ESIKASVATUS

Tänä keväänä olen päättänyt saada topakat taimet enkä niitä vänkkyröitä hujoppeja, joita olen aina ennen onnistunut kasvattamaan. Taitojen puuttuessa olen satsannut välineisiin. Tilasin viisi Rootmaster pienoiskasvihuonetta. 

Kaikki tilaamani siemenet eivät vielä ole tulleet, mutta pääsin jo kylvöpuuhiin entisten siemenpussien ja muutamien uusien hankintojen turvin. Kuukin sattui sopivasti keikkumaan täsmälleen oikeassa asennossa. Tänä vuonna kuulemma 25.3. - 7.4. on hyvää aikaa kylvää kukkien ja vihannesten siemeniä.


Ensimmäiset tomaatit ovat tulossa. 

Itseäni varten kirjoittelin muistiin muutaman asian. Ensi keväänä saattaisin muuten unohtaa hankkia riittävästi  multaaa, vermikuliittia tai jotain.

Tarvikkeet: 

siemenet: Perennojen siemenet kannattaa tilata ajoissa. Yksivuotisten siemeniä on tähän aikaan kaupoissakin hyvin tarjolla. 

nimisäleet + lyijykynä 

kylvömultaa: 4-5 pientä pussia kylvömultaa on hyvä määrä, jos aion kylvää Rootmastereiden lisäksi vähän muuallekin. 

1-2 pussia vermikuliittia 

pieni kauha vermikuliitin ripottelua varten 

pieni lautanen siemenille 

2 vatia multaa ja kastelua varten 

matala muovikaukalo 

Kurakaukalon päällä työskentely on siistiä hommaa.

Vinkit työhön: 

Nimisäleet kannattaa kirjoittaa valmiiksi. On ihanaa kun ei tarvitse multaisilla käsillä ruveta niiden kanssa värkkäämään. Samalla voi vähän arvioida tulevien kylvösten määrää. Tänä vuonna päätin kylvää ainoastaan 3 + 3 tomaattia ja 3 kurkkua sekä veljelleni yhdet niitä kaikkia, niiden lisäksi kohtuulliset määrät kukkia ja muita vihanneksia. 

Multa on hyvä kaataa vatiin. Vadin päällä on helppo täyttää lokerot mullalla. Alla on varmuuden vuoksi muovinen kurakaukalo, joka on vaivaton työn jälkeen suihkauttaa puhtaaksi. 

Rootmasterin yksi ihana puoli on se, että osat voi pestä astianpesukoneessa. 
Kaadan siemenet pienelle lautaselle, josta niitä on helppo annostella.

Rootmaster-lokerikot täytetään puolilleen
kylvömullalla ja ne tiivistetään hyvin.
Loppuosa täytetään ilmavammin.

Rootmaster-lokerikot täytetään puolilleen kylvömullalla ja ne tiivistetään hyvin. Loppuosa täytetään ilmavammin. Pohjalevylle karisseen mullan voi karistaa tai huuhdella pois. Kastelunauhojen täytyy tietysti olla jo paikoillaan lokeroissa, mutta niitä ei oteta vielä käyttöön. P.S. Ensi kerralla kyllä aion asentaa kastelunauhat käyttövalmiiksi saman tien, mutta vettä en kaada pohjalle vielä.

Kastelin lokerikon mullan, kylvin siemenet ja pienten siementen päälle ripottelin vermikuliitin. Sitten vasta panin lokerikon laatikkoon. Sitten vain kansi päälle ja koko komeus valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. 

Kylvöstä pitää sumutella kevyesti kunnes taimet ovat itäneet. 

Vähän myöhemmin: 

Kun ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyvät, kylvökset siirretään viileään paikkaan. 

Itsekastelujärjestelmä otetaan käyttöön
vasta toisen lehtiparin tultua esiin.

Itsekastelujärjestelmä otetaan käyttöön vasta toisen lehtiparin tultua esiin, koska vasta silloin taimella on riittävästi juuria. Kastelunauhat irrotetaan pitimistä. Pohjalle kaadetaan senttimetrin verran vettä. Jokainen lokerikko kastellaan myös läpikotaisin päältäpäin. Jatkossa vettä lisätään aina tarpeen mukaan niin, että nauhojen päät ovat vedessä. Veden sanotaan riittävän noin viideksi päiväksi. 

Kylvömullan ravinteet riittävät 3 - 4 viikkoa.

Kylvömullan ravinteet riittävät 3 - 4 viikkoa. Jos taimien lehdet vaalenevat tai kasvu hidastuu, kannattaa veteen lisätä ravinnetta. 

Taimet pitäisi koulia siinä vaiheessa kun kansi ei enää mahdu päälle. 

Koulimista varten hankin Nelson Gardenin melko tukevia ruukkuja. Ne kestävät pesun astianpesukoneessa. Kokeilin.

Sisälle kylvin tomaattia, persiljaa ja sinikatanaa. Tulossa on vielä myöhemmin kylvettäväksi kurkkua ja kesäkurpitsaa sekä kukkia. Ulos vanhoihin, jo viimeisiään veteleviin lokerikkoihin, kylvin sekä monivuotisia että yksivuotisia kukkia. 

Ne itse tietävät, milloin on oikea hetki itää.

Muistan lukeneeni jostain, että kukkia voi kylvää ulos vaikka kuinka aikaisin. Ne itse tietävät, milloin on oikea hetki itää. Ihan tarkkaan en tuota ohjetta muista, mutta perennat nyt ainakin voi kylvää. Niistä monethan hyötyvät kylmäkäsittelystäkin. Ihan varmasti myös ne, jotka sopivat syyskylvöihin, voi kylvää ulos aikaisin keväällä. Jos taas havittelee lämpöä vaativia kesäkukkia, ne ehkä hyötyvät sisätilojen lämmöstä kylmänä aikana. Luulisin niiin.

Suurimman nautinnon esikasvatuksesta ulkona saa siinä vaiheessa kun on taimien karaisun aika. Näitä ulos kylvettyjä ei tarvitse juoksuttaa edestakaisin sisään ja ulos. Mikä helpotus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti