KEVÄTLEIKKAUKSET

Kuolleet ja sairaat oksat voi leikata milloin tahansa.

Puun tai pensaan oksastosta saa poistaa kerralla korkeintaan kolmasosan. Jos leikataan enemmän, ollaan vaikeuksissa. Kasvi intoutuu versomaan hillittömästi ja siitä tulee läpitunkematon luuta.

Koriste- ja marjapensaita leikataan harventaen siten, että joitakin vanhimpia oksia katkaistaan aivan maan rajasta.


MARRAS-MAALISKUUSSA: tuijat

Tuijat leikataan lepokaudella kahden M:n – marraskuun ja maaliskuun – välissä.  Joissakin lähteissä tuijat kehotetaan leikkaamaan helmi-huhtikuussa. Merkityksellistä on se, että syksyn kosteus on mennyt ja tuijat leikataan lauhalla säällä ennen kasvuun lähtöä. Tuijat kannattaa leikata kaksikin kertaa vuodessa, jolloin toinen hyvä leikkaamisajankohta on heinä- ja elokuu.

Ensin päiväntasaaja,
sitten pohjoisnapa ja pohjoinen pallonpuolisko,
viimeisenä eteläinen pallonpuolisko.


HELMIKUUSSA: kuuset


Nämä tulee leikata suojasäällä, hyvin varhain kevättalvella.


MAALISKUUSSA: omenapuut


'Punakaneli' istutettu 2020

Tärkeintä leikkaamisessa on muistaa, että väärän oksan leikkaaminen on pienempi paha kuin huono leikkausjälki. Oksakaulus ei saa vahingoittua. Vältä oksien repeämistä ja tasoita tuoreet sahauspinnat veitsellä. Pienten oksien leikkaushaavat paranevat melko nopeasti, mutta suurten oksien leikkaushaavat ovat pitkään oivia kulkuväyliä lahottajasienille. Niinpä leikkaukset on viisasta tehdä hyvissä ajoin, kun oksat ovat vielä pieniä.

Oksat poistetaan runkoa myöten, oksankauluksen kohdalta, tappeja ei jätetä. Terävällä sahalla saadaan tasainen ja sileä leikkauspinta.

Omenapuun hoitoleikkaukset on hyvä tehdä vuosittain, jotta leikkaustarve pysyisi vähäisenä. Leikkaus aloitetaan kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvuksen sisäosiin kasvavia oksia sekä oksia, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden. Nämä poistetaan kokonaan tai leikataan lyhyemmäksi ulospäin suuntautuvan oksan edestä. Alimmaisia oksia voi myös tarpeen mukaan poistaa.

Oksat saisivat avautua tasaisesti eri puolille runkoa, ja oksien välisen etäisyyden pitäisi olla vähintään parikymmentä senttiä. Latvaa lyhennetään sen verran, että runko kehittää jatkuvasti sivuoksia. Jyrkästi ylöspäin kasvavat oksat poistetaan. Pystyyn pyrkivät oksan kärjet, niin sanotut kilpalatvat, leikataan selvästi latvaversoa lyhyemmiksi ja alaspäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Silloin niiden kasvu suuntautuu sivulle.

Kevätleikkauksessa poistetaan:
  • kuivat, sairaat ja vaurioituneet oksat
  • kulkua haittaavat oksat
  • runko- ja juuriversot
  • toisiaan hankaavat oksat
  • latvuksen sisään kasvavat oksat
  • liian terävässä kulmassa kasvavat oksat ja repeämisalttiit oksat
  • liian tiheässä kasvavat oksat
  • latvaa lyhennetään
  • kilpalatvat leikataan

Pihlaja


Ei tarvitse yleensä leikata, mutta kestää tarvittaessa hyvin leikkausta.


MAALIS-HUHTIKUUSSA: marjapensaat, koristepensaat 

Kun pahimmat pakkaset ovat ohi, on aika ryhtyä siistimään puita ja pensaita. Pensaat leikataan varhain keväällä ennen silmujen avautumista ja kun pensaiden tyvi on paljastunut lumesta. Parhain hetki on yleensä maalis-huhtikuun poutainen päivä. Olisi hyvä, jos poutaisia, kuivattavia päiviä olisi ollut jo muutama ja sään odotettaisiin sellaisena jatkuvankin.


Nuoret marjapensaat

'Mortti' 3 kpl istutettu 2020 kanatarhaan
'Pohjan Jätti' istutettu 2020 Mikalle

Poista heikot ja vaurioituneet versot kokonaan, katkaise loput versot 15–20 sentin korkeudelta, terveen silmun yläpuolelta. Anna taimien kasvaa rauhassa istutuksen jälkeen 3–4 vuotta. Poista ensimmäisten vuosien aikana vain vahingoittuneet ja maata myöten kasvavat oksat. Poista versot niin läheltä maan pintaa kuin mahdollista.


Musta- ja viherherukka


Mustaherukan hoitoleikkaukset aloitetaan, kun istutuksesta on kulunut 4–5 vuotta. Poista pensaasta ensin vaurioituneet ja maanmyötäiset oksat. Harvenna sitten versoja. Vanhat oksat on helppo tunnistaa tummasta väristä ja hilseilevästä kuoresta. Mitä vanhempi oksa, sitä tummempi kaarna. Joskus iäkkäät oksat ovat sammaloituneita. Poista vanhimpia versoja ja harvenna nuorempia versoja siten, että pensaaseen jää noin 25 versoa. Harvenna pensaita mielellään vuosittain, mutta vähintään joka toinen vuosi.


Punaherukka

'Aili' istutettu 2014

Punaherukkapensaiden annetaan kasvaa 6–8 vuotta, ennen kuin hoitoleikkaukset ovat tarpeen. Poista vanhimpien versojen lisäksi osa nuoremmista versoista. Parikymmentä versoa pensaassa on sopiva määrä. Leikkaa puna- ja valkoherukoita parin vuoden välein.


Karviainen


'Houghton' istutettu 2014

Karviaismarjapensaiden leikkaustarve on vähäinen. Poista pensaista muutaman vuoden välein pari kolme vanhinta oksaa. Poista aina tarvittaessa vioittuneet tai kuivuneet oksat.


Marja-aronia


Marja-aroniaa leikataan harvoin. Poista vanhimpia oksia silloin tällöin. Poista heikot ja vahingoittuneet oksat, samoin liiat juurivesat. Jos pensas on ränsistynyt tai liian korkea, typistä oksat 50–80 sentin korkeudelta.


Pensasmustikka


Pensasmustikkaa leikataan varovasti. Istutusleikkausta se ei tarvitse. Leikkaa talven aikana kuivuneet versojen kärjet terveeseen osaan saakka. Poista myös vahingoittuneet ja liian lamoavat oksat säännöllisesti. Jos kasviin ilmaantuu kesän aikana kuihtuvia, tummuvia versoja, poista ne heti, sillä kyseessä on mitä varmimmin pensasta vahingoittava mustikkasyöpä.


Marjasinikuusama


'Anja' ja 'Atut' istutettu 2016

Pensas voi hyvin sellaisenaan muutamia vuosia, mutta noin kolmen vuoden kuluttua voit alkaa leikata sitä kevyesti. Marjasinikuusamat pidetään ilmavina poistamalla keväisin vanhimpia oksia. Harvennusleikkauksessa vanhoja ja vioittuneita oksia poistetaan maata myöten. Mikäli marjojen laatu huononee, on marjasinikuusamaa leikattava enemmänkin. Sietää alasleikkauksen. Ei suositella syysleikkausta.


Koristepensaat, yleisohjeita

Keväisessä hoitoleikkauksessa poistetaan toisiaan hankaavista oksista heikompi sekä liian tiheässä olevat, maahan lamoavat ja muut pensaan kasvutapaan sopimattomat versot. Leikkaus tehdään terveeseen versonosaan saakka ja sopivasti suuntautuvan silmun tai oksahaaran yläpuolelta.

Kun pensas nuorennetaan harventaen, siitä poistetaan vanhimmat, huonosti kukkivat versot maan pintaa myöten. Harvennusleikkaukset voi aloittaa keskimäärin jo 3–5 vuoden kuluttua istutuksesta. Niitä kannattaa jatkaa vuosittain, jotta pensaat pysyvät jatkuvasti hyvännäköisinä ja terveinä.

Varovainen harvennusleikkaus sopii jokseenkin kaikille pensaslajeille. 


Köynnöskuusama


Ei saa leikata kokonaan alas, vaan uudistetaan poistamalla vuosittain keväällä muutama vanha verso alhaalta asti. Hyväkuntoinen kasvi kestää alasleikkauksen (20–30 cm tyngät) kun sen tekee keväällä ennen lehtien puhkeamista. 


Syyshortensia



Syyshortensian oksat nuokkuvat syksyllä kuihtuneiden kukintojen painosta. Kukinnot voi poistaa, jotta niihin kertyvä lumi ei murra oksia. Keväällä pensaasta poistetaan tavalliseen tapaan kuolleet ja vioittuneet verson osat. Tämän jälkeen pensaan voi leikata joko voimakkaasti tai varovasti. Varovainen leikkaus tehdään 1–3 vuoden välein, jolloin poistetaan vain heikoimpia ja vanhimpia versoja. Voimakas leikkaus keväällä tuottaa vähemmän, mutta suurempia kukkia kuin varovainen leikkaus. Pensas leikataan keväällä niin, että kuhunkin edellisenä vuonna kasvaneeseen, noin lyijykynän paksuiseen versoon jää 2–3 silmuparia ja vähintään sormenpaksuisiin versoihin 3–4 silmuparia. Toisin sanoen mitä paksumpi verso, sitä enemmän silmuja jätetään. Heikot oksat poistetaan kokonaan.


Isabellansyreeni


Isabellansyreeni ei kaipaa leikkausta, mutta vanhempia pensaita voidaan nuorentaa harventamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia. Syreeneitä leikataan varovasti, sillä kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjissä. 


Amerikanheisi 'Jenkki'


Pensasta voi leikata muutaman vuoden välein, poistamalla huonokuntoisia versoja, keväällä ennen kasvuunlähtöä.


Kanukat


Valkokirjokanukka
Pensaskanukka 'ByBoughen' NEON BURST® istutettu 2020

Kanukka leikataan poistamalla säännöllisesti vanhimpia oksia, sillä nuorimmat versot ovat kaikkein värikkäimpiä.


Rusovuohenkuusama ’Cool Splash’


Tarvittaessa kuivuneet ja vaurioituneet oksat poistetaan aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Pensaan voi nuorentaa muutaman vuoden välein katkaisemalla kaikki versot kerralla läheltä maanpintaa. 


Pensashanhikit 


'Pink Queen' istutettu 2019
'Lovely Pink' istutettu 2020
'Creme Brule' istutettu 2020


Pensashanhikkia ei tarvitse leikata, mutta harventaminen parantaa pensaan kasvua ja kukintaa. Varhain keväällä vanhoja oksia voi siis poistaa maata myöten. Oksat voidaan leikata alas saakka, jolloin oksatynkää jätetään juureen 10–15 senttiä. Kukat kehittyvät sekä samana kesänä kasvaneisiin että vanhempiin versoihin; runsaimmin kukkivat pari, kolme vuotta vanhat versot. Vanhat yksilöt kestävät myös alasleikkauksen, mutta uusiutuvat aika hitaasti.

Vanhoja hanhikkeja suositellaan leikkaamaan harventamalla. Silloin poistetaan heikot oksat kokonaan. Lisäksi latvaosien runsashaaraisia oksia lyhennetään noin kolmannes pituudestaan. Uudet versot kasvavat leikkauskohdan alapuolelta ja niistä kehittyy voimakkaita ja runsaskukkaisia.


Purppuraheisiangervo 'Diabolo' 


Pensas kestää leikkaamista hyvin ja sen voi nuorentaa, joko kokonaan alasleikkaamalla, tai poistamalla vanhoja ja huonokuntoisia oksia.


Pensasangervot (Spiraea)


Kuninkaanangervo 'Kruunu' istutettu 2013
Keijuangervo ´Little Princess´ istutettu 2020
Valkoruusuangervo 'Albiflora' istutettu 2020

Jokavuotista leikkaustarvetta ei ole, sillä pensaat ovat pitkäikäisiä. Angervo leikataan harventamalla huonoimpia oksia muutaman vuoden välein. Spiraea-ryhmän kukinnot muodostuvat saman vuoden versojen kärkiin. Näin ne voidaan leikata alas keväällä kukinnan kärsimättä. 

Alasleikkaus 4–5 vuoden välein uudistaa kasvustoja hyvin. Kovin paljon pidempää leikkausväliä ei kannata pitää, sillä kukinnan runsaus ja kukintojen koko taantuvat pensaan ikääntyessä.


Eri pensasangervot kestävät lumen painoa eri tavoin. Esimerkiksi koivuangervo kestää lumen painoa, samoin matala keijuangervo. Ruusuangervolla versot usein katkeavat kinosten kasaantuessa. Jos pensas on keväällä aivan risuna, voi versot huoletta katkaista kymmensenttisiksi.



Japaninangervot


Keltajapaninangervo istutettu 2019
Gold Spiraea japonica ‘Yan’ Double Play® istutettu 2020

Useimmat lajit sietävät vuosittain toistuvan leikkauksen, mutta yleensä leikkaus 3–5 vuoden välein riittää.


Koivuangervo


Koivuangervo ’Island’ istutettu 2015


Leikkausten tiheys riippuu lajista. Koivu- ja keijuangervo voidaan periaatteessa leikata alas vaikkapa joka kevät menettämättä kertaakaan kukintaa. Runsaasti juuriversoja muodostavat pensaat kestävät alasleikkauksen 3–5 vuoden välein, jos ne näyttävät sitä kaipaavan.

Lamohietakirsikka


Leikataan harvoin ja mieluiten harventamalla vanhimpia versoja. Keväällä poistetaan kuivuneet versot.


Alasleikkaus, yleisohjeet

Pensaan voi nuorentaa voimakkaasti alasleikkauksen avulla. Se tehdään aina varhain keväällä ennen silmujen avautumista. Alasleikkaus sopii runsaasti vesoville lajeille sekä piikkisille pensaille, joita on vaikea harventaa. Sen sijaan yksirunkoisia, usein toiseen lajiin vartettuja pensaita ei leikata alas koskaan.

Jokainen verso katkaistaan pensaan koosta riippuen 10–30 sentin korkeudelta maan pinnasta. Muutamat pensaat kasvattavat alasleikkauksen jälkeen niin paljon uusia versoja, että niitä täytyy harventaa kesällä.

Pääsääntöisesti alasleikkausta ei kannata tehdä kovin tiheään tahtiin, sillä se on raju toimenpide. Useimpia pensaita ei tarvitsekaan leikata alas 15–20 vuoteen istutuksesta.


Ruusut muurilla


Ruusu ’Nils’
Karoliinanruusu
Morsionruusu 'Juhannusmorsian'
Ranskanruusu 'Olkkala'

Keväällä vanhat oksat poistetaan maata myöten. Kestää varhain keväällä tehdyn alasleikkauksen. Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.


Kanadalainen ruusu 'J.P. Connell'

Keväällä leikataan vain talven aikana kuihtuneet ja paleltuneet oksat.

Köynnösruusu ’New Dawn’


Köynnösruusuista poistetaan aikaisin keväällä kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista, noin 3–5-vuotiaista ruusuista poistetaan lisäksi vanhoja versoja.

Kevätleikkauksessa köynnösruusuista leikataan siis heikot versot kokonaan ja vahvat versot leikataan 6-10 silmun yläpuolelta. Jos köynnösruusu on jäänyt säännöllisesti leikkaamatta, se nuorennetaan varhain keväällä. Vanhimmat haarat poistetaan kokonaan, ja nuoremmat versot lyhennetään 40–50 sentin mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.


Tarhakurtturuusut

Tarhakurtturuusu ’Lac Majeau’  

(’Lac Majeau’ -ruusuja on kaksi ja ne kasvavat ’Morden Blush’ -ruusun takana.)

Tarhakurtturuusu ’Sävel’

Tarvitsee jokavuotista leikkausta, ettei tule liian tiheä. Vanhimpia ja huonosti kukkivia oksia poistetaan vuosittain leikkaamalla ne 10 cm korkeudelta. Kurtturuusut voi myös leikata alas muutaman vuoden välein.

Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Pelkkä kuihtuneiden kukkaperien poisnyppiminen ei riitä. Kukinnon lisäksi versosta poistetaan yksi ainakin 5-lehdykkäinen täysikokoinen lehti. 


Tarhakurtturuusu 'Ritausma’

’Ritausmaa’ kannattaa leikata siten, että poistaa keväällä kuivuneet tai paleltuneet oksat ja aina muutaman vuoden välein vanhimmat oksat alhaalta asti. 



Puksipuut


Puksipuu pitää leikkaamisesta. Eri lähteet suosittelevat leikkaamista hieman eri aikoina. Joku sanoo, että olisi hyvä leikata muutaman kerran juhannuksen jälkeen, ei kuitenkaan enää heinäkuun jälkeen. Joku toinen lähde kehottaa leikkaamaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Koska leikkaus stimuloi kasvua, sitä pitäisi välttää loppusyksystä öiden kylmetessä pakkasen puolelle. Aurinkoisella säällä ei kannata leikata, koska leikkauskohdista haihtuu kosteutta ja lehdet ruskistuvat. Itse olen leikannut puksit, ennen kuin vien ne talvisäilytyksestä ulos. Silloin ei ainakaan ole liian kuuma ja kasvit ovat innostuneet kasvamaan hyvin.

Leikkaaminen vahvistaa puksipuuta ja tekee sen tuuheammaksi. Siksi ei haittaa, jos sattuu leikkaamaan väärin. Vanhat oksat vain innostuvat kasvamaan lisää ja haaroittumaan.

Kartion leikkaamisessa voi käyttää apuna kanaverkkoa tai keppiä. Keppi työnnetään vinosti maahan ja leikataan sitä pitkin ja siirtäen keppiä kartion ympäri. Leikkaamiseen voi käyttää esimerkiksi teräviä ruohosaksia, joissa on pitkät terät.



Katajat


Yleensä ei ole leikkaustarvetta. Kuivuneet oksat poistetaan. Liian leveäksi kasvavia katajia voidaan leikata tarvittaessa. Niitä leikataan vuosittain tai joka toinen vuosi sopivasta oksankulmasta. Silloin poistetaan vain uloimpia oksan haaroja. Leikkaamisen jälkeen ei tulisi näkyä, että kasvia olisi leikattu. Kannattaa leikata sellaisesta paikasta että leikkauskohtaa peittämään jää lehtevä oksan osa. Katajat leikataan keväällä.


TOUKOKUUSSA:

Tertturuusu ’Schneewittchen’ eli 'Iceberg'


Ryhmäruusujen leikkausajankohta on yöpakkasten mentyä, mutta ennen silmujen kasvuun lähtöä. Jos ruusuja leikataan liian aikaisin, yöpakkaset saattavat vahingoittaa uusia kylmänarkoja versoja. Paleltuneet, kuivuneet ja heikot oksat poistetaan kokonaan. Vahvoja oksia jätetään 3-5 kpl ja kukin niistä katkaistaan 3-5 terveen silmun yläpuolelta 10-15 cm mittaisiksi noin 1 cm terveen silmun yläpuolelta. Terve silmu on punertava tai vihreä. Isokukkaisille jaloruusuille jätetään 20–25 cm pituiset versot. Versojen sivuhaarat voi lyhentää kahden silmun mittaisiksi.

Kesällä poistetaan mahdolliset villiversot kokonaan, eli ne leikataan niin syvältä kuin mahdollista. Villiversot tunnistaa paksusta, usein eri värisestä, kukattomasta ja runsaspiikkisestä varresta. Villiversojen lehdet ovat yleensä vaaleammat ja pienemmät kuin varsinaisen ruusun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti