R

Sisällysluettelo:
Raparperi - Rheum x cultorum ’Victoria’
Kilpirikko - Darmera peltata
Isorikko - Saxifraga hostii
Patjarikko - Saxifraga arendsii
Patjarikko ’Red Cap’ - Saxifraga × arendsi ’Red Cap’
Varjorikko - Saxifraga umbrosa
Jaloritarinkannus ’Blue Bird’ - Delphinium x cultorum ’Blue Bird’
Jaloritarinkannus ’Galahad’ - Jaloritarinkannus F1 ’Guardian Lavender’ 
Jaloritarinkannus F1 ’Guardian White’ - Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian White’ 
Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian Lavender’ 
Jaloritarinkannus ’Pure White’ - Delphinium Magic Fountains ’Pure White’
Jaloritarinkannus ’Summer skies’ - Delphinium ’Summer skies’
Jaloritarinkannus ’White dark bee’ - Delphinium Magic Fountains ’White dark bee’
Rotkolemmikki - Brunnera macrophylla
Rotkolemmikki ’Silver Heart’ - Brunnera macrophylla ’Silver Heart’
Valkoruusuleinikki - Adonis brevistyla
16

RAPARPERI – RHEUM X CULTORUM

Raparperi 
Rheum x cultorum ’Victoria’

Olen aina haaveillut suuren suuresta raparperista. Nyt minulla on sellainen, josta voin tarjota varsia surutta naapureillekin. Itse asiassa raparpereja on kolme. Kaksi on ostettu Multasormesta 2008 (lajiketta ’Victoria’) ja kaksi saatu 2008. Minulla ei ole varmaa tietoa kummat ovat kasvaneet suuriksi ja siirtyneet Katajakujalle. Luulisin kuitenkin, että alut ovat Ritvalta saatua maatiaiskantaa, sillä ne kasvoivat aina paremmin kuin ostotaimet.

KILPIRIKKO –  DARMERA PELTATA

Kilpirikko
Darmera peltata

Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla.

RIKOT – SAXIFRAGA

Isorikko 
Saxifraga hostii 

Ei minun nyt varsinaisesti tätä pitänyt ostaa Haikalan puutarhalta 15.6.2013. Kävi kuitenkin niin, että kun näin tämän topakan, mutta hennon kasvin täydessä kukassaan ja nimi oli tuttu, ostin tämän pois. Olin saanut lapsilta rahaa lahjaksi, joten sallin itselleni tämän heräteostoksen. Varmasti näin kauniille kasville paikka löytyy. Kanta on vanha lempääläläinen.

2014: Olin onnellinen kun näin tämän kauniin kasvin hengissä 6.4. oikullisen talven jälkeen.

Patjarikko 
Saxifraga arendsii 

Istutin ostotaimet koiriemme, Olivian ja Natalian, haudalle 2006. Toin niitä Poukantielle 2009. 

Nämä olivat niin hyvin levinneet Poukantiellä ison kiven päällä, että 2012 ajattelin tehdä pari aukkoa kasvuston keskelle poistaen samalla ikävät voikukat. Sepä ei ollutkaan niin helppoa. Kasvusto oli tiukasti kiinni kiven pinnalla. Kun lapiolla irrotin sen kiveltä, tuntui, ettei jäljelle jäänyt kuin kasa vihreänruskeita palloja osittain toisiinsa takertuneina. Ei auttanut muu kuin viedä se epämääräinen kasa Katajakujalle ja toivoa rikon silti jäävän eloon. Ripottelin hiekkamultaa päälle ja kastelin niin, että hiekkamulta valui juurille.

Huonostihan siinä kävi. Rikko ruskettui melkein kokonaan. Vasta syksyllä tässä sitkeässä kasvissa alkoi näkyä selvästi eloa. Ihmeen sitkeä kasvi tämä on – sinnitteli paahteessa koko kesän. 

2014: Tälle patjarikolle on aivan mahdotonta löytää paikkaa meidän aurinkoiselta pihalta. Niinpä tämä aikoo kuolla sukupuuttoon meillä.

2016: Kasvusto on pieni, mutta sitäkin sitkeämpi. Sen vuoksi se on minulle erityisen arvokas.

Patjarikko ’Red Cap’ 
Saxifraga × arendsi ’Red Cap’

Oli Joukon syntymäpäivä 2019. Hoitelimme muutamia asioita Tampereella ja kävimme syömässä kiinalaisessa. Ravintolan aukeamista odotellessa ehdimme käydä Hankkijalla (Morsionruusu), Bauhausissa (patjarikko ja köynnöstuen jalat) ja Hong Kongissa (kylmänkukat). Oli mukava päivä, vaikka emme nähtävyyksissä käyneetkään.

Jälkeenpäin ihmettelin, miksi ostin juuri tuon punaisen patjarikon. Miksi en ostanut tuttua ja turvallista vaaleanpunaista? Tuo väri vain jotenkin veti puoleensa. En oikeastaan edes ajatellut asiaa. Ehkä alitajuisesti ihastuin siihen nyt Joukon syntymäpäivänä kun hän pitää juuri tuollaisista voimakkaista väreistä. Itse asiassa koko patjarikko oli heräteostos, mutta ei paha, vaille viiden euron tikki. Sitä vaan jälkeenpäin mietin, että sopiiko se lilan kylmänkukan viereen.

Illalla istutin rikon ja kylmänkukat, vaikka oli hyvin tuulinen sää. Tajusin sentään leikata kukat ja peittää istutukset harsolla. Olin innoissani kun patjarikko jakaantui helposti pieniksi aluiksi, joista sain koko tavoittelemani alueen täyteen. Aurinko paistoi ihanasti ja minä nautin.

Illalla oli lisää nautintoa kun syntymäpäivän kunniaksi saunoimme ja kylvimme ammeessa. Kynttilät loivat tunnelmaa.

Varjorikko 
Saxifraga umbrosa 

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän varjorikon.

RITARINKANNUKSET – DELPHINIUM

Riddarin Cannus (Elias Tillands)

Vinkki!
Ritarinkannus on hyvä leikko- ja kuivakukka. 

Ritarinkannukset ovat hyvin kauniita suurina ryhminä. Nämä ovat kuulemma helppoja kylvää itsekin.

Eräässä kirjassa ehdotettiin yhdistämään ritarinkannus, pioni ja ruusu samaan penkkiin.

Jaloritarinkannus ’Blue Bird’
Delphinium x cultorum ’Blue Bird’ 

Vuonna 2019 olin suunnitellut istuttavani pioniryhmän keskelle kolme ihanan taivaansinistä 'Summer Skies' -jaloritarinkannusta. Barkholtin taimistolla niitä oli vain yksi, joten ajattelin muuttaa suunnitelmaa ja ostaa kaksi vähän tummemman sinistä 'Blue Bird' ja yhden valkoisen. Palveleva myyjä lupasi hakea toivomani valkoisen, korkean ritarinkannuksen varastosta ja pakkasi sen suoraan pahvilaatikkoon auton viereen. Pettymyksekseni huomasin kotona, että hän oli tuonut matalan, 80 cm korkuisen, lajikkeen. Eihän se näy pioneiden takaa. No, virheitä sattuu. Onneksi taimisto ystävällisesti korjasi virheen. Puuttuvan sinisen löysin lopulta samana kesänä suviseuramatkalla Muhokselta Oulujoen taimistolta.

Jaloritarinkannus ’Galahad’ 
Delphinium 'Galahad'

Olin Sinellan kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojen hakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Ritarinkannukset olivat ihan virallisesti ostoslistallani. Ostin kolme tainta Paratiisin taimitarhalta. Näiden valkoisten lisäksi olisin ostanut myös sinisiä, mutta niitä ei ollut.

Oli sateinen päivä. Istuttelin kolme tainta keittiön terassin edustalle, ison kiven taakse. Pidin välillä sadetta terassilla ja jatkoin taas. Kasvualusta vaikutti ensin syvältä, mutta kuitenkin lapio tökkäsi kiveen joka kuopassa. En jäänyt tutkimaan, oliko alla iso kivi vai sattuiko lapio vain osumaan johonkin murikkaan. Istutin taimet kumpareeseen toivoen, että lisäkerros maata auttaisi riittävän kasvusyvyyden saamiseksi. Jos näyttää siltä, etteivät nämä kasva, täytyy sitten vaihtaa paikkaa.

Kuva tulossa.

Jaloritarinkannus F1 ’Guardian Lavender’ 
Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian Lavender’ 

Tänä vuonna 2020 päätin satsata perennojen kasvatukseen siemenistä ja tilasin Exotic Gardenilta siemeniä. Olin jo viime kesänä suunnitellut istuttavani Merelle muutamia sinisiä jaloritarinkannuksia. Nämä sopivat tuohon paikkaan aivan täydellisesti: ovat sopivan korkuisia eivätkä vaadi tukemista.

Kylvin kaikki 10 siementä Rootmastereihin esikasvatukseen sisälle 30.3.2020. Ne kukkivat jo syksyllä!

Kuva tulossa.

Jaloritarinkannus F1 ’Guardian White’ 
Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian White’ 

Minun piti saada sinisiä jaloritarinkannuksia Merelle ja tilasin niitä. En voinut olla tilaamatta myös näitä valkoisia, jotka ovat samanmittaisia. Näistähän saa sinisten kanssa upean ryhmän minne vain.

Kylvin nämä 10 siementä Rootmastereihin esikasvatukseen sisälle 30.3.2020. Ne kukkivat jo syksyllä!

Jaloritarinkannus ’Pure White’
Delphinium Magic Fountains ’Pure White’ 

Tällä kohtaa muistissani on tyhjä aukko. Mistä ja milloin olen nämä hankkinut? Joka tapauksessa nämä ovat ensimmäisiä Katajakujalle ostamiani jaloritarinkannuksia, vuodelta 2015.

Jaloritarinkannus ’Summer skies’
Delphinium ’Summer skies’

Entä nämä sitten? Valokuvien päiväyksistä päätellen nämä ovat vuodelta 2017, mutta muu historia on hämärän peitossa.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Jaloritarinkannus ’White dark bee’
Delphinium Magic Fountains ’White dark bee’

Kävin Barkholtin taimistolla 29.5.2019. Palveleva myyjä lupasi hakea toivomani valkoisen, korkean ritarinkannuksen varastosta ja pakkasi sen suoraan pahvilaatikkoon auton viereen. Pettymyksekseni huomasin kotona, että hän oli tuonut matalan, 80 cm korkuisen, lajikkeen. Eihän se näy pioneiden takaa. No, virheitä sattuu. Onneksi taimisto ystävällisesti korjasi virheen.

ROTKOLEMMIKIT – BRUNNERA

Vinkki!
Leikkaa kukkavarret kukinnan jälkeen, ettei kylväydy liikaa.

Sopii perennaryhmien reunoille, kivikoihin, vesiaiheiden yhteyteen, metsäpuutarhaan. Voi istuttaa myös pensaiden ja puiden alle.

Rotkolemmikki
Brunnera macrophylla 

Ostin yhden vihreälehtisen rotkolemmikin Viherlandiasta käydessämme siellä heinäkuun lopussa 2016 matkalla Inkerin rippijuhliin Kuopioon. Halusin pientä täydennystä vihreävalkoisten lehtien seuraan, joita olin ostanut vähän aiemmin. Istutin taimen purolle.

Rotkolemmikki ’Silver Heart’
Brunnera macrophylla ’Silver Heart’ 

Ostin Bauhausista kolme vihreävalkoista rotkolemmikkiä heinäkuussa 2016. Minulla oli avoin ostoslista. Ajattelin valita listalta jotain, joka sattuu sopivasti vastaan tulemaan ja sopii väljään suunnitelmaani. En nimittäin ollut tehnyt purolle tarkkaa suunnitelmaa, olin hahmotellut vain vähän korkeuksia ja tyyliä. Istutin nämä kolme tainta Purolle.

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa kolme rotkolemmikkiä.

RUUSUT – ROSA
Esitelty omassa tiedostossaan.


RUUSULEINIKKI – ADONIS

Valkoruusuleinikki
Adonis brevistyla

Tämä on hyvin harvinainen kasvi ja siitä on vaikea löytää tietoa. Kesäruusuleinikistä sanotaan: ”Melko vaatimaton kasvi, joka viihtyy useimmilla mailla. Kastele kuivuuden vallitessa. Kasvupaikka: Aurinko – puolivarjo.”

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Istutin tämän kukkivan taimen Avaruuteen, siihen kohtaan mistä aikoinaan siirsin pionin. Toivottavasti ei ole liian kuiva paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti