J

Sisällysluettelo:
Jaloangervo ’Brautschleier’ - Astilbe arendsii ’Brautschleier’
Jaloangervo ’Erika’ - Astilbe ’Erika’
Jaloangervo ’Montgomery’ - Astilbe ’Montgomery’
Kääpiöjaloangervo ’Pumila’ - Astilbe chiensis ’Pumila’
Jalokello ’Astra White’ - Platycodon ’Astra White’
Pikkujasmike 'Mont Blanc' - Pikkujasmike Philadelphus x lemonei 'Mont Blanc'
Jouluruusu - Helleborus
Pikkujumaltenkukka 'Album' - Dodecatheon pulchellum 'Album' 
7

JALOANGERVOT – ASTILBE

Jaloangervo 
Astilbe

Suhteeni jaloangervoihin on käytännöllinen. Kukat ovat toki kauniita, mutta en ole varsinaisesti haltioitunut niistä. Nämä ovat hyviä peruskasveja, joita on hyvä olla puutarhassa väriä antamassa. Leviävät kohtuullisesti ja ovat kai suhteellisen helppoja. Niin, ja tavallaan kuuluvat yleissivistykseen.

Täytyisi päästä vierailemaan jonkun Astilbe-intoilijan luona, niin ehkä innostus tarttuisi. Olisi kiva haltioitua näistäkin. Toisaalta on käytännöllistä, etten haltioidu jokaisesta kasvista. Olisihan siinä kova työ kun pitäisi näitäkin juosta kuvaamassa vähän väliä ja joka kukkaa erikseen ja yhdessä.

Vinkki!
Sopii leikko- ja kuivakukaksi.

Vaaleanpunainen jaloangervo ja valkoinen isotähtiputki ovat hyvin kaunis yhdistelmä.

Jaloangervo ’Brautschleier’
Astilbe arendsii ’Brautschleier’


Kävin homeopaatilla ja palatessa Pirkkalassa 27.7.2018. Löysin kivat arpavoitot blogiin: käsväsky, puutarhalapio & pikku talikko sekä taimipotin tekosetti. En tietenkään malttanut olla ostamatta muutamia taimia Hong Kongista. Ostin näitä kaksi ja istutin Puron länsipuolelle kääpiöjaloangervo ’Pumilan’ alapuolelle.

Jaloangervo ’Erika’
Astilbe ’Erika’

Syyskuun 26. päivänä 2014 lapsella oli hammasröntgen Pirkkalassa, joten pitihän siinä samalla reissulla käydä Agrimarketissa. Arvasin, että siellä on alennusmyynnit. Perennat olivat 70 % alennuksessa. Kasveja oli vaikka minkälaisia, mutta itsellenikin yllätykseksi nämä jaloangervot – tumman- ja vaaleanpunaiset – kolahtivat. En ole ollut jaloangervoihmisiä, mutta nyt teki mieli ostaa näitä tutustuakseni niihin paremmin. Tuskinpa tämä huono ostos oli: 2 kpl suomalaisia taimia ja toiset kaksi toista väriä teki yhteensä muutaman euron.

Heinäkuun 25. päivänä 201 ostin Agrimarketista kaksi ’Erikaa’ lisää. Jaloangervot kasvavat muurin edessä saunan kohdalla. 'Erikat' ovat eteläpuolella ja 'Montgomeryt' pohjoispuolella.

Jaloangervo ’Montgomery’
Astilbe ’Montgomery’

Ostin nämä 'Montgomeryt' Agrimarketista 2014 samalla reissulla kuin ’Erikat’. Jaloangervot kasvavat muurin edessä saunan kohdalla. 'Erikat' ovat eteläpuolella ja 'Montgomeryt' pohjoispuolella. 

Kääpiöjaloangervo ’Pumila’
Astilbe chiensis ’Pumila’

Kävin homeopaatilla ja palatessa Pirkkalassa 27.7.2018. En tietenkään malttanut olla ostamatta muutamia taimia Hong Kongista. Ostin yhden taimen. Istutin tämän puron länsipuolelle kahden isomman jaloangervon yläpuolelle.

Vinkki!
Kääpiöjaloangervo on erinomainen peittokasvi esim. puiden ja pensaiden alle. Se peittää maanpintaa tehokkaasti runsailla rönsytaimillaan. Voidaan jakaa tarvittaessa. 

JALOKELLO – PLATYCODON

Jalokello ’Astra White’
Platycodon ’Astra White’

Poukantielle ostin näitä vähän tunnettuja kaunottaria Pirilän kukkatalosta Riihimäeltä kesäkuussa 2010. Harmittelin, että jouduin jättämään kaikki sinne. Onneksi sain niitä neljä Viherlandiasta samalla reissulla kun kävimme Artun lakkiaisissa 31.5.2015. 

Istutin neljä jalokelloa viiruhelpien eteen keittiön terassin edustalle. Jälkeenpäin huomasin, että tämä lajike sattuukin olemaan paljon matalampi kuin Poukantien jalokellot, jos nimikyltin tieto pitää paikkansa. 

Vinkki!
Jalokello on erinomainen leikkokukka. 

JASMIKE – PHILADELPHUS

Kameliajasmike 
Philadelphus x virginalis

Heinäkuussa 2015 olin Paratiisin taimitarhalla Porissa kun silmäni osuivat poikkeuksellisen kauniisiin valkoisiin kukkiin. Ne olivat kameliajasmikkeen kukkia. Minulla ei ollut aavistustakaan mihin sellaisen voisin laittaa, joten en ostanut, vaikka hinta oli alle kympin isosta puskasta. Kun sitten jokin viikko myöhemmin saimme Joukon kanssa puuvillityksen, mietin muurin eteen syreenejä. No, mutta siinähän olisi tämän hienostuneen jasmikkeen paikka. Syreenejä on jo, joten päätimme tehdä niiden sijaan tästä jasmikkeesta ja tuijista ryhmän. 

Jasmikkeen löytäminen täältäpäin ei ollut ihan helppoa, mutta viidennestä paikasta sen lopulta löysimme. Ajoimme puutarhakierrokselta kotiin Nokian kautta varta vasten löytääksemme tämän hienouden. Onneksi onnistuimme Kodin Terrasta tämän saamaan. Pensas ei ollut niin korkea kuin Porissa, mutta hyvin haaroittunut ja terveen oloinen kuitenkin. 

Tämä jo pitkään henkihieverissä ollut pensas kuolla kupsahti 2020.

Pikkujasmike 'Mont Blanc'
Pikkujasmike Philadelphus x lemonei 'Mont Blanc'

Säännöllisen puolipallomainen ja tiheä pikkujasmike soveltuu hyvin yksittäispensaaksi, pensasryhmiin ja aidanteisiin. Terälehtien vahva ahomansikan tuoksu säilyy jopa kuivatuissa kukissa. Keltainen syysväri.

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: 
”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.” 

Istutimme kaikki kolme tainta likakaivojen eteen.

Vinkki!

Sietää leikkausta. Leikataan aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Vanhoja oksia poistetaan säännöllisesti maata myöten. Kestää myös alasleikkauksen, jolloin pensas leikataan 20 cm korkeudelta.
 

JOULURUUSU – HELLEBORUS

Jouluruusu 
Helleborus

Alun perin en ollut vähääkään kiinnostunut jouluruusuista niiden myrkyllisyyden vuoksi. Joulun alla sain jostakin – olisikohan ollut jostain lehdestä – idean hankkia sellainen joulukukaksi amarylliksen sijaan. Innostuin ajatuksesta niin, että ostin heti ensimmäisen näkemäni jouluruusun Ideaparkista, jotta ne eivät vain ehtisi loppumaan kaupoista. No, eiväthän ne loppuneet ja hankin niitä loppujen lopuksi kaksi.

Näytti, ettei ensimmäiseksi ostamani iso kasvi ehdi aukaista nuppujaan jouluksi, joten ostin valmiiksi kukkivan pienemmän yksilön. Se olikin loistovalinta! Sen kaunis kukinta herätti huomiota pöydässä. Joulun pyhinä sen kukinta olikin kauneimmillaan puhtaan valkoisena. Pian ensimmäiset kukat alkoivat pikkuhiljaa vihertyä. Harva kasvi muuten lakastuu näin kauniisti! 

Yllätyin, ettei jouluruusu ollutkaan kranttu. Jouluruusut eivät pidä lämpimästä. Netissä ihmiset kirjoittelivat, että jos jotenkuten saa jouluruusun selviämään niin, että edes yksi lehdistä on vihreä, kasvi selviää. Iso jouluruusu nuupahti nopeasti kasteluvälin venyessä, mutta piristyi nopeasti. Lirautin vettä aika varovaisesti, mutta usein. Ulkoilutin niitä leudoilla säillä. Pari isoa lehteä oli jäljellä kun siirsin pienemmän ruukun ulos. Iso oli oikein hyvän kokoinen vielä keväälläkin. 

2015: Mikä ihana jouluyllätys: jouluruusu on nupuillaan! Syystalvi on ollut leuto, jopa ennätyksellisen lämmin. Joulu oli lumeton ja siksi jännitinkin saisinko kenties nauttia jouluruusun kukista keskellä talvea. Tapaninpäivänä alkoi pakkasjakso. Nuput jäätyivät koviksi. Siellä ne kuitenkin ovat, osoituksena elämän ihmeestä!

2019: Aiempina vuosina jouluruusu on kukkinut kauniisti, mutta nyt kukat olivat rähjääntyneen näköisiä jo alkuun. Mikä lie vikana?

Vinkki!
Jouluruusut kannattaa istuttaa puiden ja pensaiden aluskasviksi, jolloin varisevat lehdet ovat ainavihantien lajien ja lajikkeiden ilmainen talvisuoja. Lisäksi maatuvasta lehtikarikkeesta syntyy vähitellen hyvää lehtimultaa. 

Kasvupaikan vaihtamista kannattaa välttää, sillä runsaasti haarova mustanruskea juurakko vaurioituu siirrossa.

JUMALTENKUKKA – DODECATHEON

Pikkujumaltenkukka 'Album' 
Dodecatheon pulchellum 'Album' 

Olin pitkään ihaillut jumaltenkukkia ja haaveillut niistä. Näissä on jotakin hyvin erityistä. Nyt päätin kokeilla yhdellä. Särkän perennataimiston valikoimissa niitä oli useita lajikkeita ja valitsin tämän kaikkein kauneimman maaliskuussa 2020. Koska ostoslista oli muutenkin jo kovin pitkä, tilasin vain yhden kokeeksi. Eihän sitä tiedä, selviytyykö se talvista meidän puutarhassa. 

Yllätyin kuinka pieni pikkujumaltenkukka loppujen lopuksi onkaan. Toivottavasti se ei peity muiden perennojen alle. En raaskinut ostaa kuin yhden, sillä sen hinta oli 7,95 euroa. 

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä. Myöhäisen kevään vuoksi taimet tulivat vasta 12.6.. Minua tämä ei haitannut, sillä entisiäkin istutettavia oli vielä jäljellä vaikka kuinka. Istutin tämän Kesäkeittiön kivikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti