keskiviikko 24. lokakuuta 2018

YHTÄLÖITÄ

Nyt päästiin puutarhan matematiikassa yhtälöihin. Yhteenlaskuista kirjoittelin täällä ja jakolaskuista täällä. Nämä yhtälöt ovat selvästi vaikeampia, joten tarvitsen nyt teidän apuanne, hyvät lukijani. Toivottavasti mobiililaitteet eivät sekoittele tekstiasetuksia niin, ettei yhtälöistä saa mitään tolkkua.

Pelargoni rakastaa aurinkoa.

Salli M kirjoitti: ”Kysyisin kestävää auringosta tykkäävää amppelikukkaa ensi kesälle.” Tämä vaikuttaa helpolta:

aurinkoinen paikka . x = kestävä kaunotar ensi kesän iloksi
       amppeli

Vastaukseni: x = japaninkello, tarhaverbena, riippapelargoni, riippapetunia, lumihiutale tai poutapilvi

Mikähän näistä olisi kestävin? Japaninkelloa sanotaan ainakin helppohoitoiseksi. Lumihiutaleen seurassa sen kauneus voisi nousta potenssiin kaksi.

Mitä sinä vastaisit Sallille?


Manna heitti minulle tällaisen kysymyksen: ”Tiedätkö mitään kukkaa mikä selviäisi todella voimakkaassa auringonpaisteessa? Pelargonia tai laventeli eivät ole selvinneet, onko kaktus ainoa vaihtoehto?” 

x – (pelargoni + laventeli) = helppoa ja kaunista ruukkuun
       paahteinen paikka

Mehitähti kukassa.

Laskeskelin, että x voisi olla vaikkapa mehitähti. Sehän pitää aurinkoisesta ja kuivasta. Kukintaa tosin saa odottaa ja sittenkin se on aika vaatimatonta. Keltaisen ja oranssin ystävälle x voisi olla samettikukka tai tulikruunu, paahteen ystäviä molemmat. Värejä rakastavalle x voisi olla portulakka, jonka sanotaan menestyvän jopa paahteisella parvekkeella. Nämä saattaisivat siis sopia ääriolosuhteisiin, esimerkiksi paahteiselle parvekkeelle.


Jos paikka on paahteinen, mutta ei sentään parveke, x voisi olla myös tarhaverbena. Ehkä x voisi olla myös petunia tai miljoonakello. En tiedä, voisiko olla daalia tai Marketta. Niiden sanotaan vaativan tasaista kastelua. Mikä sinun mielestäsi mannan x voisi olla?

Mietin, että voisiko tuon mannan pulman ratkaista toisenlaisella yhtälöllä:

              x                . vermikuliitti   = helppoa ja kaunista ruukkuun
paahteinen paikka      iso ruukku

Ajattelin vain, että kestäisiköhän pelargoni, jos sen istuttaisi aiempaa suurempaan ruukkuun ja sekoittaisi multaan vielä vettä varastoivaa vermikuliittia. Minulla oli tänä poikkeuksellisen paahteisena kesänä pelargonioita suorassa auringonpaisteessa ja ne voivat hyvin. Ne kasvoivat suurissa betoniruukuissa. Multaan olin sekoittanut vermikuliittia.

Minulla on vielä yksi yhtälö ratkaistavana. Laitan sen toiseen postaukseen, ettei tästä jutusta tule liian pitkä.

Kiitos mukavista kysymyksistä, Salli M ja manna! 

12 kommenttia:

  1. Tosi näyttävän näköinen valkoinen pelargonia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se oli kiva, vähän erilainen. Ellen väärin muista, se oli 'Mary'. Harmi, ettei minulla silloin ollut talvetuspaikkaa sille.

      Poista
  2. Mun laskuopilla x=pelargonia. Toki meidän takaterassi ei varmaan ole ihan paahteinen, mutta melkoisen kuuma kuitenkin. Isoissa ruukuissa kasvattelin, seuranaan laventelia ja heiniä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aivan ihnalta :) Jospa se salaisuus tosiaan on isossa ruukussa. Onhan se ainakin helppohoitoisempi kuin pieni ruukku.

      Poista
  3. Ihana pelargonia! Paahteisella terassilla kasvatus voi joskus olla todella haastavaa, siitä minulla on runsaasti kokemusta. Pelargoniat ja tulikruunut pärjäävät hienosti, samoin siniviuhko ja heinät. Mutta vettä kaipaavat kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin itsekin siitä paljon. Harmi, etten saanut talvetettua sitä.

      Varmaan helleaikana ei olisi hassumpi idea laittaa ruukulle joku kasteluviritys. Pullo ruukun taakse piiloon ja siitä naruhommeli.

      Poista
  4. Minunkin laskuopillani paahteisen paikan x on pelargoni+iso ruukku, mutta lisäisin siihen vermikuliitin vaihtoehdoksi biohiilen. Se yhtälö toimi viime kesänä meillä etupihan parvekelaatikoissa. Yhtälöön voisi lisätä myös y:n, joka on ruukun lämpötila. Ainakin jotkut kasvit kestävät paahdetta paremmin, jos juuristo pysyy viileänä. Miksei se voisi päteä kaikkiin muihinkin kasveihin? Eli isoja ja vaaleita ruukkuja ja/tai jotain varjostamaan ruukun pintaa.

    Lobelian olen aikoinaan todennut viihtyvän myös paahteisella parvekkeella, joten siinäpä olisi yksi vaihtoehto lisää ensimmäiseen yhtälöön. Lumihiutalekin on kaunis, mutta minä olen onnistunut saamaan siihen aurinkoisella paikalla aina kirvoja, minkä seurauksena kauneudesta pitää ottaa neliöjuuri. Sitä en tiedä, onko vika ollut joka kerta tarhurissa vai kasvissa. Vai ehkä kuitenkin kirvoissa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna! Biohiilestä olen kuullut, mutta en ole koskaan kokeillut. Täytyypä panna korvan taa. Niin, katteenhan minä unohdin siitä laskusta. Suojaa ja estää haihtumista.

      Sinulla näyttää olevan hyvä laskupää, neliöjuuretkin sujuvat ihan tuosta vain :)

      Poista
  5. Mistä sä oikein keksit näitä ideoita?! Olen huono matikassa, mutta nämä ymmärsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Joskus ihmettelen sitä itsekin. Joskus tuntuu, että pian varmaan olen kalunnut kaikki puutarha-aiheet loppuun ja yhtäkkiä niitä juttuja vaan alkaa putkahdella. Nytkin on viitisenkymmentä luonnosta jonosssa :)

      Kiva kuulla, että nämä yhtälöt sujuivat :)

      Poista
  6. Sinulla on kyllä hauska tapa kirjoitella! Paljon mielenkiintoisempaa matikkaa, kuin kouluaikoina. Tuosta laskuopista on käytännön hyötyä:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Leena ♥ Koulumatikka on jo unohtunut, mutta ei sillä väliä. Minä suuntaudun mieluummin tähän puutarhan laskuoppiin :)

      Poista