SYKSYN LEIKOT

Akileijan lehdet 
Akileija kukkii melko aikaisin kesällä, mutta sen lehdet ovat erittäin kauniita kimpuissa vielä myöhään syksyllä. 

Daalia
Myrskyn alla painavat kukinnot kannattaa pelastaa maljakkoon turvaan. Daalia on näyttävä yksinäänkin maljakossa. 

Etelänherneen lehdet
Etelänherneen lehdet ovat hyvin kauniita ja kestäviä kimpuissa. Kun näin etelänherneen verson siskoni kädessä, ajattelin, että eihän meillä kasva eukalyptusta. Eiväthän ne oikeasti ihan eukalyptuksen lehdiltä näytä, mutta hienon vaikutelman ne antavat.
Havut
Omalta maalta voi ottaa
kokonaisia pieniä taimia maljakkoon.

Havujen siementaimia ei kannata kitkeä kesäaikaan pois, vaan painaa mieleensä niiden sijainnit. Ne on helppo käydä katkaisemassa maljakkoon pitkäaikaiseksi iloksi. 

Huiskuasteri
Keveän hahtuvainen, valkoinen huiskuasteri on myöhäinen kukkija.



 


Jättipoimulehti
Vaikka jättipoimulehden pääasiallisin kukinta-aika onkin keskikesällä, siitä riittää kimppuihin aivan pakkasiin asti. 

 

Kehäkukka
Kehäkukka jaksaa tuottaa uusia kukkia pitkin syksyä, joten sitä raaskii poimia ja siemeniä jää seuraavaa vuottakin varten.

Konnanyrtti 
Konnanyrttiä on vaaleanpunaisena ja valkoisena. 












Kultapallo
Jos tykkää kirkkaankeltaisesta – tai vaikka ei tykkäisikään – niin kultapallo on nappivalinta syksyn kukkakimppuihin.



Kurjenpolvet: Neidonkurjenpolvi ja verikurjenpolvi
Kurjenpolvien kukat ovat kauniita, mutta ne eivät kestä kovin hyvin maljakossa. Kuitenkin lehtiä kannattaa käyttää, ne kestävät huomattavasti kukkia pidempään. Näiden pienilehtisten kurjenpolven versot tuovat elävyyttä asetelmiin. Suurten lehtien vastapainona ne ovat upeita.

Linnunkaali
Luonnonkasvi linnunkaali on maljakossa kiva, mutta siinä vain on se huono puoli, että se sulkee illaksi kauniin vaaleankeltaiset kukkansa. 







Lupiini 
Laitoin lupiinin myös tänne syksyn kukkiin, sillä se kukkii mielellään toisen kerran, jos leikkaa sen kukkavarret pois ensimmäisen kukinnan jälkeen eikä jätä tekemään siemeniä. 

Lupiini kannattaa kerätä heti vesiämpäriin, sillä muuten se saattaa nuupahtaa melko pian.


 

Muratti
Muratti on pitkäikäinen leikkovihreä. Sehän mielellään kasvattaa jopa juuret maljakossa. Itse olen kokenut, ettei muratinversoja ole kovin helppo käyttää riippuvina, sillä versot ovat usein aika jäykkiä. Isoihin kimppuihin ja asetelmiin ne ovat kuitenkin mainioita. 






Mustikanvarvut 
Mustikanvarvut kestävät maljakossa aina vain, kunhan niille muistaa lisätä vettä. Mustikat eivät tarvitse mitään erityisiä temppuja, vaikka joissakin lähteissä ne kehotetaan laittamaan kuumaan veteen. Olin jostakin kuullut, että mustikanvarvut pitäisivät lämpimästä ja jopa kuumasta vedestä. Panin ne kerran kuumaan veteen sillä seurauksella, että vesi oli aamulla arveluttavan ruskeaa. Osan varvuista laitoin huoneenlämpöiseen veteen enkä huomannut eroa.
  
 
Myskimalva
Minun myskimalvani kukkivat täyttä päätä lokakuussakin. Mitä enemmän niitä poimii maljakkoon sitä parempi: ne nimittäin lisääntyvät kylväytymällä ja saattavat levitä liikaakin.




Nukkapähkämön lehdet
Nukkapähkämö on ihana: siitä saa hopean hohtoa asetelmiin vielä ensimmäisten pakkasten jälkeen. 

Ohotanmaruna 
Ohotanmarunan harmailla ja jopa hopeanhohtoisilla lehdillä saa kaunista vaikutelmaa vielä myöhään syksylläkin. 

Orvokki
Jos olet leikannut kukkineet orvokit jossain vaiheessa kesällä, saat ehkä poimia niitä vielä syksyllä maljakkoon. Orvokeilla on lyhyet varret, joten ne sopivat pieniin kimppujen ja asetelmiin.




Parsa
Parsan lehdet ovat erittäin kestäviä. Ne kestävät pitkään jopa ilman vettä. Parsan oksilla saa näyttävän vaikutelman ilman, että siitä tulee liian raskas. 


 
Peittopaju 'Tuhkimo'
Olen joskus katsonut peittopajuani ajatellen, ettei se ole juuri minkään näköinen. Tuo kasvi nousi arvaamattoman suureen arvoon, kun keksin käyttää sen oksia kukka-asetelmassa silloin kun mitään muita vihreitä lehtiä ei juuri enää ollut käytettävissä. Sen jäykät oksat ovat ihanteellisia aseteltavia kukkasieneen ja sen pienet lehdet ovat hyvin koristeelliset. 

Pellava
Pellavan kukat varisevat nopeasti, mutta lehdet ja kauniin pyöreät siemenkodat ovat hyvin kestäviä maljakossa.



Peltoemäkki
Tämä kaunis rentovartinen luonnonkasvi nousi yhdeksi suosikikseni heti, kun ensimmäisen kerran tajusin käyttää sitä asetelmaan. Sen avulla asetelmaan saa kivan luonnollisen, huolettoman ilmeen.


Pensashanhikki
Pensashanhikki on suloinen maljakossa. Vanhetessaan se rypistyy kauniisti.

Pihasaunio
Pihasaunio on yllättävän kivan näköinen pikku pompula tuomaan mielenkiintoa kimppuun ja yhdistämään värejä toisiinsa.



Pikkutalvion versot
Blogiystäväni Minna kirjoitti: “Pikkutalvion versot roikkuvat kiltisti juuri siellä, mihin ne haluankin ja niitä löytää ympäri vuoden.”
 Pikkutalvio on hyvin kestävä leikkona.

Pionin lehdet ja siemenkodat
Pionin lehdet ja siemenkodat ovat hyvin kestäviä ja kauniita.



Puolukanvarvut
Puolukanvarvut ovat siitä mukavia, että niitä on saatavilla ympäri vuoden. Niitä voi käyttää tuoreina tai kuivina. 

Purppurapunalatva
Purppurapunalatvan nuput ovat aivan loistavia antamassa terää hempeään kimppuun. Niitä saattaa löytää omiksi tarpeiksi vielä silloinkin kun kukinta näyttäisi olevan jo ohi.

Pursuasteri
Pursuasteri ’Harry Schmidt’ kukkii vaaleanpunaisena. Sen kukkavarret nousevat kauniisti lehtien yläpuolelle. Lajike ehtii hyvin kukkia kesän loputtua.

 

Puutarhamansikan rönsyt
Puutarhamansikan rönsyt kestävät maljakossa hyvinä pitkään.

Meillä puutarhamansikanrönsyjä tuppaa olemaan liian kanssa. Onneksi ne ovat aivan mahtavaa materiaalia kimppuihin ja asetelmiin. Lehtiruusukkeilla saa mukavaa vihreää täytettä ja rönsyt kaartuvat erittäin kauniisti. Sitä paitsi rönsyt ovat melko vahvoja, joten ne on helppo työntää kukkasieneen ilman apuvälineitä. 

Päivänkakkara
Kauniisti taipuvaa päivänkakkaraa voi poimia luonnosta tai puutarhasta. Se on hyvin kestävä maljakossa.

Päivänlilja
Päivänliljan kukat kestävät vain yhden päivän maljakossa. Päivänlilja on kuitenkin siitä ihana, että nuppuisten varsien avulla saa ihania yllätyksiä kimppuun. Kun laittaa useita nuppuja kimppuun muiden kukkien sekaan, ne aukeavat yksi kerrallaan ja siten kukkiminen kestää pitkään. Eikä kuihtuminen haittaa. Kuihtuneen kukaan saa helposti nyppäistyä pois.

Päivänliljan lehdet ovat kapeat ja ihanteelliset tuomaan kimppuihin korkeutta ja ryhtiä.

Päivänsilmä 
Päivänsilmästä sanotaan, että se on kestävä leikkona.





Ruiskaunokki
Ruiskaunokki saattaa tuottaa kukkia vielä lokakuussa.

Rusopunalatva
Rusopunalatva on parempi kuin yleisemmin käytetty purppurapunalatva. Se on näyttävämpi ja kukkii vielä silloin, kun purppurapunalatvan kukinta on jo lakastunut.

Ruusu
Syksy on ruusujen aikaa. Usein ne kukkivat yltäkylläisesti koko pitkän syksyn – tietysti lajikkeesta riippuen. Ruusut kannattaa kerätä heti vesiastiaan, että ne pysyvät pitkään kauniina.

Ruusua voi hyvin käyttää asetelmissa vielä ensimmäisten pakkasten jälkeenkin. Tiukatkin nuput avautuvat huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Sammal
Sammalta voi käyttää kukka-asetelmien pohjana. Se on toki kaunis itsessäänkin. Sammaleesta voi tehdä palloja vaikkapa sanomalehtimytyn ympärille. Joskus olen täyttänyt astian kostealla hiekalla ja lisännyt päälle sammalta – yksinkertaisen kaunista!

Saniainen 
Saniaisista saa vihreää monentyyppisiin asetelmiin ja kimppuihin.

Sitruunatimjami
Sitruunatimjami on osittain talvivihanta. Se kestää erittäin hyvin maljakossa.

Tämän asetelman tein tammikuussa kun ei vielä ollut satanut lunta. Sitruunatimjamin lisäksi muuta väriä ei tarvittukaan. No, tuon yhden limenvärisen kynttilän laitoin tuomaan vaihtelua.

Syyshortensia
Syyshortensia on näyttävä kukka-asetelmissa ja kimpuissa. Hortensioissa on leikkokukkina huomattavia eroja. Monet ovat hyvin kauniita, mutta vaativat vaivaa kestääkseen maljakossa. Syyshortensia ’Early Sensation’ on osoittautunut kestäväksi ilman mitään erityistemppuja. Sen sijaan esimerkiksi ’Limelight’ kuivuu hyvin nopeasti ilman erityistoimenpiteitä. Saadakseen sen kestämään pitkään, sille pitäisi vaihtaa vesi ja leikata uusi imupinta joka toinen päivä.

Syyskaunosilmä
Kirkkaankeltaisen lisäksi syyskaunosilmää saa vaaleankeltaisena. Ainakin ‘Buttermilk’ on kaunis hailakankeltainen lajike.


 

Syysmaksaruoho
Onkohan olemassa kestävämpää leikkoa kuin maksaruoho? 

Syysmaksaruoho on kerta kaikkiaan ihana. Käytän sitä kimppuihin ja asetelmiin joka vaiheessa. Ennen varsinaista kukintaa sillä saa ihanan vihreää täytettä kimppuun kuin kimppuun. Se tukee muita kukkia. Usein laitan sitä muutaman varren maljakkoon ja työnnän kukinnon väleihin muita kukkia. Helppoa kuin heinänteko! Maksaruohosta saa väriä lumentuloon asti. 

Syysvuokko
Jos poimit nuoria syysvuokon kukkia maljakkoon, saat iloita niistä pitkään. Puutarhassa jo kauan kukkineet vuokot varisevat nopeasti.

Särmäkuisma
Särmäkuismalla on hyvin kauniit lehdet, joita voi käyttää asetelmissa ja pienissä kimpuissa.




Tuija
Tuijasta saa talviaikaan ihanaa vihreää. Montaa oksankärkeä ei tarvitse leikata kun saa jo elävyyttä kimppuun. 



Tädykkeet: Rantatädyke ja virginiantädyke
Tädykkeet ovat ihanteellisia niin minimalistisiin kuin runsaisiin kimppuihin. Tädykkeen kukat kestävät oikein hyvin maljakossa, jos kukat on poimittu tuoreina.




Törmäkatkero eli syyssinikka
Törmäkatkerolla saa hienon säväyksen matalahkoon kimppuun tai asetelmaan. Se kestää kauniina pitkän aikaa.

 

Unikko
Sanotaan, että unikot ovat siitä hankalia leikkoina, kun ne eivät kestä pitkään maljakossa. Unikoiden varsista vuotaa maitomaista nestettä. Siksi unikon varsien päät neuvotaan kastamaan kiehuvaan veteen pariksi sekunniksi. Unikon vartta voi myös hetken aikaa liekittää tulessa kestävyyden parantamiseksi. Kokeilin tuota liekittämistä, mutta sain unikot kestämään paremmin ilman mitään temppuja.

Jossakin lähteessä puolestaan unikoita kehuttiin kestäviksi leikkokukiksi. En tiedä. Sen sijaan unikoiden siemenkodat toimivat leikkoina erittäin hyvin, jos niitä ylipäätään raaskii poimia eikä jätä siementämään.

Monet floristit käyttävät mielellään unikoita. Vaikka he olisivat keränneet muut kukat eteensä pöydälle, unikot he pitävät viimeiseen asti vedessä. Unikot kaartuvat kauniisti ja antavat luonnollisen vaikutelman kimppuun tai asetelmaan. Ne ovat niin upeita, että niitä kannattaa käyttää kestivätpä ne kauan tai lyhyen aikaa. 

Vuorenkilven lehdet
Vuorenkilven nuorista lehdistä saa ihania mansetteja kimppuihin ja asetelmiin. 

Isot lehdet saattavat olla ränsistyneen näköisiä, mutta niiden suojissa on usein hyviä pieniä lehtiä. Vuorenkilven lehdet ovat hyvin kestäviä.




Lehdet kestävät jopa ilman vettä useita päiviä.


MUUTA KIVAA


Siemenkodat 
Esimerkiksi joillakin pionilajikkeilla on erittäin koristeelliset siemenkodat, kuin kruunut. Myös akileijan siemenkotia kannattaa käyttää. Iiriksen tummanruskealla siemenkodilla saa kaivattua terää. Monia muitakin siemenkotia kannattaa kokeilla.

Keijunkukan röyhyt 
Kukkaröyhyjä löytyy vielä myöhään syksyllä.




Viinirypäletertut
Varsinkin jos sinulla on sellainen viinirypälelajike, jolle ei ole hyötykäyttöä, käytä terttuja kukka-asetelmissa. 

Kiinnitin viinirypäletertun asetelmaan hiuspinnillä.
Pinni oli helppo tökätä kukkasieneen pystyyn. 


Raa'at tomaatit
Mikäpä estää käyttämästä asetelmassa vaikkapa syksyn viimeisiä raakoja tomaatteja. Tertussa nuo vihreät tai lajikkeesta riippuen eriväriset pallot näyttävät hauskoilta. Tomaattiterttu saattaa pysyä asetelman päällä ilman kiinnitystäkin, mutta sen voi helposti kiinnittää hiuspinnillä. 


 

Ruusunkiulukat
Ruusun tummat kiulukat antavat sopivasti
terää tähän syksyiseen sommitelmaan.

 


Kävyt
Kävyt ovat helppo ja halpa konsti saada ilmettä terassille. Lasiastiallinen käpyjä ja muutama käpy astian viereen antaa kummasti ilmettä pöytään tai terassille.

Tämä sommitelma on rippijuhlista, jonka teema oli metsäinen.






KIVAA MATERIAALIA RUOKAKAUPASTA

Lehtikaali
Lehtikaali on erittäin kauniin muotoinen, värinen ja mielenkiintoinen kukka-asetelmissa. Se kestää kauniina muutaman päivän ilman vettä. Jos haluat syödä lehtikaalit, ota ne asetelmasta juhlatilaisuuden jälkeen. Pitkä säilytys tekee lehtikaalista puisevan.





Parsakaali
Parsakaali tuo ihanaa vihreyttä kukka-asetelmiin silloin kun puutarhassa on vähän vihreää. Jos haluat syödä parsakaalit, ota ne asetelmasta melko pian juhlatilaisuuden jälkeen. Parsakaalit alkavat kellastua parissa päivässä huoneenlämmössä.

Punasipuli, keltasipuli 
Mikäpä estää käyttämästä sipuleita tuomaan syystunnelmaa asetelmaan? 

Hedelmät
Hedelmillä saa runsautta ja näyttävyyttä varsinkin siihen aikaan, kun kukkia puutarhassa on vähän tai ei lainkaan. Huomaa kuitenkin, että hedelmät erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa kukkien kuihtumista. Jos asetelman ei ole tarkoitus olla kovin pitkäikäinen, hedelmiä voi aivan hyvin yhdistää kukkien kanssa. Niillä saa aikaan vanhanajan maalausten tunnelmaa. 
Viikuna
Tuore viikuna on erittäin kaunis. Sen mattapinta on vaihtelevan värinen ja tuo hyvin tekstuuria asetelmaan.







Omenat
Elokuussa äitini 80-vuotissyntymäpäivillä omenoita oli kekseliäästi käytetty kukkamaljakoissa. Kiva pieni yksityiskohta kahvipöydässä oli se kun kauniiseen lasiin oli pantu yksi omena.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti