LOPPUKESÄN PUUTARHA

Olen katsonut puutarhaani jo monen eri kuukauden näkövinkkelistä, mutta taas tunnelma vaihtuu. Nyt puutarha on runsaimmillaan. Joka paikka suorastaan pursuaa vihreää.Millaisiin seikkoihin huomio kiinnittyy elokuisessa puutarhassa?


Elokuu on syysleimujen ja ruusujen aikaa ja muitakin kukkia riittää aika mukavasti. Huomio kiinnittyykin erityisesti kukkien runsauteen ainakin eteläpihalla sekä Hedelmäpuutarhassa. Joidenkin alueiden loisto on sammunut, mutta joka kohdan ei edes tarvitse kukkia. Vihreät alueet ovat rauhallisia väleissä. Kuitenkin Köynnösikkuna, Välitila, koko länsipiha ja Ruusutarha (joka oikeasti on vain juhannusruusun ympärillä oleva alue) sekä Kaivo kaipaavat ehdottomasti lisää väriä. 

Köynnösikkunalle olen ajatellut vaaleanpunaista kärhöä, ehkä 'Hagley Hybrid'. Se kiertyy itse tukeen. Etualalle olen miettinyt vaaleanpunaista lehtosalviaa 'Rose Queen', mutta sen kukinta loppunee jo heinäkuussa. Sen sijaan neidonkurjenpolvi, jota olen myös ajatellut etualalle, jatkanee kukintaansa vielä elokuussa. Etualalle sopisivat myös iki-ihana kurjenpolvi ’Rozanne’, päivänliljat tai värililjat ja kiilto-, täplä- tai syysleimut. Täpläleimu 'Natascha' on ainakin tosi kaunis. Entäpä vaaleanpunainen tulikukka 'Rosetta' ja pioniunikkosekoitus?

Välitilaan olen ajatellut limenväristä syyshortensiaa tai japaninhortensiaa ja tarhaiisoa. Kunhan viime vuonna istutetut päivänliljat kasvavat, ne tuovat väriä loppukesän näkymään. Tarvittaessa voisin istuttaa lisääkin päivänliljoja, vaikkapa persikkaisia. Sopisikohan välitilaan muutama valkoinen kiiltoleimu ja värililja? 

Länsipuolelle, suuren kivenlohkareen suojiin, voisin istuttaa valkoalpia. Se saisi mieluusti näkyä ruokailutilan ikkunoista.

Länsipuolelle, Sivupolun reunaan, sopisivat hyvin väriä tuomaan tulikukat, syysleimut, kehäkukat, värililjat, punahatut ja hanhikit.

Tunnelma on seesteinen  ellei erehdy katselemaan täysin keskeneräisiä alueita. Köynnöstuet antavat tunnelmaa puutarhaan. Yksi niistä korkeista tuista on tyhjänä. Siihen kaipaan vihreää ja kukkia. Kärhö auttaisi siihenkin vaivaan.

Poistettavan ruusumalvan alueelle pitää miettiä vähän matalampia kukkia. Siihen voisivat sopia korea- tai punakärsämö, pioniunikkosekoitus, vaaleanpunainen tulikukka ’Rosetta’, täpläleimu ’Natascha’, kehäkukat, eriväriset päivänliljat, sarjaliljat tai ehkäpä villanukkajäkkärä. Ei kurjenpolvi ’Rozannekaan’ paha olisi. Runsaudenpula taas.

Erityisesti nautin Suihkulähteen istutusalueesta, joka loistaa puutarhan kuningattarena elokuussa. Sen ympäristö vielä kaipaa kohennusta.Millainen puutarhan värimaailma on elokuussa?


Värimaailma on hyvin harmoninen: sinisen ja vaaleanpunaisen sävyjä, vaaleankeltaista sekä runsaasti valkoista ja vihreän eri sävyjä. Värit ovat voimistuneet kesän loppua kohti. Kirkasta pinkkiä on selvästi enemmän kuin aiemmin. Lisäksi on ripaus purppuraheisiangervon tummanpuhuvaa punaista. Tällaisesta värimaailmasta todellakin pidän.

Elokuun värejä katsellessani huomaan, että olen kaivannut kesä- ja heinäkuulle hyvin hempeitä vaaleanpunaisia sävyjä. Mietin, olisiko pirteä pinkki yhtä ihana kesä-heinäkuussa vai onko se parhaimmillaan juuri elokuun valossa.Ovatko päivittäiset kulkureitit viihtyisiä?


Kanalaan johtava polku on erityisen kaunis nyt kun jättipoimulehdet kukkivat yhdessä ’Rozanne’ -kurjenpolven kanssa. Muotopuutarhassa ja Hedelmäpuutarhassakin on runsaasti kauniita värejä. Niitä tulee vilkuiltua joka kerta kanalassa käydessä.

Ulko-oven ja auton oven välinen reitti on siinä mielessä kauneimmillaan, että Betonipystien kukat ovat yleensä parhaimmillaan juuri tähän aikaan. Sen sijaan Köynnösikkuna kaipaa kovasti väriä ja elävyyttä.

Terassit eivät ole kovin tärkeässä roolissa nyt kun puutarha on runsaimmillaan. Hyvässä lykyssä keväällä ostetut orvokit kukkivat vielä. Puksipuut, muratit, kuunliljat ja mitä sitä onkaan sattunut laittamaan, riittävät kaunistamaan terassit.Riittääkö leikkoja poimittavaksi kimppuihin ja asetelmiin?


Leikkoja riittää kyllä, mutta ainahan niitä haluaa enemmän. Jos saisin aikaiseksi kylvää tuoksuresedaa, siitä saisi ihanaa tuoksua kimppuihin. Tiibetinkoirankieli olisi kaunis heleänsininen, samoin kuin ruiskaunokkikin.

Villanukkajäkkärä minulla on kovasti ollut mielessä. Helminukkajäkkärää voisin istuttaa rajatulle alueelle, sehän on kova leviämään. Raaskisinkohan poimia valkoalpia kimppuihin, jos istuttaisiin sitä lisää toiseen paikkaan? Kaunopunahattujakin voisi lisätä, niin niitä raaskisi poimia enemmän.Millainen on elokuun odotetuin kukkapenkki? Voisinko suunnitella sellaisen?

Suihkulähteen ympärillä oleva istutusalue on ehdottomasti puutarhani odotetuin kukkapenkki elokuussa. Sen elementteinä ovat patsas, kivet ja onnistunut valikoima erilaisia kasveja.


Länsipihalle, suuren kivenjärkäleen viereen voisin suunnitella toisen kukkapenkin erityisesti elokuuta ajatellen. Sen elementteinä olisivat matala köynnöstuki, kookas kivi ja suuri lehtipuu sekä valikoima erilaisia kasveja.

Matala köynnöstuki on ongelmallinen. Vaaleanpunaisia kärhöjä ei tunnu siihen löytyvän. Pitää varmaankin vaihtaa siihen korkeampi tuki. Voimakkaan pinkki tarhalyhtykärhö ’Princess Diana' ei mielestäni ole kaunein mahdollinen, mutta se on kuulemma helppo ja ihan nätti. Sirot, tulppaanimaiset kellokukat eivät nuoku. Kukkii runsaasti miltei koko kesän. Ei kuulosta hassummalta. ’Princess Diana' vaatii tuoreen ja ravinteikkaan, syvämultaisen ja kalkitun maan sekä voimakkaan vuotuisen leikkauksen. Sen korkeus on 2–3 m. Sopii vyöhykkeille I-III.

Mitäpä, jos suosiolla istuttaisin ’Arabellan’ tuohon matalaan tukeen? Toinen sellainenhan kasvaa jonkin matkan päässä. Väri ei ole kaikkein mieluisin, mutta ’Arabella’ kukkii runsaasti ja tosi pitkään.

Kiven edessä kasvaa nuori valeangervo, joka on istutettu kuvan ottamisen jälkeen. Sen seuraan voisi istuttaa pari lisää. Raidallinen isoraitakuunlilja sopisi niiden seuraan. Niiden taakse voisi istuttaa ryhmän hortensioita.

Valkoalpi olisi ihana suuren kiven edessä. Siinä tuo hieman talvenarka kasvi olisi talon ja kiven välissä suojassa. Valkoalpi sopisi varmasti kauniisti yhteen ’Arabellan’ kanssa. Alpin viereen sopisi päivänlilja tai iiris, mutta minkä värinen?

Sitruunatimjamin voisi jättää etualalle. Lisäksi alueelle saattaisi sopia neidonkurjenpolvi tai joku muu matala, hillitysti leviävä kurjenpolvi. Vaaleanpunaisen neidonkurjenpolven seuraan sopisi hyvin hailakankeltainen päivänlilja.


Hedelmäpuutarhassa kasvavien ’Joan Senior’ -päivänliljojen seuraan voisin istuttaa vaaleanpunaista nepalinhanhikkia ’Miss Willmot’. Se kukkii ahkerasti koko kesän. Niiden taakse istutan ehkä jossain vaiheessa hedelmäpuun. Ehkä päivänliljat ja nepalinhanhikki eivät vielä riitä täydelliseen elokuun penkkiin, mutta se on jo hyvä alku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti