U

Sisällysluettelo:
Idänunikko ’Prinzessin Victoria Louise’ - Papaver orientale ’Prinzessin Victoria Louise’
Idänunikko ’Royal Wedding’ - Papaver orientale ’Royal Wedding’
Japaninunikko 'Pacino' - Papaver miyabeanum 'Pacino' 
Silkkiunikko - Papaver rhoeas
3

UNIKOT – PAPAVER

Idänunikko ’Prinzessin Victoria Louise’
Papaver orientale ’Prinzessin Victoria Louise’

Huhtikuun 27. päivä 2023: "Pysäköidessämme autoa puutarhamyymälän edustalla olevaan ruutuun ehdin aistia urbaania kevätvilinää. Ilmassa on innostusta ja tekemisen meininkiä. Aasialaistaustainen nainen tulee kassalta harsopaketti kädessään. Liekö hänellä mielessään pak choin kasvatus? Vanhan papan paperikassista pilkistävät räikeänaniliinit pelargonit. Hän suojannee ne tottuneesti pakkasöitä varten. Keski-ikäinen rouva on lastannut kärryihin isoja säkkejä. Haketta varmaan moderniin puutarhaansa. Toinen rouva kävelee autollensa thermoruukku kainalossa katse tiiviisti ostoskuitissa. Hänen puutarhansa ei ole moderni, vaan siellä räiskyvät värit ja monet tyylit kukoistavat iloisesti sikin sokin.

Minun mielessäni ovat ’Holmstrup’-tuijat, pionit, Teresanruusu sekä luujauho. Jouko pelkää, että löydän jotakin. Auto on jo täynnä, sillä olemme jo kolmannessa puutarhamyymälässä. Minun mielestäni auto vain näyttää täydeltä. Sinne on lastattu kolmekymmentäkolme koivuangervoa, kolme rinneangervoa, marja-aronia, harokataja, kolme sinisinä ja vaaleanpunaisena kukkivaa sammalleimua, kolme vaaleanpunaista ’Prinzessin Victoria Louise’ -idänunikkoa (Hankkijalta) sekä orvokkeja. Lohdutan häntä, että emme ole ensimmäistä kertaa taimiostoksilla.

Orvokit ja aronia mahtuvat takakonttiin ja luujauhot apukuskin jalkatilaan. Muuta emme löytäneet, sillä kaikki taimet eivät olleet vielä tulleet. Olen juhlatuulella."

Idänunikko ’Royal Wedding’
Papaver orientale ’Royal Wedding’

Olin kauan haaveillut valkoisista monivuotisista unikoista. Keväällä 2015 olin onnellinen kun löysin sellaisen. Tumma keskusta oli vielä lisäplussaa. Väriyhdistelmähän on mitä upein! Kylvin näitä koko pussillisen, mutta osa taisi mennä pieleen. Aika kivan määrän toki näitä sain.

Oli huvittavaa kun innoissani istuttelin ”unikoita” Niilan kirsikkapuun juurelle. Täytin aluetta haaveillen ihanasta unikkopilvestä – kunnes huomasin istuttavani puistolemmikkejä. Olin ihmetellyt miksi toiset lehdet ovat karvaisia ja toiset eivät, kunnes tajusin niiden ensimmäisten olevan lemmikkejä. Ne saavat nyt kasvaa sulassa sovussa kirsikkapuun alla.

Kylvin unikot huhtikuun puolella, taisi olla 18.4. Yllättävän nopeasti mullasta pilkistivät pikkuruiset taimet. 

Vinkki!
Sopii esimerkiksi pensaiden alle, perennapenkin keskelle tai taakse.

Eräässä kirjassa näin kuvan vaaleanpunaisesta unikosta ja kurkkuyrtistä yhdessä. Lähikuvassa ainakin olivat ihana pari.

Taantuu kasvukauden mittaan, joten tarvitsee kesän kuluessa peittäjän.

Lisääntyy itsestään kylväytymällä. Vaikea / mahdoton siirtää, koska kylväytyy itsestään. Ei vaadi hoitoa.

Japaninunikko 'Pacino' 
Papaver miyabeanum 'Pacino' 

Japaninunikko ’Pacino’ on ollut listallani sen jälkeen kun luin siitä blogiystäväni blogista. Jos jossain on tarjolla vaaleankeltainen unikko, niin sellainenhan on saatava. Tilasin maaliskuussa 2020 Särkän perennataimistolta vain kaksi, koska ne ovat kalliita. Toisesta voin yrittää tehdä juuripistokkaita ja toinen jää ehkä eloon, jos toinen siinä yrityksessä tuhoutuu.


Silkkiunikko
Papaver rhoeas

Sain tämän vaaleanpunaisen unikon siemeniä Marikalta. Yksi ainakin kasvaa hevoskastanjan katveessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti