LOPPUKESÄN LEIKOT

Akileijan lehdet 
Akileija kukkii melko aikaisin kesällä, mutta sen lehdet ovat erittäin kauniita kimpuissa vielä myöhään syksyllä. 

Alppipiikkiputki
Alppipiikkiputki on kaunis niin penkissä kuin leikkonakin. Se sopii myös kuivattavaksi. Isot käpymäiset kukinnat ovat näyttävät. Suojuslehdet muuttuvat kukinnan edetessä hopeanhohtoisiksi. Kukinta-aika on heinä-syyskuussa.

Auringonkukka
Auringonkukista saa yksinäänkin pirteitä kimppuja.






Etelänherneen lehdet
Etelänherneen lehdet ovat hyvin kauniita ja kestäviä kimpuissa. Kun näin etelänherneen verson siskoni kädessä, ajattelin, että eihän meillä kasva eukalyptusta. Eiväthän ne oikeasti ihan eukalyptuksen lehdiltä näytä, mutta hienon vaikutelman ne antavat.

Gladiolus
Gladioluksen kukat kannattaa pelastaa myrskyn tai pakkasen tullessa maljakkoon. Toisin kuin muiden kasvien, gladiolusten lehtiä ei riivitä pois.

Helminukkajäkkärä
Helminukkajäkkärä on ihanteellinen kimpuissa, sillä sen lehdet ovat hopean valkoiset. Kukat ovat valkoiset ja ovat ryhmänä varren päässä. Tämän kaiken lisäksi se on kestävä leikkona ja sopii myös kuivattavaksi.

Helminukkajäkkärä kukkii melko pitkään heinä-syyskuussa. Se leviää melko voimakkaasti rönsyillä, joten voi olla aiheellista istuttaa se rajattuun paikkaan.

Isotähtiputki
Isotähtiputki on leikkona tai kuivakukkana erinomainen. Se kukkii todella kauan, kesäkuun lopulta syyskesään.

Jaloangervo 
Jaloangervon sanotaan olevan hyvä leikko- ja kuivakukka. Blogiystäväni Minna kirjoitti, että jaloangervon lehdet menivät jo yhdessä yössä rullalle. Kukat sen sijaan ovat kestäviä.

Jalokallioinen 
Asteria muistuttavasta jalokallioisesta sanotaan, että se on hyvä leikko- ja kuivakukka.

Kaunopunahattu 
Kaunopunahattu kestää kauan kukkakimpuissa. Sen sanotaan sopivan kuivakukaksikin.

Kehäkukka 
Kehäkukka ja erityisesti vaalea 'Snow Princess' on yksi lempparileikoistani. Kun sen kerran kylvää, siitä saa nauttia seuraavat vuodet ihan ilman vaivannäköä. Kehäkukka taipuu niin kesäisen hempeisiin kuin syksyn tunnelmallisiin asetelmiin ja kimppuihin.

Koristeporkkana
Koristeporkkana on erittäin koristeellinen kukkakimpuissa. Voidaan myös kuivattaa.






Kosmoskukka
Kosmoskukan voi esikasvattaa tai suorakylvää. Suorakylvönä se tietysti kukkii myöhempään syksyllä. Toisaalta suorakylvetyt taimet voivat ovat olla tanakampia ja kestävämpiä. Kosmoskukka kukkii kesä-lokakuussa, siis todella pitkään.

Krassi 
Krassi on helppo yksivuotinen kasvi, joka sopii leikoksikin.


Kurjenpolvet: Neidonkurjenpolvi ja verikurjenpolvi
Kurjenpolvien kukat ovat kauniita, mutta ne eivät kestä kovin hyvin maljakossa. Kuitenkin lehtiä kannattaa käyttää, ne kestävät huomattavasti kukkia pidempään. Näiden pienilehtisten kurjenpolven versot tuovat elävyyttä asetelmiin. Suurten lehtien vastapainona ne ovat upeita.

Kuunliljan lehdet 
Tässä kimpussa on kuunliljan lehtien lisäksi käytetty myös kuunliljan kukkanuppuja. Nuput kannattaa asetella mahdollisimman syvälle kimppuun, sillä auetessaan ne nousevat hyvin nopeasti korkealle.

Kärsämöt
Kärsämöt sopivat hyvin kuivattaviksi, ja suuret kukinnot tuovat näyttävyyttä kuivakukkakimppuihin. Kukkii heinäkuusta syksyyn saakka.


Muratti
Muratti on pitkäikäinen leikkovihreä. Sehän mielellään kasvattaa jopa juuret maljakossa. Itse olen kokenut, ettei muratinversoja ole kovin helppo käyttää riippuvina, sillä versot ovat usein aika jäykkiä. Isoihin kimppuihin ja asetelmiin ne ovat kuitenkin mainioita.




Mustikanvarvut
Mustikanvarvut kestävät maljakossa aina vain, kunhan niille muistaa lisätä vettä. Mustikat eivät tarvitse mitään erityisiä temppuja, vaikka joissakin lähteissä ne kehotetaan laittamaan kuumaan veteen. Olin jostakin kuullut, että mustikanvarvut pitäisivät lämpimästä ja jopa kuumasta vedestä. Panin ne kerran kuumaan veteen sillä seurauksella, että vesi oli aamulla arveluttavan ruskeaa. Osan varvuista laitoin huoneenlämpöiseen veteen enkä huomannut eroa.  


Nukkapähkämön lehdet
Nukkapähkämön upea harmaa on ihana lisä pastellinsävyiseen kimppuun.


Orvokki
Jos olet leikannut kukkineet orvokit jossain vaiheessa kesällä, saat ehkä poimia niitä vielä syksyllä maljakkoon. Orvokeilla on lyhyet varret, joten ne sopivat pieniin kimppujen ja asetelmiin.

Pallerokiurunkukka 
Pallerokiurunkukka on yksivuotinen. Se kukkii heinä-syyskuussa. Lehdet ovat tillimäiset. 

Parsa
Parsa on hyvin kestävä leikkona.







 
Peittopaju 'Tuhkimo'
Olen joskus katsonut peittopajuani ajatellen, ettei se ole juuri minkään näköinen. Tuo kasvi nousi arvaamattoman suureen arvoon, kun keksin käyttää sen oksia kukka-asetelmassa silloin kun mitään muita vihreitä lehtiä ei juuri enää ollut käytettävissä. Sen jäykät oksat ovat ihanteellisia aseteltavia kukkasieneen ja sen pienet lehdet ovat hyvin koristeelliset. 

Pellava 
Pellava kukkii heinä-elokuussa kauniin taivaansinisin tai valkoisin kukin. Pellavan kukat varisevat nopeasti, mutta lehdet ja kauniin pyöreät siemenkodat ovat hyvin kestäviä maljakossa.

Peltoemäkki
Tämä kaunis rentovartinen rikkakasvi nousi yhdeksi suosikikseni heti, kun ensimmäisen kerran tajusin käyttää sitä asetelmaan. Sen avulla asetelmaan saa kivan luonnollisen, huolettoman ilmeen.

Pensashanhikki
Pensashanhikki on suloinen maljakossa. Vanhetessaan se rypistyy kauniisti.

Pihasaunio
Pihasaunio on yllättävän kivan näköinen pikku pompula tuomaan mielenkiintoa kimppuun ja yhdistämään värejä toisiinsa.





Pikkutalvion versot
Blogiystäväni Minna kirjoitti: “Pikkutalvion versot roikkuvat kiltisti juuri siellä, mihin ne haluankin ja niitä löytää ympäri vuoden.”

Pionin lehdet ja siemenkodat
Tässä pionin kukka on täydennetty yhdellä lehdellä, muuta ei tarvita. Pionin lehdistä saa kaunista vihreää myös muihinkin kuin pionikimppuihin.

Esimerkiksi lajikkeilla ’Claire de Lune’ ja ’Madame Calot’ on hyvin näyttävät siemenkodat.

Punatähkä
Punatähkä kestää kuulemma hyvin leikkona.


Puolukanvarvut
Puolukanvarvut ovat siitä mukavia, että niitä on saatavilla ympäri vuoden. Niitä voi käyttää tuoreina tai kuivina. 

Purtojuuri
Purtojuurella on sinertävät pallomaiset kukat elo- syyskuussa. 

Puutarhamansikan rönsyt 
Puutarhamansikan rönsyt kestävät maljakossa hyvinä pitkään.

Meillä puutarhamansikanrönsyjä tuppaa olemaan liian kanssa. Onneksi ne ovat aivan mahtavaa materiaalia kimppuihin ja asetelmiin. Lehtiruusukkeilla saa mukavaa vihreää täytettä ja rönsyt kaartuvat erittäin kauniisti. Sitä paitsi rönsyt ovat melko vahvoja, joten ne on helppo työntää kukkasieneen ilman apuvälineitä. 


Päivänkakkara
Kauniisti taipuvaa päivänkakkaraa voi poimia luonnosta tai puutarhasta. Se on hyvin kestävä maljakossa.

Päivänlilja
Päivänliljan kukat kestävät vain yhden päivän maljakossa. Päivänlilja on kuitenkin siitä ihana, että nuppuisten varsien avulla saa ihania yllätyksiä kimppuun. Kun laittaa useita nuppuja kimppuun muiden kukkien sekaan, ne aukeavat yksi kerrallaan ja siten kukkiminen kestää pitkään. Eikä kuihtuminen haittaa. Kuihtuneen kukaan saa helposti nyppäistyä pois.

Päivänliljan lehdet ovat kapeat ja ihanteelliset tuomaan kimppuihin korkeutta ja ryhtiä.


Rantakukka 
Rantakukkaa suositellaan leikoksi.



Ruiskaunokki 
Sen lisäksi, että ruiskaunokki on kestävä leikkokukka, se sopii myös kakkujen ja salaattien koristeeksi.

Sammal
Sammalta voi käyttää kukka-asetelmien pohjana. Se on toki kaunis itsessäänkin.

Saniainen 
Saniaisista saa vihreää monentyyppisiin asetelmiin ja kimppuihin.




Sinikatana 
Sinikatanat kestävät pitkään kauniina ja soveltuvat hyvin leikkokukiksi. Niiden pitkät, lehdettömät kukkavarret helpottavat poimimista ja saavat ne asettumaan kauniisti muiden kukkien lomaan. Yleisimmän violetin sinisen kukan lisäksi sinikatanoita löytyy myös valkoisina.

Sitruunatimjami
Sitruunatimjami on osittain talvivihanta. Se kestää erittäin hyvin maljakossa.

Tämän asetelman tein tammikuussa kun ei vielä ollut satanut lunta. Sitruunatimjamin lisäksi muuta väriä ei tarvittukaan. No, tuon yhden limenvärisen kynttilän laitoin tuomaan vaihtelua.

Syysasteri 
Minulla ei ole kokemusta, mutta asterin sanotaan olevan kestävä leikkokukkana. Syysasterit eivät välttämättä ehdi kukkia.

Syyshortensia
Syyshortensia on näyttävä kukka-asetelmissa ja kimpuissa. Hortensioissa on leikkokukkina huomattavia eroja. Monet ovat hyvin kauniita, mutta vaativat vaivaa kestääkseen maljakossa.

Syyshortensia ’Early Sensation’ on osoittautunut kestäväksi ilman mitään erityistemppuja. Sen sijaan esimerkiksi ’Limelight’ kuivuu hyvin nopeasti ilman erityistoimenpiteitä. Saadakseen sen kestämään pitkään, sille pitäisi vaihtaa vesi ja leikata uusi imupinta joka toinen päivä.









Syysleimu 
Syysleimu on ihana leikkona, mutta sen tuoksu on niin voimakas, ettei sitä ehkä kannata laittaa kovin paljon. 

Syysmaksaruohon lehdet ja nuput 
Syysmaksaruoho on aivan täydellinen leikkokukka enkä tiedä onko se parhaimmillaan ilman kukkia vai kukkien kanssa. No, myöhään syksyllä kun muita kukkia ei juuri ole, syysmaksaruohon kukinta nousee arvoon arvaamattomaan.


Tarhaneito 
Tarhaneito on kaunis yksivuotinen, suorakylvettävä kukka. Sen kukat ja koristeelliset siemenkodat sopivat hyvin leikoksi. Siemenkodat sopivat kuivattaviksikin. Lehdet ovat tillimäiset. Tarhaneito kukkii heinä-syyskuussa. Kuihtuneet kukat on poistettava. 

Tiibetinkoirankieli
Tiibetinkoirankieli on yksivuotinen, suorakylvettävä kesäkukka. Se saattaa kylväytyä itsekin ja kukkia myös seuraavana vuonna. 

Pienikin määrä raikkaan sinistä Tiibetinkoirankieltä
antaa mukavan säväyksen syyskimppuun.

Tsinnia
Tsinnia on hyvin kaunis ja kestävä leikkokukka. Se pitää kylvää joka vuosi. Tsinnia kukkii kylvöajasta riippuen kesä-syyskuussa.

Tuija 
Tuijasta saa tähänkin aikaan ihanaa vihreää. Montaa oksankärkeä ei tarvitse leikata kun saa jo elävyyttä kimppuun. 





Tuoksuherne
Tuoksuherne on yksivuotinen ja kukkii heinä-syyskuussa. Suorakylvö on mahdollinen, mutta silloin tuoksuherne kukkii myöhään. Tuoksuhernettä kannattaa poimia ahkerasti kimppuihin, sillä mitä enemmän sitä poimii sitä ahkerammin se kukkii. Kuihtuneet kukat on poistettava eikä sitä saa päästää siementämään, koska silloin kukinta kärsii. 

Tuoksureseda
Ennen vanhaan kimppuun saatettiin piilottaa tuoksuresedan oksa antamaan tuoksua. Ulkonäöltäänhän tuoksureseda on vaatimaton. Tuoksureseda kukkii heinä-syyskuussa. Tuoksureseda on yksivuotinen.




Tädykkeet: Rantatädyke ja virginiantädyke


Tädykkeet ovat ihanteellisia niin minimalistisiin kuin runsaisiin kimppuihin. Tädykkeen kukat kestävät oikein hyvin maljakossa, jos kukat on poimittu tuoreina.
















Unikko
Jossakin unikoita kehutaan kestäviksi leikkokukiksi. Jotkut taas valittavat, etteivät unikot kestä maljakossa.

Unikoiden varsista vuotaa maitomaista nestettä. Siksi jotkut neuvovat, että unikon varsien päät kannattaa kastaa kiehuvaan veteen pariksi sekunniksi. Unikon vartta voi myös hetken aikaa liekittää tulessa kestävyyden parantamiseksi. Joskus kokeilin näitä vinkkejä, mutta en huomannut niistä olevan apua. Mieluummin laitan unikot normaalisti veteen mahdollisimman nopeasti.

Unikoiden siemenkodat toimivat leikkoina erittäin hyvin, jos niitä ylipäätään raaskii poimia eikä jätä siementämään.



Monet floristit käyttävät mielellään unikoita. Vaikka he olisivat keränneet muut kukat eteensä pöydälle, unikot he pitävät viimeiseen asti vedessä. Unikot kaartuvat kauniisti ja antavat luonnollisen vaikutelman kimppuun tai asetelmaan.

Valkoalpi 
Netistä luin, että valkoalpi on yleisesti käytetty leikko kukkakaupoissa. Se on niin kestävä.

Villanukkajäkkärä
Villanukkajäkkärä on matala ja topakka. Se on siis eri kuin helminukkajäkkärä. Kaunis hopeanharmaa, runsaskukkainen ryhmä- ja kivikkokasvi, korkeus noin 30 cm. Kukkii pitkään heinä- syyskuulla. 

Vuorenkilven lehdet 
Vuorenkilven nuorista lehdistä saa ihania mansetteja kimppuihin ja asetelmiin. 









 
Värililja
Värililjasta – jos sellaisen raaskii puutarhastaan leikata – saa pitkäaikaisen ja näyttävän ilon maljakkoon. Lilja on sinänsä jo kaunis, mutta taipuu kimppuun myös monen muun kukan seuraksi. 
















MUUTA KIVAA

Keijunkukan röyhyt 
Kukkaröyhyjä löytyy vielä myöhään syksyllä.

Kävyt
Kävyt ovat helppo ja halpa konsti saada ilmettä terassille. Lasiastiallinen käpyjä ja muutama käpy astian viereen antaa kummasti ilmettä pöytään tai terassille. Tämä sommitelma on rippijuhlista, jonka teema oli metsäinen.







Omenat
Elokuussa äitini 80-vuotissyntymäpäivillä omenoita oli kekseliäästi käytetty kukkamaljakoissa. Kiva pieni yksityiskohta kahvipöydässä oli se, kun kauniiseen lasiin oli pantu yksi omena.
Siemenkodat 
Esimerkiksi joillakin pionilajikkeilla on erittäin koristeelliset siemenkodat, kuin kruunut. Myös akileijan siemenkotia kannattaa käyttää. Iiriksen tummanruskealla siemenkodilla saa kaivattua terää. Monia muitakin siemenkotia kannattaa kokeilla.

Viinirypäletertut
Varsinkin jos sinulla on sellainen viinirypälelajike, jolle ei ole hyötykäyttöä, käytä terttuja kukka-asetelmissa. 

Kiinnitin viinirypäletertun asetelmaan hiuspinnillä.
Pinni oli helppo tökätä kukkasieneen pystyyn. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti