TALVEN LEIKOT

Havut

Omalta maalta voi ottaa kokonaisia pieniä taimia maljakkoon.

Havujen siementaimia ei kannata kitkeä kesäaikaan pois, vaan painaa mieleensä niiden sijainnit. Vähälumisena talvena ne on helppo käydä katkaisemassa maljakkoon pitkäaikaiseksi iloksi. 

Tähän jouluiseen asetelmaan riittivät pelkät männyn havut.  
Jouluruusu
Jouluruusu on talvileikkojen kuningatar. Leutona talvena se kukki runsaasti ja siitä riittää hyvin poimittavaa maljakkoon. Jouluruusun nuput aukeavat nopeasti, mutta kukat kestävät maljakossa hyvin pitkään. Sellaisen havainnon tein, että jouluruusun kanssa samassa maljakossa olevat ruusut kuihtuivat nopeammin kuin ilman jouluruusuja olleet. 

Tässä jouluruusua on käytetty itsenäisyyspäivän kukka-asetelmassa. 

Mustikan vihreät varvut

Nukkapähkämö 
Jos hyvä tuuri käy, nukkapähkämöä voi hakea alkutalven asetelmiin vaikka lumen alta. Sen lehdet säilyvät yllättävän pitkään kauniina puutarhassa. Kukka-asetelmissakin ne ovat hyvin pitkäikäisiä eivätkä tarvitse välttämättä edes vettä. 

Tämä ulkona pidettävä asetelma
on tehty täysin ilman vettä.

Oksat
Puiden ja pensaiden oksat voivat olla hyvin koristeellisia.

Pikkutalvion versot
Blogiystäväni Minna kirjoitti: “Pikkutalvion versot roikkuvat kiltisti juuri siellä, mihin ne haluankin ja niitä löytää ympäri vuoden.” Pikkutalvio on hyvin kestävä leikkona.Puolukanvarvut
Puolukanvarvut ovat siitä mukavia, että niitä on saatavilla ympäri vuoden. Niitä voi käyttää tuoreina tai kuivina. 

Sammal
Sammalta voi käyttää kukka-asetelmien pohjana. Se on toki kaunis itsessäänkin. Sammaleesta voi tehdä palloja vaikkapa sanomalehtimytyn ympärille. Itse olen täyttänyt astian kostealla hiekalla kumpareeksi ja lisännyt päälle sammalta – yksinkertaisen kaunista! Sammaleet olen kiinnittänyt ”pinneiksi” taitetuilla rautalangan pätkillä. 
Sitruunatimjami
Sitruunatimjami on osittain talvivihanta. Se kestää erittäin hyvin maljakossa.

Tämän asetelman tein tammikuussa kun ei vielä ollut satanut lunta. Sitruunatimjamin lisäksi muuta väriä ei tarvittukaan. No, tuon yhden limenvärisen kynttilän laitoin tuomaan vaihtelua.

Tuija 
Tuijasta saa talviaikaan ihanaa, pitkään säilyvää vihreää. Tuijaa voi käyttää myös ilman vettä. 

Varjoyrtti 
Varjoyrtti on ihana talven leikkovihreä. Se kestää näyttävänä maljakossa pitkään. Ihan paras vihreä!

Vuorenkilpi
Voit jopa talvella löytää hyviä vuorenkilven lehtiä tuodaksesi vihreää sisälle. Isot lehdet saattavat olla ränsistyneen näköisiä, mutta niiden suojissa on usein hyviä pieniä lehtiä. Vuorenkilven lehdet ovat hyvin kestäviä.

Lehdet kestävät jopa ilman vettä useita päiviä.
 

Muita kasveja
Muita talvella vihreitä kasveja ovat esimerkiksi mahonia, osa tuhkapensaista, sianpuolukka ja lehtoimikkä. Niitä minulla ei ole. Sinivuokko, käenkaali, metsäalvejuuri ja kallioimarre säilyttävät lehtensä talven yli vihreinä ja lehdet lakastuvat, kun uudet lehdet ovat muodostumassa. Näiden sopivuudesta leikoiksi en tiedä, mutta kokeillahan aina voi.

Tässä asetelmassa on käytetty valkovihreälehtistä euroopansorvarinpensasta. Se pärjää tässä asetelmassa ilman vettä.
MUUTA KIVAA

Siemenkodat 
Esimerkiksi joillakin pionilajikkeilla on erittäin koristeelliset siemenkodat, kuin kruunut. Myös akileijan siemenkotia kannattaa käyttää. Iiriksen tummanruskealla siemenkodilla saa kaivattua terää. Monia muitakin siemenkotia kannattaa kokeilla.

Kuihtuneet kukat
Monet kuihtuneet kukat ovat kauniita ja käyttökelpoisia.

Tässä asetelmassa on käytetty kuihtuneita ruusuja sekä kukkineita syysmaksaruohoja ja ohotanmarunaa.

Kävyt

Kävyt ovat helppo ja halpa konsti saada ilmettä terassille. Lasiastiallinen käpyjä ja muutama käpy astian viereen antaa kummasti ilmettä pöytään tai terassille. 

Tämä sommitelma on rippijuhlista, jonka teema oli metsäinen.
KIVAA MATERIAALIA RUOKAKAUPASTA

Lehtikaali
Lehtikaali on erittäin kauniin muotoinen, värinen ja mielenkiintoinen kukka-asetelmissa. Se kestää kauniina muutaman päivän ilman vettä. Jos haluat syödä lehtikaalit, ota ne asetelmasta juhlatilaisuuden jälkeen. Pitkä säilytys tekee lehtikaalista puisevan.

Parsakaali
Parsakaali tuo ihanaa vihreyttä kukka-asetelmiin silloin kun puutarhassa on vähän vihreää. Jos haluat syödä parsakaalit, ota ne asetelmasta melko pian juhlatilaisuuden jälkeen. Parsakaalit alkavat kellastua parissa päivässä huoneenlämmössä.Punasipuli, keltasipuli 
Mikäpä estää käyttämästä sipuleita? 

Hedelmät
Hedelmillä saa runsautta ja näyttävyyttä varsinkin siihen aikaan, kun kukkia puutarhassa on vähän tai ei lainkaan. Huomaa kuitenkin, että hedelmät erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa kukkien kuihtumista. Jos asetelman ei ole tarkoitus olla kovin pitkäikäinen, hedelmiä voi aivan hyvin yhdistää kukkien kanssa. Niillä saa aikaan vanhanajan maalausten tunnelmaa. 

Viikuna

Tuore viikuna on erittäin kaunis. Sen mattapinta on vaihtelevan värinen ja tuo hyvin tekstuuria asetelmaan.


Viinirypäletertut
Kiinnitin viinirypäletertun asetelmaan hiuspinnillä.
Pinni oli helppo tökätä kukkasieneen pystyyn. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti