PITKÄIKÄISET TULPPAANIT

Tänä syksynä rupesin suunnittelemaan kevätpuutarhaa. Hyppäsin kevyesti tulppaanien yli, sillä useimmat tulppaanit taantuvat kovin nopeasti. Mutta elämä on odottamatonta ja yllätyksellistä. Silmäni osuivat tekstiin, jossa sanottiin papukaijatulppaanien olevan kestäviä. Silloin sain ahaa-elämyksen. Minullahan on muutamia tulppaaneja, jotka kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen. En ole kiinnittänyt niihin sen suurempaa huomiota. Olen ajatellut vain, että ne taantuvat ennemmin tai myöhemmin. Nyt tarkistin: ne ovatkin papukaijatulppaaneja. Olen istuttanut ne viisi vuotta sitten. Toden totta ne ovat kestäviä ja uskollisia. 


No, siitähän riemu repesi. Piti katsoa, millaisia papukaijatulppaaneja on valikoimissa. Samalla piti tutkailla vähän muitakin pitkäikäisiä tulppaaneja. Niitä löytyy yllättävän paljon. Toki takuuseen en mene niiden pitkäikäisyydestä, mutta hyvällä paikalla niiden sanotaan kestävän pitkään, jopa vuosikymmeniä. Ja niinhän siinä sitten kävi, että marraskuun viimeisinä päivinä istutin lumisateessa puolensataa tulppaania.

Kokosin tähän valikoiman itseäni miellyttäviä tulppaaneja, jotka voivat olla pitkäikäisiä.


Papukaijatulppaanit 

’Air’ 
Hurmaava, ilmavan kevyt ja pastellinroosa sävy on saanut särmää limenvihreästä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus 35–45 cm.


'Libretto Parrot' 
Vaaleasävyinen. 


’Madonna’ 
Muhkeiden, valkoisten kukkien terälehdet ovat sävyttyneet hennosti raikkaan vihreällä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm. 


’White Parrot’

Ostin ensimmäiset 10 kpl Suihkulähteen takaosaan marraskuussa 2020. 
P.S.  Minulla kukkivat vain kerran.


’Super Parrot’ 
Papukaijatulppaani 'Super Parrot' tuo puhdasta kauneutta valkoisella kukinnallaan. Kukassa on vihreä raita. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus 40 cm.


’Apricot Parrot’ 

Aprikoosinvärinen papukaijatulppaani, jonka terälehdissä myös aavistus vihreää. Pitkä kukinta-aika. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 70 cm. 

Ostin ensimmäiset 21 kpl Suihkulähteelle marraskuussa 2020.
P.S.  Huikean kauniita, mutta minulla kukkivat vain kerran.


’Diana Ross’ 
Hieno papukaijatulppaani, jonka herkullisen pinkit kukat saavat lämmintä hehkua oranssista sävystä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm. 


’Pinkvision’ 
Kukkii voimakkaan vaaleanpunaisin kukin, joissa on vihreä raita. 


'Green Wave' 
Papukaijatulppaani 'Green Wave' on todella persoonallisen näköinen kaunotar, joka kukkii toukokuussa vaaleanpunaisin kukin, joissa on vihreä raita. Kukkii toukokuussa. Kasvukorkeus 50 cm.


’Mysterious Parrot’ 
Upea sävy ja kukan muoto! Röyhelömäiset, höyhenmäiset terälehdet tuovat särmää tulppaanien joukkoon. ´Mysterious Parrot´ -tulppaanin täyteläisen viininpunaiset kukat sopivat erinomaisesti valkoisten ja vaaleanpunaisten tulppaanien kumppaniksi. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm. 


'Black Parrot''Amazing Parrot' 
Jotain erilaista kukkapenkkiin tarjoaa papukaijatulppaani 'Amazing Parrot', joka kukkii vaaleanpuna-oranssein kukin touko-kesäkuussa. 


Triumph-tulppaanit 

Lajikkeiden kukat avautuvat toukokuussa ja ne luokitellaan keskivarhaisiksi kukkijoiksi. Kestäviä ja sopivalla paikalla pitkäikäisiä Truimph- tulppaaneja löytyy myös lilan ja vaaleanpunaisen sävyisinä. Ainakin osa niistä on aika kestäviä. 


'Negrita'

Joku bloggaaja (harmi, etten muista hänen nimeään) kirjoitti: "Pihani ykköstulppaani on violetti 'Negrita', joka on pitkäikäinen." 


’Princess Irene’ 

En ymmärrä, mikä minuun on mennyt, mutta nämä oranssinkeltaiset tulppaanit näyttivät kuvissa upeilta. 


Darwin-hybridit 

Jos joskus innostun kirkkaista väreistä - punaisesta, keltaisesta ja oranssista - hankin Darwin-hybridi tulppaaneja. Ne ovat todella pitkäikäisiä. 

Darwin-hybridi tulppaanit ovat yleensä puna-, kelta- ja oranssikukkaisia ja napakan varren pituus on n. 50 cm. Kukat ovat suuria ja näyttäviä. Darwin-hybridit ovat keskivarhaisia kukkijoita eli ne kukkivat toukokuussa. 


’Mystic van Eijk’ 
’Mystic van Eijk’ on kauniin vaaleanpunainen. Kukkii huhti- toukokuussa.  

Yksinkertainen aniliini, kukki jo toista kertaa runsaana.


’Pink Impression’ 
’Pink Impression’ tekee vaikutuksen. Se on yksinkertaisen kaunis Darwin-hybridi, joka loistaa vaaleanpunaisen eri sävyissä. 


'Hakuun'
’Hakuun’ on yksi harvoista valkoisista Darwin-hybrideistä. Korkeus on 55 cm. 


Apeldoorn -tulppaanit 
Etenkin Apeldoorn -tulppaanit ovat varmoja talvehtijoita, ja kunhan muistaa lannoittaa niitä keväisin ennen kukintaa, pitkäikäisempiä kukkijoita saa tulppaaneista etsiä. Valitettavasti nämä tulppaanit ovat kirkkaanpunaisia tai -keltaisia.Kerrotut tulppaanit

'Finola'
Kukkii kerrotuin vaaleanpunaisin kukin, joissa on hento vihreä raita. Näyttävä pionimainen, kestävä kukka. Kestävämpi lajike kuin laajalti tunnettu ja rakastettu 'Angelique'.


Raitatulppaani 

Raitatulppaanit (Tulipa greigii) ovat pitkäikäisiä tulppaaneja. 

’Fur Elise’ on kaunis vaalean persikanvärinen. 


Tulitulppaani 

'Exotic Emperor'


Kasvitieteelliset tulppaanit

Buharantulppaani 
Buharantulppaani on yleensä kellertävä-, oranssi- tai punertavakukkainen ja matala. Kukkii toukokuussa. Sen lehdet ovat kiharaiset. Paras paikka sille on lämmin, hiekkapitoinen, läpäisevä ja aurinkoinen. 


Kääpiötulppaani (Tulipa turkestanica) 


Kääpiötulppaani kukkii runsaasti huhtikuussa. Joka varressa on usein monta pientä kukkaa. Kukat avautuvat suuriksi tähdiksi, joiden sisäpuoli on valkoinen ja keskiosa keltainen. Terälehtien ulkoreunassa on hennonharmaata violettia keltaisella pohjalla. Korkeus 20 cm. 


Lummetulppaanit 
Lummetulppaanit ovat vähän jalostettuja ja siksi pitkäikäisiä tulppaaneja. Ne kukkivat aikaisin toukokuussa ja ovat aika matalia. ’Ancilla’ on kaunis valkoinen, jolla on keltainen keskusta. ’Concerto’ on vaaleankeltainen. 'Ice Stick' on pääosin valkoinen, mutta sitä koristavat punaisen ja lilan väriset juovat sekä keltaiset osat terälehdissä.


Parvitulppaani 
Parvitulppaani (Tulipa tarda) on erittäin matala keltavalkokukallinen tulppaani. Leviää hyvin siemenistä ympärilleen. Parvitulppaani viihtyy läpäisevässä ja hiekkapitoisessa maassa ja aurinkoisella paikalla. 


Syreenitulppaani 'Lilac Wonder' 
Hurmaavan kaunis matalakasvuinen kasvitieteellinen syreenitulppaani ilahduttaa yhtenä kevään ensimmäisistä kukkijoista. Korkeus 15 cm. Kukkii huhtikuussa. 


Tähtitulppaani 
Albo Caerulea Oculata
 on uskomattoman kaunis ja kestävä pikkutulppaani. Valkoisia kukkia koristaa tummansininen sydän. Ihastuttava esim. krookusten joukossa. Kukkii huhti-toukokuussa. Kasvukorkeus 10–15 cm. 


’Little Beauty’ 
Tällä matalalla tulppaanilla on purppuraan vivahtava pääväri ja sinilila keskus. 


'Persian Pearl'
Matalakasvuinen tulppaani, jolla on purppuranväriset terälehdet, tyvestä keltaiset ja mustat heteet. Täydessä kukassa kukka on tähden muotoinen. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa, läpäisevässä maassa.
 

Polychroma

Ostin ensimmäiset 21 kpl Grönlantiin marraskuussa 2020.
P.S. Toisena keväänä nousi vain yhden kukan voimin, joten ei pääse jatkoon.


Huomaa!


Tulppaanin kukinnan uusiutumista seuraavana vuonna voi edistää muun muassa:
  • istuttamalla sipulit kuohkeaan ja ravinteikkaaseen maahan
  • lannoittamalla ja kastelemalla keväisin, myös kukinnan aikaan
  • poistamalla siemenkodat kukinnan jälkeen, jotta siementen kypsyttäminen ei vie kasvuvoimaa
  • antamalla lehtien lakastua paikoilleen, jolloin niiden sisältämät ravinteet palautuvat sipuliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti