HELPOT PERENNAT VARJOON

Olen esitellyt helppoja perennoja puutarhan eri osiin. Ei riitä, että kasvi pysyy hyvin hengissä. Sen on myös käyttäydyttävä kunnolla ja täytettävä tiukat kriteerit:

  • Kasvaa hyvin, mutta ei leviä hallitsemattomasti.
  • Ei vaadi jakamista, talvisuojausta, ei juuri mitään muutakaan hoitoa. Vain jotakin pientä joskus.
  • Luotettava ja varma. Terve.
  • Näyttävä.

Meidän nuoressa puutarhassamme varjopaikkoja on aivan liian vähän.

PERENNOJA VARJOON

Varjoyrtti
Töyhtöangervo
Sinikämmen
Kuunlilja
Valeangervo 
Kilpirikko
Kilpiangervo
Rotkolemmikki 


Varjoyrtti

Varjoyrtti on myös ihana pohjoisterassin ruukkukasvi.

Varjoyrtti on ainavihanta varjoisten ja puolivarjoisten paikkojen peittokasvi. Varjoyrtti ei ole oikeastaan perenna, vaan ainavihanta varpukasvi. Kasvualustan tulisi olla tuore, keski-runsasravinteinen, humuspitoinen ja hapan.

Varjoyrtin heleänvihreä lehdistö on erittäin kaunis, mutta kukat ovat melko huomaamattomat, valkoiset. Ne puhkeavat touko-kesäkuussa ja kehittyvät syyskesällä kypsyviksi valkoisiksi marjoiksi. Marjat eivät ole syötäviä.

Varjoyrtti soveltuu alppiruusujen ja hortensioiden aluskasviksi, sillä niillä on samanlainen kasvupaikkavaatimus. Varjoyrtti on melko kestävä. Varjoyrtin juurtuminen kestää kauan ja sitä on hyvä silloin lannoittaa. Varjoyrtin annetaan mieluiten olla samalla paikalla häiritsemättä. Varjoyrtti leviää melko hitaasti, mutta siitä tulee pitkäikäinen.


Töyhtöangervo


Töyhtöangervon kuvan voit katsoa täältä. Minulla ei tätä komeaa perennaa ole.

Töyhtöangervo on suuri ja näyttävä varjon perenna. Sitä voi käyttää pensaiden sijasta tai suojan antajana.

Töyhtöangervo viihtyy syvämultaisessa maassa, mutta savimaakin kelpaa. Lannoittamalla kasvista saadaan näyttävämpi. Töyhtöangervo leviää maltillisesti.Peittolehti

Minun peittolehteni kasvaa katajan alla.

Peittolehti on ainavihanta maanpeittokasvi, jos lehdet saavat kunnon talvisuojan lumesta. Liian avoimella paikalla lehdistö ruskettuu. Se on hyvä reunus- ja peittokasvi puiden ja pensaiden alustalle, rinteisiin ja kukkaryhmiin.

Peittolehti on puolivarjon tai varjon kasvi, jolle sopii tuore tai kosteahko, keski-runsasravinteinen, kalkittu kasvualusta. Ohut (5-20 cm) kasvualusta riittää. Se sietää savista maata ja kuivuutta kesällä, muttei kevättalven viimaa, jolle se altistuu lumettomilla paikoilla.

Peittolehden kasvutapa on leveä, maanmyötäinen ja tiheä mätäs. Kasvi leviää hitaasti pitkällä suikertavalla maavarrellaan. Kukinnalla ei ole koristearvoa, sillä pienet ruskeat kukat jäävät lehtien alle. Peittolehti on aluksi hidaskasvuinen, mutta helppohoitoinen. Kasvustoa ei yleensä tarvitse jakaa.


Myös alla luetellut perennat menestyvät varjossa. 

Jaloangervot
Kuunlilja, joka viihtyy varjossa ja jotkut lajikkeet jopa auringossakin
Valeangervo 
Kilpirikko 
Kilpiangervo 
Rotkolemmikki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti