S

Sisällysluettelo:
Loistosalvia - Salvia x sylvestris
Loistosalvia ’Schneehugel’ - Salvia ’Schneehugel’
Myskisalvia 'Turkestanica' - Salvia sclarea 'Turkestanica' 
Sammal - Bryobionta
Saniainen 
Sinikämmen - Glaucidium palmatum
Idänsinililja - Scilla Siberica
Idänsinililja ’Alba’ - Scilla Siberica ’Alba’
Sitruunamelissa - Melissa officinalis
Sormustinkukka - Digitalis purpurea L.
Sorvarinpensas ’Emerald Gaiety’ - Euonymus fortunei ’Emerald Gaiety’
Isabellansyreeni ’Coral’ - Syringa preston ’Coral’
Isabellansyreeni ’Holger’ - Syringa preston ’Holger’
Pihasyreeni - Syringa vulgaris
Syyskohokki - Silene mar. ’Weisskehlchen’
Särkynytsydän - Lamprocapnos spectabilis
Särkynytsydän ’Alba’ - Lamprocapnos spectabilis ’Alba’
14

LOISTOSALVIA – SALVIA

Loistosalvia
Salvia x sylvestris

Innostuin vuonna 2012 tilaamaan Viherpeukaloilta Purppurataivas-nimisen perennavalikoiman, johon tämäkin kuului. Kannatti tilata, tämähän on aivan upea. Olin jättänyt tämän taimitarhalle joskus siksi, että se muistuttaa lupiinia. Mutta mitä vikaa lupiinissa on – paitsi, että sitä kasvaa kaikkialla?

Koska nämä täyttivät juuri vuoden, näistä ei ollut juuri jaettavaksi 2013, mutta pari alkua silti vein Katajakujalle.

Vinkki!
Salvian seuralaiseksi sopivat hopealehtiset perennat.

Loistosalvia ’Schneehugel’
Salvia ’Schneehugel’

Ostin tämän heräteostoksena Taimimoisiolta heinäkuussa 2016, sillä kyllä yksi valkoinen tietysti tarvitaan lilojen kaveriksi kun kerran sellaisen sattuu tapaamaan. Kotona katselin netistä hoito-ohjeita. Huomasin, että tämä lajike ei taida olla kovin yleinen. Istutin ainokaiseni lilojen vasemmalle puolelle Hyvän yön puutarhaan.

Kävin homeopaatilla ja palatessa Pirkkalassa 27.7.2018. Löysin kivat arpavoitot blogiin: käsväsky, puutarhalapio & pikku talikko, taimipotin tekosetti. En tietenkään malttanut olla ostamatta muutamia taimia Hong Kongista, esimerkiksi tätä loistosalviaa ’Schneehugel’.

Myskisalvia 'Turkestanica' 
Salvia sclarea 'Turkestanica' 

Tänä vuonna päätin satsata perennojen kasvatukseen siemenistä ja tilasin Exotic Gardenilta siemeniä. Tilasin tämän siemenpussin ex tempore, koska salvia itää ilmeisen helposti ja ainahan salvialle käyttöä on. Yritin löytää mahdollisimman monia sellaisia perennoja, jotka eivät vaadi kylmäkäsittelyä.

Kylvin nämä Rootmastereihin esikasvatukseen sisälle 30.3.2020. Itivät nopeasti ja hyvin. Kasvoivat reippaasti. Istutin osan Pikkuportin pieleen ja muutaman Talon kulmalle.

SAMMAL – BRYOBIONTA

Sammal
Bryobionta

Olen rakennusaikana yrittänyt varjella sammaleisia kiviä Katajakujalla, mutta se on aika mahdotonta. Joka paikassa joutuu kulkemaan paljon eivätkä sammalet siedä tallaamista. Onneksi isojen kivien päällä sammalia on jonkin verran.

Saniainen 

Kesäkuun 13. päivänä 2020 menimme rannasta hakemaan suovehkoja lammen rannalle. Oli hellepäivä. Lohkaisimme palan myös rannalla kasvavasta saniaisesta. Koska tuo saniainen pärjää auringossa veden rajassa, niin jospa se pärjäisi samanlaisissa oloissa meilläkin. Palasta saimme kolme kappaletta. Jouko kaivoi saveen kuopan ja täytimme sen mullalla. Katteeksi panimme hiekkaa. Kastelimme ahkerasti ja ihme kyllä saniaiset pärjäsivät hyvin, vaikka oli kauhea helle.

Kuva tulossa.

Sarjarimpi 
Butomus umbellatus 

Jouko aikoo tehdä lammen valmiiksi tänä keväänä, joten toiveikkaana tilasin jo sarjarimpeä kun tein tilauksen Särkän perennataimistolta maaliskuussa 2020. Näitähän on hyvin vaikea saada mistään. Tilasin kaksi ja toivoin, että lampi ehtisi valmistua siihen mennessä. Kävikin niin, että lampi valmistui etuajassa ja nämä taimet tulivat viime tingassa. Ehtivät onneksi kuitenkin! Lampi oli 40 cm täyttämättä kun nämä kaksi tainta saapuivat. Siis yhdennellätoista hetkellä.

Jouko kaivoi matalahkon kuopan saveen. Täytimme kuopan mullalla ja istutimme taimet siihen. Mullan pinnan katoimme hiekalla. Nyt odottelemme malttamattomina taimien kasvua, jotta saisimme jatkaa lammen täyttämistä vedellä.

SINIKÄMMEN – GLAUCIDIUM PALMATUM

Sinikämmen
Glaucidium palmatum

Kun menin ensimmäisiä kertoja puutarhoille aikomuksenani ostaa perennoja, minulla oli mukana ostoslista. Olin ahkerasti lueskellut netistä Kasvikortistoa ja valinnut sieltä puutarhaamme sopivia kasveja. Puutarhuri pyöritteli päätään ja huokaili, että onpa sinulla vaikea lista. Ei heillä ole sinikämmentä eikä monia muitakaan listani kasveista. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä mitkä ovat yleisiä tai harvinaisia lajeja. Muutaman vuoden kuluttua sain samasta paikasta sinikämmenen valkoisena.

Ei kevättä ilman käyntiä Haikalalla – ja uusia perennoja. Toukokuun 8. päivänä 2015 minulla oli listalla puita ja pensaita ja listan jatkona muutamia perennoja. En ollenkaan uskonut saavani sinikämmentä Haikalalta, mutta olivat sen juuri nyt ottaneet myyntiin. Hämmästytin puutarhurivaimon juuri sillä, että sinikämmen oli ostoslistallani – niitä kun taitavat ostaa tosi harrastajat. Taimet olivat vielä vain muutaman lehden kokoisia. Ostin niitä kaksi. Kotiin tultuani olin jo unohtanut kukkien värin – sininen tai valkoinen. Eipä sillä väliä.

Istutin kaksi sinikämmentä kiven kainaloon siten, että ne jäävät sopivasti kiven suojaan varjoon.

SINILILJA – SCILLA

Vinkki!
Sinililja sopii maksaruohojen, patjarikon, pionin ja kuunliljojen kanssa sekä pensaiden alle ja kivikkoon.

Idänsinililja
Scilla Siberica

Ensimmäiset idänsinililjani Poukantielle sain Airilta keväällä 2010 ja istutin ne helmililjojen lomaan Hedelmäpuutarhaan. Se oli vikapaikka, sillä eiväthän ne helmililjojen joukossa näytä yhtään miltään. Innostuin näistä kuitenkin sen verran, että ostin 2010 syksyllä 50 sipulia Multasormesta. Niistä yksi oli halunnut tulla mukanani Katajakujalle krookusten ja helmililjojen mukana.

Idänsinililja ’Alba’
Scilla Siberica ’Alba’

Virkistin itseäni K-raudan hulppeiden sipulihyllyjen äärellä syyskuussa 2015. Ostin näitä valkoisia pussillisen eli 12 kpl. Istutin ne keittiön ikkunan alle hopeakuunliljojen seuraan.

SITRUUNAMELISSA – MELISSA OFFICINALIS

Sitruunamelissa
Sydämen wahwistus yrti (Elias Tillands)
Melissa officinalis

Ostin Kukkarista yhden taimen 2015. Satsasin puutarhalla tuotettuun taimeen. Vihannesosastoilla myytävät eivät kuulemma aina menesty mullassa, jos ne on kasvatettu vesiviljelyssä.

Melissa sai kasvaa ensin sinkkisoikossa. Syyskuussa istutin sen Potageriin.


SORMUSTINKUKKA – DIGITALIS

Sormustinkukka
Digitalis purpurea L.

Tämä tilaus sai alkunsa kauniin siniharmaan sävyisistä unikoista ’Amazing Gray’. Huhtikuussa 2021 niitä oli Korpikangas Siemen-Frön valikoimissa ja pitihän samaan tilaukseen ottaa vähän muutakin: kukkasakset ja muutama muu siemenpussi.

Sain pussillisen näitä sormustinkukan siemeniä kaupanpäällisenä. Olen vierastanut sorrmustinkukkaa sen myrkyllisyyden vuoksi, mutta nyt kylvin tätä kauniin vaaleanpunaiseen ja valkoisen sekoitusta. Onhan meillä paljon muitakin myrkyllisiä kasveja.
 

SORVARINPENSAS – EUONYMUS FORTUNEI

Sorvarinpensas ’Emerald Gaiety’
Euonymus fortunei ’Emerald Gaiety’

Ostin ensimmäiseni Bauhausista toukokuussa 2017.

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa nämä kaksitoista sorvarinpensasta.

SYREENIT – SYRINGA

Vinkki!
Nuorennetaan leikkaamalla vähitellen vanhimpia oksia.

Isabellansyreeni ’Coral’ (puistosyreeni)
Syringa preston ’Coral’

Kävimme 21.5.2014 Joukon kanssa varta vasten ostamassa taimia Haikalan puutarhalta, Pinsiöstä sekä Agrimarketista. Koko päivä meillä meni kierrellessä ja lopulta auto oli täynnä kasveja, peräkärryssäkin vielä pari puuta. Yllättävän kova homma tuossa reissussa oli, mutta siitä riittikin sitten istutettavaa moneksi päiväksi.

Haikalalta ostimme valkoisia puistosyreeneitä. Niiden pariksi ajattelimme lilaa, mutta Haikalalla ei ollut hempeän lilansinistä, jota havittelin. Lopulta hoksasin, ettei niitä puistosyreeneissä taida ollakaan ja pihasyreeniä en versomisen vuoksi halunnut. Niinpä päädyimme sittenkin punertavaan Isabellansyreeniin, jonka ostimme Pinsiöstä. Onneksi sekin oli suomalaista alkuperää. Ajattelin, että ehkä on kuitenkin parasta, että kaikki kolme ovat ainakin tässä ryhmässä samaa Isabellansyreeniä, jotta kukkivat yhtä aikaa ja ovat yhteensopivia muodoiltaan ja kooltaan. Värissä piti nyt joustaa ja eihän sitä tiedä, vaikka se olisi hyvinkin kaunis luonnossa. Kuvassa kukkaterttukaan ei ollut kaunein mahdollinen – kompromissi sekin.

Istutin syreenit melu- ja näkösuojaksi muurin eteen kolmen ryhmäksi. Tämä punainen ’Coral’ tuli kiiltoheiden viereen ja kaksi valkoista tämän vasemmalle puolelle. 

Haikalan puutarhalla myyjä sanoi, että jos antaa tämän syreenin vain kasvaa hujahtaa, siitä tulee aika yksirunkoinen puu. Leikkaamalla se tulisi enemmän pensasmaiseksi. Luulenpa, että on parasta tehdä juuri niin, jotta kaunis muuri jäisi näkyviin.

Isabellansyreeni ’Holger’ (puistosyreeni)
Syringa preston ’Holger’

Ostimme kaksi näitä valkoisia puistosyreeneitä Haikalalta 21.5.2014 samalla reissulla kuin ’Coralin’. Kerroin siitä reissusta yllä.

Kysyin syreeniä, joka versoisi mahdollisimman vähän, olisi tuoksuva ja talvenkestävä. Vaihtoehdoiksi jäivät vartettu jalosyreeni ja tämä Isabellansyreeni. Jalo olisi ollut kolme kertaa kalliimpi, joten päädyimme kahteen ’Holgeriin’. Värillinen jäi sen verran mietityttämään, että ostimme sen vasta seuraavasta paikasta ja päädyimme varmuuden vuoksi saman lajin värilliseen muotoon. Syreenit ovat Haikalan puutarhalla kasvatettuja.

Pihasyreeni
Syringa vulgaris

Elokuun 17. päivänä 2021 puutarhaystäväni Marja toi minulle vaahteroita ja kaksi suurta pihasyreenin tainta omasta puutarhastaan. Syreeni on hyvin vanhaa vesilahtelaista kantaa. Syreenit ovat kasvaneet tuolla tontilla jo 1930-luvulla. Ne ovat niin elinvoimaisia, että Marja aikoo tuoda vielä keväällä nupuillaan olevia valkoisia syreenin taimia lisää.

Jouko istutti taimet metsän reunaan peittämään trampoliinia ja muita rumiluksia. Siellä ne saavat levitä vapaasti ja mitä enemmän leviävät, sitä parempi.


SYYSKOHOKIT – SILENE

Syyskohokki
Silene mar. ’Weisskehlchen’

Ostin viisi hollantilaista tainta Plantagenista 2010. Enpä tuolloin tiennyt miten voimakas kasvi tämä on. Yksi alku olisi hyvin riittänyt. Siirtelin näitä useaan kertaan milloin mistäkin syystä, sillä ne tuntuivat aina olevan väärässä paikassa. Vuonna 2013 toin muutamia alkuja Katajakujalle.

Vinkki!
Istuta päivänliljojen, kurjenmiekkojen ja syysmaksaruohon kanssa.

SÄRKYNYTSYDÄN – LAMPROCAPNOS

Särkynytsydän
Lamprocapnos spectabilis

Nämä valloittivat minut näyttävällä kukinnallaan uudessa K-Raudassa Ikean naapurissa 25.5.2015. Yllätyin näiden näyttävyydestä. Molemmat värit olivat puolimetrisiä ja täynnä kukkia! Minulla oli ollut joku valkoinen kesäpikkusydän-raasu, mutta se hävisi jonnekin joskus. Siksi en haikaillut näidenkään perään ennen kuin näin nämä siellä puutarhaosastolla. Ja koska Sinellan rippijuhlat olivat tulossa, ei ollut mitään syytä jättää ostamatta kun hintakin oli yllättävän halpa – 4,90 / kpl. Istutin tämän yhden punaisen Niilan kirsikkapuun katveeseen toukokuussa.

2016: Olin ollut ennakkoluuloinen näiden suhteen, mutta nämähän ovat aivan fantastisia! Jo aikaisin kesällä nämä kasvavat kohisten, kukkivat näyttävästi silloin kun monia muita vielä odotellaan.

Vinkki!
Särkynytsydän on helppo ja sopinee kaikille maille. Kannattaa istuttaa perennojen sekaan, koska lehdistö kuihtuu. Ei saa siirtää.

Erään kirjan mukaan akileija sopii särkyneensydämen kanssa, koska ne kukkivat aikaisin keväällä. Särkyneensydämen eteen sopii vaikkapa tuoksukurjenpolvi, joka peittää kellastuvat lehdet. Samaan ryhmään on ehdotettu reunakasviksi valkotäpläimikkää ja taustaksi töyhtöangervoa.


Särkynytsydän ’Alba’
Lamprocapnos spectabilis ’Alba’

Ostin nämä valkoiset yhdessä punaisten kanssa 25.5.2015. Kerroin siitä ylempänä. Istutin kaksi valkoista Niilan kirsikkapuun katveeseen toukokuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti