L

Sisällysluettelo:
Ilmasipuli - Allium cepa ’Proliferum’
Kiinansipuli - Allium tuberosum
Ruohosipuli, ruoholaukka - Allium schoenoprasum
Rantalaukkaneilikka ’Splendens’ - Armeria maritima ’Splendens’
Laukkaneilikka ’Dusseldorfer Stolz’ - Armeria maritima ’Dusseldorfer Stolz’
Kiiltoleimu - Phlox carolina
Ruusuleimu - Phlox x prcumbens ’Variegata’
Rönsyleimu ’Ariane’ - Phlox Stolonifera’Ariane’
Sammalleimu, sininen -- Phlox subulata
Sammalleimu, vaaaleanpunainen - Phlox subulata
Sammalleimu ’Candy Stripes’ - Phlox subulata ’Candy Stripes
Sinileimu 'Blue Perfume' - Phlox divaricata 'Blue Perfume' 
Syysleimu ’Blue Boy’ - Phlox paniculata ’Blue Boy’
Syysleimu ’Bright Eyes’ - Phlox paniculata ’Bright Eyes’
Syysleimu ’David’ ja maatiaislajike - Phlox paniculata ’David’
Syysleimu ’Elli’ - Phlox Paniculata ’Elli’
Syysleimu ’Junior Dance’ - Phlox Paniculata ’Junior Dance’
Syysleimu ’Laura’ - Phlox Paniculata ’Laura’
Syysleimu ’Rheinlander’ - Phlox Paniculata ’Rheinlander’
Morsiusleinikki ’Flore Pleno’ - Ranunculus aconitifolius ’Flore Pleno’
Tervaleppä - Alnus glutinosa
Orientallilja 'Casa Blanca' - Lilium 'Casa Blanca' 
Orientallilja ’Josephine’ - Lilium Oriental ’Josephine’
Orientallilja ’Mother’s Choice’ - Lilium Oriental ’Mother’s Choice’
Idänlilja ilman lajikenimeä
Tarhasarjalilja 'Easy Vanilla' - Lilium Hollandicum-ryhmä 'Easy Vanilla' 
Tiikerililja ’Sweet Surrender’  - Lilium lancifolium ’Sweet Surrender’
Tiikerililja ’White Twinkle’ - Lilium lancifolium ’White Twinkle’
Varjolilja 'Album' - Lilium martagon 'Album'
Liperi, lipstikka - Levisticum officinale
Lumimarja - Symphoricarpos albus var. laevigatus
Kirjolupiini ’Mini Gallery Bicolor Pink’ - Lupinus regalis ’Mini Gallery Bicolor Pink’
Kirjolupiini ’Gallery White’ - Lupinus x regalis ’Gallery White’
Komealupiini ’My Castle’ - Lupinus polyphyllus ’My Castle’
Hurmeluppio - Sanguisorba menziesii
Nuokkuluppio - Sanguisorba obtusa
Luumu ’Kuokkalan punaluumu’ - Prunus domestica ’Kuokkalan punaluumu’
Luumu ’Sinikka’ - Prunus Domestica ’Sinikka’
Luumu ’Yleinen keltaluumu’ - Prunus Domestica ’Yleinen keltaluumu’
36

LAUKAT – ALLIUM


Vinkki!
Laukat näyttävät hauskoilta noustessaan matalasta peruskasvimassasta. 

Suuria laukkoja kannattaa istuttaa rohkeasti koko puutarhaan, sillä se luo rauhoittavan vaikutelman ja yhdenmukaistaa puutarhasuunnittelua.

Ilmasipuli
Allium cepa ’Proliferum’
 
Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Istutin tämän ilmasipulin samaan Potagerin lohkoon ruohosipuleiden kanssa. Yksittäinen ilmasipulin taimi ei ole kovin näyttävä siinä paikassa, mutta ehkä on kuitenkin helpompi laittaa syötävät kasvit samaan lohkoon. Paikka on ainakin läpäisevä ja multava.

KIINANLAUKKA – ALLIUM TUBEROSUM

Kiinanlaukka, kiinansipuli
Allium tuberosum

Olimme Haikalan puutarhalla kasviostoksilla 15.6.2013. Lapiomies kyseli perhoskasveja ja sattuipa kysymään tämänkin kasvin nimeä. Kuultuaan, että kiinansipulin lehdet maistuvat valkosipulille, hänen silmänsä alkoivat loistaa. Tämä on saatava! Niin tämä päätyi meidän Potageriin.

RUOHOLAUKKA – ALLIUM SCHOENOPRASUM

Ruohosipuli, ruoholaukka
Allium schoenoprasum

Meidän ruohosipulimme ovat peräisin Madrid-arkun ostajalta vuodelta 2008 ja Multasormesta vuodelta 2010. Ensimmäinen raasu sai odottaa tiiviissä savimaassa kunnes istutin taimet hedelmätarhaan. Valitettavasti ne raasut joutuivat taas aika tiiviiseen savimaahan kilpailemaan heinien ja kaikenlaisten muiden rikkakasvien kanssa. Sehän olisi pitänyt arvata mitä siitä seuraisi. Taisi kuivahtaa välillä pahasti, mutta virkistyi kun Jouko vahingossa ajoi ruohonleikkurilla yli.

2012: Olen todella ihastunut näihin ruohosipuleihin. Avilla haki ensimmäiset ruohosipulit jo toukokuun 4. päivänä! Kukinnasta nautin valtavasti. Käytimme ruohosipuleita jonkin verran kunnes ne peittyivät rikkaruohoihin eikä ruohosipuleita ollut enää helppo leikata heinien välistä. Elokuussa kaivoin kaikki sipulit ylös, puhdistin ne tarkasti heinistä ja vein Katajakujalle.

Vinkki!
Ruohosipuli on hyvä naapuri mansikalle, porkkanalle ja salaatille! Sipuleiden tuoksu karkottaa porkkanakärpäset ja ruohosipuli myös parantaa porkkanan makua. Sopii kuivakukaksi.

Erään kirjan mukaan ruohosipuli sopii matalaksi reunukseksi yrttimaalle tai perennaryhmiin. Se sopii hyvin yhteen pienten kellokukkien tai neilikoiden kanssa.

Ruusujen joukossa ruohosipuli estää mustalaikkutaudin tapaista sienitautia. 

LAUKKANEILIKAT ARMERIA

Laukkaneilikka, rusolaukkaneilikka, kallioruusu 
Laukkaneilikka ’Dusseldorfer Stolz’
Armeria maritima ’Dusseldorfer Stolz’

Minuun iski pieni hulluus Bauhausissa 15.6.2013. Jos raasku neilikkapurkki – suomalainen vielä – maksaa 50 senttiä niin eihän sitä voi jättää kaupan hyllylle kun sitä odottaisi ihana hiekkamultamaa Katajakujalla. Neilikat olivat jo kukkineita, lehdet vähän kellastuneita tai muuten huonovointisia. Jostakin yksilöstä näki kuitenkin, että kukka on ollut kaunis. Niinpä ostin näitä neljä. Eihän Haikalastakaan saa kahdella eurolla yhtään lajia. Näissä on ainakin mitä seurata ja jännittää: kuntoutuvatko nämä ja lähtevätkö ne yhtä hurjaan kasvuun kuin toiset neilikkani.

2014: Tämä ostos ei tosiaankaan mennyt hukkaan: ihana kukkaloisto kahdella eurolla! Kolme yksilöä on oikein hyvävointisia, neljäs vähän kitukasvuinen, mutta kuntoutuu varmasti vielä.

2015: Nämä alussa niin räikeän oloiset pikku kukat kuuluvat niihin, joita odotan ja joiden kukinnan en soisi loppuvan. 

Vinkki!
Lisääntyy vain syksyisin jakamalla.

Kuva tulossa myöhemmin.

Rantalaukkaneilikka ’Splendens’
Armeria maritima ’Splendens’

Olin päivän Tampereella Avillan kanssa 10.6.2019. Ensin vietimme aikaa shoppaillen ja Laukontorin rannassa. Sitten kävimme minun asioita. Etsin kastelukannuja ja muita kasvihuoneen tarvikkeita ja tietysti kasveja. Ostin muiden muassa 6 kpl näitä rantalaukkaneilikoita. Olisin halunnut samaa lajiketta mitä meillä ennestään on, mutta tätä oli nyt tarjolla.

LEIMUT – PHLOX


Vinkki!
Varaa syysleimulle avoin paikka ja pidä kasvusto ilmavana, jotta lehdistö kuivuu nopeasti. Jaetaan keväällä 5-6 v välein. Nyrkin kokoinen juurakon kappale lähtee kasvuun paremmin kuin kookkaat palat.

Sopii polun varteen tai reunakasviksi. Sopii kauniisti havujen seuraan.

Eräässä kirjassa suositeltiin seuraavanlaista perennapenkkiä: leimuja, ruusu, kurjenpolvia ja reunalle mirrinminttua.

Toinen suositus oli seuraavanlainen: syysleimut ja syysvuokko, reunakasviksi verikurjenpolvi ja väliin jättipoimulehti.

Vielä eräs ehdotus: leimut, asterit, leukoijat, daaliat ja pionit. Leimut ovat hyvä tausta aiemmin kukkiville.

Joku pitkä (tumma) tähkämäinen kukka sopisi syysleimujen seuraan, esimerkiksi tarhaiiso.

Eräässä kirjassa sanottiin syyspäivänliljan sopivan leimujen kanssa.

Akileijat ja leimut sopivat kuulemma yhteen, koska leimut peittävät akileijan kuihtuneet varret. Leimuthan ovat hitaita ja akileijat nopeita.

KIILTOLEIMU – PHLOX CAROLINA

Kiiltoleimu
Phlox carolina

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän kiiltoleimun. Tarvitsin sen Suihkulähteen taustaksi.

RUUSULEIMU – PHLOX X PRCUMBENS

Ruusuleimu
Phlox x prcumbens ’Variegata’

Pakko tämä oli Haikalan puutarhalta ostaa 15.6.2013, sillä aina tällaiselle matalalle valkoiselle on käyttöä. Hulluhan olisin, jos jättäisin tilaisuuden käyttämättä kun kerran sinne asti olimme menneet huvittelemaan. Huviksenihan minä vain sinne halusin – ostamaan uusia tuttavuuksia välivarastoon. Enhän minä leimua alun perin ollut ajatellut, mutta meille se nyt kuitenkin matkusti monen muun nyssäkän ohella.

2014: Tämä on valtavan ihana! Se kukkii ihan valtoimenaan ja on niin runsas, etten meinannut uskoa sen olevan viime vuonna ostettu.

Elokuun puolivälissä siirsin leimun Eteläterassin edustalle. Leimu jakaantui melkein itsestään pieniin osiin, joten istutin niistä ison alueen. Ruusuleimut oli helppo irrottaa pieniksi osiksi, mutta niiden istuttaminen olikin sitten aika summamutikassa tehtävää hommaa. Monista oli vaikea tietää mikä on latva ja mikä juuri.

RÖNSYLEIMU – PHLOX STOLONIFERA

Rönsyleimu ’Ariane’
Phlox Stolonifera’Ariane’

Poukantielle olin ostanut muutaman punakukkaisen Prisman Multasormesta puoleen hintaan 23.7.2010. Katajakujalle ostin kolme valkoista Merjan puutarhalta 2016. Ne olivat lajiketta ’Ariane’. Istutin kolme valkoista portin pionien juurelle.

2019: Vein muutaman rönsyn Etelä-Ameriikkaan pionien juurelle.


SAMMALEIMU – PHLOX SUBULATA

Sammalleimu (sininen ja vaaleanpunainen)
Phlox subulata

Huhtikuun 27. päivä 2023: "Pysäköidessämme autoa puutarhamyymälän edustalla olevaan ruutuun ehdin aistia urbaania kevätvilinää. Ilmassa on innostusta ja tekemisen meininkiä. Aasialaistaustainen nainen tulee kassalta harsopaketti kädessään. Liekö hänellä mielessään pak choin kasvatus? Vanhan papan paperikassista pilkistävät räikeänaniliinit pelargonit. Hän suojannee ne tottuneesti pakkasöitä varten. Keski-ikäinen rouva on lastannut kärryihin isoja säkkejä. Haketta varmaan moderniin puutarhaansa. Toinen rouva kävelee autollensa thermoruukku kainalossa katse tiiviisti ostoskuitissa. Hänen puutarhansa ei ole moderni, vaan siellä räiskyvät värit ja monet tyylit kukoistavat iloisesti sikin sokin.

Minun mielessäni ovat ’Holmstrup’-tuijat, pionit, Teresanruusu sekä luujauho. Jouko pelkää, että löydän jotakin. Auto on jo täynnä, sillä olemme jo kolmannessa puutarhamyymälässä. Minun mielestäni auto vain näyttää täydeltä. Sinne on lastattu kolmekymmentäkolme koivuangervoa, kolme rinneangervoa, marja-aronia, harokataja, kolme sinisinä ja vaaleanpunaisena kukkivaa sammalleimua (Pirilän Kukkatalosta), kolme vaaleanpunaista ’Prinzessin Victoria Louise’ -idänunikkoa sekä orvokkeja. Lohdutan häntä, että emme ole ensimmäistä kertaa taimiostoksilla. Orvokit ja aronia mahtuvat takakonttiin ja luujauhot apukuskin jalkatilaan. Muuta emme löytäneet, sillä kaikki taimet eivät olleet vielä tulleet. Olen juhlatuulella."

Sammalleimu ’Candy Stripes’
Phlox subulata ’Candy Stripes

Kävimme tervehtimässä isää hoitokodissa toukokuun 23. päivänä 2021. Isä oli aiempaa virkeämpi ja oli ihana olla isän luona kaikessa rauhassa. Haimme äidin ja menimme aasialaiseen ravintolaan syömään ja sieltä Viherlandiaan. Olin halunnut sinne erityisesti ’Lambert Closse’ -ruusun takia, mutta en sitä sitten ostanutkaan, koska se oli köynneliäs. Sen sijaan ostin kaksi ’Madame Furtado’ -pionia ja yhden ’Gilbert Barthelotin.’ Ostin ensimmäisen kellukkani, aniliininpunaisia kylmänkukkia, tarhaiison sekä pari kaksiväristä sammalleimua. Kävimme vielä uudestaan isää tervehtimässä ennen kuin lähdimme ajelemaan kotiin.

Olin jo pitkään haaveillut saavani väriä valkoisten ruusuleimujen sekaan. Niinpä ostin näitä kaksi voidakseni istuttaa ne Risteysalueelle.


SINILEIMU – PHLOX DIVARICATA

Sinileimu 'Blue Perfume' 
Phlox divaricata 'Blue Perfume' 

Tämä sinileimu oli heräteostos Särkän perennataimistolta maaliskuussa 2020. Rakastan matalia leimuja ja jos sellainen on vielä sinisenä, niin mikä ettei.

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä.
  
SYYSLEIMUT – PHLOX

Syysleimu, syreenifloksi, syyshehku, leimukukka
Phlox paniculata

Syysleimu ’Blue Boy’
Phlox paniculata ’Blue Boy’

Avilla halusi pehmeitä kukkia kun hän sai valita lempiperennansa Pirilän puutarhalta Riihimäeltä matkallamme Juhan 50-vuotisjuhliin Vantaalle kesällä 2013. Hän valitsi kuvan perusteella tämän leimun. Avilla istutti tämän leimun multakasaan odottamaan oikeaa paikkaa.

Seuraavana vuonna siirsin Avillan ’Blue Boyn’ Muotopuutarhaan, vaikka en ole ajatellut jättää sitä sinne pysyvästi. Piti vain saada välivaraston osa tyhjäksi eikä minulla nyt ollut värikästä leimua sille paikalle.

Syysleimu ’Bright Eyes’
Phlox paniculata ’Bright Eyes’

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.”

Istutin nämä kaksi tainta Köynnösikkunalle purppuratulikukan molemmin puolin.

Syysleimu ’David’ ja maatiaislajike
Phlox paniculata ’David’

Ensimmäisen syysleimuni sain Ritvalta kesäkuussa 2008. Ihmettelin kuinka hän raaskikaan luopua tällaisesta aarteesta! Parin vuoden kuluttua ostin suomalaisia taimia kaksi lisää Honkasen Puutarhalta. Ostin hyvät taimet, mutta myynnissä olevilla joillakin oli samaa vikaa kuin omalla entisellä eli ruskeita pilkkuja. Enpä vuonna 2008 arvannut, että viiden vuoden kuluttua saisin Ritvalta kokonaisen leimupenkin. Kirjoitin siitä jutun Rouva Ruusupuun leimupenkki.

Nämä ovat olleet suosikkejani kauneutensa vuoksi jo alusta alkaen. Ihastustani alussa himmensi se, että ostotaimet sairastelivat eikä näille löytynyt kunnon paikkaa. Katajakujalla nämä pääsivät loistamaan. Päätin, että ne saavatkin loistaa kaikkialla, missä ne suinkin vain menestyvät.

Pidän erityisesti valkoisista syysleimuista. Valkoinen luo arvokkaan vaikutelman. Vaarana on se, että penkistä voi tulla liian lattea. Huippua oli kun keksin istuttaa vihreäkukkaisen tarhapunahatun ’Green Jewel’ syysleimujen seuraan.

2013: Syyskuussa sain Ritvalta kokonaisen penkin leimuja. Olin kovasti ihaillut penkkiä kesällä enkä voinut kuvitellakaan, että pian saisin koko penkin omaksi. Onnellisena istutin leimut Vanhojen tuttavien penkin oikealle puolelle.

2014: Joskus olisi hyvä olla noudattamatta ohjeita – tai ainakin tehdä se oikeaan aikaan. Luin, että leimut kannattaa latvoa ja tein niin osalle leimuja. Olisi pitänyt latvoa ne paljon pienempinä tai jättää kokonaan latvomatta. Aika hassua kun hontelon varren päässä latva haarautuu. P.S. Opin tästä, että leimut kyllä kannattaa latvoa, mutta aikaisessa vaiheessa ja ehkä vain joka toinen. Silloin kukinta kaksinkertaistuu, mutta kasvusto ei tule liian tiheäksi.

Nämä ovat kerta kaikkiaan hurmaavia! Olen aina pitänyt syysleimuista, mutta nyt tuntuu, että niitä pitää istuttaa joka puolelle. Elokuun 29. päivänä kaivoin kaksi penkkiä muotopuutarhaan näille valkoisille leimuille.

2015: On tosi kivaa kun leimuja kasvaa siellä täällä. Nyt kun Vanhojen tuttavien penkin leimut alkavat kuihtua, Niilan kirsikkapuun leimut ovat parhaimmillaan.

Syysleimu ’Elli’
Phlox Paniculata ’Elli’

Vietin Joukon kanssa vapaapäivää kiertelemällä puutarhoja Pirkkalassa heinäkuussa 2015. Palasimme kotiin Kodin Terran kautta. Siellä oli laaja valikoima vaaleanpunaisia syysleimuja – tai ainakin ne vaikuttivat vaaleanpunaisilta. Ostin kokeeksi kolmea eri lajiketta. Olin jo päättänyt tyytyä pelkästään valkoisiin syysleimuihin, koska kaikki värikkäät ovat kovin räikeitä. Nyt päätin yrittää vielä.

Tästä ’Ellistä’ sanottiin, että se on tanakkakasvuinen ja ruusunpunainen.

Syysleimu ’Junior Dance’
Phlox Paniculata ’Junior Dance’

Ostin tämän 'Junior Dancen' yhtä aikaa ja samasta syystä ’Ellin’ kanssa Kodin Terrasta 2015.

Syysleimu ’Laura’
Phlox Paniculata ’Laura’

Tilasin Viherpeukaloilta kyläkurjenpolvi ’Lauran’, mutta sain tämän syysleimun, joka lienee myös ’Laura’, vaikka kuvassa näyttäisi olevan ’Famous Purple’.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Syysleimu ’Rheinlander’
Phlox Paniculata ’Rheinlander’

Ostin tämän yhtä aikaa ’Ellin’ ja ’Junior Dancen’ kanssa Kodin Terrasta 2015. Halusin löytää vaaleanpunaisen.

LEINIKKI – RANUNCULUS

Morsiusleinikki ’Flore Pleno’
Ranunculus aconitifolius ’Flore Pleno’

Näin Ala-Orvolalla morsiusleinikkejä toukokuussa 2015. Taisivat olla niin nätisti kukassa, etten voinut jättää ostamatta.

2015: Morsiusleinikkini alkoivat kukkia jo ostoruukuissaan. Kukat ovat tosi kauniita. Olen vain aivan uuden asian edessä: mihin istuttaa tällainen hentoinen kasvi, joka kuitenkin on kova leviämään?

Päädyin istuttamaan nämä kaksi muurin edustalle jaloangervojen eteen. Yhdellä puolella on siis muuri, toisella polku juurimattoineen. Sivuille päin näillä on mahdollisuus levitä, mutta tiukan paikan tullen molemmille reunoille pystyy kohtuudella laittamaan juurimaton.

Vinkki!
Sopii leikko- ja kuivakukaksi.

LEPPÄ – ALNUS

Kuva tulossa myöhemmin.

Tervaleppä
Alnus glutinosa

Iso leppä oli selvinnyt rakennusajan vaurioista varmaan lehtipuista parhaiten. Leikkasin jonkin verran vesiversoja ja kuivia oksia, mutta muuten se on aika hyvä.

LILJAT – LILIUM


Tein sellaisen päätöksen, että vien Katajakujalle vain jonkin terveen liljan ja katson ilmaantuuko siihen liljakukkoja. Liljakukot ilmaantuvat vain niihin liljoihin, joilla on sipuli. Ne jättävät siis päivänliljat rauhaan, mutta varjoliljat kelpaavat. Jos yksikään ilmaantuu, en hanki yhtään liljaa lisää. Huomaan, että jos ympärillä niitä on, en pysty pitämään omia liljojani puhtaina. Se on täysin mahdotonta. 

Myöhemmin: Yhden kukon näin enkä yhtään toukkaa. Vähän myöhemmin löytyi kuitenkin parista kohdasta eri vaiheissa olevia munia / toukkia. Jouduin ne sieltä pyyhkimään ja ajattelin, että ei tämä nyt kovin kivaa ole. Olkoot liljat kuinka kauniita tahansa. Kun liljat sitten puhkesivat kukkaan, en enää ollut asiasta niin varma. Pieni määrä liljoja voisi olla hyvä ratkaisu. Silloin kukkojen kurissa pitäminen ei olisi liian työlästä. 

Vinkki!
Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois. Kukkavarret on hyvä katkaista vasta sitten kun ne ovat syksyllä tuleentuneet tai kun ne ovat ruskettuneet. 

Liljat tarvitsevat jotakin tukevaa kasvillisuutta juurilleen. Koiruohon hopeanharmaa lehdistö sopii hyvin yhteen valkoisen liljan kanssa. Liljoista voisi koota oman ryhmänsä. Päivänliljaa ja muita liljoja sekoittaen voisi saada peittävämmän alaosan.

ORIENTALLILJAT – LILIUM ORIENTALE

Orientallilja 'Casa Blanca' 
Lilium 'Casa Blanca' 

Ostin nämä viisi orientalliljaa Viherlandiasta 16.2.2020 viettäessäni hyvinvointiviikonloppua Elinan luona. Istutin nämä muurin eteen, tarkemmin ajatellen vähän liian lähelle kuusta.

Orientallilja ’Josephine’
Lilium Oriental ’Josephine’

Huhtikuun lopussa 2016 ajattelin ostaa yksivuotisia kasveja betonipysteihin ja Hankkijalta löysin mieluisia. Kotona hoksasin, että valitsemani kasvit ovatkin monivuotisia. Niinpä tietysti kun on kyse liljoista. Ihan hyvä niin – elleivät sitten liljakukot löydä joukolla paikalle. Ei ollut kallis ostos, kun yhden sipulin sai 35 sentillä. Ostin kaksi pussia eli yhteensä 20 sipulia.

Orientalliljan ’Mother’s Choice’  siementaimi
Lilium Oriental ’Mother’s Choice’

Innostuin tilaamaan näitä valkoisia liljoja (10 kpl) Viherpeukaloilta vuonna 2012 kun kerrankin niitä oli saatavana. Olin suunnitellut jo kauan näitä keltaisten päivänliljojen lisäksi, mutta sitten kun nämä tulivat, en olisikaan halunnut näitä. Olimme nimittäin juuri päättäneet panna Poukantien talon myyntiin. 

2012: Jotakin hienoa näistä on tulossa. Jo lehdet ovat hienostuneempia kuin toisten liljojen. Liljakukkojen – tai paremminkin sen yhden ainokaisen – takia olen miettinyt laittaako näitä Katajakujalle vai ei. Jotenkin minusta silti tuntuu, että pakkohan näitä on sinne saada liljakukkojen uhallakin! P.S. Lopulta kävi niin, etten vienyt (siis tietoisesti) näitä Katajakujalle. Ajattelin, ettei maksa vaivaa.

2014: Löysin piiskujen seasta kolme liljaa. Kukkojen takia en näitä Katajakujalle tarkoituksellisesti tuonut, mutta nämä halusivat tulla. Olin kipannut koko piiskupenkin Avantilla kumoon ja jättänyt ne huolettomasti odottamaan seuraavaan päivään. Olin nimittäin ottanut vain pari piiskun tainta ja loput ajattelin heittää menemään. Nämä olivat siellä seassa. Onneksi nämä eivät olleet kuivuneet, sen verran virkeiltä näyttivät. Päätin, että jos nämä nyt selviävät, en välitä kukoista. Syökööt lehdet, kukkivat ne kuitenkin. Panen nämä vaikka jonkun penkin keskelle, etten näe kukkojen olemassaoloa tai niiden tuhoja.

2015: Olen ollut ihmeissäni näiden liljojen kanssa. En tuonut näitä Katajakujalle tarkoituksella, mutta lopulta löysin täältä kaksi erilaista värililjaa: kirkkaankeltaisen ja valkoisen. Lehdet näyttivät samanlaisilta, mutta kukan väri yllätti, suorastaan tyrmistytti. Mistä keltainen lilja? Sen täytyy olla siementaimi.

Idänlilja ilman lajikenimeä

Toukokuun 8. päivä 2022: Oli ihana äitienpäivä! Sinella oli sopinut poikien kanssa, että hän ostaa kukan ja pojat kustantavat sen. Idänlilja oli siis Sinellan hyvällä maulla valittu. Hän kyllä tietää, mistä minä pidän. Olin aivan otettu, että pojat olivat halunneet niin upean kukan minulle antaa. Erityisen hyvän säväyksen toi se, että voin istuttaa sen maahan toivottavasti ilahduttamaan vuodesta toiseen.

Halusin istuttaa tämän äitienpäivälahjaksi saamani idänliljan hyvin näkyvälle paikalle talon lähelle. Istutin sen Polun päähän pionien viereen. Sitä vain jälkeenpäin mietin, että jääkö se näkymättömiin iiristen takana.


Tarhasarjalilja 'Easy Vanilla' 
Lilium Hollandicum-ryhmä 'Easy Vanilla' 

Tarhasarjaliljat ovat olleet haavelistallani sen jälkeen kun näin niistä kauniin kuvan blogiystäväni blogissa. Valkoisia tarhasarjaliljoja löytyy varmasti muualtakin, mutta näitä kalpeankeltaisia en ole nähnyt missään. Siksi tilasin näitä kolme kappaletta maaliskuussa 2020 Särkän perennataimistolta, vaikka en olisi millään raaskinut.

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä.
  
TIIKERILILJA – LILIUM LANCIFOLIUM

Tiikerililja ’Sweet Surrender’ 
Lilium lancifolium ’Sweet Surrender’

Tämän kevään papukaijatulppaanien loistosta lumoutuneena tilasin reilun määrän kukkasipuleita 25.9.2021. Ahnehdin Darwin-tulppaaneita, joiden pitäisi olla pitkäikäisiä. Sitä paitsi niitä sai Viherpeukaloilta kaksikymmentä samalla hintaa kuin papukaijatulppaaneita kymmenen sipulin pussin. Papukaijoja ostin vain pussillisen entisten täydennykseksi.

Näppäilin ostoskoriin kaikkea ihanaa, mutta lopuksi luettelo piti tietysti karsia kohtuulliseksi. Kärsin runsaudenpulasta niin, että minun täytyi pitää taukoa. Minun laittaessani pyykkejä, Viherpeukalot olivat alentaneet kaikkien sipulien hintoja reilusti. Mikä onni! Minun ei tarvinnutkaan karsia niin paljon kuin aluksi luulin.

Tehtyäni ison tilauksen, sain edullisesti vaaleankeltaisia tiikerililjoja pussillisen. En malttanut olla niitä ostamatta, vaikka oikeasti en pidäkään tuollaisista kytkytarjouksista.

Tiikerililja ’Sweet Surrender’ sai paikkansa Suihkulähteen takaa.

Tiikerililja ’White Twinkle’ 
Lilium lancifolium ’White Twinkle’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta perennoja jo helmikuun 11. päivänä 2017. En koskaan olekaan ollut näin ajoissa. Tästä valkoisesta innostuin kun joku blogiystävä oli tätä hehkuttanut. Ei suotta kehunut!

VARJOLILJA – LILIUM MARTAGON

Kuva on tulossa myöhemmin.

Varjolilja 'Album'
Lilium martagon 'Album'

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme  Oulujoen Taimistolla ja löysin nämä haaveilemani valkoiset varjoliljat. Korkeus 80-100 cm. Kukkii heinä-elokuussa valkoisin kukin. Hinta 5 e.


LIPSTIKKA – LEVISTICUM OFFICINALE

Liperi, lipstikka
Levisticum officinale

Näin lipstikan ensi kertaa oikeassa koossaan Avoimet puutarhat –tapahtumassa. Hämmästyin sen kokoa, se oli valtava. Mitta oli kukkavarsineen lähempänä kolmea metriä kuin kahta. 

Pakkohan tämä oli ostaa kun kerran Haikalan puutarhassa taas käytiin huvittelemassa vuonna 2014. 

2016: Toukokuun 14. päivänä sain kauan haaveilemaani lipstikkakeittoa. Yhteen keittoon riitti hyvin pari vartta ja siitäkin jäi reilusti yli. Kun varsia on varmaan viisikymmentä, ei meiltä lipstikkakeitto ihan heti lopu. Tässä vaiheessa lehdet olivat täysin virheettömiä. Siinä mielessä lipstikkaa oli hyvin helppo käyttää. Nyt sitä kannattaisi pakastaakin 2 dl pakkauksiin.

Tein keiton ohjeella, johon tuli kuusi sipulia, mausteet ja purkki kermaa. Minusta keitto oli ihan hyvää, liian litkua vain. Jouko ihastui siihen niin, että sotki yhteensä kolme lautasta. Uusi annos piti aina ottaa uudelle lautaselle, sillä hän oli jo päättänyt lopettaa ja laittanut lautasen pesuun. Sehän toki hiveli kokin mieltä. Seuraavalla kerralla kokki päätti kokeilla perunasosetta tekemään keitosta vähän vahvempaa. 

LUMIMARJA – SYMPHORICARPOS ALBUS VAR. LAEVIGATUS

Lumimarja
Symphoricarpos albus var. laevigatus

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu. Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Lumimarja oli päässyt pahasti kuivumaan, mutta istutimme sen kuitenkin Joukon vallin eteläpäätyyn. 


LUPIINIT – LUPINUS

Lupiini, sudenpapu
Lupinus

Lupiini on ollut koko kesän 2013 Noelin suosikkikasvi. Katselimme niitä yhdessä teiden varsilla ja Noeli poimi niitä maljakkoon. Haikalan puutarhalla käytyämme meinasi Noelille tulla hätä kun lupiini jäi ostamatta ja puutarha meni jo kiinni. Heinäkuun 13. päivänä Noelia onnisti. Kävimme Riihimäellä Pirilän puutarhalla matkalla Juhan 50-vuotisjuhliin. Lupasin jo kotona, että jos matka menee hyvin, jokainen saa valita itselleen kasvin Katajakujan puutarhaan. Ennen lähtöä Noeli meinasi vähän kiukutella, mutta kiukuttelut loppuivat kun oli oma kasvi tiedossa. Ja kuinka ollakaan, lupiineja oli vielä myynnissä hintaan 2,90 e. Valinta oli siis hyvin helppo.

Minulle lupiini tuo muistoja mummolasta ja erityisesti Eveliina-mummosta. Nostalgian vuoksi etsin mielelläni paikan Noelin lupiinille.

2013: Noeli tuuletti kun lupiiniin oli puhjennut toinen kukka.

2014: En tiedä mitä kummaa tälle talven aikana tapahtui kun tämä kutistui aivan minikokoiseksi. Syksyllä tapahtui jotakin vielä pahempaa. Unohdin koko lupiinin olemassaolon ja hävitin sen vahingossa välivarastosta rikkaruohojen mukana. Onneksi lupiinit eivät maailmasta siihen loppuneet.  Kylvin Noelille uusia.

Kirjolupiini ’Mini Gallery Bicolor Pink’
Lupinus regalis ’Mini Gallery Bicolor Pink’

Innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni tilaamaan siemeniä Exotic Gardenilta helmikuussa 2017. 


Kirjolupiini ’Gallery White’
Lupinus x regalis ’Gallery White’

Olivatkohan nämäkin siinä siemensatsissa, jonka tilasin Exotic Gardenilta helmikuussa 2017?


Komealupiini ’My Castle’
Lupinus polyphyllus ’My Castle’

Ostin pussillisen siemeniä Minimanista maaliskuussa 2017, sillä Noeli on hyvin ihastunut lupiineihin. Arvelin hänen pitävän tästä punaisesta.

2017: Innoissamme kylvimme kaikki siemenet ja vasta jälkikäteen luin, että ne olisi voinut kylvää toukokuussa avomaalle. Nyt on vasta maaliskuun 12. päivä, joten taidamme joutua pulaan tuon purkkimäärän kanssa.


LUPPIOT – SANGUISORBA

Hurmeluppio
Sanguisorba menziesii

Puutarhapäiväkirjastani syyskuun 25. päivä 2023: ”Minun ei pitänyt. Olin päättänyt katsella vain. Syysistutusten piti olla jo lopussa. Olin varautunut enää muutaman sipulipussin istuttamiseen. Nyt ne kuitenkin ovat maassa: kaksi erilaista asterilajiketta, kaksi eriväristä luppiota (nuokkuluppio Ameriikassa ja hurmeluppio Sivupolun lähellä) ja yksi valkokonnanmarja. Ihan ex tempore. Pitihän ne saada. Kukkivat niin kauniisti Tommolan tilalla. Toki tiesin, että näin voi käydä. Jos tarjolla on tähän aikaan kukkivia perennoja, ei sellaista tilaisuutta voi ohittaa. Oli ihan hilkulla, etten ostanut kultapalloja.  Keltainen näyttää tosi hyvältä syksyllä.”

Nuokkuluppio
Sanguisorba obtusa

Puutarhapäiväkirjastani syyskuun 25. päivä 2023: ”Minun ei pitänyt. Olin päättänyt katsella vain. Syysistutusten piti olla jo lopussa. Olin varautunut enää muutaman sipulipussin istuttamiseen. Nyt ne kuitenkin ovat maassa: kaksi erilaista asterilajiketta, kaksi eriväristä luppiota (nuokkuluppio Ameriikassa ja hurmeluppio Sivupolun lähellä) ja yksi valkokonnanmarja. Ihan ex tempore. Pitihän ne saada. Kukkivat niin kauniisti Tommolan tilalla. Toki tiesin, että näin voi käydä. Jos tarjolla on tähän aikaan kukkivia perennoja, ei sellaista tilaisuutta voi ohittaa. Oli ihan hilkulla, etten ostanut kultapalloja.  Keltainen näyttää tosi hyvältä syksyllä.”


LUUMUT – PRUNUS

Luumu
Prunus domestica

Vinkki!
Puiden alle kannattaa istuttaa piparminttua, valkosipulia, piparjuurta, pinaattia ja portulakkaa. 

Hoitoleikkaukset sadonkorjuun jälkeen loppukesällä tai varhain kevättalvella. Ei leikata keväällä!

Luumu ’Kuokkalan punaluumu’
Prunus domestica ’Kuokkalan punaluumu’

Ostin tämän luumun Harvialan puutarhalta Janakkalasta mennessämme Espooseen Ailin rippijuhliin 16.6.2014. Tämä on nyt sillä tavalla kasvatettu, ettei se tee juurivesoja ainakaan kovin paljon.

2014: Elokuun puolivälissä puu näytti vähän kärsivältä. Sitä vaivasi joku elukka. En osannut tehdä tälle asialle mitään muuta kuin ruiskuttaa kylmällä vedellä. Leikkasin alaoksat puolivälistä kuten oli puutarhalla neuvottu. Toivottavasti en saksinut liikaa. Latva oli kasvanut niin, että tuin sen vielä keppiin. Kilpalatvan jätin sivulle taipuvaksi oksaksi. Jostain luin, että latvus pitäisi jättää tukematta. Kuitenkin puutarhuri neuvoi tukemaan juuri tämän luumupuun latvan, jotta se kasvaisi suoraksi. Tiedä sitten!

Tuntuu aika toivottomalta kun jo ensimmäisen puun alku on näin kitulias. Tiedän, että maan pitäisi olla parempaa, kastelun tarkempaa ja leikkaamisen viisaampaa. Tähän on kuitenkin tyydyttävä. Puutarhurin oppisopimuskausi tässä puutarhassa on kesken. 

2019: Ei hätää. Puu on suuri ja satoa tulee yllin kyllin.

Luumu ’Sinikka’
Prunus Domestica ’Sinikka’

Ostimme 'Sinikan' vuonna 2014.

Vinkki!
'Sinikka' siementää, joten kerää pudokkaat pois puun alta. 

Luumu ’Yleinen keltaluumu’
Prunus Domestica ’Yleinen keltaluumu’

Ostin tämän Haikalan puutarhalta keväällä 2015. Olin istuttanut jo kaksi lajiketta (’Kuokkalan punaluumun’ ja ’Sinikan’), mutta tämän viimeisen lajikkeen päätin ostaa ex tempore puutarhurin suositusten mukaan.

2 kommenttia:

  1. Hankkimasi sinileimu on ehdoton kevätkukkijoiden suosikkini! Sininen kukkamatto kestää normaalikeväänä todella kauan, leviää sopivasti ja talvehtii hyvin. Tänäkin hellekesänä se kukki vähintään kaksi viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla. Toivottavasti minulla menestyisi yhtä hyvin. :)

      Poista