PIONIT

Sisällysluettelo:
Hybridipioni ’Buckeye Belle’ - Paeonia ’Buckeye Belle’
Hybridipioni ’Claire de Lune’ - Paeonia ’Claire de Lune’
Hybridipioni ’Henry Bockstoce’ - Paeonia ’Bockstoce’
Hybridipioni ’My love’ - Paeonia ’My Love’
Hybridipioni ’Nymphe’ - Paeonia hybr. 'Nymphe'
Itoh-hybridi ’Garden Treasure’ - Paeonia ’Garden Treasure’
Kiinanpioni ’Angel Cheeks’ - Paeonia lactiflora ’Angel Cheeks’
Kiinanpioni 'Bella Donna' - Paeonia lactiflora 'Bella Donna'
Kiinanpioni ’Blush Queen’ - Paeonia lactiflora ’Blush Queen’
Pioni ‘Coral Sunset’ - Paeonia lactiflora ‘Coral Sunset’
Kiinanpioni ’Do Tell’ - Paeonia lactiflora ’Do Tell’
Kiinanpioni ’Duchesse de Nemours’ - Paeonia lactiflora ’Duchesse de Nemours’
Kiinanpioni ’Elsa Sass’ - Paeonia lactiflora ’Elsa Sass’
Kiinanpioni ’Gardenia’ - Paeonia lactiflora ’Gardenia’
Kiinanpioni ’Garden Lace’ - Paeonia lactiflora ’Garden Lace’
Pioni ’Gilbert Barthelot’ - Paeonia lactiflora ’Gilbert Barthelot’
Kiinanpioni ’Yang Fei Chu Yu’ Jalkavaimo nousee kylvystä - Paeonia lactiflora ’Yang Fei Chu Yu’
Kiinanpioni ’Jan Van Leeuwen’ - Paeonia lactiflora ’Jan Van Leeuwen’
Pioni ‘Karl Rosenfield’ - Paeonia lactiflora ‘Karl Rosenfield’
Kiinanpioni ’Kelway’s Glorious’ - Paeonia lactiflora ’Kelway’s Glorious’
Kiinanpioni 'Lady Orchid' - Paeonia lactiflora 'Lady Orchid' 
Kiinanpioni ’Madame Calot’ - Paeonia lactiflora ’Madame Calot’
Kiinanpioni. ’Madame Furtado’ - Paeonia lactiflora ’Madame Furtado’
Kiinanpioni  'Miss America' - Paeonia lactiflora 'Miss America'
Kiinanpioni ’Mother’s Choice’ - Paeonia lactiflora ’Mother’s Choice’
Kiinanpioni ’Pecher’ - Paeonia lactiflora ’Pecher’
Kiinanpioni ’Pillow Talk’ - Paeonia lactiflora ’Pillow Talk’
Kiinanpioni 'Pink Hawaijan Coral' - Paeonia lactiflora 'Pink Hawaijan Coral'
Kiinanpioni ’Roselette’ - Paeonia lactiflora ’Roselette’
Kiinanpioni ’Sarah Bernhardt’ - Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’
Pioni ’Shirley Temple’ - Paeonia lactiflora ’Shirley Temple’
Pioni ’The Bowl of Beauty’ - Paeonia lactiflora ’The Bowl of Beauty’
32

PIONIT – PAEONIA

Pioni, Caatuwaisen Taudin Juuri (Tillands 1683)
Paeonia

Olen pioni-ihminen. Jos puutarhaan pitäisi valita vain yksi perenna, se olisi pioni. Jostain syystä sen pyöreä muoto viehättää minua. Olen ihastunut kaikkiin pioni-tyylisiin kukkiin. Pysähdyn jokaisen pioniunikko-sanan kohdalla tai jos tulppaanin kerrotaan olevan pionimainen. Mikä tahansa pallo ei aja samaa asiaa, esimerkiksi ukkolaukka tai kultapallo ei ole mikään lohtu pionin kaipuuseen.

Tästä olen kirjoittanut otsikolla Pioni-ihminen.  Suurimman osan pioneistani olen esitellyt jutussa nimeltä Palkintopalleilla.

Vinkki!
Koska juurakko kohoaa taimen kasvaessa, maan pintaan lisätään muutaman vuoden välein multaa.

Istuta samaan penkkiin runsaasti pioneja. Väleihin voi istuttaa esim. ritarinkannuksia tai korkeita liljoja.

Pionien alle voisi istuttaa valkovuokkoja, pieniä sipulikukkia, kuten krookuksia, sinililjaa, pikarililjoja tai vaikkapa puistolumikelloa, joka todennäköisesti kukkii jo hyvissä ajoin ennen pionia. Alle sopivat myös hillittykasvuiset maanpeitekasvit, esimerkiksi ajuruoho tai sammalleimut.

Pionin vierelle sopivat kurjenmiekat, päivänliljat ja kuunliljat.

HYBRIDIPIONIT

Hybridipioni ’Buckeye Belle’
Paeonia ’Buckeye Belle’

Olin Joukon kanssa puutarharetkellä Porissa 17.5.2014 saatuamme viikonlopun ajaksi kahdenkeskistä aikaa lasten ollessa kavereillaan. Taimimoisio Ruosniemessä oli ensimmäinen kohteemme Prisman jälkeen. (Prismasta ostimme herkulliset eväät.) Pionit olivat listallani ja niitä varten oli kolme kuoppaakin kaivettuina. Nyt vain kävi niin, että päädyin tähän tummanpunaiseen, jota en ollut suunnitellut, sekä tätä täydentäviin kahteen valkoiseen. Jouko piti tästä tummanpunaisesta niin, että eihän sitä voinut jättää ostamatta varsinkin kun sille löytyi täydellisesti yhteen sopivaksi pariksi valkoinen ’Madame Calot’, jonka terälehdissä on tummanpunaisia viiruja. Sitä paitsi tämä Taimimoision itse kasvattama pioni maksoi vain 15 e. 

Istutin tämän herukka-aidanteen oikealle puolelle kahden ’Madame Calot’n’ viereen. Ehkäpä tummanpunainen olisi sopinut taka-alalle, mutta tämä jäänee matalammaksi valkoisia.

2015: Nyt saimme Joukon kanssa nauttia ’Buckeye Bellen’ yhdestä ainokaisesta kukasta!

2016: Tämähän on aivan uskomaton! ’Buckeye Belle’ aloitti kukintansa jo kesäkuun kolmantena päivänä. Tein Lapiomiehen kanssa töitä Portin pioneiden lähistöllä. Hän sanoi topakasti: ”Se on puhjennut!” Katsoin kottikärryn rengasta ja meni muutama sekunti ennen kuin tajusin, että hän tarkoitti tätä tummanpunaista kukkaa.

2019: Yksi versoista muuttui lehdiltään tummanpunaiseksi. Kukintakaan ei ollut yhtä runsasta kuin edellisinä vuosina. Mikä lie?

Hybridipioni ’Claire de Lune’
Paeonia ’Claire de Lune’

Tilasin nämä Pionien Kodista samalla kun tilasin rivin ’My Loveja’ keväällä 2014. Istutin kaksi hyvinvoivaa pionia keittiön terassin edustalle.

2015: Nämä yksinkertaiset pionit aloittivat kukintansa ensimmäisinä koko puutarhassa. Ne tietenkin myös lopettivat ensimmäisenä. 

2016: Nämä ovat laihtuneet. Ehkäpä läheiset puut vievät voimat.

2018: Siirsin pikku ressukat Roseletten penkkiin.

2019: Paikan vaihdos teki hyvää. Nyt nämä kukkivat kauniisti ja alkoivat taas runsastua.

Hybridipioni ’Henry Bockstoce’
Paeonia ’Henry Bockstoce’

Olin Sinellan kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojenhakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Porin Taimimoisiolta innostuin ostamaan näitä kaksi. Valintaani oli kaksi syytä: myyjä sanoi tämän olevan tumman viininpunainen ja taimet näyttivät olevan vielä nupuillaan. Viittaisi siis siihen, että tämä on myöhäinen lajike. Oli nimittäin jo heinäkuun 20. päivä. Hintakaan ei ollut mahdoton: 22 euroa kappaleelta. Eihän se hybridistä ole paha.

Istutin nämä Muotopuutarhaan kahden ’Angel Cheeksin’ kaveriksi. Myöhemmin siirsin ne Polun päähän. Tämän tumma väri riiteli hempeän vaaleanpunaisen kanssa.

Hybridipioni ’My love’
Paeonia ’My Love’

Näiden pionien tulo meille oli pitkän harkinnan tulos. Aloitin lajikkeen etsimisen jo keväällä 2013. Kävimme sitä varten Taivassalossa Pionien kodissakin. Seuraavana keväänä jatkoin pohdintaa ja vertailua ja päädyin tähän lajikkeeseen, jota minulle oli Pionien kodissa alun perin suositeltu. Ratkaiseva tekijä lajikkeen valinnassa oli kukinta-aika ja väri. Päädyin tähän melko pitkän kukinta-ajan ja vaalean värin vuoksi. Kesäkuussa 2014 pionilähetys lopulta saapui.

Pionien kodilla ei ollut seitsemää myyntikuntoista pionia, joten he tarjosivat nuorempia ja heiveröisempiä puoleen hintaan ja 1-2 vielä kaupan päälle. Vaihtoehtoja ei ollut, joten tein kaupat. Toisaalta olin hyvilläni säästäessäni noin 100 e. Sillä rahalla voisin odottaa kukintaa yhden lisävuoden. Istutin taimet Eteläterassin edustalle pitkään penkkiin.

2018: Kaksi tainta kasvoi Eteläterassin edustan rivissä kituliaasti, koska niiden alla oli suuri kivi. Tiesin sen istuttaessani, mutta kiveä ei saanut pois. Nyt päätin uudistaa koko alueen ja siirsin nämä pionit länsireunalle. Osa jakaantui väkisinkin puoliksi, joten nyt näitä on 8-9 kpl.

2019: Kahdeksan näitä nyt on. Laihoja ovat, mutta kukkivat kuitenkin.

Hybridipioni ’Nymphe’
Paeonia hybr. 'Nymphe'

Toukokuun 25. päivänä 2022 kirjoitin: ”Viemme Leikiten-paketin Aurajoen rannan tuntuman. Auton ikkunasta näen Förin – joen yli edestakaisin kulkevan pikkuruisen lautan – ja Suomen Joutsenen keulan sekä Marttilan kaupunginosan vanhoja taloja. Syömme täpötäydessä kauppahallissa: minä vietnamilaista jättikatkarapuwokkia ja Jouko kebabia. Turku tuntuu minusta liian modernilta ja huonojalkaiselle vaikeasti saavutettavalta. Suuntaamme Turun linnan pihapiiriin. Linna on komea ja vaikuttava. Linnaa ympäröivä puisto on kaunis, mutta matkailumainoksen lupaama tulppaanien loisto vaatimaton. Tai sitten se ei ole vielä alkanut kunnolla.

Viherlassilan kauniissa puutarhamyymälässä mieli lepää. Täällä olen omassa elementissäni. Kaupungin vilske ei ole minua varten. Keskityn täysin nauttimaan kasvien löytämisen ilosta. Jouko valitsee parhaan yksilön vaaleanpunaista verikurjenpolvi ’Apfelblutea’. – Kumman ojakellukan ottaisin: vaaleanpunaisen ’Peachin’ vai enemmän aprikoosinvärisen ’Mai Tain’, pohdin ja otan molemmat. Näitä en ole löytänyt mistään muualta ja nyt näen ne molemmat kukassa! Flow-tilassa jatkan pionihyllylle. Olen jo kotona valinnut lajikkeeksi vaaleanpunaisen, yksinkertaisen ’Nymphen’. Otamme niitä kolme. Ne tulevat Hääpuku-penkkiin. Jouko nostaa taimet sylissäni olevaan koriin. Hyvässä kasvussa olevat pionit peittävät edessäni olevan näkymän. – Ehkä onkin parempi, etten tässä vaiheessa enää näe mitään, nauran Joukolle. Yksi ’Apfelblute’ vielä ja sitten lähdemme kassalle.”
Istutin nämä kolme tainta Hääpukupenkkiin.

ITOH-HYBRIDI

Itoh-hybridi ’Garden Treasure’
Paeonia ’Garden Treasure’

Tilasin tämän keltaisen kokeeksi Pionien Kodista samalla kun tilasin sieltä rivin ’My Loveja’ keväällä 2014. Piti kokeilla yksi Itoh.

Olin epävarma tämän keltaisen istutuksen kanssa. Jos tämä on vaalea, se ansaitsisi hyvin näkyvän paikan, kirkkaankeltaisena sen pitäisi olla hyvällä katvealueella. Löysin sitten paikan tulevan vesialtaan läheisyydestä. Paikka ei näy ruokailuhuoneeseen ellei sitä erikseen käy katsomassa. Jos väri on onnistunut, aion hankkia näitä vielä lisää.

2015: Kun katson tätä keltaista puutarhassa, tulee mieleen neonvärit. Ei siis ihan onnistunut kokeilu. Paha sanoa, mutta pidän tästä lajikkeesta eniten kuihtuneena. Kuihtuneet lehdet ovat sen värisiä, joita olin alun perin toivonut. 

2017: Kyllästyin tämän räikeään väriin ja päätin heittää koko pionin menemään. Nostin sen kottikärryyn odottamaan, kun en tiennyt mitä tekisin sille. Siinä se taisi päivän pari odotella kunnes Jouko hoksasi raukan. Hän kaivoi kuopan pihavalaisimen juurelle metsän reunaan ja tökkäsi pionin siihen.

2018: Ihmeekseni pioni teki kukan. Yllätyin, että se oli edes elossa.

KIINANPIONIT


Kiinanpioni ’Angel Cheeks’
Paeonia lactiflora ’Angel Cheeks’

Olen ollut kovin epäileväinen kiinanpionien suhteen, mutta käynti Taimimoisiolla poisti ennakkoluuloni. Olin Sinellan kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojenhakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Olin pelännyt kiinanpionien kukkivan aina suviseurojen aikaan, mutta nehän voivat kukkia vielä heinäkuun lopullakin. Nämä enkelinposketkin olivat vielä täydessä kukassa, vaikka oli heinäkuun 20. päivä.

Innostuin ostamaan näitä neljä, kaksi kummallekin Muotopuutarhan puolelle. Näiden valintaa puolsivat hinta (tarjouksessa 12 e) ja väri sekä nuoren kukan pyöreä muoto. Lapussa lajiketta kehuttiin paljon palkintoja voittaneeksi. Tuoksu ei ollut paras mahdollinen, mutta ei varsinaisesti pahakaan.

Istutin kaksi tainta Muotopuutarhaan ’Henry Bockstocen’ kaveriksi. Liian voimakkaan punaiset Henryt saivat häädön muistaakseni vuonna 2017. Tilasin niiden tilalle "Bella Donnat'.

Kiinanpioni 'Bella Donna'
Paeonia lactiflora 'Bella Donna'

Tällä kohtaa tiedostoissani on kummallinen musta aukko: en ole merkinnyt milloin ja mistä olen tämän 'Bella Donnan" ostanut. Tämä lienee vuodelta 2017 ja tilattu Pionien Kodista. Joka tapauksessa nämä kasvavat Muotopuutarhassa.

2019: Nämä ovat aika pieniä vielä eivätkä ole kukkineet kertaakaan.

Pioni ‘Coral Sunset’
Paeonia lactiflora ‘Coral Sunset’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Istutin taimen Katajakaksikon polun kulmaan. Aika sähäkän värinen on, mutta kukkii aikaisin ennen muita naapureitaan.

Kiinanpioni ’Blush Queen’
Paeonia lactiflora ’Blush Queen’

Minulla on kultainen mies. Ajatella, että Jouko väänsi minulle 59 pionitukea! Kaiken hyvän päälle hän oli hyvin myötämielinen sille, että tilaisin Pionien Kodista pioneja Välitilaan ja Portin polun varrelle. Itse asiassa hänen johdostaan tilauksestani tuli paljon suurempi kuin ensin olin ajatellutkaan. Ehei, en ollut kuvitellutkaan tilaavani pioneja yli viidellä sadalla eurolla. Hän oli kuvitellut. Tämän ’Blush Queenin’ tilasin Välitilaan toukokuussa 2016. 

Kiinanpioni ’Do Tell’
Paeonia lactiflora ’Do Tell’

Tämän ’Do Tellin’ tilasin siis Potagerin eteen tulevaan ryhmään toukokuussa 2016 kun tein jättitilauksen.

2019: Nämä kolme kaunista pionia kasvavat hyvin Roseletten ryhmässä.

Kiinanpioni ’Duchesse de Nemours’
Paeonia lactiflora ’Duchesse de Nemours’

Pidimme Joukon kanssa vapaapäivän ja kiertelimme puutarhoja heinäkuun lopussa 2015. Pirkkalan Kukkarista ostimme näitä pioneja kaksi, kympin kappale. Näitä oli kehuttu jossain, joten ostin kun sattui olemaan tarjolla. Pioneissahan ongelmana on se, ettei niitä löydä silloin kun niitä tarvitsisi. 

Istutimme nämä kaksi keltaisen ’Garden Treasuren’ kaveriksi heinäkuun 28. päivänä. Oletin näiden olevan korkeampia, joten valitsin paikan ’Garden Treasuren’ takaa. Kukinta-ajoista ja niiden samanaikaisuudesta minulla ei ole aavistustakaan.

Kiinanpioni ’Elsa Sass’
Paeonia lactiflora ’Elsa Sass’

Harmi, etten muista, milloin olen nämä Elsat ostanut ja mistä. Todennäköisesti vuosi oli 2017. Halusin nämä erityisesti myöhäisen kukinnon vuoksi. 

2018: Teki muutaman kukan, mutta kaikki eivät jaksaneet aueta. 

2019: Tänä kesänä pionit kukkivat melko hyvin.

Kiinanpioni ’Gardenia’
Paeonia lactiflora ’Gardenia’

Minulla on kultainen mies. Ajatella, että Jouko väänsi minulle 59 pionitukea! Kaiken hyvän päälle hän oli hyvin myötämielinen sille, että tilaisin Pionien Kodista pioneja Välitilaan ja Portin polun varrelle. Itse asiassa hänen johdostaan tilauksestani tuli paljon suurempi kuin ensin olin ajatellutkaan. Ehei, en ollut kuvitellutkaan tilaavani pioneja yli viidellä sadalla eurolla. Hän oli kuvitellut. Tämän ’Gardenian’ tilasin Välitilaan toukokuussa 2016. Oli helppo tilata suuri määrä pioneja yhdellä kertaa kun Lapiomies auttoi kuoppien kaivamisessa.

2019: Tämä 'Gardenia' on yksi kauneimmista pioneista, joita minulla on, ellei jopa kaunein. Niin hienostunut.

Kiinanpioni ’Yang Fei Chu Yu’ Jalkavaimo nousee kylvystä
Paeonia lactiflora ’Yang Fei Chu Yu’

Tämän jalkavaimon tilasin Välitilaan toukokuussa 2016 sen viiden sadan euron tilauksen yhteydessä, josta kerroin edellä.

Pioni ’Garden Lace’ 
Paeonia lactiflora 'Garden Lace'

Toukokuussa 2019 sain tilattua neljä 'Garden Lace' -pionia Laukaasta taimistolta nimeltä Päivin Puska & Pensas. Taimet tulivat hyväkuntoisina, mutta eivät vielä tänä kesänä kukkineet. Kaksi jäi vielä ostoslistalle. Jospa ensi vuonna ne saisin. Tällaisten vähän harvinaisempien pionien kanssa täytyy olla nopea. Niitä on yleensä varastoissa yllättävän vähän.

Pioni ’Gilbert Barthelot’
Paeonia lactiflora ’Gilbert Barthelot’

Kävimme tervehtimässä isää hoitokodissa toukokuun 23. päivänä 2021. Isä oli aiempaa virkeämpi ja oli ihana olla isän luona kaikessa rauhassa. Haimme äidin ja menimme aasialaiseen ravintolaan syömään ja sieltä Viherlandiaan. Olin halunnut sinne erityisesti ’Lambert Closse’ -ruusun takia, mutta en sitä sitten ostanutkaan, koska se oli köynneliäs. Sen sijaan ostin kaksi ’Madame Furtado’ -pionia ja yhden ’Gilbert Barthelotin.’ Ostin ensimmäisen kellukkani, aniliininpunaisia kylmänkukkia, tarhaiison sekä pari kaksiväristä sammalleimua. Kävimme vielä uudestaan isää tervehtimässä ennen kuin lähdimme ajelemaan kotiin.

Ihastuin tämän pionin muotoon ja väriin. Oli pakko saada yksi Länsireunan ryhmään.

Kiinanpioni ’Jan Van Leeuwen’
Paeonia lactiflora ’Jan Van Leeuwen’

Nämä valkoiset yksinkertaiset tilasin Potagerin eteen tulevaan ryhmään (Roseletten penkki) toukokuussa 2016. Siitä jättitilauksesta jo kerroinkin aiemmin.

Ostin neljä pionia Hääpukupenkkiin ja viisi Mikan plantaasille Viherlassilasta 28.4.2020 samalla reissulla kun kävimme ostamassa siitosmunia Nousiaisista. Mika halusi kasvihuoneen viereen valkoisia pioneja ja minä ehdotin näitä. En tiennyt mitään Mikan haaveista saada pionit polun varteen symmetrisesti molemmin puolin.

Tästä ihanasta lajikkeesta olen kirjoittanut jutun Lempikukkani.

2019: Olen todella ihastunut näihin iloisiin ja leikkisiin pioneihin. Tekisi mieli istuttaa niitä myös etupihan penkkeihin.


Pioni ‘Karl Rosenfield’
Paeonia lactiflora ‘Karl Rosenfield’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Tein Joukon vallille yhdeksän pionin ryhmän: aniliinia, vaaleanpunaista ja valkoista. Nämä kolme tainta ovat osa tuota ryhmää ja muodostavat kolmion.

Kiinanpioni ’Kelway’s Glorious’
Paeonia lactiflora ’Kelway’s Glorious’

Tämän kiinanpionin tilasin Portin pionien ryhmään toukokuussa 2016. Eipähän mennyt rahtikuluja kun tilasin niin paljon yhdellä kertaa.

2019: Tämä 'Kelways Glorious' muistuttaa niin paljon 'Madame Calotia', että joudun aina nimikyltistä tarkistamaan kuka kukin on.

Kiinanpioni ’Madame Calot’
Paeonia lactiflora ’Madame Calot’

Olin päättänyt, etten osta kiinanpioneja, jotka tietysti kukkivat suviseurojen aikaan. No, 2014 ajelimme Porin Taimimoisiolta kotiin mukanamme kaksi kappaletta näitä kiinanpioneja ja yksi hybridi. Tämän ostoa puolsi merkintä VII, vaikka käytännössä pionit taitavat kuitenkin kukkia yhtä aikaa suviseurojen tai lomamatkamme aikana. Minkäs sille voi, että Jouko halusi tummanpunaisen ja tämä valkoinen tummanpunaisin viiruin koristeltu pioni oli sille täydellinen kumppani. Pitää kai suunnitella ne suviseurojen jälkeiset lomareissut sitten erikseen. Näiden ostoa puolsivat myös hinta 14 e ja se, että ne ovat Taimimoisiolla itse kasvatettuja.

Istutin näiden rouvien seuraan etualalle ’Buckeye Bellen’. Tarkkasilmäiset voivat huomata kuinka täydellisesti suunnitelmani meni nappiin. ’Madame Calot’n’ punaiset viirut ovat täsmälleen saman punaiset kuin syvänpunainen ’Buckeye Belle’.

Pionista ’Madame Calot’ kirjoitin jutun Hieno rouva.

2015: Puutarhamme pioneista tämä on ehdottomasti kaunein. Meillä on tällä hetkellä viisi lajiketta, joista neljän kukan olen nähnyt. Tässä on kaikki kohdallaan: muoto ja värit.

2019: Tämä runsastuu runsastumistaan ja kukkii aivan mahdottomasti.

Kiinanpioni 'Lady Orchid' 
Paeonia lactiflora 'Lady Orchid' 

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi, kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin.

Haaveilin vaaleanpunaisista pioneista länsireunalle. Tämä leidi kuitenkin maksoi 29 euroa, joten päätin ostaa vain yhden. Sen yhdenkin hinta kirpaisi. Viherlassilassa oli tarjous: kymmenen perennaa yhdeksän hinnalla. Halvimman saisi ilmaiseksi. Valitsimme yhdeksän ’Jan van Leeuwenia’ ja sitten tämän yhden leidin. Kassalla kävi niin, että kone antoikin tämän kalliimman ilmaiseksi. Kävin siitä sanomassa kassalle jälkeenpäin, mutta ei hän ottanut sitä välirahaa. Voi että miten iloinen olin tästä sattumasta!

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle. Pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt.

Kiinanpioni ’Madame Furtado’
Paeonia lactiflora ’Madame Furtado’

Tämän ’Madame Furtadon’ tilasin Välitilaan toukokuussa 2016 sen jo aiemmin kertomani suurtilauksen yhteydessä.

Oli todella vaikea löytää sopivan korkuista ja sopivan väristä pionia länsireunan pioniryhmään. Tilasin kuusi pionia Särkän perennataimistolta maaliskuussa 2020. Aniliinin väriset pionit pitäisi ehdottomasti nähdä itse ennen kuin uskaltaa ostaa kuutta sellaista. Päädyin siis vanhaan tuttuun ’Madame Furtadoon', jonka värin tiesin sopivaksi. Pidän myös sen puolikerrotusta muodosta. Lopulta sain näitä vain viisi, koska talvi oli tehnyt tuhojaan taimistolla. Pionit olivat todella pieniä, joten ne maksoivat vain kympin kappale.

2019: Pidän todella paljon tämän väristä. se tuo juuri sopivasti terää vaaleanpunavalkoiseen penkkiin.

Kävimme tervehtimässä isää hoitokodissa toukokuun 23. päivänä 2021. Isä oli aiempaa virkeämpi ja oli ihana olla isän luona kaikessa rauhassa. Haimme äidin ja menimme aasialaiseen ravintolaan syömään ja sieltä Viherlandiaan. Olin halunnut sinne erityisesti ’Lambert Closse’ -ruusun takia, mutta en sitä sitten ostanutkaan, koska se oli köynneliäs. Sen sijaan ostin kaksi ’Madame Furtado’ -pionia ja yhden ’Gilbert Barthelotin.’  Ostin ensimmäisen kellukkani, aniliininpunaisia kylmänkukkia, tarhaiison sekä pari kaksiväristä sammalleimua. Kävimme vielä uudestaan isää tervehtimässä ennen kuin lähdimme ajelemaan kotiin.

Istutin nämä kaksi uutta, tuttua pionia Länsireunan pioniryhmään. Tämän väri on juuri täydellinen vaaleanpunaisen, valkoisen ja kirkkaansinisen seuraan.

Kiinanpioni  'Miss America'
Paeonia lactiflora 'Miss America'

Kesäkuun 8. päivä 2023: "Asuntovaunu on kytketty auton perään ja navigaattori näyttää reitin pikkuteitä pitkin Tiipiläntielle Lietoon. Kotipihassa on kylmää ja sateista, mutta matkalla on poutaa. Aurinkokin pilkistelee. Kanojen rehusäkki auton perään ja sitten nokka kohti Turkua. - - -

Kortteliravintola Navetta on viihtyisä ja ruoka herkullista. Napa ritisten lähdemme Viherlassilaa kohti. - - - Poimin ostoslistan mukaan kolme ’Miss America’ -pionia. En jää fiilistelemään, vaikka kiirettä ei olekaan. Istutettavaa on jo ennestään niin paljon, että on paras edetä kassalle silmälaput silmillä.

Olen saanut keväällä sähköpostia, jossa kanta-asiakkaalle luvataan leikkokukkatiskiltä yllätys. Floristi kysyy lempiväriäni ja poimii sitten kauneimman vaaleanpunaisen pionin lasivitriinistä. En sano mitään, rupeaisin pian kyynelehtimään. Saan kaupan upeimman pionin, jonka myyjä sitoo kimpuksi suuren neilikan, pienempien täytekukkien ja vihreiden kanssa.

Mielihyvin annan juomapulloni maljakoksi. Kääräisen vaaleanpunaisen silkkipaperin kukkien ympäriltä ja asettelen lasipullon juomatelineeseen.

Kukkakimppu nostaa auton viihtyvyyden aivan uudelle tasolle. Ehkä minun tarvitsee poimia kukkakimppu joka kerta reissuun lähtiessämme.

Lähdemme ajelemaan Uuteenkaupunkiin. - - -"

Istutin nämä Eteläreunaan katajan läheisyyteen.

Kiinanpioni ’Mother’s Choice’
Paeonia lactiflora ’Mother’s Choice’

Tämän ”äidin valinnan” tilasin Välitilaan toukokuussa 2016. Oli helppo tilata suuri määrä pioneja yhdellä kertaa kun Lapiomies auttoi kuoppien kaivamisessa.

Kiinanpioni ’Pecher’
Paeonia lactiflora ’Pecher’

Tämän ’Pecherin’ tilasin Välitilaan toukokuussa 2016 yhdessä monien muiden pionien kanssa.

Kiinanpioni ’Pillow Talk’
Paeonia lactiflora ’Pillow Talk’

Olin pitkään suunnitellut pionien ryhmää entiseen Brittiläiseen puutarhaan. Yhtäkkiä sen sitten tekaisin syyskuussa 2015. Kaivoin kuopat muka seuraavaa kevättä varten, mutta tilasinkin pionit saman tien. Nämä kasvavat Hyvän yön puutarhassa.

Kiinanpioni 'Pink Hawaijan Coral'
Paeonia lactiflora 'Pink Hawaijan Coral'

Kesäkuun 8. päivä 2023: "Asuntovaunu on kytketty auton perään ja navigaattori näyttää reitin pikkuteitä pitkin Tiipiläntielle Lietoon. Kotipihassa on kylmää ja sateista, mutta matkalla on poutaa. Aurinkokin pilkistelee. Kanojen rehusäkki auton perään ja sitten nokka kohti Turkua ja Flöriä. - - -

Ostoslistallani on myös pioneja, joista olen päättänyt valita kolme vaaleanpunaisen / aprikoosin väristä ’Pink Hawaiian Coralia’. Jouko hoputtaa syömään. Vielä nopeasti tiibetinkoirankielen siemenet ja kassalle. Silloin tulee tenkkapoo. Käytävän varrella on köynnöskehikoita tarjouksessa. Hinta ei ole paha, mutta ne ovat ruosteen värisiä. Minulle kävisi paremmin musta tai harmaa, mutta löydänkö tähän hintaan yhtä hyviä muualta? Harmittelenko seuraavassa kaupassa, jos jätän tämän ostamatta… Mietin pää sauhuten, mutta Jouko ratkaisee asian. – Ota tämä, ei meillä ole enempää aikaa, hän sanoo kärsimättömästi ja niin menemme maksamaan. - - - "

Istutin nämä Eteläreunaan katajan läheisyyteen.

Kiinanpioni ’Roselette’
Paeonia lactiflora ’Roselette’

Tämän tilasin Pionien Kodista silloin kun Jouko oli varautunut viiden sadan euron pionitilaukseen. Ex tempore suunnittelin ryhmän yksinkertaisia pioneja Potagerin eteen toukokuussa 2016. Myöhemmin istutus sai nimekseen Roseletten penkki.

Minusta tuntuu, että tämä ei voi olla 'Roselette'. Sillä pitäisi olla yksinkertainen kukka, mutta tämä näyttää aivan kerrotulta. Kaunishan tämä on, mutta tähän yksinkertaisten pionien ryhmään olisin halunnut yksinkertaisemman kukan.

Kiinanpioni ’Sarah Bernhardt’
Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’

Tämä on taas yksi puutarhahulluuteni näkyvistä oireista. Kävin Niilan kanssa hammaslääkärissä Tampereella 16.9.2014. Eihän Tampereella voi käydä sipulikukka-aikaan ilman, että käy Multasormessa ja Honkasen puutarhalla. Multasormen sipulihyllyjen edessä pysyin kovana, mutta perennaosastolla repsahdin kahteen pioniin. Jos pionin saa nippa nappa viidellä eurolla, niin pakkohan niitä on pari ostaa, vaikka ei olisi rahaakaan. Ja sitä nimenomaan meillä ei nyt ole. 

Olin harkinnut kokeilevani paria kiinanpionia ja nimenomaan näitä ’Sarah Bernhardteja’, vaikka ne ovatkin tavallisista tavallisimpia. Niillä on upeat kukat ja taitavat olla aika vaatimattomia ja sitkeitä. Näillä saisi edullista näyttävyyttä puutarhaan – ja ainahan kokonaisuutta voi täydentää vaativammilla ja kalliimmilla pioneilla sitten joskus.

Istutin nämä kaksi hyvän kokoista yksilöä kaivolle polun viereen. Tuntui hyvältä kun sain nämä eiliset ostokseni maahan, vaikka minulla oli raju korvakäytävän tulehdus. Olin kurjassa kunnossa, sillä en ole saanut kunnolla nukuttua. Korva oli lukossa ja puoli päätä turtana. Tällainen tekeminen piristi mieltä ja asiat loksahtivat taas oikeisiin mittasuhteisiin. Puutarhaterapiaa siis.
Minusta tuntuu, että tämä ei voi olla 'Roselette'. Sillä pitäisi olla yksinkertainen kukka, mutta tämä näyttää aivan kerrotulta. Kaunishan tämä on, mutta tähän yksinkertaisten pionien ryhmään olisin halunnut yksinkertaisemman kukan.

2019: Nämä pionit ovat kookkaita ja kukkivat runsaasti.


Pioni ’Shirley Temple’
Paeonia lactiflora ’Shirley Temple’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Tein Joukon vallille yhdeksän pionin ryhmän: aniliinia, vaaleanpunaista ja valkoista. Nämä kolme tainta ovat osa tuota ryhmää ja muodostavat kolmion.

Pioni ’The Bowl of Beauty’
Paeonia lactiflora ’The Bowl of Beauty’

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. – – Vielä pitää saada paljakkapaju Toijalasta. Ajelemme kauniin kylän läpi taimitarhalle. – Meidän pitäisi useammin ajaa näitä pikkuteitä, sanon Joukolle. Hän on samaa mieltä. Pajun lisäksi mukaan tarttuu pari rohtokatajaa, muutama tavispioni ja hopeahärkki.

Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.”

Tein Joukon vallille yhdeksän pionin ryhmän: aniliinia, vaaleanpunaista ja valkoista. Nämä kolme tainta ovat osa tuota ryhmää ja muodostavat kolmion.

2 kommenttia: