P

Sisällysluettelo:
Paju - Salix
Peittopaju ’Tuhkimo’ - Salix Aurora ’Tuhkimo’
Sinipallo-ohdake ’Blue Globe’ - Echinops bannaticus ’Blue Globe’
Siperianpallo-ohdake - Echinops ritro
Parsa - Asparagus officinalis
Parsa 'Backlim' - Asparagus officinalis 'Backlim'
Parsa ’Gijinlim’ - Asparagus officinalis ’Gijinlim’
Peittolehti - Asarum europaeum
Keijuangervo ´Little Princess´ - Spiraea Japonica ´Little Princess´ 
Keltajapaninangervo - Spiraea japonica
Keltajapaninangervo ‘Yan’ Double Play® - Gold Spiraea japonica ‘Yan’ Double Play® 
Koivuangervo ’Island’ - Spiraea betulifolia ’Island’
Kuninkaanangervo 'Kruunu' - Spiraea x watsoniana 'Kruunu'
Valkoruusuangervo 'Albiflora' - Spiraea japonica ’Albiflora’ 
Pensashanhikki 'Creme Brule' - Dasiphora fruticosa 'Creme Brule' / ‘Bailbrule’
Pensashanhikki 'Lovely Pink' - Dasiphora fruticosa 'Lovely Pink' 
Pensashanhikki ’Pink Queen’ - Dasiphora fructicosa ’Pink Queen’
Pensastädyke - Hebe
Alppipiikkiputki - Eryngium alpinum 
Amerikanpihlaja - Sorbus americana
Japaninpihlaja - Sorbus commixta
Kotipihlaja - Sorbus aucuparia
Kirjopikarililja - Fritillaria
Jättipoimulehti - Alchemilla mollis
Luonnonvarainen poimulehti - Alchemilla
Polkuhaarikko - Sagina subulata
Polkuhaarikko - Sagina subulata ’Supreme’
Puksipuu - Buxus
Kaunopunahattu ’Magnus’ - Echinacea purpurea ’Magnus’
Kaunopunahattu ’White Swan’ - Echinacea purpurea ’White Swan’
Purppurapunalatva - Eupatorium purpureum
Punatähkä - Liatris spicata
Jalopähkämö - Stachys grandiflora
Nukkapähkämö - Stachys Byzantina
Loistopäivänhattu ’Green Wizzard’ - Rudbeckia occidentalis ’Green Wizzard’
Tarhapäivänlilja ’Arctic Snow’ - Hemerocallis ’Arctic Snow’
Tarhapäivänlilja ’Fragant Treasure’ - Hemerocallis ’Fragant Treasure’
Tarhapäivänlilja ’Gentle Shepherd’ - Hemerocallis ’Gentle Shepherd’
Tarhapäivänlilja ’Joan Senior’ - Hemerocallis ’Joan Senior’
Päivänlilja ’Kartano’ - Hemerocallis ’Kartano’
Päivänlilja maatiaislajike - Hemerocallis
Tarhapäivänlilja ’Moment of Truth’ - Hemerocallis hybrida-R ’Moment of Truth’
Tarhapäivänlilja ’Pink Damask’ - Hemerocallis ’Pink Damask’
Tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’ - Hemerocallis x hybr. ’Stella de Oro’
Tarhapäivänlilja ’Summer Wine’ - Hemerocallis ’Summer Wine’
Päärynä - Pyrus communis
46

PAJUT – SALIX

Paju
Salix

Pajut olivat Katajakujalla jo ennen meitä.

2013: Voi, miten pidän näistä pajuista Katajakujalla! On upeaa katsella iltaisin, kuinka auringonsäteet siivilöityvät lehtien lävitse. Kaikki lehtipuut olivat kärsineet rakennusajasta enemmän tai vähemmän. Leikkasin loppukesällä vesiversoja niin korkealta kuin sain. Kuivat oksat sahasin pois.

Peittopaju ’Tuhkimo’
Salix Aurora ’Tuhkimo’

Menin Haikalalle ostoslistallani jokin matala maanpeitepensas. Rouva suositteli tätä pajua, joka näytti juuri sellaiselta, jonka halusinkin. Ostin kaksi pensasta heinäkuussa 2016.

Istutin pensaat aika saviseen maahan Purolle. Olin kalkinnut ja lannoittanut maan, mutta lisäsin kuopan pohjalle vielä syyslannoitetta.

PALLO-OHDAKEET – ECHINOPS

Vinkki!
Pallo-ohdakkeet sopivat hyvin leikko- ja kuivakukiksi.

Sinipallo-ohdake ’Blue Globe’
Echinops bannaticus ’Blue Globe’

Ostin yhden taimen Taimimoisiolta heinäkuussa 2016. Oli ihan ostoslistalla. Istutin hontelon ja aika heiveröisen taimen sammalkiven eteen.

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa nämä kaksi sinipallo-ohdaketta ’Blue Globe’.

Siperianpallo-ohdake
Echinops ritro

Näin nämä ohdakkeet Pinsiön taimistolla käydessämme siellä Joukon kanssa toukokuun lopulla 2014. Olihan ne ostettava, kun satuin näkemään enkä siemenistä ollut onnistunut niitä kasvattamaan. Olivat muuten suomalaisia taimia. En olisi ostanut, ellei minulla olisi ollut paikka jo valmiiksi mietittynä. Tänä keväänä olen pystynyt pitämään päätökseni olla ostamatta mitään kasveja multakasaan odottamaan. Keittiön terassi tosin pursuilee istutusta odottavia taimia.

Hups! Unohdin taas hyvät neuvot ja istutin nämä kaksi ohdaketta tavalliseen itse tehtyyn multaan, vaikka ne olisivat vaatineet kuivan ja hiekkaisen maan. En taida silti kaivaa niitä ylös, vaan luotan niiden voimakaskasvuisina pärjäävän paikallaan.

2015: Ihmettelen vieläkin miksi tämän kaveri kuoli vierestä, mutta onneksi tämä kasvaa näyttävästi.

PARSAT – ASPARAGUS OFFICINALIS

Parsa 
Parkiisi (Elias Tillands)
Asparagus officinalis

Olen jo vuosia haaveillut parsoista, koska kaupastahan niitä ei tuoreina saa. Huomasin Viherpeukaloiden esitteessä parsan taimia ja päätin tilata ne heti. Niiden mukana tilaisin sitten jotakin muutakin. Parsa oli kuitenkin se, jota en saisi muualta. Lajikenimeä ei ollut.

Perennalähetyksen kanssa meillä oli epäonnea. Lähetys tuli juuri ennen helatorstaita, jolloin posti oli kiinni. Niinpä kasvit joutuivat odottelemaan ylimääräiset kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän pakkauksissaan. Parsa ei saisi päästä yhtään kuivahtamaan, mutta minusta juurakot vaikuttivat ihan kuivilta. Istutin ne kuitenkin kohopenkkiin. Sain myöhemmin uudet juurakot. Ne näyttivät yhtä kuivilta, vaikka lähetys tuli tällä kertaa nopeammin. En tiedä valitinko niistä turhaan.

Olin pitkään haaveillut näistä, odottanut ja odottanut. Sitten kun ne viimein tulivat, olin pulassa näiden kanssa. Suunnittelemani paikka ei toteutunutkaan, koska päätimme myydä tämän talon emmekä siksi alkaneet rakentaa verstasta emmekä siksi hankkineet kaivuria, joka olisi kaivanut näille syvän kuopan ja traktoria, joka olisi vienyt kuopasta tulleen saven pois.

Yhtäkkiä minun olikin keksittävä paikka 12 parsan juurakolle kun kelvollista paikkaa ei todellisuudessa ollut yhdellekään. Kasvimaalla oli paras paikka, mutta liian kivinen. Ei auttanut muu kuin tekaista äkkiä kohopenkki ja kaivaa juurakot sydän syrjällään siihen. Työ oli yllättävän hankala, koska juuret olivat todella pitkiä. Joku parsoista oli ehtinyt kasvattamaan jo pikkuisen verson. Kastelin penkit hyvin ja jäin vain toivomaan jotain vihreää.

Minulla oli tunne kuin voittajalla kun näin ensimmäisen verson työntyvän mullasta. Ne olivat elossa huolimatta kaikesta tumpeloinnistani. Myrskyssä osa kuitenkin kaatui kun en ollut huomannut tukea näitä.

Nämä kasvoivat reippaasti ja palkitsivat odottamiseni vaivan, vaikka eivät niin kauniita olekaan väärässä paikassa kasvaessaan. Syyskuussa siirsin ne Katajakujalle korkeaan multakasaan. Siellä ne keikkuivat melkein pihlajan lehtiä hipoen.

2013: Voi, minun parsani! Nämä ovat kyllä olleet kovan onnen kasveja. Odotin malttamattomana näiden nousevan Katajakujan multakasasta. Kaikki muut jo nousivatkin, mutta eivät nämä. Ajattelin, etten jää näitä murehtimaan, vaan istutan niiden tilalle jotakin muuta. Saisinhan sitten uudet juurakot oikealle paikalle. Kaivoin reippaasti kuoppaa uudelle perennalle ja yhtäkkiä huomasin kädessäni sormen vahvuisen valkoisen tangon. No, voi hyvä ihme – olin katkaissut kallisarvoisen verson mullan alla!

2014: Nämä kasvavat hienosti, vaikka joka kevät pelkäänkin niiden kuolleen talvella. Ruikkuihin ostotaimiin verrattuna nämä ovat oikeita jytkyjä. En vain vieläkään uskalla poimia yhtään vartta, koska aion siirtää nämä varsinaiseen parsapenkkiin aivan pian.

Parsapenkin tekemisessä oli kova työ, vaikka Lapiomies kaivoikin pitkän ja syvän ojan. Pohjalle panin paksun hevosenlantakerroksen. Päälle toin Avantilla reilusti hiekkaa ja itse tehtyä multaa. Vähän yritin niitä sekoitellakin, mutta saattoivatpa ne jäädä aika lailla kerroksittain. Koko ajan pelkäsin, että tällä välin parsat kasvavat niin suuriksi, etten pysty niitä siirtämään. Kyllä ne kasvoivatkin aivan silmissä.

Toukokuun 31. päivä vihdoin ja viimein nämä monta muuttoa kärsineet parsat pääsivät oikealle paikalleen. Työ oli roikkunut pitkään ja iso homma se olikin. 

Juurakoita, näitä 'Viherpeukaloita', oli yhteensä kuusi. Istutin ne heti muurista alkaen. Niiden jälkeen on sitten kolme ’Backlimia’ ja neljä ’Gijinlimiä’.

2015: Nämä ovat niin hitaita, että joka kevät jo luulen näiden kuolleen. Kun kaupoissa parsaa myydään jo täyttä päätä, niin luulen, että meidänkin parsojen pitäisi jo kasvaa.

Vinkki!
Parsa kasvaa parhaiten, kun maan pH on korkea, 6.5 -7.5. Kasvualustan kalkitus onkin usein tarpeen. Runsas sato vaatii kunnon lannoituksen: 5 cm kerros kompostia joka syksy pitää juurakon mullan suojissa ja lannoittaa samalla maan. Paras lannoitusaika on heti sadonkorjuun jälkeen.

Älä laita sipulin ja valkosipulin seuraan, koska ovat huonoja naapuruksia!

Parsa 'Backlim'
Asparagus officinalis 'Backlim'

En voinut olla ostamatta kun satuin näkemään näitä Pinsiön taimistolla vuonna 2014. Pieniähän näiden juurakoiden täytyy olla, koska kasvavat pienessä ruukussa. Kolme kappaletta juuri ja juuri raaskin ostaa, jotta saisin parsariviin vähän jatketta. Lajikkeesta ei löydy mitään tietoa netistä. Mainintoja kyllä on, mutta siihenpä se siten jääkin.

Näiden istutus kävi nopeasti, mutta hirveän mitättömiähän nämä ovat. Menee varmasti enemmän kuin kolme vuotta ennen kuin uskallan katkaista yhtään versoa.

Parsapenkissä kasvaa nyt vasemmalta lukien kuusi nimetöntä, kolme näitä ’Backlimejä’ ja neljä ’Gijinlimiä’.

Parsa ’Gijinlim’
Asparagus officinalis ’Gijinlim’ 

Ostin neljä ’Gijinlimiä’ Marketanpuiston myymälästä Espoosta mennessämme Ailin rippijuhliin 16.6.2014. En voinut olla ostamattakaan, koska parsapenkki oli jo valmisteltu ja siitä puuttui vielä paljon taimia. Nämä vain ovat niin kalliita, ettei millään raaski yhdellä kertaa kaikkia ostaa. 

Kotona olin onnellinen, ettei istutettavaa ollut kuin neljä. Nämä olivat aivan hullun vaikeita istuttaa. Juuret olivat kiertyneet tiukaksi kiepiksi. Eiväthän ne millään pysyneet ojennuksessa. Siinä sitten yrittää suoristella juuria kankaan alla samalla kun varjelee pitkiä huteria versoja katkeamasta ja yrittää lisätä multaa kumpareella, josta kaikki kuitenkin valuu alas.

No, joka tapauksessa parsapenkissä kasvaa nyt vasemmalta lukien kuusi nimetöntä, kolme ’Backlimiä’ ja juuri puolivälin tienoilla neljä näitä ’Gijinlimiä’. Itse asiassa yksi ’Gijinlim’ on kankaan sauman vasemmalla puolella ja kolme sen oikealla puolella.

PEITTOLEHTI – ASARUM EUROPAEUM

Peittolehti, taponlehti
Asarum europaeum

Kävimme 13.7.2013 Juhan 50-vuotisjuhlissa. Matkalla poikkesimme jo tutuksi tulleeseen Pirilän kukkatarhaan Riihimäellä, josta löysin tämän kasvin. Tälle oli jo paikka valmiiksi suunniteltuna, mutta jouduin vielä istuttamaan tämän välivarastoon odottamaan pohjatöiden valmistumista. Riittävän varjoisa paikka löytyi katajan alta.

Kävin toukokuun alussa 2014 tunnelmoimassa Kodin Terran puutarhaosastolla. Peittolehdet olivat niin vastustamattoman komeita, että minun piti ostaa niitä monta keittiön terassille ruukkuihin. Syyskuun 20. päivänä istutin peittolehdet lastentarhaan talvehtimaan. Ne olivat mukavan kokoisia, vaikka en tiedä olivatko ne kesän aikana paljoa kasvaneet.

Ankara talvi vei osan peittolehdistäni, joten jouduin ostamaan Liesjärven K-raudasta kolme uutta heinäkuussa 2016.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän peittolehden. Sellaiselle on aina tarvetta.

Vinkki!
Lotta Möllerin mukaan leviää hitaasti, mutta varmasti matoiksi, jotka estävät lähes kaikkien kasvien etenemisen. Sopii hyvin peitekasviksi puiden ja pensaiden alle.

PENSASANGERVOT – SPIRAEA

Keijuangervo ´Little Princess´ 

Spiraea Japonica ´Little Princess´ 

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa Raisiossa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin. 

Valitsin tämän keijuangervon korkeuden ja pyöreän kasvutavan sekä värin mukaan. Ostin näitä kolme Bauhausista, yhteensä 14,85 e. Mikalle ostin myös kolme. 

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle – pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat, kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt. 

Keltajapaninangervo
Spiraea japonica

Sain tämän keltajapaninangervon siementaimen Marikalta syksyllä 2019. Istutin tämän muurin eteen tuijien seuraan. Kellertävät lehdet näyttävät varmasti hyviltä tuijia vasten.

Keltajapaninangervo ‘Yan’ Double Play® 
Gold Spiraea japonica ‘Yan’ Double Play® 

Ehdotin Mikalle keltajapaninangervoa ja hänelle se sopi oikein hyvin. Alun perin ajattelin toista lajiketta, mutta Viherlassilassa toukokuussa 2020 päädyin tähän lajikkeeseen ex tempore. Puhkeavat lehdet ja kuva näyttivät ainakin kauniilta. Maksoi 16,90. 

Koivuangervo ’Island’
Spiraea betulifolia ’Island’

Koivuangervot ovat tulleet meille Niilan toivomuksesta. Alun perin Niila valitsi itselleen Poukantielle pensaan Lielahden K-raudasta 2010. Ostin sitten vielä kolme lisää, mutta ne tietysti jäivät Poukantielle. Koska tunsin nämä jo entuudestaan, innostuin istuttamaan koivuangervoista kokonaisen aidan Katajakujan puutarhaan. Katajakujan koivuangervot ostimme Toijalan puutarhalta keväällä 2015.

Huhtikuun 14. päivänä 2015 kävimme Toijalan puutarhalla ostamassa 80 koivuangervon avojuurista tainta ja viisi puuta. Oli hirveän kylmä ja kolea päivä. Taimitarhalla oltiin vasta asettelemassa myytävää esille, mutta koivuangervot odottivat meitä jo valmiina.

Panin paljasjuuriset aitataimet saaviin pariksi tunniksi, osa sai liota läpi yön. Sitten linjalangan avulla niitä istuttelin kuohkeaan multaan. Seuraava päiväkin meni pensasaitoja istuttaessa. Se oli mukavaa hommaa, vaikka sää oli kolea, kylmä ja sateinen. Vanhat lasketteluhanskat käsissä niitä istuttelin. Pipo ja kalsarit tarvittiin tietysti eikä liian lämmin ollut silloinkaan.

Tiivistin taimet varovasti painamalla ja loput veden avulla. Heti seuraavana päivänä oli pakkasta. Pelkäsin taimien puolesta. Sitten olikin pitkä kylmä jakso eikä taimille tapahtunut yhtään mitään.

Meni pitkään, ettei taimille tapahtunut mitään. Luin, että ne pitää tiivistää voimakkaammin. Tein niin ja katoin juurialueen hakkeella. Meni ihan hirveän pitkään eikä taimille edelleenkään näyttänyt tapahtuvan yhtään mitään. Ne siis kai juroivat. Toukokuun 17. päivänä joissakin pensaissa oli pienen pienet lehdet ja useimmissa ainakin silmut. 

Lopulta koivuangervot alkoivat vihertää ja kasvaa, kukkivatkin kesä-heinäkuussa. Taisin olla vain liian hätäinen.

Kuninkaanangervo 'Kruunu'
Spiraea x watsoniana 'Kruunu' 

Mennessämme Helmin rippijuhliin heinäkuun 27. päivä 2013 pysähdyimme Viherlandiassa, josta ostin tämän angervon. Ihan suunnitellusti. Jos en olisi etukäteen tätä suunnitellut, en olisi tullut ostaneeksi tätä. Pensas ei näyttänyt myymälässä kovinkaan kummoiselta, mutta olin lukenut hyvin myönteisiä kuvauksia tästä. Niinpä ostin tämän suunnittelemaani paikkaan Alkukulmaan kivien kainaloon. Täytyyhän kukan olla komea, koska lajike on nimetty Kruunuksi. Onneksi tämä on FinE-lajike.

Valkoruusuangervo 'Albiflora' 
Spiraea japonica ’Albiflora’ 

Olin nähnyt kauniin kuvan tästä valkoruusuangervosta ja liimannut sen leikekirjaani, joten ehdotin tätä Mikalle.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Nämä kolme valkoruusuangervoa ajattelin istuttaa eteläreunan pensasryhmään ja Mikan plantaasille toiset kolme.


PENSASHANHIKKI – DASIPHORA

Pensashanhikki 'Creme Brule' 
Dasiphora fruticosa 'Creme Brule' / ‘Bailbrule’

Tämän uutuuslajikkeen kuvan näin lehdessä ja leikkasin sen leikekirjaani. Kaunis kuva synnytti haaveen. Onneksi näin kauniille hanhikille löytyi sopiva paikkakin. 

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin.

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle. Pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt.

Vinkki!
Hanhikki leikataan poistamalla varovasti huonokuntoisia oksia keväällä, ennen kasvuun lähtöä. Keväällä yleislannoite.

Pensashanhikki 'Lovely Pink' 
Dasiphora fruticosa 'Lovely Pink' 

Ostin nämä kolme Viherlassilasta 28.4.2020 samaan aikaan kuin nuo ’Creme Brulee’ -hanhikit. Tähän vaaleanpunaiseen hanhikkiin ei liity erityistä tarinaa. Valitsin sen vain korkeuden, värin ja pyöreän kasvutavan perusteella.

Pensashanhikki ’Pink Queen’
Dasiphora fructicosa ’Pink Queen’

Ajoimme Antioksidanttiklinikalle aamulla ja sen jälkeen palasimme kotiin muutaman taimiston kautta 18.6.2019. Ostin kolme 'Pink Queen’ -pensashanhikkia Pirilän Kukkatalosta.

Kuljin taimirivistöjen välissä Joukon kanssa käsi kädessä ja muistelimme aikaa, jolloin pieni poikamme valitsi huolella puutarhan laajasta valikoimasta omaksi kasvikseen hopeapoppelin. Nyt poppeli on suuri ja komea puu entisen talomme pihassa. – Tällä kohtaa poppeli oli, sanoin ja astuin muutaman askeleen eteenpäin. Jalkojemme juuressa kukkivat vaaleanpunaiset pensashanhikit. Siinä perheonnen huumassa valitsimme kolme tanakkaa tainta. Nehän sopivat hyvin kanatarhan eteen, joka on vielä kovin autio.


PENSASTÄDYKE – HEBE

Pensastädyke
Hebe

Kävin myöhään syksyllä 2020 ostamassa terassille kausikukkia. Kirjoitin siitä blogiini: ”Poimin kärryyn hyvännäköisen, vaaleanpunertavan callunan. Niitä ei ole enää montaa hyllyssä. Sen kaveriksi löydän himmeänvihreän callunan. Sillä on pystyt, tuuheat oksat eikä se ole ruskettunut yhtään. Niiden seuraksi valitsen isohkon lankaköynnöksen.

Nautin. On ihanaa valita syyskukkia terassille siitä huolimatta, että hyllyt ammottavat tyhjyyttään. - Syyskukat ovat menneet kuin kuumille kiville, myyjä sanoo. – Kyllä näistä silti saa vielä monipuolisen, ihanan asetelman, vastaan ja vaellan edestakaisin hyllyjen välissä. Pensastädykkeet ovat puoleen hintaan. – Nehän ovat aivan virheettömiä, tai ainakin osa niistä, hihkun. Pensastädykkeitä on valkovihreälehtisiä ja yksivärisiä. Osa niistä on vielä kukassa. Mikä valinnan vaikeus! Lopulta päädyn vihreävalkolehtiseen lilakukkaiseen. Kärryssä ryhmä näyttää oikein hyvältä. Lopuksi otan vielä yhden punertavan callunan."

2021: Tädyke talvehti onnistuneesti puutarhavarastossa.


PIHLAJAT – SORBUS

Amerikanpihlaja
Sorbus americana

Olin pitkään etsinyt vähän erikoisempia pihlajia. Paratiisin Taimitarhalla 2016 niitä olikin jos jonkinlaista. Oli saksalaista, japanilaista, ruotsalaista, amerikkalaista ja vaikka mitä. Valinta oli vaikea, mutta päädyin tähän isoksi kasvavaan ja muutenkin amerikkalaiseen tapaan isoon lajikkeeseen.

Istutin puun länsireunalle. Myöhemmin alue sai nimekseen tämän pihlajan mukaan Pohjois-Ameeriikka.

Japaninpihlaja
Sorbus commixta

Paratiisin Taimitarhalla 2016 päädyin kaiken pihlajarunsauden keskellä tähän isoksi kasvavaan, komeaan ja kestävään lajikkeeseen. Yksi valintaan vaikuttava tekijä oli syysväri, jota kehuttiin mahtavaksi. Syysväritys on kuulemma puuvartisten parhaimmistoa.

Istutin puun luoteispihalle, hevoskastanjan ja joulukuusen lähistölle.

Kotipihlaja
Sorbus aucuparia

Katajakujalla kasvoi jo ennestään muutama pihlaja, joista pidän kovasti.

2013: Voi, miten pidänkään näistä pihlajista! Nyt pelottaa, että yksi pihlajista on näivettymässä. Pihlajan marjat ovat pelkkiä mustia ruppanoita. Naapurin pihlaja marjoo kauniin oransseina, mutta meillä ei ole yhtään värikästä marjaa.

Tällaista tietoa löysin aiemmilta vuosilta:
Pihlajissa esiintyy poikkeuksellisen runsaasti mustia ja kurttuisia marjoja eri puolilla Suomea niin pihoilla, puistoissa kuin metsissäkin. Kaikki tummina roikkuvat marjat ovat pihlajanmustamarjataudin tuhoamia. Marjojen mustumisen on aiheuttanut pihlajanmustamarja-niminen sienitauti loppukesän ja syksyn aikana. Sateinen kesä ja kostea syksy tehostivat sienen leviämistä. Tartunnan saaneet pihlajanmarjat ovat muuttuneet ruskean kautta mustiksi samalla, kun ne ovat kutistuneet ja kurtistuneet.

Mustuneet ja kutistuneet marjat jäävät supistuneissa tertuissaan roikkumaan ensi kesään. Runsas tautisten marjojen säilyvyys puussa lisää tartuntariskiä ensi kesänä.

2014: Saan huokaista helpotuksesta – pihlajat ovat sittenkin elossa ja hyvinvoivan näköisiä. Pelkäsin, että rakennustöiden aiheuttamat kaivuutyöt tappavat pihlajat kokonaan. Yllättävät samannäköisiä ne ovat nyt kuin ennen rakennustöitäkin.

2015: Pihlajan marjoihin tiivistyy ihana syksyn tunnelma. Pihlajanmarjoja on niin mahdottomasti, että yksi suuri oksa repesi niiden painosta.

PIIKKIPUTKI – ERYNGIUM

Kuva tulossa

Alppipiikkiputki 
Eryngium alpinum 

Olin liimannut leikekirjaani huikean kauniin kuvan pionista ja alppipiikkiputkesta yhdessä. Ihastuin näkymään niin, että siitä tuli kutakuinkin pakkomielle. Tämä alppipiikkiputki ei leviä yhtä villisti kuin jotkut toiset lajikkeet.

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä. Maaliskuussa 2020 tilasin kaksi tainta Särkän perennataimistolta. Enempää en raaskinut tilata. Toisesta voin yrittää tehdä juuripistokkaita jossain vaiheessa.


PIKARILILJA – FRITILLARIA

Kirjopikarililja
Fritillaria

Pidin vapaapäivää syyskuun 19. päivänä 2015 ja virkistin itseäni sipulihyllyjen äärellä. Ostin näitä pussillisen K-raudasta. Ei minun varsinaisesti pitänyt ostaa näitä kissanpissan hajuisia kukkia, mutta ostinpa kuitenkin. Aina pitää nähdä millaisia tutun nimiset kasvit ovat. Minullahan oli näitä kerran Poukantiellä, mutta liian kuivassa paikassa kai, niin eivät menestyneet.

Istutin 12 sipulia jaloangervojen sekaan Villiin itään.

PIONIT – PAEONIA
Esitelty omassa tiedostossaan.

POIMULEHDET – ALCHEMILLA

Jättipoimulehti
Alchemilla mollis

Alun perin poimulehti oli ohitettavien kasvien listalla, mutta niin altis olen vaikutteille, että tulin hankkineeksi tämän ja luulenpa jopa aivan ihastuneeni. Jättipoimulehti on nimittäin yksi monen kirjan suosikeista. Oikeastaan englantilaista puutarhaa ei voi kuvitella ilman jättipoimulehteä. Vierastin keltaista kukintaa, mutta sitten hoksasin sen olevan limenvärinen ja hyvä yhdistäjä monien eri värisävyjen välillä. Vähitellen aloin pitää tästä.

Kirjoitin poimulehdestä jutun Naapurin rouva.

Kävimme 13.7.2013 Juhan 50-vuotisjuhlissa. Matkalla poikkesimme jo tutuksi tulleeseen Pirilän kukkatarhaan Riihimäellä, josta ostin tämän ulkomaisen jättipoimulehden. Ostin sen jo malttamattomana välivarastoon odottamaan varsinaisen paikan pohjatöiden valmistumista. Paikka ja seuralaisethan tälle ovat jo suunniteltuina. 

Olen nyt ihastunut näihin poimulehtiin niin, että ostin Prisman puutarhamyymälästä yhden lisää 2013. Poimulehdille on nyt kovasti tarvetta, mutta enempää en raaskinut näitä hankkia.

Vuonna 2015 ostin eteläterassille yhden joka ruukkuun, jotta juhlissa olisi vähän vihreää.

2014: Nämähän ovat vastustamattoman ihania – kukkiessaankin :)

2015: Yllätyin, että tämä todellakin on nimensä mukaan jättimäinen. Sehän peittää alleen vuokot ja kaikki. Tässä vaiheessa juhannusruusukin näyttää kääpiöltä poimulehden rinnalla. Voi ei! Jättipoimulehti on muuttanut käsityksiäni koko puutarhan mittasuhteista. 

Luonnonvarainen poimulehti
Alchemilla

Vuonna 2013 löysin Katajakujalta muutamia poimulehtiä, jotka oli helppo irrottaa maasta. Sain kolme alkua multakasaan kasvamaan. Syksyllä istutin ne Ruusutarhaan. 

2014: Toukokuun lopussa jättipoimulehden ja luonnonvaraisen ero näkyi näin selvästi. Kesän edetessä erot tasoittuivat niin, että oli jo huomattavasti vaikeampaa erottaa, kummasta on kyse.

POLKUHAARIKOT – SAGINA SUBULATA

Polkuhaarikko
Sagina subulata

Tuntui erityisen hienolta löytää tämä polkuhaarikko Viherlandiasta, jossa poikkesimme matkalla Helmin rippijuhliin 27.7.2013. Tämä edustaa jotenkin unelmaani, sillä unelmoin kivipoluista rehevän puutarhan keskellä. Polkuhaarikko kivipoluilla saumojen välissä edustaa viimeisteltyä puutarhaa, pistettä i:n päällä. Ostin näitä kaksi, sillä ne maksoivat vain 2,50 / kpl.

Ostin toukokuussa 2015 Viherlandiasta kolme tainta lisää, koska polkuhaarikkoja ei koskaan ole liikaa. Vahingossa nappasin yhden ’Supremen’ ja kaksi sellaista, joiden lajikenimeä ei ollut sanottu. Tämä ’Supreme’ näyttäisi kortin perusteella kukkivan vähän lyhyemmin ja näitä tarvitaan neliölle kaksi kappaletta enemmän kuin toisia. Korkeus on sama, mutta kukinta tällä ’Supremella’ näyttäisi olevan runsaampaa.

2013: Näistä tuli heti lempikukkiani. Nämähän ovat tosi suloisia kukkiessaan pikkuriikkisin valkoisin kukin vielä syyskuun loppupuolella. 


Polkuhaarikko
Sagina subulata ’Supreme’

Ostin toukokuussa 2015 Viherlandiasta kolme tainta. Tämä ’Supreme’ näyttäisi kortin perusteella kukkivan vähän lyhyemmin ja näitä tarvitaan neliölle kaksi kappaletta enemmän kuin toisia. Korkeus on sama, mutta kukinta tällä ’Supremella’ näyttäisi olevan runsaampaa. Jaoin yhden ruukun noin neljään osaan ja istutin palaset kirsikkapuun lähettyville itäväylälle.

2015: Syksyllä huomasin näiden siementäneen aivan valtavasti. Huokaisin ihastuksesta. Minun puolestani nämä saavat levitä ihan joka paikkaan puutarhassa. Nämä ovat niin pikkuruisia, että tuskin ovat missään haitaksi. Voisivat sopia hyvin aluskasvillisuudeksi. Tuntuvat pitävän puolensa rikkakasvejakin vastaan ilmeisen hyvin.

Innoissani lapioin hiekalta kaikki polun viereen kylväytyneet taimet ja vein ne länsipuolelle polun kivien väliin. Näitähän ei tarvitse saada kuin tupsu sinne tänne, niin se hoitaa itse loput. 

PUNAHATUT – ECHINACEA

Kaunopunahattu ’Magnus’
Echinacea purpurea ’Magnus’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta 2012 Purppurataivas-nimisen perennavalikoiman, johon tämäkin kuului. Muuten en tätä olisi valinnutkaan.

Vein kaksi tainta Poukantieltä Katajakujalle 2013, vaikka suoraan sanoen en oikein pidä näistä. En ole vielä oppinut tuntemaan näitä. En kuitenkaan raaskinut olla viemättäkään. Uskon siihen, että kaikki kukat ovat kauniita oikeassa ympäristössä ja haluan kokeilla kävisikö tässäkin niin.

Eiväthän nämä loppujen lopuksi ainakaan rumia ole, vähän hassuja vain. Jos nämä nyt kuolisivat, tulisin varmasti kaipaamaan näitä.

Vinkki!
Sopii leikkokukaksi. Erittäin helppohoitoinen ja säänkestävä, kestää kauan kukkakimpuissa. 

Sopii hyvin syysleimujen kumppaniksi. Komea kukka kukkapenkin takaosaan.

Leviää vain vähän, mutta kasvun taantuessa jakaminen 4-5 vuoden välein tekee hyvää.

Vuosien mittaan taimet kasvavat yhä kookkaammiksi. Ne voi istuttaa tiheään, jolloin saa nopeasti hienon tuloksen. Myöhemmin joka toisen voi siirtää muualle.

Kaunopunahattu ’White Swan’
Echinacea purpurea ’White Swan’

Kylvin pussillisen näitä punahattuja joskus toukokuun alkupuolella 2015. Ne kyllä itivät nopeasti, mutta kasvoivat hitaasti.

PUNALATVA – EUPATORIUM

Purppurapunalatva
Eupatorium purpureum

Lapiomies innostui tästä perhoskasvista ehkä sen komean kokonsa vuoksi ja osti sen Haikalan puutarhalta 15.6.2013. Syksyllä sen kukkiessa minäkin innostuin kasvista.

2015: Tämä on kyllä varsinainen hitauden huippu. Tiesin odottaa tätä pitkään, mutta lopulta silti luulin tämän kuolleen talvella. Onneksi en ehtinyt ostamaan uutta.

PUNATÄHKÄT – LIATRIS SPICATA

Punatähkä
Liatris spicata

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta Purppurataivas-nimisen perennavalikoiman, johon tämäkin kuului. Enpä muuten olisi tällaista tullutkaan tilanneeksi. Jännittävää joskus näinkin saada kasveja omaan pihaan.

Verotin Purppurataivas-penkkiä 2013 sen verran, että sain Katajakujalle vietyä vähän näitä alkajaisiksi. 

Vinkki!
Sopii leikoksi.

Syysleimun kanssa punatähkät ovat oivallinen pari.

PÄHKÄMÖT – STACHYS

Jalopähkämö
Stachys grandiflora

On hienoa omistaa tällainen kasvi, jolla on maineikas historia. Erja toi jakopalan Visavuoren museopuutarhasta 2011. Emil Wickströmhän on tämän sinne aikanaan istuttanut. Lohduttavaa on, että myös taitavat puutarhaharrastajat tekevät virheitä. Minä sain osani yhdestä, sillä pähkämön mukana sain vuohenkellon. Vuohenkellon kanssa Visavuoressakin tapellaan.

Jos suoraan sanon, en pitänyt alkuun yhtään tästä kasvista. Tai no jaa, lehdethän olivat kauniita. Kun se sitten vahingossa sattui kasvamaan sopivassa seurassa Poukantiellä, ihastuin tähän ikihyviksi. 

Vuonna 2013 vein Katajakujalle pari pehkoa. Istutin ne Vanhojen tuttavien penkkiin kääpiöpeurankellojen seuraan.

2016: Nyt nämä kasvavat niin hulluna, että harkitsin jo luopumista näistä kokonaan. No, en nyt sentään ihan kokonaan, mutta Vanhojen tuttavien penkistä ne saavat häädön.

Vinkki!
Hyvä myös leikkokukkana.

Nukkapähkämö
Stachys Byzantina

Alkuperäiset nukkapähkämöni olin saanut Ritvalta, mutta heinäkuussa 2016 jouduin ostamaan uuden Haikalan puutarhalta. Ankara talvi vei kaikki entiset. Onneksi tämäkin taimi on suomalainen.

Kun satuin näkemään, että nukkapähkämö itää ilmeisen helposti, päätin tilata niitä pussillisen. Minulla on pari pientä yksilöä ennestään, mutta nyt keksin useita paikkoja noille hopealehtisille kasveille. 

Vinkki!
Nukkapähkämö on upea kasvi niin lehtien värin kuin muodonkin puolesta. Näin eräässä kirjassa kuvan, jossa oli nukkapähkämöä reunalla, takana valkoisia leimuja, sivulla lilaa korkeaa kasvia, jolla tähkämäinen pitkänomainen kukinto ja iiristä. Iiris sopii ihanasti seuraan kauniiden lehtiensä vuoksi. 

Hopealehtiset kasvit sopivat hyvin pastellisävyisten kukkien seuraan. Myös valkoisen kanssa hopea on näyttävä yhdistelmä. Vihreät lehdet raikastavat kokonaisuutta. Kokonaisuuteen sopii siis valita herkkää pastellisävyä, harmaata ja valkoista.

Lehtiruusuke kuolee kukittuaan, joten kasvusto muuttuu vähitellen harvaksi. Kukkavarret kannattaa poistaa ennen kukintaa.

PÄIVÄNHATTU – RUDBECKIA

Loistopäivänhattu ’Green Wizzard’
Rudbeckia occidentalis ’Green Wizzard’

Miten onnistunkaan aina löytämään niin erikoiset kasvit, ettei niiden hoito-ohjeita löydy edes kiven alta. Kyltissä olevat tiedot ovat sitä paitsi eri kuin purkin nimilapun tiedot. Esimerkiksi korkeudeksi oli toisessa mainittu 60 cm ja toisessa 125 cm.

Olin Sinellan kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojenhakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Porissa kohteita oli kaksi: Paratiisin taimitarha ja Taimimoisio. Tiesin, että Paratiisin taimitarhalta löytäisin kaikkea jännää. En vain hoksannut törmääväni näin harvinaisiin kasveihin, joista ei tahdo löytyä tietoa edes netistä.

Tämä päivänhattu oli niin kummallinen, että piti tutkia sitä vähän tarkemmin. Sinella innosti hankkimaan tämän ja keksi tälle vieläpä sopivan kaverinkin: mohair-tyyppisesti kukkivan vaaleanpunaisen maksaruohon.

Näin näitä samoja Taimimoisiolla, mutta kauhukseni ne olivat parimetrisiä ja tämän sanottiin olevan vain 60 cm. Toivottavasti eivät ole samoja. P.S. Minun päivänhattuni taitaa olla 125 cm korkea. Huh!

Tästä kasvista kirjoitin jutun otsikolla Katseita keräävä poikamies.

PÄIVÄNLILJAT – HEMEROCALLIS


Vinkki!
Sopii yhteen varhaisten sipulikukkien kanssa.

Liika lannoitus heikentää kukintaa!

Tarhapäivänlilja ’Arctic Snow’
Hemerocallis ’Arctic Snow’

Kävimme Viherlandiassa matkalla Helmin rippijuhliin 27.7.2013. Niila pitää heinistä ja ihastui oitis tähän heinän tapaiseen perennaan. Kukat olivat hyvä lisä, vaikka juuri nyt tämä ei kukassa ollutkaan. Ostin vain yhden taimen, koska en vielä ole suunnitellut tälle paikkaa, mutta aina valkoiselle liljalle on käyttöä. Nämä kasvavat sen verran reippaasti, että pianhan näitä on jo reilummin.

Tarhapäivänlilja ’Fragant Treasure’
Hemerocallis ’Fragant Treasure’

Syksyllä 2013 menin Multasormeen tarkoituksenani ostaa sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten lohdutukseksi katsoin 70 % -poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia yksi valkoiselta näyttävä lilja, koska minulla on vain keltaisia, oransseja ja Niilan yksi valkoinen. Kotona huomasin, että väri oli nimetty vaaleankeltaiseksi. Ehkä sille paikka löytyy.

2014: Kellertävänvalkoinen kukka on tosi kaunis. Onneksi ostin sen alennusmyynnistä viime vuonna.

2015: Siirsin tämän ’Fragant Treasuren’ välivarastosta Niilan kirsikkapuun katveen reunaan. Eiväthän nämä päivänliljat pidä siirtämisestä. Tämä tuotti vain muutamia kukkia.

Tarhapäivänlilja ’Gentle Shepherd’
Hemerocallis ’Gentle Shepherd’

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa kaksi valkoista päivänliljaa ’Gentle Shepherd’. Nämä kasvavat Suihkulähteellä.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja (mm. näitä kolme) itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Nämä päivänliljat suunnittelin istuttavani Välitilaan.

Tarhapäivänlilja ’Joan Senior’
Hemerocallis ’Joan Senior’

Ostin kaksi tainta toukokuussa 2015. Se taisi olla silloin kun kävin Niilan hammaslääkärireissulla puutarhoilla. Ostin nämä Prisman Multasormesta ihan vain sen takia kun arvelin perennavaraston olevan liian lopuillaan. Näitä päivänliljoja tarvitaan aina. Nämä kasvavat Mustan aukon reunalla Hedelmäpuutarhassa.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän tarhapäivänliljan ’Joan Senior’.

Kävimme Pinsiön taimistolla 25.5.2020 ostamassa Joukolle syntymäpäivälahjaksi rungollisen marja-aronian. Samalla ostimme myös muutamia muita kasveja, muiden muassa nämä kuusi päivänliljaa. Ajattelin istuttaa kaksi Roseletten penkin reunaan, kolme kasvihuoneen edustalle ja yhden Välitilaan.

Samaan reissuun olimme yhdistäneet lautojen haun autotallin takana olevaa varastoa varten. Paluumatkalla eräs vanha pappa meinasi pyöräillä meidän auton alle. Hän ajoi kovaa vauhtia suojatielle, mutta onneksi ehdin älähtää Joukolle varoituksen. Selvisimme säikähdyksellä.

Syyskuussa 2020 ostin viisi lisää ja istutin ne Aslan kanssa Ameriikkaan raidan lähettyville.

Päivänlilja ’Kartano’
Hemerocallis ’Kartano’

Kävin Haikalalla 20.8.2014 ostamassa Muotopuutarhaan puita. Samalla piti tietysti katsastaa perennatilanne ja haalia koekappaleita mukaan. Tällä kertaa löysin tämän voimakkaan punaisen päivänliljan, joka tosin ei ollut kukassa. P.S. Ei ollutkaan punainen :(

Päivänlilja maatiaislajike
Hemerocallis

Sain 2013 Ritvalta kolme valtavan suurta paakkua, jotka jaoin moneen osaan. Näitä on nyt välivarastossa siellä täällä niin paljon, että pelkään, etten löydä kaikille edes paikkaa.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Tarhapäivänlilja ’Moment of Truth’
Hemerocallis hybrida-R ’Moment of Truth’

En millään muista mistä tämän päivänliljan ostin, saattoi olla Honkasen puutarhalta joskus kesällä 2015. Mitään jännittävää tarinaa tähän ei kuitenkaan liity – ainakaan vielä. Valkoisia liljoja saa olla, sillä niille löytyy aina paikka.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Tarhapäivänlilja ’Pink Damask’
Hemerocallis ’Pink Damask’

Menin Multasormeen 2013 ostamaan sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten katsoin 70 % -poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia kaksi vaaleanpunaista Suomessa viljeltyä liljaa, koska minulla on vain keltaisia, oransseja ja yksi valkoinen. Halusin kokeilla miltä ne oikeasti näyttävät.

Tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’
Hemerocallis x hybr. ’Stella de Oro’

Mielikuvani päivänliljoista liittyvät Seinäjoen kotipihaan, jossa näitä kasvoi suurena penkkinä. Nämä nykyiset tarhapäivänliljat ovat peräisin Honkasen Puutarhalta. Ostin niitä kolme vuonna 2010.

Otin jokaisesta pehkosta puolikkaan Katajakujalle 2013. Istuttelin niitä itäpihalle. Ensin istutin niistä ryhmän kaivolle. Näkymä oli niin viehättävä, että istutin ex tempore niistä toisen ryhmän talon vierustan polun reunaan. Toisto näytti oikein hyvältä, joten innostuin istuttamaan loput päivänliljat syreeniryhmän eteen. Niistä olisi riittänyt enemmänkin jaettavaa, mutta ehkä en halua täyttää koko puutarhaa päivänliljoilla.

Tarhapäivänlilja ’Summer Wine’
Hemerocallis ’Summer Wine’

Ostin yhden taimen keväällä 2015 Viherlandiasta. Päivänlilja oli sen verran voimakkaan punainen, että päätin kokeilla.

PÄÄRYNÄ – PYRUS COMMUNIS

Päärynä
Perunapuu (Elias Tillands)
Pyrus communis

Ostimme tämän puun keväällä 2015.

2016: Leikkasin kaikki omena- ja päärynäpuut naistenpäivänä eli maaliskuun 8. päivänä. Tein sen niin oikeaoppisesti kuin ikinä vain osasin. Ensin typistin latvaoksasta 1/3. Kilpalatvoja ei tainnut olla, joten niitä en leikannut. Liian alhaalla (alle 50 cm korkeudella) kasvavia oksia ei päärynöissä ollut. Sitten oli vaikein osuus: liian tiheässä kasvavien voimakkaiden versojen poisto. Olisihan se muuten ollut helppoa, mutta pelkäsin liian voimakasta leikkaamista. Lopuksi typistin pisimpiä oksia noin 20 cm. Yritin leikata oikeaoppisesti ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta juuri sopivalta etäisyydeltä.

2020: Saimme ensimmäiset maistiaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti