istutin ruusut muurin päälle.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Näitä muurilla menestyneitä ruusuja tuli nyt neljä kappaletta.

Vinkki!
Keväällä vanhat oksat poistetaan maata myöten. Kestää varhain keväällä tehdyn alasleikkauksen. Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.

PUISTORUUSU – ROSA

Puistoruusu 'Aicha'
Rosa pimpinellifolia 'Aicha' (Puistoruusu-ryhmä)

Ajoimme Antioksidanttiklinikalle aamulla sen jälkeen palasimme kotiin muutaman taimiston kautta 18.6.2019. Tämän ’Aichan’ ostin Sofianlehdosta. Myyntipaikan kyltissä luki, että ’Aicha’ kukkii juhannuksesta alkaen runsaasti ja tekee vielä yksittäisiä kukkia loppukesällä. Kukat tuoksuvat. Vyöhykkeille I-III. Hinta 18,50 e. 

Lainaus blogista 15.9.2019: "Ritausma-ruusua en ehtinyt löytää kun mieleni jo muuttui. Törmäsin eräässä kirjassa tarhakurtturuusuun nimeltä 'Agnes'. En pidä kirkkaankeltaisesta, mutta tuo vaalea, voinkeltaiseksi mainittu ruusu kolahti. Sen sanottiin olevan kestävin keltainen tarhakurtturuusu. Tehtävä vaikeutui entisestään, sillä lajiketta ei myydä monessa paikassa.

Onneksi olimme menossa Helsinkiin ja palatessa oli mahdollisuus käydä Sofianlehdossa. Ostinko 'Agnes' -ruusun? En, vaikka niitä siellä olikin. Taimistoa vastapäätä kasvaa komea puistoruusu 'Aicha'. Se oli juuri parhaassa kukassaan. Täynnä voinkeltaisia ja lähes valkoisia kukkia. Oli varminta ostaa sellainen keltainen, josta varmasti tykkää. 'Agnes' ei kukkinut vielä ja myyjät sanoivat sen kukintaa melko kirkkaankeltaiseksi. Puistoruusua puolsi myös kolme viikkoa kestävä kukinta. Nyt olemme 'Aichan' onnelliset omistajat."

Vinkki!
Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Kuihtunut nuppu poistetaan sivuverson tyveä myöten.

RANSKANRUUSU – ROSA GALLICA

Ranskanruusu ’Cuthbert Grant’
Rosa ’Cuthbert Grant’

Kävin Joukon kanssa Porissa ihan vain vaihtelun vuoksi. Elokuun 20. päivänä 2021 kirjoitin puutarhapäiväkirjaani: ”Kolmannen kirpputorin ja pienten ostosten jälkeen Joukolla alkaa olla jo hätä, etteivät tavarat mahdu autoon. Pyydän kuitenkin vielä, että kävisimme Paratiisin taimitarhalla. Olisi vähän pensaita ostettavana.

Yksi lamohietakirsikka riittää Eteläreunan täydennykseksi. Listallani on ruusu ’Lambert Closse’, joka näyttää oikein hyvältä, kiiltävälehtiseltä pikkupensaalta. Sen vieressä kuitenkin näyttää olevan ranskanruusu ’Cuthbert Grant’, joka on kukkinut erityisen kauniin värisin, täydellisen muotoisin kukin. Ainakin sen kuihtuneet kukat näyttävät todella suloisilta. ’Lambert Clossekin’ kukkii vielä hempeän vaaleanpunaisia kukin, mutta olen jo menettänyt sydämeni ’Cuthbert Grantille’. Yksi sellainen siis Kaivolle. Vielä pari ’Gilbert Barthelot’ -pionia ja kääpiöserbiankuusi ’Nana’. Kuusia tarvittaisiin ehdottomasti enemmänkin, mutta tämä saa riittää tällä kertaa. Silmäni ei ole valehdellut vieläkään; tavarat mahtuvat autoon, myös se rottinkituoli, jonka haemme Sastamalasta.”

Ranskanruusu 'Olkkala'
Rosa Gallica 'Olkkala'

Käytin Niilaa 13.5.2019 Nokialla perämoottorin takia. Samalla pääsin Kodin Terraan. Oli hyvä käynti, sillä löysin ’Olkkalat’. Ostin niitä kaksi. Tulimme vahingossa Pirkkalan kautta, joten poikkesin Hankkijalla hakemassa vielä yhden morsionruusun.

Jouko toi neljä ’Olkkalaa’ Lakeuden Vihertaimistolta 30.5.2020 samalla kuin Morsionruusutkin.

Vinkki!
Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.

TARHAKURTTURUUSUT – ROSA RUGOSA

Vinkki!
Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Pelkkä kuihtuneiden kukkaperien poisnyppiminen ei riitä. Kukinnon lisäksi versosta poistetaan yksi ainakin 5-lehdykkäinen täysikokoinen lehti. 

Tarhakurtturuusu ’Lac Majeau’
Rosa Rugosa ’Lac Majeau’

Ostin kaksi omajuurista ruusua Haikalalta 22.7.2017. Istutin ruusut ilman pohjattomia saaveja Muurin päätyyn.

Tarhakurtturuusu 'Ritausma’ 
Rosa Rugosa-ryhmä 'Ritausma' 

Olin alunperin nähnyt kuvan tästä ’Ritausma’ -ruususta Versoja Vaahteramäeltä -blogissa. Aluksi paikkaa ei tälle tuntunut löytyvän. Lopulta päädyin tähän tarhakurtturuusuun kun ajattelemaani paikkaan luoteiskulmaan ei löytynyt tarpeeksi korkeaa jalomuotoista ruusua.

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin.

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle. Pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt.

Vinkki!
Tarvitsee jokavuotista leikkausta, ettei tule liian tiheä. Vanhimpia ja huonosti kukkivia oksia poistetaan vuosittain leikkaamalla ne 10 cm korkeudelta. Kurtturuusut voi myös leikata alas muutaman vuoden välein.

Kurtturuusu ’Sävel’
Rosa Rugosa ’Sävel’

Olin päättänyt ostaa betonirenkaaseen sellaisen ruusun, joka leviää nopeasti. En tiedä, onko ’Sävel’ sellainen, mutta mitäpä siitä. Ostin sen toukokuussa 2015 Haikalan puutarhalta. Kaunis se varmasti on. Ihastuin siihen välittömästi istutuksen jälkeen, kun se muuttui rehevän vihreäksi.

2015: Pensas lähti heti vauhdikkaaseen kasvuun. Tuntui, että yhdessä päivässä siitä tuli rehevän vihreä. Ihastuin siihen kertaheitolla!

TERTTURUUSU

Tertturuusu ’Schneewittchen’ eli 'Iceberg'
Rosa ’Schneewittchen’ (Rosa Polyantha-Ryhmä)

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän ’Schneewittchen’ -ruusun.

Ajoimme Antioksidanttiklinikalle aamulla sen jälkeen palasimme kotiin muutaman taimiston kautta 18.6.2019. Ostin ainoan jäljellä olevan hollantilaisen taimen 6,90 e -50 % Pirilän Kukkatalosta.

Lainaus blogista 15.9.2019: "Vaikka yksinkertaiset juhannusruusut jäivät saamatta, tyhjin käsin ei tarvinnut Riihimäeltä lähteä. Sain puoleen hintaan minulle jo tutut 'Schneewittchen' -ruusun ja 'Miss Bateman' -kärhön – eivät tosin olleet ostoslistalla."

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.” Istutin ruusun Kaivolle.

Vinkki!
Syksyllä huolehditaan, että ruusun jalostuskohta on edelleen vähintään 15–20 cm mullan pinnan alla. Jos maa on painunut kesän aikana, tyvelle lisätään esimerkiksi kompostia, multaa ja hiekkaa tai turvetta.

Kevätlannoitus yleislannoitteella, kesällä ruusulannoitetta, elokuussa syyslannoite.

Ryhmäruusu `Queen Elisabeth`
Rosa `Queen Elisabeth`

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.” Istutin ruusun syreenin eteen.

Äitienpäiväruusu ilman lajikenimeä
Rosa

Sain tämän suloisen vaaleanpunaisen ruusun Sinellalta äitienpäivälahjaksi 2023.

4 kommenttia:

 1. Minkälaisia kokemuksia sinulla on Lac Majeau-ruususta? Onko sulla myös Louise Bugnet ruusu? Nuo taitavat kukkia koko kesän pakkasiin saakka? Ovatko kasvaneet isoiksi?

  Istutin Teresanruusun, ja ruusu kaipaa ehkä jotain muutakin ruusua viereen. Piikitön tai vähäpiikkinen pensas olisi tosi hyvä. Mielellään ei saisi levitä juuriversoilla:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan hyviä kokemuksia. ’Lac Majeau’ -ruusu on ollut meillä kohta 6 vuotta. Toisin kuin muut ruusut meillä, olen istuttanut sen suoraan maahan, en siis pohjattomaan saaviin. Se ei ole ainakaan tähän mennessä tehnyt mitenkään innokkaasti vesoja. Kaksi uutta tainta olen siitä saanut. En tiedä, mahtaako se innostua vanhempana vesomaan.

   Katsoin, mitä siitä sanotaan netissä.
   – kanadalaisen Georges Bugnetin jalostama vanha ja kestävä ruusu
   – korkeus n. 1,5–2 m, tuuhea ja pystykasvuinen pensas, vähäpiikkinen
   – kukka valkoinen, kevyesti kerrannainen, tuoksuva, nupuissa vaaleanpunertavaa
   – kukkii heinäkuusta eteenpäin, pitkä kukinta-aika
   – muodostaa runsaasti ruusunmarjoja
   – terve ruusulajike

   Voin hyvin yhtyä noihin muuten, mutta korkeus on jäänyt ihan alakanttiin. Johtuneeko kasvattajasta vai kasvupaikasta, mutta minulla pensas ei ole kuin nippanappa tuon puolitoista metriä, jos sitäkään. Kaunis ja kestävä se on ja terve. Minun käsittääkseni kukinta jatkuu pidempään, jos leikkaa kukkineet kukat välillä pois. Minun ruusuni kasvaa sellaisessa paikassa, etten ole sitä leikannut. Kukinta-ajasta minulla ei ole tarkkaa mielikuvaa.

   Tuota toista mainitsemaasi ruusua minulla ei ole, ei myöskään teresanruusua. En siis osaa kuvitella, miten ne sopisivat yhteen.

   Poista
 2. Kiitos tiedoista, nämä auttoivat :) tuo on toisaalta hyvä tieto, ettei Lac Majeau kasvakaan isoksi, voisi siis mahtua tuohon oleskelualueen tuntumaan. 🙂

  VastaaPoista