KESKIKESÄN LEIKOT

Afrikanlilja
Kuvan kimppu on floristin käsialaa, mutta Afri-kanliljaa on helppo kasvattaa itsekin. Afrikanlilja ei talvehdi Suomen oloissa.

Alppiasteri
Alppiasteri on helppohoitoinen ja kestävä perenna, joka kukkii keskikesällä pitkään sinisin, valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin. 



Akileija 
Nuoret akileijan kukat sopivat leikoiksi, mutta akileija on mielestäni aika haasteellinen yhdistettävä muihin kukkiin. 

Enkeliperhoangervo
Siro ja rentokasvuinen enkeliperhoangervo on kuulemma erityisen hyvä leikko. Tähtimäiset kukat tuovat kimppuihin herkkyyttä ja keveyttä.




Harjaneilikka
Harjaneilikka leikataan kun kaikki kukat ovat auki. 

Helminukkajäkkärä
Helminukkajäkkärä on ihanteellinen kimpuissa, sillä sen lehdet ovat hopean valkoiset. Kukat ovat valkoiset ja ovat ryhmänä varren päässä. Tämän kaiken lisäksi se on kestävä leikkona ja sopii myös kuivattavaksi.

Helminukkajäkkärä kukkii melko pitkään heinä-syyskuussa. Se leviää melko voimakkaasti rönsyillä, joten voi olla aiheellista istuttaa se rajattuun paikkaan.

Iiris 
Iiris pionikimpussa tuo kivasti väriä, vaikka asettelu onkin mennyt vähän pieleen.

Iisoppi
Iisoppi on kuulemma kestävä leikkona.

Isopäivänkakkara 

Isotähtiputki 
Isotähtiputki on leikkona tai kuivakukkana erinomainen. S
e kukkii todella kauan, kesäkuun lopulta syyskesään. 

Kosmoskukka
Kosmoskukan voi esikasvattaa tai suorakylvää. Suorakylvönä se tietysti kukkii myöhempään syksyllä. Toisaalta suorakylvetyt taimet voivat ovat olla tanakampia ja kestävämpiä. Kosmoskukka kukkii kesä-lokakuussa, siis todella pitkään.


Isorikko
Valkoinen isorikko on ihana niin penkissä kuin maljakossakin.

Jalopähkämö 
Jalopähkämö on kuulemma hyvä leikkokukka. Ainakin räväkkä se on.

Jaloritarinkannus 
Jaloritarinkannus on hyvä leikko- ja kuivakukka. Jaloritarinkannus leikataan, kun ylimmät kukinnot ovat auenneet. 






Jättipoimulehti 
Jättipoimulehti on yksi mieluisimmista materiaaleista kimppuihin ja asetelmiin. Sitä voi laittaa täytteeksi ja sillä saa kimppuun keveyttä. Limenvihreä väri sopii yhteen melkein minkä tahansa kanssa. Ja mikä parasta – kukkia on saatavana melkein läpi kesään aivan pakkasiin asti. 

Keijunkukka 
Sanotaan, että keijunkukan kukinnot ovat kestäviä leikkoina. Niitä kannattaa poimia paljon, että kasvi kukkisi pitkään.

Koreakärsämö 
Koreakärsämö on ehdoton suosikkini. Sillä saa kimppuihin valoa ja keveyttä. Sen paras kukinta-aika on keskikesällä, mutta ainakin minun ’Noblessa’ -lajiketta (kuvassa) löytyy vielä myöhään syksyllä ainakin yksittäisiä kukkavarsia sieltä täältä. Eikä enempää tarvitakaan tuomaan kimppuun valoa. 

Kurjenkello 
Kurjenkello kannattaa leikata suoraan vesiastiaan, jotta se säilyy hyvänä pitkään.

Lehtosinilatva
Lehtosinilatva kukkii touko-elokuussa sinisin tai valkoisin kukin. Sitä kannattaa poimia reilusti maljakkoon, sillä se villiintyy helposti siementämällä.

Loistosalvia 
Netissä sanottiin, että loistosalvia on hyvä leikko- ja kuivakukka.

Lupiini
Olen kokenut lupiinit hieman vaikeiksi kimpuissa. En saa niitä istumaan yhteen toisten kanssa. Kun olen aikani yrittänyt sommitella niistä kimppua, tökkään ne vain lasipulloon ja lisään pari muuta oksaa jotakin tuomaan pehmeyttä. Siinä kaikki. Muutaman lasipullon ryhmä lupiineja on aika näyttävä. 

Poimi mahdollisimman nuoret kukat suoraan vesiämpäriin. Silloin lupiini kestää pidempään maljakossa. 










Loistopäivänhattu, esim. ’Green Wizzard’ 
Kasvatan ’Green Wizzard’ -loistopäivänhattua erityisesti pionikimppuja varten. Ne kukkivat juuri parahiksi yhtä aikaa ja loistopäivänhattu antaa sen kaivatun pisteen i:n päälle hempeään kimppuun. 






Malva

Kuvan valkokukkainen kasvi on myskimalva.
Se on ihanteellinen leikkokukka, koska sitä raaskii poimia runsaasti ja se on kestävä. Sitä paitsi se kukkii pitkään.

Morsiusleinikki 
Morsiusleinikki on kestävä maljakossa. Sitä voi käyttää myös kuivakukkana.

Neilikka
Neilikka on hyvin kestävä leikkokukkana.

Orvokki 
Orvokit saa kuulemma kestämään maljakossa pidempään, jos uittaa niitä ensin ylösalaisin vedessä muutaman minuutin ajan. Tuota en ole kokeillut. 

En ole käyttänyt orvokkeja kukka-asetelmissa, mutta kakun koristeena kylläkin. Tämän kakun koristelin juhla-aamuna ja orvokit säilyivät hyvinä riittävän kauan. 

Palavarakkaus
Pa­la­va­rak­kaus on hyvä leik­ko­kuk­ka; jos leik­kaat osan ku­kis­ta mal­jak­koon, tu­lee si­vu­haa­rois­ta uu­sia kuk­kia. 

Pallo-ohdakkeet 
Pallo-ohdakkeet sopivat hyvin leikko- ja kuivakukiksi, koska ne kestävät pitkään. 






Pioni
Kaunis pionikimppu syntyy vähistä aineksista.
Tässä pionien seurana jättipoimulehtiä ja loistopäivänhattua 'Green Wizzard'.










Pioni on täydellinen aloittelijan kukka. Kuka tahansa saa upean kimpun tai asetelman yhdestä tai useammasta pionista ja muutamasta lehdestä. Pelastan sateen piiskaamat pionit sisälle erilaisiin asetelmiin. Yksinkertaisimmillaan laitan pionin kahvikuppiin ja lisäksi pari lehteä. Muuta ei tarvita. 

Kerää pioni leikoksi, kun nuppu on aukeamassa. Silloin kukka kestää kauan maljakossa. Pionien seuraan sopivat erityisen hyvin kuunliljojen lehdet tai nauhukset sekä keveät perennat, kuten harsokukat, keijunkukat, poimulehdet tai käenkukat.

Kimppuja ja asetelmia suunnitellessa kannattaa huomata, että nupuillaan oleva pioni avautuu pian suureksi kukaksi.

Päivänkakkara, punapäivänkakkara 
Punapäivänkakkara tuoksuu voimakkaasti. Sen kukinta-aika on kesä-elokuussa. Kuihtuneet kukat poistetaan. 

Ruusu
Tämä asetelma ruusuineen on tehty syksyllä, joka onkin ruusujen kulta-aikaa. Ruusuja löytyy maljakoihin pitkin kesää lajikkeesta riippuen.

Kerää ruusut suoraan vesiastiaan, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään hyvinä.

Tsinnia
Tsinnia on hyvin kaunis ja kestävä leikkokukka. Se pitää kylvää joka vuosi. Tsinnia kukkii kylvöajasta riippuen kesä-syyskuussa.

Tulikukka 
Kukat poimitaan maljakkoon avautumisen jälkeen. 






Törmäkukat, esim. kaukasiantörmäkukka 
Tämä asetelma on tehty syyskuun lopussa lähes viimeisistä Kaukasiantörmäkukista.












Unikko 
Jossakin unikoita kehutaan kestäviksi leikkokukiksi. Jotkut taas valittavat, etteivät unikot kestä maljakossa.

Unikoiden varsista vuotaa maitomaista nestettä. Siksi jotkut neuvovat, että unikon varsien päät kannattaa kastaa kiehuvaan veteen pariksi sekunniksi. Unikon vartta voi myös hetken aikaa liekittää tulessa kestävyyden parantamiseksi. Joskus kokeilin näitä vinkkejä, mutta en huomannut niistä olevan apua. Mieluummin laitan unikot normaalisti veteen mahdollisimman nopeasti.

Unikoiden siemenkodat toimivat leikkoina erittäin hyvin, jos niitä ylipäätään raaskii poimia eikä jätä siementämään.

Monet floristit käyttävät mielellään unikoita. Vaikka he olisivat keränneet muut kukat eteensä pöydälle, unikot he pitävät viimeiseen asti vedessä. Unikot kaartuvat kauniisti ja antavat luonnollisen vaikutelman kimppuun tai asetelmaan.

Valeangervo
Valeangervo kukkii kesä-elokuussa.

Villanukkajäkkärä
Villanukkajäkkärä on matala ja topakka. Se on siis eri kuin helminukkajäkkärä. Kaunis hopeanharmaa, runsaskukkainen ryhmä- ja kivikkokasvi, korkeus noin 30 cm. Kukkii pitkään heinä- syyskuulla. Pensastava ja tuuhea kasvutapa. Tuore, vettä läpäisevä ja kalkkipitoinen maa.

Verenpisara
Verenpisaran kukkavarret kaartuvat kauniisti.



VIHREÄÄTAI VÄRILLISTÄ PITKIN KESÄÄ

Akileijan lehdet
Akileija kukkii melko aikaisin kesällä, mutta sen lehdet ovat erittäin kauniita kimpuissa vielä myöhään syksyllä. 

Kuunliljan lehdet
Tässä kimpussa on kuunliljan lehtien lisäksi käytetty myös kuunliljan kukkanuppuja. Nuput kannattaa asetella mahdollisimman syvälle kimppuun, sillä auetessaan ne nousevat hyvin nopeasti korkealle.

Muratti 
Muratti on pitkäikäinen leikkovihreä. Sehän mielellään kasvattaa jopa juuret maljakossa. Itse olen kokenut, ettei muratinversoja ole kovin helppo käyttää riippuvina, sillä versot ovat usein aika jäykkiä. Yritän löytää tapoja, jolla saisin paremmin sen istumaan kokonaisuuteen. 


Mustikanvarvut 

Olen jostakin kuullut, että mustikanvarvut pitäisivät lämpimästä ja jopa kuumasta vedestä. Panin ne kerran kuumaan veteen sillä seurauksella, että vesi oli aamulla arveluttavan ruskeaa. Minä luulen, että varvut kestävät aivan yhtä pitkään, vaikka ne laittaisi vain hieman lämpimään veteen. Osan varvuista laitoin huoneenlämpöiseen veteen enkä huomannut eroa.
  

Nukkapähkämön lehdet
Nukkapähkämön upea harmaa on ihana lisä pastellinsävyiseen kimppuun.

Peittopaju 'Tuhkimo'
Olen joskus katsonut peittopajuani ajatellen, ettei se ole juuri minkään näköinen. Tuo kasvi nousi arvaamattoman suureen arvoon, kun keksin käyttää sen oksia kukka-asetelmassa silloin, kun mitään muita vihreitä lehtiä ei juuri enää ollut käytettävissä. Sen jäykät oksat ovat ihanteellisia aseteltavia kukkasieneen ja sen pienet lehdet ovat hyvin koristeelliset. 

Pikkutalvion versot
Blogiystäväni Minna kirjoitti: “Pikkutalvion versot roikkuvat kiltisti juuri siellä, mihin ne haluankin ja niitä löytää ympäri vuoden.”



Pionin lehdet
Tässä pionin kukka on täydennetty yhdellä lehdellä, muuta ei tarvita. Pionin lehdistä saa kaunista vihreää myös muihinkin kuin pionikimppuihin.








Puutarhamansikan rönsyt
Puutarhamansikan rönsyt kestävät maljakossa hyvinä pitkään.

Meillä puutarhamansikanrönsyjä tuppaa olemaan liian kanssa. Onneksi ne ovat aivan mahtavaa materiaalia kimppuihin ja asetelmiin. Lehtiruusukkeilla saa mukavaa vihreää täytettä ja rönsyt kaartuvat erittäin kauniisti. Sitä paitsi rönsyt ovat melko vahvoja, joten ne on helppo työntää kukkasieneen ilman apuvälineitä. 


Parsa
Parsaa voi käyttää leikkona.

Puiden ja pensaiden oksat
Puiden ja pensaiden oksat ovat todella näyttäviä kimpuissa ja asetelmissa. Pensasangervot ovat hyvin kauniita, samoin tammi ja monet muut.

Saniainen 
Saniaisista saa vihreää monentyyppisiin asetelmiin ja kimppuihin.

Syysmaksaruohon lehdet ja nuput 
Syysmaksaruoho on aivan täydellinen leikkokukka enkä tiedä onko se parhaimmillaan ilman kukkia vai kukkien kanssa. 

Sitruunatimjami
Sitruunatimjami on osittain talvivihanta. Se kestää erittäin hyvin maljakossa.
 
Vuorenkilven lehdet
Vuorenkilven nuorista lehdistä saa ihania mansetteja kimppuihin ja asetelmiin.











MUUTA KIVAA

Kävyt
Kävyt ovat helppo ja halpa konsti saada ilmettä terassille. Lasiastiallinen käpyjä ja muutama käpy astian viereen antaa kummasti ilmettä pöytään tai terassille. Tämä sommitelma on rippijuhlista, jonka teema oli metsäinen.

Siemenkodat 
Esimerkiksi joillakin pionilajikkeilla on erittäin koristeelliset siemenkodat, kuin kruunut. Myös akileijan siemenkotia kannattaa käyttää. Iiriksen tummanruskealla siemenkodilla saa kaivattua terää. Monia muitakin siemenkotia kannattaa kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti