I

Sisällysluettelo:
Kevätkurjenmiekka ‘Frozen Planet’ - Iiris ‘Frozen Planet’
Kuningatarkurjenmiekka ’Snow Queen’ - Iris sanquinea ’Snow Queen’
Saksankurjenmiekka ’Immortality’ - Iris germanica ’Immortality’
Siperiankurjenmiekka ’Blauw’ - Iris Sibirica ’Blauw’
Siperiankurjenmiekka ’Blue King’ - Iris Sibirica ’Blue King’
Siperiankurjenmiekka ’Concord Crush’ - Iris Sibirica ’Concord Crush’
Siperiankurjenmiekka Haikalan perinnelajike -  Iris Sibirica
Siperiankurjenmiekka ’Kita-No-Seiza’ - Iris Sibirica ’Kita-No-Seiza’
Siperiankurjenmiekka Multasormi - Iris Sibirica
Siperiankurjenmiekka ’Pink Parfait’ - Iris Sibirica ’Pink Parfait’
Siperiankurjenmiekka ’Yellow Tail’  - Iris Sibirica ’Yellow Tail’ 
Koreaniiso ’Golden Jubilee’  - Agastache rugosa ’Golden Jubilee’ 
Tarhaiiso ’Blue Fortune’ - Agastache ’Blue Fortune’
Valkotäpläimikkä ’Mrs Moon’  - Pulmonaria saccharata 'Mrs Moon'
9

IIRIKSET – IRIS


Vinkki!
Sopii leikoksi. 

Varo lannoittamasta liikaa, mutta kalkitseminen on tärkeää. 

Iirikset näyttävät hauskoilta noustessaan matalasta vihreästä peruskasvillisuudesta. Ne ovat erittäin kauniita kuunliljojen ja päivänliljojen kumppanina sekä omassa ryhmässään.

Kirjoittelin iiriksistä otsikolla Uranainen.

Kevätkurjenmiekka ‘Frozen Planet’
Iiris ‘Frozen Planet’

Ostin pussillisen eli 12 kappaletta näitä kevätkurjenmiekkoja syksyllä 2020. Istutin ne kesäkeittiön kivikkoon 16.10.

Kuningatarkurjenmiekka ’Snow Queen’
Iris sanquinea ’Snow Queen’

Heinä-elokuun vaihteessa 2015 kävimme 16-vuotishääpäivämme juhlistamiseksi Karimaan puutarhalla Kokemäellä. Se oli miehekäs puutarha: havuja ja karua metsäistä tunnelmaa. Kaipasin valoa ja väriä, kukkarunsautta. Oli siellä varmaan pionien kukinnan aikaan ollut värikkäämpää, mutta nyt oli hyvin vähän kukkia. 

Kävimme katselemassa Joukon lapsuuskodin maisemia, söimme salaattiaterian vanhan sillan kupeessa ja ajelimme sitten Huittisten vanhan pappilan, keskiaikaisen kivikirkon ja Merjan puutarhan kautta kotiin. Pappilan puutarha oli kaunis ja itse pappila hyvin vaikuttava kaikessa komeudessaan. Kivikirkko oli jyhkeä. Merjan puutarha oli mielenkiintoinen, mutta löysin sieltä vain kaksi lajia: sormivaleangervon ja neljä näitä kuningatarkurjenmiekkoja. Iirikset olivat ihan oikeasti ostoslistallanikin. Ne kaikki päätyivät Muotopuutarhan pohjoisosaan.

Oma puutarha näytti työmaalta kaikkien harsoviritysten kuorruttamana. En illalla uhrannut ajatuksia puutarhalle, vaan järjestimme juhlat perheen kesken. Söimme tuliaisherkkuja kynttilöiden palaessa ja klassista musiikkia kuunnellen. Pöydässä oli monenlaista makeaa, mm. suklaahunajajuomaa Vanhan pappilan puodista, marenkileivoksia ja Sinellan leipomia kookossuklaapalloja.

Saksankurjenmiekka ’Immortality’ 
Iris germanica ’Immortality’

Olimme suviseuratalkoissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin näitä Saksankurjenmiekkoja kaksi Paratiisin taimitarhalta hintaan 5,50 e / kpl. Myyjä vakuutti näiden olevan kestäviä ja helppoja. Nämä kasvavat Sateenvarjojalavan katveessa.

2019: Kukat ovat niin suuret ja painavat, että tarvitsisivat tuen.

Siperiankurjenmiekka ’Blauw’
Iris Sibirica ’Blauw’

Ostin yhden kookkaan taimen Viherlandiasta heinäkuussa 2016 ollessamme matkalla Kuopioon Inkerin rippijuhliin. Lajikkeesta ei ollut kuvaa eikä juuri mitään tietoja, mutta vaaleansiniseksi mainittu väri houkutteli ostamaan tämän. Istutin tämän ainokaiseni Välitilaan pionien eteläpuolelle polun itäpuolelle.

2019: Ei ole tarvinnut pettyä. Väri on oikeasti vaaleansininen. Tämä on ollut kestävä ja aivan ihana ♥

Siperiankurjenmiekka ’Blue King’
Iris Sibirica ’Blue King’

Ostin kaksi tainta Viherlandiasta heinäkuussa 2016 ollessamme matkalla Kuopioon Inkerin rippijuhliin. Vaaleansiniseksi mainittu väri houkutteli ostamaan tämän. Se oli se reissu kun mukana Kuopiossa kävivät kolme grönlanninhanhikkia, syyshortensia, kolme marjakuusamaa, yksi vihreälehtinen rotkolemmikki, vaaleanlila tarhaiiso ja kolme lajiketta iiriksiä.

Istutin kaksi tainta Betonirenkaan läheisyyteen polun länsipuolelle. 

Siperiankurjenmiekka ’Concord Crush’
Iris Sibirica ’Concord Crush’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta perennoja jo helmikuun 11. päivänä 2017. En koskaan olekaan ollut näin ajoissa. Tällä kertaa minua houkuttelivat erityisesti erilaiset iirikset. Istutin nämä 'Concord Crushit' Kuokkalan punaluumun eteen.

Vinkki!
Kukkien tumma sävy pääsee oikeuksiinsa valkoisten ja purppuraisten kukkien seurassa.

Siperiankurjenmiekka Haikalan perinnelajike
Iris Sibirica 

Ostin kaksi alkua Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Puutarhuri sanoi lajikkeen olevan sata vuotta vanhaa kantaa. Istutin korkeat taimet Alkukulmaan vuorenkilven ja arovuokon seuraan.

2013: Tämä oli mahtava yllätys. En nimittäin tiennyt minkä sävyinen kukka on tulossa. Puutarhuri sanoi sen olevan kyllä hieno, mutta makuja on niin monenlaisia. Tässä maut menivät ainakin yhteen. Näitä tulen varmasti joka kesä odottamaan.

Siperiankurjenmiekka ’Kita-No-Seiza’
Iris Sibirica ’Kita-No-Seiza’

Tilasin nämä Viherpeukaloilta 2017. Tässä lajikkeessa houkutteli myyjän hehkuttama hieman poikkeava vaaleanpunaiseen vivahtava väri ja kerrannaisuus. Myöhemmin huomasin, että kukka on ihan selkeä vaaleanlila. No, niinpä tietysti :(.

Siperiankurjenmiekka Multasormi
Iris Sibirica

Syksyllä 2013 menin Multasormeen tarkoituksenani ostaa sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten lohdutukseksi katsoin 70 % –poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia kaksi sinistä Suomessa viljeltyä iiristä, koska minulla on niitä ennestään vain kaksi. Näin kauniille kukille on aina tarvetta. Lajikenimi puuttui.

2014: Eivät nämä kyllä sinisiä olleet kuten kuva lupaili. Nämä olivat kirkkaan liloja. Aluksi ajattelin, ettei minulla taida olla näille käyttöä. Olin vähän pettynyt näiden räikeään väriin. Sitten hoksasin millaiseen seuraan olin ne sattumoisin syksyllä tökännyt. Nehän sointuivat loistavasti salvian ja tädykkeen seuraan.

Siperiankurjenmiekka ’Pink Parfait’
Iris Sibirica ’Pink Parfait’

Tilasin näitä Viherpeukaloilta 2017. Tässä lajikkeessa houkutteli erityisesti väri ja kukan muoto. En kyllä itse kutsuisi tuota väriä sanalla pink. Istutin nämä Suihkulähteelle.

Siperiankurjenmiekka ’Yellow Tail’ 
Iris Sibirica ’Yellow Tail’ 

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin. 

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle. Pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt. 

Olin haaveillut valkoisesta keltakurjenmiekasta kosteikkoon, mutta ei niitä ollut myytävänä. Tämä kaunis ja harvinainen siperiankurjenmiekka osui silmään Viherlassilassa, joten ostin sieltä kolmen satsin (16,95 e) keltakurjenmiekan tilalle.

IISO – AGASTACHE

Koreaniiso ’Golden Jubilee’ 
Agastache rugosa ’Golden Jubilee’ 

Mystinen juttu. Olin ostanut Exotic Gardenilta kahdenlaisia siemeniä: oranssi-iiso ’Raspberry Daiquiri’ ja koreaniiso ’Golden Jubilee’. Olin kylvänyt ne 25.4.2019. Olin sitten myöhemmin istuttanut ne Talon kulmalle. Kun en muutakaan paikkaa tiennyt, istutin molemmat iisot samaan penkkiin. Luulin erottavani ne myöhemmin. Toiset niistä olivat kadonneet ja jäljelle jäi vain ne, joilla on limenväriset lehdet.

Muistelin sen olevan oranssi-iiso, mutta asian tarkistaminen olikin mutkikasta. Nimittäin sellaista lajiketta ei enää ole myynnissä Suomessa. Vihdoin sain monen mutkan takaa kaivettua esiin sen latinankielisen nimen ja ulkomaisilta sivuilta löysin kuvan. Tuo oranssi iso on ruusunpunakukkainen ja koreaniiso on juuri sellainen kuin minulla.

2020: Joka tapauksessa iiso kasvaa komeasti ja nautin siitä todella. Sillä on kauniit limenvihreät lehdet koko kasvukauden ja se kukkii liloin kukin myöhään syksyyn asti.

2022: Siementää niin runsaasti, että päätin hävittää koko kasvin puutarhastani.

  

Tarhaiiso ’Blue Fortune’
Agastache ’Blue Fortune’

Ostin yhden iison Viherlandiasta heinäkuun lopussa 2016. Olin haaveillut yrtti-iisosta jo aiemmin, joten päätin kokeilla tätä eteen sattunutta tarhaiisoa. Se oli se rippijuhlareissu kun mukana Kuopiossa kävivät kolme grönlanninhanhikkia, syyshortensia, kolme marjakuusamaa, yksi vihreälehtinen rotkolemmikki, tämä vaaleanlila tarhaiiso ja kolme lajiketta iiriksiä.

Istutin tämän ison kiven eteen Betonirenkaalle. Toivottavasti viihtyy, sillä silmissäni siintää kaunis sinertävä iisoppipilvi valkoista kuutamohortensiaa vasten. 

2019: Tämä on ehdottomasti syksyn suosikkikasvini: ihana väriläiskä pikkuhiljaa kuihtuvien kasvien keskellä! En vain tiedä mitä tälle tapahtui viime talvena. Iiso oli laihtunut puoleen entisestä. P.S. Seuraavana keväänä ei noussut.

Kävimme tervehtimässä isää hoitokodissa toukokuun 23. päivänä 2021. Isä oli aiempaa virkeämpi ja oli ihana olla isän luona kaikessa rauhassa. Haimme äidin ja menimme aasialaiseen ravintolaan syömään ja sieltä Viherlandiaan. Olin halunnut sinne erityisesti ’Lambert Closse’ -ruusun takia, mutta en sitä sitten ostanutkaan, koska se oli köynneliäs. Sen sijaan ostin kaksi ’Madame Furtado’ -pionia ja yhden ’Gilbert Barthelotin.’  Ostin ensimmäisen kellukkani, aniliininpunaisia kylmänkukkia, tarhaiison sekä pari kaksiväristä sammalleimua. Kävimme vielä uudestaan isää tervehtimässä ennen kuin lähdimme ajelemaan kotiin.

Ostin tämän tutun iison menetetyn tilalle. Istutin sen entiselle paikalleen.

Vinkki! 
Sopii leikoksi. 

Lehdet maistuvat lakritsilta ja ovat syötäviä. Kukatkin ovat syötäviä.

IMIKKÄ – PULMONARIA SACCHARATA

Valkotäpläimikkä ’Mrs Moon’ 

Pulmonaria saccharata 'Mrs Moon'

Valkotäpläimikkä 'Mrs Moon' tunnetaan kauniista suikeista lehdistään, joita koristavat isot vaaleat täplät. Suikertavien rönsyjen avulla levittäytyvä 'Mrs Moon' on hyvä maanpeittokasvi pensaiden, puiden ja isompien perennojen varjoon. Valkotäpläimikkä menee monenlaisessa maaperässä, kunhan paikka vain ei keväisin ole liian kuiva. Ränsistyneen kasvin versot voi leikata kukinnan jälkeen ja se kasvaa pian uudelleen eheänä takaisin.

Kesäkuun 7. päivänä 2022 kirjoitin: ”Minua pelottaa niin, että on huono olo. Olemme lähdössä viemään Niilaa, Vilpasta ja Aslaa Mäntyluodon pienvenesatamaan. Merelle melomaan. Onneksi meri on peilityyni. On kiva istuskella aurinkoisella laiturilla ja katsella poikien vaivalloista pakkaamista. – Elämästä voi tehdä näköjään vaikeaa, naurahdan. Pojat sullovat varusteita kajakkien hankalanmuotoisiin tavaratiloihin eikä viimeiselle sipsipussille meinaa löytyä koloa.

Hyvästelemme. Katselemme poikia niin kauan, kunnes he katoavat niemen taakse. Me lähdemme ajelemaan Poria kohti. Sydäntäni kouraisee, kuin näen mäntymetsän lomasta aavan meren ja kolme pientä pistettä – punaisen, keltaisen ja sinisen. – – –

Porissa ei voi vierailla käymättä jollakin taimitarhalla. Tällä(kin) kertaa se on Paratiisin taimitarha. Pysyn tiukasti listassani ja ostan ainoastaan kaksi harokatajaa sekä valkotäpläimikän lajiketta ’Mrs Moon’. Erityisesti katajista olen onnellinen koko kotimatkan ajan.” 

Istutin tämän yhden taimen sinkkisoikkoon keittiön ikkunan alle tarhakalliokiellon kanssa samaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti