keskiviikko 31. lokakuuta 2018

KUMMALLISTEN KUKKIEN PENKKI

Olin ajatellut, että kasvien nimien lukeminen olisi suurin piirtein yhtä kiinnostavaa kuin puhelinluettelon opiskeleminen. Olin väärässä. Sehän on suorastaan hauskaa.

Kimpussa pisteenä i:n päällä ruskeakukkainen loistopäivänhattu 'Green Wizzard'

Isoräpelö, partavanukki, masmalo,
tarhasoljo, nukkajäkkärä, ruso-okahulluruoho,
röyhyvihvilä, hörtsätatar, hullukaali, kirjosorsimo

Miltähän näyttäisi puutarha, jossa kasvaisi isoräpelö, partavanukki, masmalo, tarhasoljo, nukkajäkkärä, ruso-okahulluruoho, röyhyvihvilä, hörtsätatar, hullukaali, kirjosorsimo ja muita ihanuuksia? No, totta puhuen ei kuulosta siltä, että istuttaisin sellaista. Sitä paitsi hörtsätatar on haitallinen vieraslaji, sitä en suosittele kenellekään. 

Missähän vaiheessa he alkaisivat epäillä,
että keksin nämä kaikki itse?

Penkkiä olisi kyllä hauska esitellä varsinkin niille vieraille, joilla ei ole hajuakaan puutarhanhoidosta. ”Tässä on suippohärkylä. Katsokaapa sen lehtiä, niissä on hyvin tunnusomaiset piikkihampaat...” Missähän vaiheessa he alkaisivat epäillä, että keksin nämä kaikki itse?

Käydessämme eräällä taimitarhalla tyttäreni ehdotti minulle kummallisten kukkien penkkiä. Idea oli hyvä, sillä niin kuin kaikkien ihmisten sanotaan olevan omalla tavallaan kauniita, niin myös kaikki kasvit ovat varmaankin kauniita oikeassa ympäristössä.

Ostin penkkiin jo yhden loistopäivänhatun ’Green Wizzard’. Loistavan hienolta kesähatulta kuulostava kasvi on oikeasti aika hassu. Tummanruskea puolipallo muistuttaa yllättävän tarkasti Pekka Puupään hattua. Sen kapeassa lierissä tosin on pikkiriikkisiä keltaisia kukkasomisteita. 

Tässä 'Green Wizzard' on täydessä loistossaan. Minulla on sen seurana nuoria pioneita ja jättipoimulehteä. Toivon, että jonakin päivänä ne muodostaisivat yhtä kauniin kokonaisuuden kuin kimpussa (kuva alla).

Aika monesta kasvista olisin valmis luopumaan ennemmin kuin tästä loistopäivänhatusta. Olen niin ihastunut tähän kummalliseen kasviin.

Jännityksellä odotan, minä päivänä löydän seuraavan kummallisen näköisen kasvin, joka parhaassa tapauksessa vieläpä sopisi yhteen tuon loistopäivänhatun kanssa.

24 kommenttia:

  1. Jaan kanssasi tämän "weirdies" osaston. Kukan ei tarvitse olla tavallisen näkökulman kannalta kaunis, jos se on mielenkiintoinen. Jos siinä on jotain epätavallisen kummallista tai poikkeavaa. Jostain syystä minua kiinnostaa erilaisuus juuri sen itsensä takia. Rosoinenkin voi olla kaunista, sillä kauneus on joskus kontrasteja ja oman tien kulkemista. Ja kaikelle on paikkansa. Kiitos postauksesta - sehän tietenkin herätti ajatuksia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tita! Kummalliset kukat haastavat minua sopivasti. Liian helppoa ei saa olla. Pioni on helppo yhdistää mihin vain, aina tulee nättiä. Palkkio onnistumisesta vaan on paljon suurempi, jos on löytänyt hyvän kokonaisuuden jostain haasteellisemmasta tapauksesta. Silloin siitä tekee mieli hehkuttaa täälläkin oikein olan takaa :D

      Poista
  2. Kasveilla on mielettömän upeita nimiä, sellaisia joilla saa kielen solmuun ja hullun maineen. Kontrasteja tarvitaan, se on totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Niinpä. Itse olen ensin lähtenyt harmoniasta liikkeelle, mutta sitten myöhemmin lisännyt kontrastia.

      Poista
  3. Ihastuttava! Kaikessa yksinkertaisuudessaan ja pröystäilemättömyydessään Green Wizzard on suorastaan valloittava. En yhtään ihmettele, että pidät siitä niin paljon.
    Kummallisten kukkien penkki on muuten mainio idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain :) Mitä kauemmin se minulla on kasvanut, sitä enemmän siitä pidän.

      Idea kummallisten kukkien penkistä on siitä jännittävä kun ei yhtään tiedä mitä sinne vielä löytyy.

      Kiitos, Heidi, mukavasta kommentista!

      Poista
  4. Tua kummalline loistopäivänhattu on tosi mahtavan näkööne, ihanan tumma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Olen niin onnellinen, että törmäsin siihen taimitarhalla. Heräteostos :)

      Poista
  5. Erikoinen ja hassunhauskanen kukkanen, ei ihme että et raski luopua. Ja kovin kauniisti tulee sen erikoisuus esille tuossa herkkkien pionien ja poimulehtien seurassa 💕
    Minunkin mielestäni ajatus kummallisten kukkien penkistä on valloittava, pitää pistää korvan taa kun seuraavaa penkkiä suunnitellaan 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in. Onneksi tuo loistopäivänhattu on kiltti ja kestävä, niin ei ole mitään tarvettakaan luopua siitä ainakaan ehdoin tahdoin.

      Kiva kuulla, että sinäkin pidit ideasta. Ei ihan helppo idea, mutta mielestäni se on aivan kutkuttavan jännittävä :)

      Kiitos, Virpi!

      Poista
  6. Hauskoja nimiä on joillakin kasveilla. Kauniisti soppiivat maljakkokukat yksiin. Erikoinen loistopäivänhattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on mahtanut nimien keksijöillä olla hauskaa :) Kiitos, Ulla!

      Poista
  7. Upea kimppu. Tuo vihreä velho on ihan hauska, vaikken niin suuresti päivänhatuista välitäkään. Kummallisten kukkien penkki on mainio idea! Odotan mielenkiinnolla seuraavaa kummajaishankintaasi. :) Olen ehkä ennenkin maininnut, että tykkään kovasti kasvien ja kasvilajikkeiden nimistä. Kasveja on kiva hankkia joskus ihanvaan nimen takia. Mukavaa marraskuuta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, keijunkukkanen! Minulla ei muita päivänhattuja olekaan kuin tämä yksi ainokainen. Minustakin on tosi jännä, mikä kummallisuus sattuukaan seuraavaksi tulemaan vastaan ja milloin :) Puutarhaelämässä pitää olla vähän jännitystä.

      Minäkin kuulun niihin, joille kasvien nimet ovat tärkeitä ja jotka voisivat hankkia kasvin pelkän nimen vuoksi :)

      Kiitos samoin sinulle oikein hyvää marraskuuta ♥

      Poista
  8. Kauhean mielelläni minäkin kommentteja laittaisin, mutta nämä kurjat kirjautumisongelmat tekevät kiusaa viikosta toiseen. Oli miten oli, kasvi-, sieni-, ötökkä- ja oikeastaan jokainen luettelo tuo paljon hupia kun lukemaan ryhtyy. Muinainen mansikan määritelmä on jo unohtunut, muistan vain viimeiset kaksi sanaa: pinnalla pähkylöitä.

    Green Wizzard on hieno, ihan kuin jokin Harry Potter kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekniikka meinaa välillä ottaa yliotteen :(

      Joo, kyllä mielikuvitusta on käytetty kun niitä nimiä on keksitty. Paikannimetkin ovat usein aika hauskoja. Voi pähkylät sentään :)

      Ainakin nimi on miestä - tai kasvia - myöten.

      Poista
  9. Onpa hauska tuo Green wizzard ja kaunis kimppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva Viherrin! Itsekin tykkään niistä :) Kimppu on sitäpaitsi niin helppo, että onnistui minultakin.

      Poista
  10. Ihana loistopäivänhattu olen jostakin syystä ihastunut juuri tuollaisiin kauniisiin kummajaisiin. Tänä keväänä hankin vihreän Green jevel päivänhatun joka kestää todella pitkää leikkona. Aivan ihanan sekin.
    Varmaan upea kukkapenkki tulossa, kasvit näyttävät niin kauniilta yhdistelmältä kimpussa.
    ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kiitos vinkistä, Katja! Minulla nimittäin oli vihreä punahattu, jonka menetin. Kaipasin sitä kovasti. Nythän voin kokeilla tuota mainitsemaasi vihreää punahattua. Jospa se olisi kestävämpi.

      Hauska kuulla, että sinäkin tykkäät kummallisista kasveista:) Toivotaan, että penkistä tulee yhtä kaunis kuin kimpusta.

      Poista
  11. Kaunis kimppu! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista