N

Sisällysluettelo:
Narsissi ’Carlton’ - Narcissus 'Carlton'
Orkideanarsissi ’Thalia’ - Narcissus Triandrus ’Thalia’ 
Perunanarsissi - Narcissus 
Tähtinarsissi ’Ice Follies’ - Narcissus x incomparabilis ’Ice Follies’
Harjaneilikka - Dianthus Barbatus
Ketoneilikka punainen - Dianthus deltoides 
Ketoneilikka - Dianthus deltoides ’Albiflorus’ 
Sulkaneilikka ’Sweetness’  - Dianthus plumarius ’Sweetness’
Vuorineilikka - Dianthus gratianopolitanus 
Nietospensas ’NCDX2’ Yuki Cherry Blossom - Deutzia ’NCDX2’ Yuki Cherry Blossom
Nietospensas ’Nikko’- Deutzia gragilis 'Nikko'
Niittyseos
Villanukkajäkkärä ’Silver Wave’ - Anaphalis triplinervis ’Silver Wave’
Juhlanurmikko: puistonata 55 %, niittynurmikka 45 % - Festuca rubra commutata ’Calliope’ ja Poa Pratensis ’Cocktail’
10+

NARSISSIT – NARCISSUS

Narsissi
Narcisseblomma (Elias Tillands)

Vinkki!
Leikkona narsissi kestää parhaiten kun sen poimii juuri aukeamaisillaan olevana. Leikkaa terävällä veitsellä. Myrkyllinen neste voi ärsyttää ihoa. Jos maljakkoon laittaa muitakin kukkia, narsissien varsia pitää liottaa astiassa 20 min. ja vielä uudestaan puhtaassa vedessä 20 min. kunnes nesteen erittyminen lakkaa. Maljakon vesi vaihdetaan parin päivän välein.

Kuva tulossa

Narsissi ’Carlton’ 
Narcissus 'Carlton'

Nämä kaksi suurta keltaista narsissia tulivat vahingossa kun saimme Viherlassilasta ilmaisia narsisseja. Minun oli tarkoitus ottaa vain valkoisia, mutta ovathan nämä keltaiset aika komeita. 

Orkideanarsissi ’Thalia’ 
Narcissus Triandrus ’Thalia’ 

Syyskuun 19. päivänä 2015 viihdytin itseäni sipulihyllyjen äärellä. K-raudan hulppeasta valikoimasta ostin pussillisen. Istutin nämä ’Thaliat’ Hyvän yön penkkiin. Vuonna 2017 ostin vähän lisää ja istutin Muotopuutarhaan. 

Ajankohtaa en muista, mutta kävin Joukon kanssa Ideaparkissa ruokaostoksilla ja syömässä. Ostin myös kukkasipuleita, mm. näitä narsisseja, kun olivat niin sopivasti tarjolla.

Perunanarsissi
Narcissus  

Meillä oli onnea 28.4.2020 kun Viherlassilassa näitä kuihtumassa olevia narsisseja oli tarjolla ilmaiseksi niin paljon kuin vain halusi.

Tähtinarsissi ’Ice Follies’
Narcissus x incomparabilis ’Ice Follies’

Istutin näitä Niilan kirsikkapuun katveeseen 2017.

Meillä oli onnea 28.4.2020 kun Viherlassilassa kuihtumassa olevia narsisseja oli tarjolla ilmaiseksi niin paljon kuin vain halusi. Istutin näitä Hedelmäpuutarhaan.

NEILIKAT – DIANTHUS

Nälicka Cuckainen (Elias Tillands)

Harjaneilikka 
Dianthus Barbatus

Vuonna 2013 kävimme Pirilän puutarhalla Riihimäellä matkallamme Juhan 50-vuotisjuhliin. Kaikki saivat valita sieltä lempiperennansa. Jouko valitsi tummanpunaisen harjaneilikan, joka kukki parhaimmillaan.

2014: En odottanut näkeväni tätä oikukkaan talven jälkeen, mutta sieltä se vain nousi ja kukki heinäkuun loppupuolella. 

2015: Tämä ei ole minun kukkani – ainakaan vielä. En tiedä onko tästä tullut räikeänpunaisia jälkeläisiä vai onko minulla ollut joskus sellainenkin. 


Ketoneilikka punainen
Dianthus deltoides 

Istutin ostotaimet koiriemme, Olivian ja Natalian, haudalle syksyllä 2006. Vein tätä Poukantien puutarhaan 2010.

2014: En muista varsinaisesti siirtäneeni tätä vaaleanpunaista ketoneilikkaa Katajakujalle, mutta sinne se nyt vain halusi tulla. Valkoisten seassa se on ihan raikas.

Ketoneilikka 
Dianthus deltoides ’Albiflorus’ 

Alun perin istutin viisi Lielahden Plantagenista ostamaani tainta minun kivikon eteen 2010. Ne kasvoivat niin villisti, että alkoivat peittää muita kasveja alleen. Minulla oli jopa oma salainen mansikkapaikkani näiden ketoneilikoiden keskellä. Sieltä sain poimia muutamia puhtaita ja kypsiä mansikoita, joita eivät huomanneet linnut eivätkä lapset.

Elokuussa 2013 vein isot alueet ketoneilikkaa Katajakujalle.

Sulkaneilikka ’Sweetness’ 
Dianthus plumarius ’Sweetness’

Tämä tilaus sai alkunsa kauniin siniharmaan sävyisistä unikoista ’Amazing Gray’. Huhtikuussa 2021 niitä oli Korpikangas Siemen-Frön valikoimissa ja pitihän samaan tilaukseen ottaa vähän muutakin: kukkasakset ja muutama muu siemenpussi.

Olen kaivannut puutarhaamme lisää vaaleanpunaista ja siksi tämä kauniin vaaleanpuna-valkoinen sekoitus oli passeli tähän tarpeeseen.

Vuorineilikka 
Dianthus gratianopolitanus 

Vuorineilikka oli heräteostos Särkän perennataimistolta maaliskuussa 2020. Kaunis vaaleanpunainen neilikka voisi olla juuri kaivattu piste i:n päällä ruusuleimujen keskellä Risteysalueella.

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä.

NIETOSPENSAAT – DEUTZIA

Nietospensas ’Nikko’
Deutzia gragilis 'Nikko'

Olin Joukon kanssa Tampereella 17.8.2017. Menimme Nokian ja Kodin Terran kautta. Olin innoissani kun löysin uuden, valkoisen nietospensaslajikkeen. Olen niin ihastunut kahteen vaaleanpunaiseen nietospensaaseeni, että ostin heti kaksi. Ostin myös kaksi imukärhivilliviiniä, yhden Grönlanninhanhikin ja kymmenen ’Jonsokia’. Paluumatkalla ostin kuulokkeet puutarhaan ja tulin niistä suorastaan onnelliseksi.

Nämä kasvavat Välitilassa.

Nietospensas ’NCDX2’ Yuki Cherry Blossom
Deutzia ’NCDX2’ Yuki Cherry Blossom

Ostoslistallani oli jokin matalakasvuinen maanpeitepensas Purolle. Hankkijalla silmäni osui tähän kaunislehtiseen ja rento-oksaiseen pensaaseen. Valintani vahvisti mainosteksti: ”Hurmaava uutuuslajike Pohjois-Amerikasta. Matala pensas peittyy keväällä tuoksuviin, valkoisiin, vaaleanpunaraidallisiin, kirsikkamaisiin kukkiin.” Kun sen vieläpä sanottiin olevan helppohoitoinen, valinta oli selvä. Ostin näitä kaksi heinäkuussa 2016. No, kotona tutkailin nettiä enkä enää ollut ihan varma sen talvenkestävyydestä, mutta ostettu on.

Istutin kaksi pensasta Purolle.

2017: Olen ihan ymmälläni. Nietospensas kukkii aina vaan, vaikka on jo heinäkuun 23. päivä!


NIITTYSEOS

Niittyseos: Perhosniitty +  suojaheinä

Ahdekaunokki
Keltamaite
Ketoneilikka
Keltasauramo
Mäkimeirami
Nurmikohokki
Pietaryrtti
Puna-ailakki
Purtojuuri
Päivänkakkara
Ruoholaukka
Ruusuruoho
Syysmaitiainen

Tilasimme siemenseoksen Suomen Niittysiemen Oy:ltä. Tämän seoksen sanottiin sopivan hyvin saviseen maahan valoisaan paikkaan. Määrän sanottiin riittävän 400 neliömetrille. Lisäksi Jouko kylvi yksivuotisia niittykasveja sisältävän Kesän kukkaniitty -seoksen.

Kesän kukkaniitty -seos

Aitohunajakukka
Ruiskaunokki sin.
Ruiskaunokki valk.
Tiibetinkoirankieli

NUKKAJÄKKÄRÄ – ANAPHALIS

Villanukkajäkkärä ’Silver Wave’
Anaphalis triplinervis ’Silver Wave’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu. Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Istutin tämän reippaan taimen Köynnösikkunalle purppuratulikukan viereen.


NURMIKKO

Juhlanurmikko: puistonata 55 %, niittynurmikka 45 %
Festuca rubra commutata ’Calliope’ ja Poa Pratensis ’Cocktail’

Pidän nurmikosta ja nurmikon leikkuustakin, mutta joskus sitä tuntui Poukantiellä olevan liikaa. Tiheimmillään nurmikko pitää leikata kaksi kertaa viikossa ja se tuntuu paljolta kun olisi muutakin laitettavaa puutarhassa.

Katajakujan puutarhan nurmikko on perustettu vuonna 2015. Nurmikko on pieni ja sen leikkaa robotti.

Vinkki!
Levitä hiekkaa muutama millimetri joka vuosi nurmikon pinnalle vaikkapa kalkin levityksen kanssa samaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti