V

Sisällysluettelo:
Vaahtera - Acer platanoides
Sormivaleangervo - Rodgersia aesculifolia
Sulkavaleangervo ’Elegans’ - Sulgias Rodgersia pinnata ’Elegans’
Varjoyrtti - Pachysandra terminalis
Suovehka - Calla palustris
Viiniköynnös ’Somerset Seedless’ - Vitis ’Somerset Seedless’
Viiniköynnös, lajike tuntematon - Vitis
Imukärhivilliviini - Parthenocissus quinquefolia
Rusovuohenkuusama ’Cool Splash’ - Diervilla sessiifolia ’Cool Splash’
Kirjovuohenputki - Aegopodium podagraria 'Variegatum'
Amerikanvuokko - Anemone multifida ’Annebelle Deep Rose’
Arovuokko - Anemone Sylvestris
Narsissivuokko - Anemone narcissiflora 
Syysvuokko ’Honorine Jobert’ - Anemone hupehensis ’Honorine Jobert’
Syysvuokko ’September Charm’ - Anemone hupehensis ’September Charm’
Vuorenkilpi - Bergenia crassifolia
Vuorenkilpi ’Baby Doll’ - Bergenia ’Baby Doll’
15

VAAHTERA – ACER

Vaahtera
Acer platanoides

Elokuun 17. päivänä 2021 puutarhaystäväni Marja toi minulle vaahteroita ja kaksi suurta pihasyreenin tainta omasta puutarhastaan.  Yhden vaahteran Jouko istutti lammen taakse tontin luoteiskulmaan ja loput kaksi vanhan kanalan taakse metsään.

VALEANGERVOT – RODGERSIA

Vinkki!
Juuristoaluetta varottava haraamasta.

Valeangervo + raidallinen isoraitakuunlilja ja pikkusyreenihortensia ovat harmoninen yhdistelmä. 

Sormivaleangervo
Rodgersia aesculifolia

Vietimme vapaata 16-vuotishääpäivämme kunniaksi ja kävimme Kokemäellä ja Huittisissa. Pääkohteenamme oli Karimaan puutarha. Puutarhamielessä reissun anti jäi laihaksi, mutta muuten päivä oli ihan kiva. Kotimatkalla poikkesimme Merjan puutarhalla Sastamalassa. Sieltä ostin kaksi näitä sormivaleangervoja (5 e / kpl) ja neljä valkoista iiristä. Nämä valeangervot olivat ihan oikeasti ostoslistallanikin.

Keväällä 2020 keksin, että tarvitsen Sokeritoppakuusen katveeseen yhden tällaisen sormivaleangervon. Tilasin sen Särkän perennataimistolta kun tilasin muutakin sieltä.

2015: Elokuun 4. päivänä kaivoin isohkon kuopan, jossa oli mielestäni jo valmiiksi kosteutta pidättävä kasvualusta. Panin kuopan pohjalle 70 ml verijauhoa. Istutin pienehköt taimet tasamaalle.

Sulkavaleangervo ’Elegans’
Sulgias Rodgersia pinnata ’Elegans’

Sain taas kokea, että olen kyllä aivan ilmiselvä kasviholisti. En pysty vastustamaan uusia, ihania ja varsinkin edullisia perennoja, vaikka kuinka vakaasti olisin päättänyt olla ostamatta muuta kuin tarkasti listan mukaan. Tämä vain oli kerta kaikkiaan niin vastustamaton! Kauniit lehdet, valkoinen kukinta ja 30 % alennus – ei mitään järkevää syytä jättää kokeilematta!

2013: Ostin yhden virolaisen kasvin Bauhausista 22.8. Lajikenimenä oli tuo yllä oleva, vaikka tämä taitaakin olla sormivaleangervo. En olisi ostanut, jos olisin hoksannut, että tämä vaatii kasvurauhan. Nyt jouduin istuttamaan tämän väliaikaisesti multakasaan.

2014: Tämä sai kasvaa välivarastossa koko kesän, koska minulla ei ollut sille paikkaa. Syksyllä – jo aika kyllästyneenä melkein puolen vuoden raatamiseen – kokosin kaiken tarmoni rippeet ja istutin tämän kaivolle. Se kävi lopulta tosi helposti ja olin huojentunut. Mitään lannoitusta en hoksannut kuopan pohjalle piilottaa, joten pitää keväällä muistaa tätä kompostilla.

2015: Ei tämä ollut viime kesän siirtelystä millänsäkään. Kasvoi niin nättinä, että joku juhlavieraista kyseli mikä tällainen kasvi on. Tämän angervon kasvuvauhti on yllättänyt: se kasvaa ihan mukavasti, vaikka luulin sen olevan hidaskasvuinen. 

VARJOYRTTI – PACHYSANDRA TERMINALIS

Varjoyrtti
Pachysandra terminalis

Ostin tämän varjoyrtin Viherlandiasta matkallamme Helmin rippijuhliin 27.7.2013. Eihän siinä tavallaan ollut mitään järkeä, koska minulla ei ole tälle vielä kasvupaikkaa valmiina, suunnitteluasteella vain. Minun piti saada ostettua pensas, jonka alle tämä olisi tullut. Pensasta en kuitenkaan saanut, mutta ostin silti tämän. Eihän sitä tiedä mistä näitä sitten saa kun on tarve.

Vuonna 2014 hullaannuin terhakoihin varjoyrtteihin Kodin Terrassa niin, että minun oli pakko ostaa niitä monta. 

Joukon syntymäpäivänä 2018 kävimme Tampereella pitsalla. Ajoimme Kodin Terran kautta ja ostin perennat Pohjoisterassille: nämä kuunliljat sekä kaksi varjoyrttiä.

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa nämä kuusi varjoyrttiä.

VIINIKÖYNNÖS – VITIS

Viiniköynnös ’Somerset Seedless’
Vitis ’Somerset Seedless’

Olin jo pitkään suunnitellut viiniköynnöstä, mutta jotenkin sen hankinta vain pitkittyi. Olin päättänyt hankkia jonkin siemenettömän, avomaalle sopivan jonnekin. Nyt 2016 ostin sen ex tempore Paratiisin Taimitarhalta. Taisin sillä hetkellä päättää sen paikankin: muurille kasvimaan penkin taakse.

Kuva on tulossa.

Viiniköynnös, lajike tuntematon
Vitis

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Halusin tämän erinomaiseksi todetun viiniköynnöksen kanalan ulkotarhan verkkoa verhoilemaan. Sain taimen ja istutin sen kanatarhan eteen.

Eräänä syksyisenä päivänä esittelin puutarhaani ystävälleni. Kehuin vuolaasti ’Somerset Seedless’ -viiniköynnöstä. Sehän on aivan fantastinen lajike: herkullisempi kuin mikään kaupasta saatava viinirypäle ja siemenetön. Viinirypäleet näyttivät oudon sinisiltä, mutta kehotin ystävääni maistamaan. Maistoin itsekin. Voi ei, rypäleet maistuivat pahalta ja siemenet täyttivät melkein koko rypäleen. Olin saanut väärän lajikkeen taimistolta. Onneksi meillä oli vielä oikeita ’Somerset Seedless’ -viinirypäleitä jäljellä, joten ystäväni sai maistaa herkullisia rypäleitä. Ja ne toden totta olivat maukkaita!

Sain rahani takaisin. Ikävä, että taimen istutus ja yksi kasvukausi meni hukkaan. Onneksi sain idean siirtää köynnöksen kanalaan. Kanat tykkäävät näistäkin rypäleistä. Ja saanhan näistä upeaa materiaalia kukka-asetelmiin.

VILLIVIINI – PARTHENOCISSUS

Imukärhivilliviini
Parthenocissus quinquefolia

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän imukärhivilliviinin.

Olin Joukon kanssa Tampereella 17.8.2017. Menimme Nokian – ja Kodin Terran – kautta. Olin innoissani kun löysin uuden nietospensaslajikkeen ja ostin kaksi imukärhivilliviiniä, yhden Grönlanninhanhikin ja kymmenen ’Jonsokia’. Paluumatkalla ostin kuulokkeet puutarhaan ja tulin niistä suorastaan onnelliseksi.

VEHKA – CALLA

Suovehka
Calla palustris

Elokuun 7. päivä 2019 kului Aslan kasviota tehdessä. Jonkin aikaa ehdin perata Potageria Aslan kanssa. Palkkioksi kasvion teossa avustamisesta Asla irrotti minulle rannasta kaksi suovehkan juurakkoa. Pesin ne huolellisesti.

Lainaus blogistani: "Entäs sitten suovehka, josta haaveilin koko kesän ja kysyin kaikkialta, jossa kävimme? Juuri ennen koulun alkua oli taas perinteinen kasvion teon aika. Äitiähän siinä hommassa taas tarvittiin. Selasimme poikani ottamia kuvia ja kas, siellä oli suovehka kuvattuna "meidän" rannassa! Siis tuossa parin sadan metrin päässä. Miten en sitä ollut hoksannut? No, nyt minulla on pari juurakkoa istutettuna. Toivottavasti maa on riittävän kostea niille."

Meidän piti saada lammen kasvit 13.6.2020, jotta voisimme jatkaa lammen täyttämistä vedellä. Haimme siis rannasta suovehkaa, vaikka oli älytön helle. Istutimme ne tulevaan veden rajaan. Kastelimme ahkerasti.

VUOHENKUUSAMA – DIERVILLA

Rusovuohenkuusama ’Cool Splash’
Diervilla sessiifolia ’Cool Splash’

Ostin kolme kauan haaveilemaani pensasta Taimimoisiolta heinäkuussa 2016. Istutin pensaat kotipihlajan juurelle.

Vinkki!
Tarvittaessa kuivuneet ja vaurioituneet oksat poistetaan aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Pensaan voi nuorentaa muutaman vuoden välein katkaisemalla kaikki versot kerralla läheltä maanpintaa. Keväisin lannoitetaan yleislannoitteella, mutta pärjää vuosikausia ilman lannoitusta.

Viereen sopivat hidaskasvuiset ryhmäruusut ja pienet pensashanhikit

VUOHENPUTKI – AEGOPODIUM PODAGRARIA

Kirjovuohenputki
Aegopodium podagraria 'Variegatum'

Lainaus blogista: "Pohjois-Suomesta lomamatkamme suuntautui Seinäjoelle mummolaan. Ajoimme Raahen (ja Särkän perennataimiston) ohi ja mielessä kaihersi suovehka, mutta olisi ollut perheeltä liikaa vaadittu jäädä parin taimen takia yöksi Raaheen kun taimisto ei enää ollut siihen aikaan auki ja sukulaisten mökki odotti meren rannalla Kalajoella. Seuraavana päivänä pääsisin käymään Lakeuden Vihertaimistolla ja saisin ostettua haaveilemani kirjovuohenputken. Netissä sanottiin, että siellä niitä olisi. Emme olleet sitä onnistunut löytämään Muhevaiseltakaan, vaikka se heidän luettelossaan olikin.

Lakeuden Vihertaimistolla erilaisia perennoja oli mahdottoman paljon, mutta ei yhtään kirjovuohenputkea. Joku asiakas oli juuri äsken ostanut kaikki loput. No voi harmi! Heillä oli juurtumaan laitettuja pistokkaita, mutta niitä he eivät suostuneet myymään. Mies ei luovuttanut. Olimme maksamassa lohdutukseksi valittua valkomaksaruohoa ja mies kysyi kolmannelta myyjältä voisimmeko ostaa kirjovuohenputken pistokkaan. Hän suostui ja me ostimme kaksi. Kun oikein huolellisesti niitä hoivailisin, saisin ne syksyllä maahan. Olin onnellinen. En tuolloin arvannut, että törmäisin reippaisiin taimiin melkein meidän naapurissa Avoimet puutarhat -päivänä. Ostimme kolme tainta kympillä – jos vaikka pistokkaiden juurtuminen ei onnistukaan. (P.S. Onnistuihan se, joten vuohenputkia on nyt viisi reipasta tainta.)

VUOKOT – ANEMONE

Amerikanvuokko, tarhavuokko
Anemone multifida ’Annebelle Deep Rose’

Löysin näitä kauan kaipailemiani vuokkoja Paratiisin taimitarhalta Porista. Ostin näitä kolme, sillä joka paikasta näitä ei saa ja nämä olivat ostoslistallani. Alut olivat pieniä ja sitä paitsi ulkomaisia, mutta kokeilenpa kuitenkin. Ruusutarhaan näitä ajattelin, vaikka jälkeenpäin huomasin, että lieneekö kasvupaikka riittävän kuiva.

2015: Olin iloinen kun nämä olivat selvinneet talvesta ja puhkesivat kukkaan juhannuksen tienoilla.

2016: Nämä uhkaavat jäädä jättipoimulehtien ja muiden isojen varjoon.

Arovuokko, metsävuokko
Anemone Sylvestris

Ostin seitsemän tainta Pirilän kukkatalosta Riihimäeltä 21.6.2010. Taimet saivat odotella paikkaansa multakasassa, josta parin kuukauden kuluttua istutin ne Karholantien reunaan kolmen koivuangervon väliselle alueelle. Näistä tuli saman tien suosikkejani!

Syyskuussa 2012 siirsin osan arovuokoista Katajakujalle Alkukulmaan.

2011: Tästä tuli heti suosikkini! Kukat ovat todella suuret (eivät yhtään metsävuokkomaiset) ja kauniit sekä nupuillaan että auenneina. Kummallista vain, että kaikki kukat näyttäisivät aukeavan Karholantielle päin. Nämä alkoivat heti levitä runsaasti.

2012: Nämä ovat kerta kaikkiaan suloisia! Nämä tosin leviävät aivan mahdottomasti, joten vähän pelkään miten ne antavat muille tilaa.

2015: Olen niin ihastunut näihin vuokkoihin, että suunnittelin jo toista penkkiä näitä varten. Muurin edessä voisi olla sopiva paikka.

2016: Menetin syysvuokkoni, mutta onneksi nämä arovuokot päättivät kukkia toisen kerran. Muutama sinnikäs kukki täyttä päätä vielä lokakuun puolivälissä.

Vinkki!
Lisätään siemenistä ja jakamalla.

Nämä sopivat melkein minkä tahansa vahvakasvuisen seuraan. Maksaruohon vieressä nämä ovat mainioita, mutta sekaan eivät sovi. Raparperin edessä ovat tosi näyttäviä massiivisena ryhmänä. Punalehtisiä kasveja, esimerkiksi purppuraheisiangervoa, vasten nämä näyttävät oikein raikkailta.

Kirjoitin arovuokosta jutun nimellä Puutarhan kakara.

Narsissivuokko 
Anemone narcissiflora 

Narsissivuokot ovat pitkään, monia vuosia, olleet haavelistallani. Näin niistä joskus kauniin kuvan jossain. Maaliskuussa 2020 tilasin niitä Särkän perennataimistolta, koska niiden sanotaan olevan hyvin kestäviä.

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä. Istutin narsissivuokot Vanhojen tuttavien penkkiin pesäkuusen vasemmalle puolelle.

Syysvuokko ’Honorine Jobert’
Anemone hupehensis ’Honorine Jobert’

Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin tämän syysvuokko ’Honorine Jobertin’.

Syysvuokko ’September Charm’
Anemone hupehensis ’September Charm’

VUORENKILVET – BERGENIA


Vinkki!
Vuorenkilpi sopii reunuskasviksi kukkapenkkiin, jossa on nukkapähkämöitä, liljoja ja laventelia. 

Joku kuuluisa puutarhuri oli tehnyt nelikulmaisen istutuksen, jonka kulmissa oli vuorenkilvet ja keskellä ruusunpunaisia kurjenpolvia ja keskipisteenä punavioletti verenpisara. 

Vuorenkilven suuret pyöreät ja liljojen kapeat lehdet täydentävät hyvin toisiaan. 

Vuorenkilpi sopii hyvin reunuskasviksi myös varjoon. Se sopii ruusujen, pionin ja ritarinkannuksen seuraksi. Jossakin kuvassa näin kauniin istutuksen vuorenkilvestä liljojen ja jouluruusun kanssa. 

Vuorenkilpi sopii lampien ja suihkulähteiden ympärille.

Vuorenkilpi
Bergenia crassifolia

Sain ensimmäiset vuorenkilpeni Erjan ystävältä syksyllä 2007. Istutin ne seuraavana vuonna paikalleen Sinellan kiven taakse. Vahingossa löysin niille aivan ihanteellisen paikan. Nehän aivan vaativat tuon kauniin kiven taustakseen. 

Vuorenkilpi ei ihastuttanut minua ensisilmäyksellä. Pidin sitä massakasvina, jota näkee kaikkialla. Näkeehän sitä, mutta jos sen osaa istuttaa arvoiselleen paikalle ja yhdistää muihin kasveihin taidokkaasti, sen kauneusarvot nousevat aivan toiselle tasolle.

Syksyllä 2012 saavillinen jakopaloja sai muuttaa Katajakujalle.

Sain elokuussa 2013 kottikärryllisen vuorenkilpiä Annelilta ja Kassulta. Ne olisivat jääneet heillä kaivon alle. Pesin ne huolellisesti vuohenputkien varalta. Sain niistä istutettua kokonaisen alueen Niilan kirsikkapuun katveeseen.

2015: Nyt sen tiedän: vuorenkilpien kanssa täytyy malttaa odottaa kolme vuotta. Sitten ne palkitsevat odotuksen näyttävällä kukinnallaan. Tänä vuonna ensi kerran olin erittäin tyytyväinen näkymään. Haaveilemastani vuorenkilpi-istutuksesta tuli juuri niin kaunis kuin olin ajatellutkin.

Vuorenkilpi ’Baby Doll’
Bergenia ’Baby Doll’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta perennoja jo helmikuun 11. päivänä. En koskaan olekaan ollut näin ajoissa. Tällä kertaa minua houkuttelivat erityisesti erilaiset iirikset. Tämän tilasin heräteostoksena muiden lisänä. Jo heti seuraavana päivänä huomasin, että olisin tarvinnut näitä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti