R

Sisällysluettelo:
Raparperi - Rheum x cultorum ’Victoria’
Kilpirikko - Darmera peltata
Isorikko - Saxifraga hostii
Patjarikko - Saxifraga arendsii
Patjarikko ’Red Cap’ - Saxifraga × arendsi ’Red Cap’
Varjorikko - Saxifraga umbrosa
Jaloritarinkannus ’Blue Bird’ - Delphinium x cultorum ’Blue Bird’
Jaloritarinkannus ’Galahad’ - Jaloritarinkannus F1 ’Guardian Lavender’ 
Jaloritarinkannus F1 ’Guardian White’ - Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian White’ 
Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian Lavender’ 
Jaloritarinkannus ’Pure White’ - Delphinium Magic Fountains ’Pure White’
Jaloritarinkannus ’Summer skies’ - Delphinium ’Summer skies’
Jaloritarinkannus ’White dark bee’ - Delphinium Magic Fountains ’White dark bee’
Rotkolemmikki - Brunnera macrophylla
Rotkolemmikki ’Silver Heart’ - Brunnera macrophylla ’Silver Heart’
Nilsinruusu - Rosa Harisonii ’Nils’ 
Juhannusruusu ’Plena’ - Rosa pimpinellifolia ’Plena’
Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’ - Rosa ’Morden Blush’
Köynnösruusu ’New Dawn’ - Rosa ’New Dawn’
Karoliinanruusu - Rosa carolina
Morsionruusu – Rosa pimpinellifolia ’Juhannusmorsian’
Puistoruusu 'Aicha' - Rosa pimpinellifolia 'Aicha'
Ranskanruusu 'Olkkala' - Rosa 'Olkkala'
Tarhakurtturuusu ’Lac Majeau’ - Rosa Rugosa ’Lac Majeau’
Tarhakurtturuusu 'Ritausma’ - Rosa Rugosa-ryhmä 'Ritausma' 
Kurtturuusu ’Sävel’ - Rosa Rugosa ’Sävel’
Tertturuusu ’Schneewittchen’ - Rosa ’Schneewittchen’
27

RAPARPERI – RHEUM X CULTORUM

Raparperi 
Rheum x cultorum ’Victoria’

Olen aina haaveillut suuren suuresta raparperista. Nyt minulla on sellainen, josta voin tarjota varsia surutta naapureillekin. Itse asiassa raparpereja on kolme. Kaksi on ostettu Multasormesta 2008 (lajiketta ’Victoria’) ja kaksi saatu 2008. Minulla ei ole varmaa tietoa kummat ovat kasvaneet suuriksi ja siirtyneet Katajakujalle. Luulisin kuitenkin, että alut ovat Ritvalta saatua maatiaiskantaa, sillä ne kasvoivat aina paremmin kuin ostotaimet.

KILPIRIKKO –  DARMERA PELTATA

Kilpirikko
Darmera peltata

Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla.

RIKOT – SAXIFRAGA

Isorikko 
Saxifraga hostii 

Ei minun nyt varsinaisesti tätä pitänyt ostaa Haikalan puutarhalta 15.6.2013. Kävi kuitenkin niin, että kun näin tämän topakan, mutta hennon kasvin täydessä kukassaan ja nimi oli tuttu, ostin tämän pois. Olin saanut lapsilta rahaa lahjaksi, joten sallin itselleni tämän heräteostoksen. Varmasti näin kauniille kasville paikka löytyy. Kanta on vanha lempääläläinen.

2014: Olin onnellinen kun näin tämän kauniin kasvin hengissä 6.4. oikullisen talven jälkeen.

Patjarikko 
Saxifraga arendsii 

Istutin ostotaimet koiriemme, Olivian ja Natalian, haudalle 2006. Toin niitä Poukantielle 2009. 

Nämä olivat niin hyvin levinneet Poukantiellä ison kiven päällä, että 2012 ajattelin tehdä pari aukkoa kasvuston keskelle poistaen samalla ikävät voikukat. Sepä ei ollutkaan niin helppoa. Kasvusto oli tiukasti kiinni kiven pinnalla. Kun lapiolla irrotin sen kiveltä, tuntui, ettei jäljelle jäänyt kuin kasa vihreänruskeita palloja osittain toisiinsa takertuneina. Ei auttanut muu kuin viedä se epämääräinen kasa Katajakujalle ja toivoa rikon silti jäävän eloon. Ripottelin hiekkamultaa päälle ja kastelin niin, että hiekkamulta valui juurille.

Huonostihan siinä kävi. Rikko ruskettui melkein kokonaan. Vasta syksyllä tässä sitkeässä kasvissa alkoi näkyä selvästi eloa. Ihmeen sitkeä kasvi tämä on – sinnitteli paahteessa koko kesän. 

2014: Tälle patjarikolle on aivan mahdotonta löytää paikkaa meidän aurinkoiselta pihalta. Niinpä tämä aikoo kuolla sukupuuttoon meillä.

2016: Kasvusto on pieni, mutta sitäkin sitkeämpi. Sen vuoksi se on minulle erityisen arvokas.

Patjarikko ’Red Cap’ 
Saxifraga × arendsi ’Red Cap’

Oli Joukon syntymäpäivä 2019. Hoitelimme muutamia asioita Tampereella ja kävimme syömässä kiinalaisessa. Ravintolan aukeamista odotellessa ehdimme käydä Hankkijalla (Morsionruusu), Bauhausissa (patjarikko ja köynnöstuen jalat) ja Hong Kongissa (kylmänkukat). Oli mukava päivä, vaikka emme nähtävyyksissä käyneetkään.

Jälkeenpäin ihmettelin, miksi ostin juuri tuon punaisen patjarikon. Miksi en ostanut tuttua ja turvallista vaaleanpunaista? Tuo väri vain jotenkin veti puoleensa. En oikeastaan edes ajatellut asiaa. Ehkä alitajuisesti ihastuin siihen nyt Joukon syntymäpäivänä kun hän pitää juuri tuollaisista voimakkaista väreistä. Itse asiassa koko patjarikko oli heräteostos, mutta ei paha, vaille viiden euron tikki. Sitä vaan jälkeenpäin mietin, että sopiiko se lilan kylmänkukan viereen.

Illalla istutin rikon ja kylmänkukat, vaikka oli hyvin tuulinen sää. Tajusin sentään leikata kukat ja peittää istutukset harsolla. Olin innoissani kun patjarikko jakaantui helposti pieniksi aluiksi, joista sain koko tavoittelemani alueen täyteen. Aurinko paistoi ihanasti ja minä nautin.

Illalla oli lisää nautintoa kun syntymäpäivän kunniaksi saunoimme ja kylvimme ammeessa. Kynttilät loivat tunnelmaa.

Varjorikko 
Saxifraga umbrosa 

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän varjorikon.

RITARINKANNUKSET – DELPHINIUM

Riddarin Cannus (Elias Tillands)

Vinkki!
Ritarinkannus on hyvä leikko- ja kuivakukka. 

Ritarinkannukset ovat hyvin kauniita suurina ryhminä. Nämä ovat kuulemma helppoja kylvää itsekin.

Eräässä kirjassa ehdotettiin yhdistämään ritarinkannus, pioni ja ruusu samaan penkkiin.

Jaloritarinkannus ’Blue Bird’
Delphinium x cultorum ’Blue Bird’ 

Vuonna 2019 olin suunnitellut istuttavani pioniryhmän keskelle kolme ihanan taivaansinistä 'Summer Skies' -jaloritarinkannusta. Barkholtin taimistolla niitä oli vain yksi, joten ajattelin muuttaa suunnitelmaa ja ostaa kaksi vähän tummemman sinistä 'Blue Bird' ja yhden valkoisen. Palveleva myyjä lupasi hakea toivomani valkoisen, korkean ritarinkannuksen varastosta ja pakkasi sen suoraan pahvilaatikkoon auton viereen. Pettymyksekseni huomasin kotona, että hän oli tuonut matalan, 80 cm korkuisen, lajikkeen. Eihän se näy pioneiden takaa. No, virheitä sattuu. Onneksi taimisto ystävällisesti korjasi virheen. Puuttuvan sinisen löysin lopulta samana kesänä suviseuramatkalla Muhokselta Oulujoen taimistolta.

Jaloritarinkannus ’Galahad’ 
Delphinium 'Galahad'

Olin Sinellan kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojen hakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Ritarinkannukset olivat ihan virallisesti ostoslistallani. Ostin kolme tainta Paratiisin taimitarhalta. Näiden valkoisten lisäksi olisin ostanut myös sinisiä, mutta niitä ei ollut.

Oli sateinen päivä. Istuttelin kolme tainta keittiön terassin edustalle, ison kiven taakse. Pidin välillä sadetta terassilla ja jatkoin taas. Kasvualusta vaikutti ensin syvältä, mutta kuitenkin lapio tökkäsi kiveen joka kuopassa. En jäänyt tutkimaan, oliko alla iso kivi vai sattuiko lapio vain osumaan johonkin murikkaan. Istutin taimet kumpareeseen toivoen, että lisäkerros maata auttaisi riittävän kasvusyvyyden saamiseksi. Jos näyttää siltä, etteivät nämä kasva, täytyy sitten vaihtaa paikkaa.

Kuva tulossa.

Jaloritarinkannus F1 ’Guardian Lavender’ 
Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian Lavender’ 

Tänä vuonna 2020 päätin satsata perennojen kasvatukseen siemenistä ja tilasin Exotic Gardenilta siemeniä. Olin jo viime kesänä suunnitellut istuttavani Merelle muutamia sinisiä jaloritarinkannuksia. Nämä sopivat tuohon paikkaan aivan täydellisesti: ovat sopivan korkuisia eivätkä vaadi tukemista.

Kylvin kaikki 10 siementä Rootmastereihin esikasvatukseen sisälle 30.3.2020. Ne kukkivat jo syksyllä!

Kuva tulossa.

Jaloritarinkannus F1 ’Guardian White’ 
Delphinium Elatum-ryhmä ’Guardian White’ 

Minun piti saada sinisiä jaloritarinkannuksia Merelle ja tilasin niitä. En voinut olla tilaamatta myös näitä valkoisia, jotka ovat samanmittaisia. Näistähän saa sinisten kanssa upean ryhmän minne vain.

Kylvin nämä 10 siementä Rootmastereihin esikasvatukseen sisälle 30.3.2020. Ne kukkivat jo syksyllä!

Jaloritarinkannus ’Pure White’
Delphinium Magic Fountains ’Pure White’ 

Tällä kohtaa muistissani on tyhjä aukko. Mistä ja milloin olen nämä hankkinut? Joka tapauksessa nämä ovat ensimmäisiä Katajakujalle ostamiani jaloritarinkannuksia, vuodelta 2015.

Jaloritarinkannus ’Summer skies’
Delphinium ’Summer skies’

Entä nämä sitten? Valokuvien päiväyksistä päätellen nämä ovat vuodelta 2017, mutta muu historia on hämärän peitossa.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Jaloritarinkannus ’White dark bee’
Delphinium Magic Fountains ’White dark bee’

Kävin Barkholtin taimistolla 29.5.2019. Palveleva myyjä lupasi hakea toivomani valkoisen, korkean ritarinkannuksen varastosta ja pakkasi sen suoraan pahvilaatikkoon auton viereen. Pettymyksekseni huomasin kotona, että hän oli tuonut matalan, 80 cm korkuisen, lajikkeen. Eihän se näy pioneiden takaa. No, virheitä sattuu. Onneksi taimisto ystävällisesti korjasi virheen.

ROTKOLEMMIKIT – BRUNNERA

Vinkki!
Leikkaa kukkavarret kukinnan jälkeen, ettei kylväydy liikaa.

Sopii perennaryhmien reunoille, kivikoihin, vesiaiheiden yhteyteen, metsäpuutarhaan. Voi istuttaa myös pensaiden ja puiden alle.

Rotkolemmikki
Brunnera macrophylla 

Ostin yhden vihreälehtisen rotkolemmikin Viherlandiasta käydessämme siellä heinäkuun lopussa 2016 matkalla Inkerin rippijuhliin Kuopioon. Halusin pientä täydennystä vihreävalkoisten lehtien seuraan, joita olin ostanut vähän aiemmin. Istutin taimen purolle.

Rotkolemmikki ’Silver Heart’
Brunnera macrophylla ’Silver Heart’ 

Ostin Bauhausista kolme vihreävalkoista rotkolemmikkiä heinäkuussa 2016. Minulla oli avoin ostoslista. Ajattelin valita listalta jotain, joka sattuu sopivasti vastaan tulemaan ja sopii väljään suunnitelmaani. En nimittäin ollut tehnyt purolle tarkkaa suunnitelmaa, olin hahmotellut vain vähän korkeuksia ja tyyliä. Istutin nämä kolme tainta Purolle.

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa kolme rotkolemmikkiä.

RUUSUT – ROSA


Vinkki!
Mirrinminttu ja ruusu ovat kassinen yhdistelmä. Peittokurjenpolvi suojaa ruusun ympäristöä rikkaruohottumiselta.

HARISONINRUUSU – ROSA HARISONII

Nilsinruusu
Rosa Harisonii ’Nils’ 

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme Muhoksella Oulujoen Taimistolla, josta ostin ex tempore tämän ruusun. ’Nils’ on korkeudeltaan 1,5–2 m. Se kukkii kesä– heinäkuussa yksinkertaisin valkoisin kukin. Vyöhykkeille I-VI. Hinta 12,50

Lainaus blogista 15.9.2019: "Kiitos blogiystävien, en ehtinyt ostaa suunnittelemiani valkoisia kurtturuusuja. Nythän niiden myynti on kielletty. Niiden tilalle suunnittelin hankkivani yksinkertaisia juhannusruusuja. 

Kyselin eräältä taimistolta yksinkertaista juhannusruusua, mutta myyjä sanoi, ettei sellaista taida olla olemassakaan. Olin sellaisen netistä bongannut, mutta kaikkialla myydään vain puolikerrottua 'Plenaa'. Melkein jo uskoin tuota myyjää. Kuinka ollakaan, törmäsin haaveilemaani yksinkertaiseen juhannusruusuun Riihimäellä Pirilän Kukkatalossa vain huomatakseni, että se kasvaakin vain 50–100 cm korkeaksi. Jouduin siis sittenkin valitsemaan sen puolikerrotun 'Plenan' saadakseni muurille suurin piirtein yhtä korkeat ruusut. Ruusun tarina sai myöhemminn yllättävän käänteen. Kerron siitä vähän jäljempänä.

Palataanpa vielä ruusuihin. Minulla oli haaveena saada kestäviä ruusuja muurin päälle: valkoisia, vaaleanpunaisia ja aniliininpunaisia. Valkoisten löytämisessä oli ollut ongelmia, joten valpastuin heti kun näin Oulujoen Taimistolla kymmenien ruusujen rivistössä yksinkertaisen valkokukkaisen Nilsinruusun. Koska kokeus oli sopiva ja vyöhykesuositus I-VI sen enempää pohtimatta valitsimme tanakimman 'Nilsin' mukaamme."

Vinkki!
Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.

KANADALAINEN RUUSU – ROSA

Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’
Rosa ’Morden Blush’

"Isän 80-vuotissyntymäpäiväjuhlat 2018, mutta ilman puutarhaa ei tämäkään päivä jäänyt. Viherlandiassa ehdin tehdä nopean kierroksen. Olin onnellinen kun löysin ’Morden Blush’ –ruusun ja kalvakankeltaiset kehäkukat sekä vanhanajan limsapullot maljakoiksi."

Vinkki!
Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista.
Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Kuihtunut nuppu poistetaan sivuverson tyveä myöten.

KÖYNNÖSRUUSU – ROSA

Köynnösruusu ’New Dawn’
Rosa ’New Dawn’

Kesti pitkään ennen kuin ihastuin ruusuihin. Kun lopulta löysin ruusut, niitä piti saada vähän sinne sun tänne. Ensimmäiset köynnösruusuni ostin syksyllä 2014 Haikalalta. Ne istutin ruusukaareen. Ruusut kukkivat niin ihastuttavasti seuraavana kesänä, että 2015 ostin näitä ’New Dawneja’ kaksi lisää K-raudasta, jossa ne olivat puoleen hintaan. Istutin ne Joukon hyvällä avustuksella köynnösikkunan molemmin puolin.

2015: No joo – luin huhtikuussa, että ’New Dawn’ olisi pitänyt suojata! En siis ollut suojannut. Aika monta versoa oli kuitenkin selvinnyt ihan ok.

Minä pidän näistä reippaista kasveista! Ne kasvavat tomerina, lehdet kiiltelevät ja versot kurkottelevat kohti köynnöskaarta.

2016: Viime talvi oli ankara enkä suojannut mitään kasveja. Ruusukaaren yksilöt selvisivät hyvin. Ne toki palelluttivat versonsa, mutta alkoivat kasvaa aika nopeasti uudelleen. Köynnösikkunan ruusut menivät menojaan.

Vinkki!
Köynnösruusuista poistetaan aikaisin keväällä kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista, noin 3–5-vuotiaista ruusuista poistetaan lisäksi vanhoja versoja.

Kevätleikkauksessa köynnösruusuista leikataan siis heikot versot kokonaan ja vahvat versot leikataan 6-10 silmun yläpuolelta. Jos köynnösruusu on jäänyt säännöllisesti leikkaamatta, se nuorennetaan varhain keväällä. Vanhimmat haarat poistetaan kokonaan, ja nuoremmat versot lyhennetään 40–50 sentin mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

LUONNONRUUSU – ROSA

Karoliinanruusu
Rosa carolina

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme Muhoksella Oulujoen Taimistolla varta vasten tämän ruusun takia. Ostin yhden ruusun itselleni ja toisen  Karoliina-kummitytölle.

Pienehköä (100 cm) ja kasvupaikan suhteen vaatimatonta karoliinanruusua istutetaan paljon teiden varsille ja puistoihin, missä se peittää nopeasti maanpinnan kasvattamalla runsaasti juurivesoja. Se kukkii pitkään heinä-elokuussa. Kukkivissa oksissa on niukasti ohuita piikkejä. Hennot haarat. Lehdistö on himmeänvihreä, pienikokoinen. Vaaleanliilanpunaiset kukat ovat 5 cm leveitä ja miedosti tuoksuvia. Kiulukat ovat pikkuruisia punaisia palloja. Hinta 12 e. 

PIMPINELLARUUSUT – ROSA PIMPINELLIFOLIA

Juhannusruusu ’Plena’
Rosa pimpinellifolia ’Plena’ / Rosa spinosissima 'Plena'

Olin alkuun sivuuttanut kaikki ruusut vaikeahoitoisina ja vaativina piikkipuskina. Kirjoista saamieni vaikutteiden vuoksi kuitenkin innostuin. Ajattelin, että pitäisihän minun saada yksi ruusupenkki mirrinminttuineen. Olin niin suomalainen, että päädyin juhannusruusuun, vaikka harkitsinkin vakavasti ’Iceberg’ -ruusua. Tiedä vaikka innostun kokeilemaan vielä sitäkin. Piikikäshän tuo juhannusruusu on ja taimet olivat aika mitäänsanomattoman näköisiä retkottajia, mutta naapurustossa näkemäni taimet ovat olleet hyvin kauniita ja tuoneet myös tuoksullaan kesätunnelman.

Ostin yhden ruusun Honkasen puutarhalta 15.8.2013. Anneli ja Kassu varoittivat, ettei pensasruusuja kannata istuttaa muuten kuin betonin sisään. Pohjaton saavi kuulemma käy hyvin. Sellaiseen sen sitten istutin.

Vinkki!
Mikäli haluaa juhannusruusua leikata, on se tehtävä heti kukinnan jälkeen. Tällöin pensas ehtii kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana keväänä.

"Ryhmän ruusuja leikataan mahdollisimman vähän. Kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan tietenkin heti lumen sulettua. Muu kevätleikkaus ei ole tarpeen. Leikkaamalla ruusuja keväällä menetetään ehkä koko sen kesän kukinta. Jos pensasta on tarpeen madaltaa, muuten muotoilla tai poistaa liian pitkiä vuosiversoja, on työ parasta tehdä kesä-heinäkuun vaihteessa tai heti kukinnan päätyttyä. Pensas ehtii silloin kesän aikana kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana kesänä eikä kukintarytmi häiriinny leikkaamisesta."

Morsionruusu 'Juhannusmorsian'
Rosa pimpinellifolia ’Juhannusmorsian’

Oli Joukon syntymäpäivä 2019. Hoitelimme muutamia asioita Tampereella ja kävimme syömässä kiinalaisessa. Ravintolan aukeamista odotellessa ehdimme käydä Hankkijalla (Morsionruusu), Bauhausissa (patjarikko ja köynnöstuen jalat) ja Hong Kongissa (kylmänkukat). Oli mukava päivä, vaikka emme nähtävyyksissä käyneetkään.

Ostin neljä Morsionruusua Viherlassilasta 28.4.2020 kun kävimme hakemassa siitosmunia Nousiaisista. Siellä oli sopivasti Viisi ruusua neljän hinnalla -tarjous, joten nämä tuli ostettua ’Ritausman’ kylkiäisinä. Istutin ruusut muurin päälle.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Näitä muurilla menestyneitä ruusuja tuli nyt neljä kappaletta.

Vinkki!
Keväällä vanhat oksat poistetaan maata myöten. Kestää varhain keväällä tehdyn alasleikkauksen. Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.

PUISTORUUSU – ROSA

Puistoruusu 'Aicha'
Rosa pimpinellifolia 'Aicha' (Puistoruusu-ryhmä)

Ajoimme Antioksidanttiklinikalle aamulla sen jälkeen palasimme kotiin muutaman taimiston kautta 18.6.2019. Tämän ’Aichan’ ostin Sofianlehdosta. Myyntipaikan kyltissä luki, että ’Aicha’ kukkii juhannuksesta alkaen runsaasti ja tekee vielä yksittäisiä kukkia loppukesällä. Kukat tuoksuvat. Vyöhykkeille I-III. Hinta 18,50 e. 

Lainaus blogista 15.9.2019: "Ritausma-ruusua en ehtinyt löytää kun mieleni jo muuttui. Törmäsin eräässä kirjassa tarhakurtturuusuun nimeltä 'Agnes'. En pidä kirkkaankeltaisesta, mutta tuo vaalea, voinkeltaiseksi mainittu ruusu kolahti. Sen sanottiin olevan kestävin keltainen tarhakurtturuusu. Tehtävä vaikeutui entisestään, sillä lajiketta ei myydä monessa paikassa.

Onneksi olimme menossa Helsinkiin ja palatessa oli mahdollisuus käydä Sofianlehdossa. Ostinko 'Agnes' -ruusun? En, vaikka niitä siellä olikin. Taimistoa vastapäätä kasvaa komea puistoruusu 'Aicha'. Se oli juuri parhaassa kukassaan. Täynnä voinkeltaisia ja lähes valkoisia kukkia. Oli varminta ostaa sellainen keltainen, josta varmasti tykkää. 'Agnes' ei kukkinut vielä ja myyjät sanoivat sen kukintaa melko kirkkaankeltaiseksi. Puistoruusua puolsi myös kolme viikkoa kestävä kukinta. Nyt olemme 'Aichan' onnelliset omistajat."

Vinkki!
Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Kuihtunut nuppu poistetaan sivuverson tyveä myöten.

RANSKANRUUSU – ROSA GALLICA

Ranskanruusu 'Olkkala'
Rosa Gallica 'Olkkala'

Käytin Niilaa 13.5.2019 Nokialla perämoottorin takia. Samalla pääsin Kodin Terraan. Oli hyvä käynti, sillä löysin ’Olkkalat’. Ostin niitä kaksi. Tulimme vahingossa Pirkkalan kautta, joten poikkesin Hankkijalla hakemassa vielä yhden morsionruusun.

Jouko toi neljä ’Olkkalaa’ Lakeuden Vihertaimistolta 30.5.2020 samalla kuin Morsionruusutkin.

Vinkki!
Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.

TARHAKURTTURUUSUT – ROSA RUGOSA

Vinkki!
Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Pelkkä kuihtuneiden kukkaperien poisnyppiminen ei riitä. Kukinnon lisäksi versosta poistetaan yksi ainakin 5-lehdykkäinen täysikokoinen lehti. 

Tarhakurtturuusu ’Lac Majeau’
Rosa Rugosa ’Lac Majeau’

Ostin kaksi omajuurista ruusua Haikalalta 22.7.2017. Istutin ruusut ilman pohjattomia saaveja Muurin päätyyn.

Tarhakurtturuusu 'Ritausma’ 
Rosa Rugosa-ryhmä 'Ritausma' 

Olin alunperin nähnyt kuvan tästä ’Ritausma’ -ruususta Versoja Vaahteramäeltä -blogissa. Aluksi paikkaa ei tälle tuntunut löytyvän. Lopulta päädyin tähän tarhakurtturuusuun kun ajattelemaani paikkaan luoteiskulmaan ei löytynyt tarpeeksi korkeaa jalomuotoista ruusua.

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin.

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle. Pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt.

Vinkki!
Tarvitsee jokavuotista leikkausta, ettei tule liian tiheä. Vanhimpia ja huonosti kukkivia oksia poistetaan vuosittain leikkaamalla ne 10 cm korkeudelta. Kurtturuusut voi myös leikata alas muutaman vuoden välein.

Kurtturuusu ’Sävel’
Rosa Rugosa ’Sävel’

Olin päättänyt ostaa betonirenkaaseen sellaisen ruusun, jonka leviää nopeasti. En tiedä, onko ’Sävel’ sellainen, mutta mitäpä siitä. Ostin sen toukokuussa 2015 Haikalan puutarhalta. Kaunis se varmasti on. Ihastuin siihen välittömästi istutuksen jälkeen kun se muuttui rehevän vihreäksi.

2015: Pensas lähti heti vauhdikkaaseen kasvuun. Tuntui, että yhdessä päivässä siitä tuli rehevän vihreä. Ihastuin siihen kertaheitolla!

TERTTURUUSU

Tertturuusu ’Schneewittchen’ eli 'Iceberg'
Rosa ’Schneewittchen’ (Rosa Polyantha-Ryhmä)

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän ’Schneewittchen’ -ruusun.

Ajoimme Antioksidanttiklinikalle aamulla sen jälkeen palasimme kotiin muutaman taimiston kautta 18.6.2019. Ostin ainoan jäljellä olevan hollantilaisen taimen 6,90 e -50 % Pirilän Kukkatalosta.

Lainaus blogista 15.9.2019: "Vaikka yksinkertaiset juhannusruusut jäivät saamatta, tyhjin käsin ei tarvinnut Riihimäeltä lähteä. Sain puoleen hintaan minulle jo tutut 'Schneewittchen' -ruusun ja 'Miss Bateman' -kärhön – eivät tosin olleet ostoslistalla."

Vinkki!
Jos maa on kovin painunut, lisätään uutta multaa, jotta jalonnuskohta jää riittävän syvälle. Kevätlannoitus yleislannoitteella, kesällä ruusulannoitetta, elokuussa syyslannoite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti