sunnuntai 22. syyskuuta 2019

HERRASVÄKI HILPEÄ

Minulla on onni omistaa puutarha, jossa tapaa monenlaista, kiinnostavaa väkeä. On aatelisia ja rahvasta, uranaisia ja perheenäitejä, tähtiä ja taviksia, röyhkimyksiäkin.

Kasvisuhdekoukeroita
ei tästä puutarhasta puutu.

Joidenkin kanssa synkkaa hyvin, toisten kanssa on haasteellisempaa. Se on ainakin varmaa, että kasvisuhdekoukeroita ei tästä puutarhasta puutu.


Lukijani ja rakas siskoni, Leena, kyseli mistä löytäisi jutut puutarhani rouvista ja herroista. Niinpä päätin koota kaikki juttulinkit tähän. Jokaisesta jutusta on lisäksi pieni katkelma. Vihreää otsikkoa klikkaamalla pääset lukemaan jutun kustakin kasvista. Tosin muutaman julkaisen vasta vähän myöhemmin. Tämän jutun löydät sivupalkista. Jutut löytyvät myös tunnisteella ”Herrasväki hilpeä”.


Puutarhan kakara (arovuokko)

”Arovuokko on pieni pellavapää. Lapsellisen iloinen puutarhan pikkuinen. Se nauraa ja saa muutkin nauramaan. Onhan se vähän sellainen kakara – välillä karkailee. Ja nauraa päälle, mutta ei sille henno olla vihainen.” 


Uranainen (iiris)

”Iiris on uranainen, pitkä ja solakka, aina huoliteltu kauneuden ja muodin ammattilainen. Housuasussaan hän kulkee – prässihousut ja korkokengät, yläosan klassinen kuosi huippudesignia, värit ja sävyt valittu prikulleen yhteensopiviksi ja vieläpä korutkin.”

Ystäväni (jalokello)

”Vaikka jalokellon kanssa ei joudukaan hankaluuksiin, pari asiaa kuitenkin on, joista jalokello herkästi ottaa itseensä. Se ei pidä siirtämisestä eikä jakamisesta. Jakamisen aiheuttamasta järkytyksestä jalokello toipuu hitaasti. Ymmärrän. Jalokello rakastaa rauhallista elämää.”

Ritarini (jaloritarinkannus) Hetki vielä, juttu on tulossa.

”Mikä hurmuri – siniset silmät, pitkä ja solakka, puku valittu ihan viimeisen päälle! Myönnän, olen ihastunut. Jaloritarinkannukset ovat paitsi komeita ja jalomielisiä, myös kohteliaita. Eivät ne aggressiivisesti leviä ja suuntaa valloitusretkilleen. Sopuisasti elävät naapureidensa kanssa, jos niille on alun perin annettu tarvitsemansa tilukset.” 


 Naapurin rouva (jättipoimulehti)

”Kun naapurin rouva saapuu paikalle, hän täyttää tilan rehevällä olemuksellaan ja persoonallaan. Aremmat ja hiljaisemmat jäävät kyllä jalkoihin, mutta ei hän silti epäkohtelias halua olla. Hän vain on niin ylitsepursuilevan puhelias ja runsas muodoltaan.”

Urho (kataja)

”Eivät ne montaa sanaa sano. Mielessään miettivät maailman menoa, vakaviakin elämän kysymyksiä. Tipauttavat harkitun sanan harvakseltaan.”

Neito kauneimmillaan (kullero ’New Moon’) Malta hetki, juttua ei ole vielä julkaistu.

”Hän on puhdas ja kaunis, kerta kaikkiaan suloinen. Elämä on edessä ja haaveet ovat toteuttamista varten. Hän ei ajattele tulevaisuuden taakkoja, sairauksia, menetyksiä, ikäviä asioita. Nythän on tämä ihana päivä. Toisten nuorten – tyttöjen ja poikien – kanssa on ihanaa viettää aikaa – kokoontua yhteen kesäpäivinä, hymyillä, jutella, nauraa, nauttia toisten seurasta, haaveilla, olla vain.”

Tehokas tiimi (kuunlilja)

”Kuunliljat ovat uskollisia työntekijöitä. He eivät pidä siitä, että toimipaikkaa mennään noin vain muuttelemaan. Ainakin se on perusteltava hyvin. Sanotaan, että kuunliljat tarvitsevat kasvurauhan. En tiedä, mitä sitten tapahtuu, jos niitä kovin usein menee häiritsemään. Suuttuvat varmaan.”

Maksaako vaivan? (maksaruoho)

”Syksyllä alkaa juhlakausi ja täti kaivaa vaatekomerostaan vähän paremman mekon, sen marjapuuronpunaisen. Ei siinä mitään krumeluureja ole, siisti perusmekko, mutta pukee häntä oikein hyvin. Silloin maksaruoho saa ansaitsemansa kiitoksen. Sitä ihastellaan ja kehutaan.”


Suurperheen äiti (mehitähti)

”En lakkaa ihastelemasta tuota näkyä kun lempeä äiti pitelee kädestä lapsiaan. Hellästi ja turvallisesti. Tietäen, että lapsoset tarvitsevat juuret. He tarvitsevat lempeää huolenpitoa niin kauan kunnes ovat valmiita muuttamaan omilleen. Rakkautta ja huolenpitoa riittää ihan jokaiselle.”

Hieno rouva (pioni ’Madame Calot')

”Pioni ’Madame Calot’ on täydellinen! En tiedä yhtään asiaa, jota vielä voisin pionilta toivoa. Tämä rouva on kasvutavaltaan runsas ja näyttävä, ei mikään seinäruusu. Kaiken hyvän päälle tämä rouva käyttää hienostunutta parfyymiä.”

Katseita keräävä poikamies (päivänhattu ’Green Wizzard’)

”Alun perin tapasin hänet Porissa, Paratiisin taimitarhalla. Tapasin siellä myös pörröistä, vaaleanpunaista mohairvillapaitaa käyttävän syysmaksaruohon nimeltä ’Brillant’. Istutin heidät naapuruksiksi puutarhaani. Ajattelin, että heistä tulisi komea pari. Harvoinpa tuollaiset toisten, hyvää tarkoittavien ulkopuolisten yritykset onnistuvat. Niinhän tässäkin kävi, että 'Brillant' otti ja kuoli heti seuraavana talvena. Loistopäivänhattu jäi yksin.” 


Ihanat naiset (ruusut) Tämä juttu ilmestyy myöhemmin.

Puutarhassani on paljon ihania naisia, nuorempaa ja vanhempaa väkeä. Yksi nuori neito on menossa juhannuksena naimisiin. Tulevat häät ovat nyt kaikkien huulilla: millainen hääpuku mahtaa olla, millaiset juhlat järjestetään, keitä juhliin kutsutaan…

Morsionruusu ’Juhannusmorsian’ ei vielä ole paljastanut pukunsa väriä, mutta huhutaan, että hän aikoo säväyttää hennon vaaleanpunaisessa puvussa. Siitäkin kuiskitaan, että hänellä on hienostunutta parfyymiä.

Röyhkimys (viiruhelpi)

”Siskoni esitteli hänet minulle seitsemän vuotta sitten: Visavuoresta, kuvanveistäjä Emil Wikströmin istuttaman kasvin jälkeläinen. Ihastuin häneen heti ensisilmäyksellä. Ai että, pitkä (80–100 cm) ja komea, päällä vaalea puku hillittyine raitoineen! Small talk hyvin hallussa – kahisee niin ihanasti tuulessa. Voimakas ja hyväkuntoinen. Vieläpä niin maineikas taustakin!”

Toivottavasti viihdyt hilpeän herrasväen seurassa!

12 kommenttia:

 1. Kyllä, noita postauksia olen lukenut monta kertaa ja viihtynyt vallan mainiosti! Omiakin kasviystäviä on alkanut katselemaan vähän eri kantilta. Melkoisia rouvia ja herroja, kauhukakaroita ja kympin tyttöjä löytyy näemmä täältäkin. Odotan mielenkiinnolla, millaisia tarinoita vielä keksitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten ihana kuulla! Kiitos, Minna! Tällaista siitä seuraa kun sisäinen lapseni pääsee valloilleen ja innostuu hassuttelemaan :)

   Olisi hauska kuulla mikä kasvi siellä on se kympin tyttö :)

   Poista
 2. Kiitos herrasväen esittelystä, hyvin kuvaavat lauseet kustakin kasvista.

  VastaaPoista
 3. Puutarhassasi kasvaa kyllä monenlaista, persoonallista väkeä :) Tämä oli kiva koostepostaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos itsellesi mieltä lämmittävästä kommentistasi!

   Poista
 4. Olipas mukavaa luettavaa! Varsinkin tuo perheen äiti kolahti meikäläiseen💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! On ihanaa saada näin mukavaa palautetta. ♥

   Poista
 5. 👏👏👏Tällä idealla voisit kirjoittaa lastenkirjan

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä postauksesta! Nyt pitää kirjoittaa tämän otsikko ylös, että löydän haluamani. Häitä odotellessa... erittäin hauskasti ajateltu ja kirjoitettu. Pukusuunnittelua parfyymin tuoksua. Olet sinä loistopakkaus!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Leena, ihanasta palautteesta! Tällainen palaute ilahduttaa vielä pitkään.

   Täällä riittää tohinaa hääjärjestelyissä ;)

   Poista