SYKSYN LEIKOT

Akileijan lehdet 


Akileija kukkii melko aikaisin kesällä, mutta sen lehdet ovat erittäin kauniita kimpuissa vielä myöhään syksyllä. 


Daalia
Myrskyn alla painavat kukinnot kannattaa pelastaa maljakkoon turvaan. Daalia on näyttävä yksinäänkin maljakossa. 


Etelänherneen lehdet
Etelänherneen lehdet ovat hyvin kauniita ja kestäviä kimpuissa. Kun näin etelänherneen verson siskoni kädessä, ajattelin, että eihän meillä kasva eukalyptusta. Eiväthän ne oikeasti ihan eukalyptuksen lehdiltä näytä, mutta hienon vaikutelman ne antavat.


Havut

Omalta maalta voi ottaa
kokonaisia pieniä taimia maljakkoon.

Havujen siementaimia ei kannata kitkeä kesäaikaan pois, vaan painaa mieleensä niiden sijainnit. Ne on helppo käydä katkaisemassa maljakkoon pitkäaikaiseksi iloksi. 


Huiskuasteri

Keveän hahtuvainen, valkoinen huiskuasteri on myöhäinen kukkija.


Jättipoimulehti 


Vaikka jättipoimulehden pääasiallisin kukinta-aika onkin keskikesällä, siitä riittää kimppuihin aivan pakkasiin asti. 

Kehäkukka 

Kehäkukka jaksaa tuottaa uusia kukkia pitkin syksyä, joten sitä raaskii poimia ja siemeniä jää seuraavaa vuottakin varten.


Konnanyrtti 

Konnanyrttiä on vaaleanpunaisena ja valkoisena. 


Kultapallo


Jos tykkää kirkkaankeltaisesta – tai vaikka ei tykkäisikään – niin kultapallo on nappivalinta syksyn kukkakimppuihin.

Kurjenpolvet: Neidonkurjenpolvi ja verikurjenpolvi


Kurjenpolvien kukat ovat kauniita, mutta ne eivät kestä kovin hyvin maljakossa. Kuitenkin lehtiä kannattaa käyttää, ne kestävät huomattavasti kukkia pidempään. Näiden pienilehtisten kurjenpolven versot tuovat elävyyttä asetelmiin. Suurten lehtien vastapainona ne ovat upeita.


Linnunkaali

Luonnonkasvi linnunkaali on maljakossa kiva, mutta siinä vain on se huono puoli, että se sulkee illaksi kauniin vaaleankeltaiset kukkansa. 


Lupiini 


Laitoin lupiinin myös tänne syksyn kukkiin, sillä se kukkii mielellään toisen kerran, jos leikkaa sen kukkavarret pois ensimmäisen kukinnan jälkeen eikä jätä tekemään siemeniä. 

Lupiini kannattaa kerätä heti vesiämpäriin, sillä muuten se saattaa nuupahtaa melko pian.


Muratti 


Muratti on pitkäikäinen leikkovihreä. Sehän mielellään kasvattaa jopa juuret maljakossa. Itse olen kokenut, ettei muratinversoja ole kovin helppo käyttää riippuvina, sillä versot ovat usein aika jäykkiä. Isoihin kimppuihin ja asetelmiin ne ovat kuitenkin mainioita. 


Mustikanvarvut 

Mustikanvarvut kestävät maljakossa aina vain, kunhan niille muistaa lisätä vettä. Mustikat eivät tarvitse mitään erityisiä temppuja, vaikka joissakin lähteissä ne kehotetaan laittamaan kuumaan veteen. Olin jostakin kuullut, että mustikanvarvut pitäisivät lämpimästä ja jopa kuumasta vedestä. Panin ne kerran kuumaan veteen sillä seurauksella, että vesi oli aamulla arveluttavan ruskeaa. Osan varvuista laitoin huoneenlämpöiseen veteen enkä huomannut eroa.
  
Mustikanvarvut ovat yksinäänkin kauniita lasissa.
Kuitenkin koreakärsämö syvällä mustikoiden keskellä
antaa mukavasti valoa.

Myskimalva 


Minun myskimalvani kukkivat täyttä päätä lokakuussakin. Mitä enemmän niitä poimii maljakkoon sitä parempi: ne nimittäin lisääntyvät kylväytymällä ja saattavat levitä liikaakin.


Nukkapähkämön lehdet


Nukkapähkämö on ihana: siitä saa hopean hohtoa asetelmiin vielä ensimmäisten pakkasten jälkeen. 


Ohotanmaruna 

Ohotanmarunan harmailla ja jopa hopeanhohtoisilla lehdillä saa kaunista vaikutelmaa vielä myöhään syksylläkin. 


Orvokki


Jos olet leikannut kukkineet orvokit jossain vaiheessa kesällä, saat ehkä poimia niitä vielä syksyllä maljakkoon. Orvokeilla on lyhyet varret, joten ne sopivat pieniin kimppujen ja asetelmiin.


Parsa


Parsan lehdet ovat erittäin kestäviä. Ne kestävät pitkään jopa ilman vettä. Parsan oksilla saa näyttävän vaikutelman ilman, että siitä tulee liian raskas. 


Peittopaju 'Tuhkimo' 

Olen joskus katsonut peittopajuani ajatellen, ettei se ole juuri minkään näköinen. Tuo kasvi nousi arvaamattoman suureen arvoon, kun keksin käyttää sen oksia kukka-asetelmassa silloin kun mitään muita vihreitä lehtiä ei juuri enää ollut käytettävissä. Sen jäykät oksat ovat ihanteellisia aseteltavia kukkasieneen ja sen pienet lehdet ovat hyvin koristeelliset. 

Pellava

Pellavan kukat varisevat nopeasti, mutta lehdet ja kauniin pyöreät siemenkodat ovat hyvin kestäviä maljakossa.


Peltoemäkki


Tämä kaunis rentovartinen rikkakasvi nousi yhdeksi suosikikseni heti, kun ensimmäisen kerran tajusin käyttää sitä asetelmaan. Sen avulla asetelmaan saa kivan luonnollisen, huolettoman ilmeen.

Pensashanhikki


Pensashanhikki on suloinen maljakossa. Vanhetessaan se rypistyy kauniisti.


Pihasaunio

Pihasaunio on yllättävän kivan näköinen pikku pompula tuomaan mielenkiintoa kimppuun ja yhdistämään värejä toisiinsa.


Pikkutalvion versot

Blogiystäväni Minna kirjoitti: “Pikkutalvion versot roikkuvat kiltisti juuri siellä, mihin ne haluankin ja niitä löytää ympäri vuoden.” Pikkutalvio on hyvin kestävä leikkona.


Pionin lehdet ja siemenkodat

Pionin lehdet ja siemenkodat ovat hyvin kestäviä ja kauniita.


Puolukanvarvut


Puolukanvarvut ovat siitä mukavia, että niitä on saatavilla ympäri vuoden. Niitä voi käyttää tuoreina tai kuivina. 


Purppurapunalatva 


Purppurapunalatvan nupt ovat aivan loistavia antamassa terää hempeään kimppuun. Niitä saattaa löytää omiksi tarpeiksi vielä silloinkin kun kukinta näyttäisi olevan jo ohi.
 

Pursuasteri

Pursuasteri ’Harry Schmidt’ kukkii vaaleanpunaisena. Sen kukkavarret nousevat kauniisti lehtien yläpuolelle. Lajike ehtii hyvin kukkia kesän loputtua.

Puutarhamansikan rönsyt 

Puutarhamansikan rönsyt kestävät maljakossa hyvinä pitkään.

Meillä puutarhamansikanrönsyjä tuppaa olemaan liian kanssa. Onneksi ne ovat aivan mahtavaa materiaalia kimppuihin ja asetelmiin. Lehtiruusukkeilla saa mukavaa vihreää täytettä ja rönsyt kaartuvat erittäin kauniisti. Sitä paitsi rönsyt ovat melko vahvoja, joten ne on helppo työntää kukkasieneen ilman apuvälineitä. 

Päivänkakkara


Kauniisti taipuvaa päivänkakkaraa voi poimia luonnosta tai puutarhasta. Se on hyvin kestävä maljakossa.


Päivänlilja


Päivänliljan kukat kestävät vain yhden päivän maljakossa. Päivänlilja on kuitenkin siitä ihana, että nuppuisten varsien avulla saa ihania yllätyksiä kimppuun. Kun laittaa useita nuppuja kimppuun muiden kukkien sekaan, ne aukeavat yksi kerrallaan ja siten kukkiminen kestää pitkään. Eikä kuihtuminen haittaa. Kuihtuneen kukaan saa helposti nyppäistyä pois.

Päivänliljan lehdet ovat kapeat ja ihanteelliset tuomaan kimppuihin korkeutta ja ryhtiä.

Päivänsilmä 


Päivänsilmästä sanotaan, että se on kestävä leikkona.


Ruiskaunokki

Ruiskaunokki saattaa tuottaa kukkia vielä lokakuussa.


Rusopunalatva

Rusopunalatva on parempi kuin yleisemmin käytetty purppurapunalatva. Se on näyttävämpi ja kukkii vielä silloin, kun purppurapunalatvan kukinta on jo lakastunut.


Ruusu 


Syksy on ruusujen aikaa. Usein ne kukkivat yltäkylläisesti koko pitkän syksyn – tietysti lajikkeesta riippuen. Ruusut kannattaa kerätä heti vesiastiaan, että ne pysyvät pitkään kauniina.

Ruusua voi hyvin käyttää asetelmissa vielä ensimmäisten pakkasten jälkeenkin. Tiukatkin nuput avautuvat huoneenlämmössä muutamassa päivässä.


Sammal

Sammalta voi käyttää kukka-asetelmien pohjana. Se on toki kaunis itsessäänkin. Sammaleesta voi tehdä palloja vaikkapa sanomalehtimytyn ympärille. Joskus olen täyttänyt astian kostealla hiekalla ja lisännyt päälle sammalta – yksinkertaisen kaunista!


Saniainen 

Saniaisista saa vihreää monentyyppisiin asetelmiin ja kimppuihin.


Sitruunatimjami

Sitruunatimjami on osittain talvivihanta. Se kestää erittäin hyvin maljakossa.

Tämän asetelman tein tammikuussa kun ei vielä ollut satanut lunta. 
Sitruunatimjamin lisäksi muuta väriä ei tarvittukaan.
No, tuon yhden limenvärisen kynttilän laitoin tuomaan vaihtelua.


Syyshortensia

Tässä monilajisessa asetelmassa on käytetty
syyshortensiaa ’Early Sensation’, joka on aika kestävä leikkona.

Syyshortensia on näyttävä kukka-asetelmissa ja kimpuissa. Hortensioissa on leikkokukkina huomattavia eroja. Monet ovat hyvin kauniita, mutta vaativat vaivaa kestääkseen maljakossa. Syyshortensia ’Early Sensation’ on osoittautunut kestäväksi ilman mitään erityistemppuja. Sen sijaan esimerkiksi ’Limelight’ kuivuu hyvin nopeasti ilman erityistoimenpiteitä. Saadakseen sen kestämään pitkään, sille pitäisi vaihtaa vesi ja leikata uusi imupinta joka toinen päivä.


Syyskaunosilmä

Kirkkaankeltaisen lisäksi syyskaunosilmää saa vaaleankeltaisena. Ainakin ‘Buttermilk’ on kaunis hailakankeltainen lajike.


Syysmaksaruoho 

Onkohan olemassa kestävämpää leikkoa kuin maksaruoho?
Se kasvattaa maljakossa jopa juuret. 

Syysmaksaruoho on kerta kaikkiaan ihana. Käytän sitä kimppuihin ja asetelmiin sen joka vaiheessa. Ennen varsinaista marjapuuronväristä tai valkoista kukintaa sillä saa ihanan vihreää täytettä kimppuun kuin kimppuun. Se tukee muita kukkia. Usein laitan sitä muutaman varren maljakkoon ja työnnän kukinnon väleihin muita kukkia. Helppoa kuin heinänteko! Maksaruohosta saa väriä lumentuloon asti. 


Syysvuokko


Jos poimit nuoria syysvuokon kukkia maljakkoon, saat iloita niistä pitkään. Puutarhassa jo kauan kukkineet vuokot varisevat nopeasti.

Särmäkuisma

Särmäkuismalla on hyvin kauniit lehdet, joita voi käyttää asetelmissa ja pienissä kimpuissa.


Tuija


Tuijasta saa talviaikaan ihanaa vihreää. Montaa oksankärkeä ei tarvitse leikata kun saa jo elävyyttä kimppuun. 


Tädykkeet: Rantatädyke ja virginiantädyke


Tädykkeet ovat ihanteellisia niin minimalistisiin kuin runsaisiin kimppuihin. Tädykkeen kukat kestävät oikein hyvin maljakossa, jos kukat on poimittu tuoreina.


Törmäkatkero eli syyssinikka


Törmäkatkerolla saa hienon säväyksen matalahkoon kimppuun tai asetelmaan. Se kestää kauniina pitkän aikaa.

Unikko 


Sanotaan, että unikot ovat siitä hankalia leikkoina, kun ne eivät kestä pitkään maljakossa. Unikoiden varsista vuotaa maitomaista nestettä. Siksi unikon varsien päät neuvotaan kastamaan kiehuvaan veteen pariksi sekunniksi. Unikon vartta voi myös hetken aikaa liekittää tulessa kestävyyden parantamiseksi. Kokeilin tuota liekittämistä, mutta sain unikot kestämään paremmin ilman mitään temppuja.

Jossakin lähteessä puolestaan unikoita kehuttiin kestäviksi leikkokukiksi. En tiedä. Sen sijaan unikoiden siemenkodat toimivat leikkoina erittäin hyvin, jos niitä ylipäätään raaskii poimia eikä jätä siementämään.

Monet floristit käyttävät mielellään unikoita. Vaikka he olisivat keränneet muut kukat eteensä pöydälle, unikot he pitävät viimeiseen asti vedessä. Unikot kaartuvat kauniisti ja antavat luonnollisen vaikutelman kimppuun tai asetelmaan. Ne ovat niin upeita, että niitä kannattaa käyttää kestivätpä ne kauan tai lyhyen aikaa.


Vuorenkilven lehdet 
Vuorenkilven nuorista lehdistä
saa ihania mansetteja kimppuihin ja asetelmiin. 

Isot lehdet saattavat olla ränsistyneen näköisiä, mutta niiden suojissa on usein hyviä pieniä lehtiä. Vuorenkilven lehdet ovat hyvin kestäviä.

Lehdet kestävät jopa ilman vettä useita päiviä. 


MUUTA KIVAA


Siemenkodat 

Esimerkiksi joillakin pionilajikkeilla on erittäin koristeelliset siemenkodat, kuin kruunut. Myös akileijan siemenkotia kannattaa käyttää. Iiriksen tummanruskealla siemenkodilla saa kaivattua terää. Monia muitakin siemenkotia kannattaa kokeilla.


Keijunkukan röyhyt 

Kukkaröyhyjä löytyy vielä myöhään syksyllä.


Viinirypäletertut

Varsinkin jos sinulla on sellainen viinirypälelajike, jolle ei ole hyötykäyttöä, käytä terttuja kukka-asetelmissa. 

Kiinnitin viinirypäletertun asetelmaan hiuspinnillä.
Pinni oli helppo tökätä kukkasieneen pystyyn. Raa'at tomaatit


Mikäpä estää käyttämästä asetelmassa vaikkapa syksyn viimeisiä raakoja tomaatteja. Tertussa nuo vihreät tai lajikkeesta riippuen eriväriset pallot näyttävät hauskoilta. Tomaattiterttu saattaa pysyä asetelman päällä ilman kiinnitystäkin, mutta sen voi helposti kiinnittää hiuspinnillä. 


Ruusunkiulukat 

Ruusun tummat kiulukat antavat sopivasti
terää tähän syksyiseen sommitelmaan.

 

Kävyt

Kävyt ovat helppo ja halpa konsti saada ilmettä terassille.
Lasiastiallinen käpyjä ja muutama käpy astian viereen
antaa kummasti ilmettä pöytään tai terassille.
Tämä sommitelma on rippijuhlista, jonka teema oli metsäinen.


KIVAA MATERIAALIA RUOKAKAUPASTA

Lehtikaali

Lehtikaali on erittäin kauniin muotoinen, värinen ja mielenkiintoinen kukka-asetelmissa. Se kestää kauniina muutaman päivän ilman vettä. Jos haluat syödä lehtikaalit, ota ne asetelmasta juhlatilaisuuden jälkeen. Pitkä säilytys tekee lehtikaalista puisevan.Parsakaali

Parsakaali tuo ihanaa vihreyttä kukka-asetelmiin silloin kun puutarhassa on vähän vihreää. Jos haluat syödä parsakaalit, ota ne asetelmasta melko pian juhlatilaisuuden jälkeen. Parsakaalit alkavat kellastua parissa päivässä huoneenlämmössä.Punasipuli, keltasipuli 

Mikäpä estää käyttämästä sipuleita tuomaan syystunnelmaa asetelmaan? Hedelmät

Hedelmillä saa runsautta ja näyttävyyttä varsinkin siihen aikaan, kun kukkia puutarhassa on vähän tai ei lainkaan. Huomaa kuitenkin, että hedelmät erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa kukkien kuihtumista. Jos asetelman ei ole tarkoitus olla kovin pitkäikäinen, hedelmiä voi aivan hyvin yhdistää kukkien kanssa. Niillä saa aikaan vanhanajan maalausten tunnelmaa. 


Viikuna

Tuore viikuna on erittäin kaunis. Sen mattapinta on vaihtelevan värinen ja tuo hyvin tekstuuria asetelmaan.Omenat

Elokuussa äitini 80-vuotissyntymäpäivillä
omenoita oli kekseliäästi käytetty kukkamaljakoissa.
Kiva pieni yksityiskohta kahvipöydässä oli se
kun kauniiseen lasiin oli pantu yksi omena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti