M

Sisällysluettelo:
Maahumala - Glechoma hederacea
Maahumala - Glechoma hederacea ’Variegata’
Maksaruoho valkoinen - Sedum
Maksaruoho vaaleanpunainen – Sedum
Kaukasian maksaruoho - Sedum spurium
Lusikkamaksaruoho - Sedum spathulifolium
Maksaruoho ’Purple Emperor’ - Sedum ’Purple Emperor’
Syysmaksaruoho eli isomaksaruoho - Sedum telephium
Isomaksaruoho ’Mohrchen’- Sedum telephium ’Mohrchen’
Syysmaksaruoho ’Stardust’ - Sedum spectabile ’Stardust'
Särmämaksaruoho - Sedum sexangulare
Turkestanin maksaruoho - Sedum Ewersii
Valkomaksaruoho ’Coral Carpet’ - Sedum album ’Coral Carpet’
Myskimalva valkoinen - Malvamoschata ’Alba’
Myskimalva vaaleanpunainen - Malva moschata ’Rosea’
Ruusumalva - Malva alcea Malvaceae
Ahomansikka - Fragaria vesca 
Puutarhamansikka ’Bounty’ - Fragaria x ananassa ’Bounty’ 
Puutarhamansikka ’Honeye’ - Fragaria x ananassa ’Honeye’ 
Puutarhamansikka ’Jonsok’ - Fragaria x ananassa ’Jonsok’ 
Puutarhamansikka ’Lumotar’ - Fragaria x ananassa ’Lumotar’ 
Puutarhamansikka ’Polviina’ - Fragaria x ananassa ’Polviina’ 
Ohotanmaruna - Artemisia schmidtiana
Tuoksumatara - Galium odoratum
Kattomehitähti - Sempervivum tectorum
Seittimehitähti - Sempervivum arachnoideum
Mehitähti ’Bicolor’ - Sempervivum calcareum ’Bicolor’
Partamehitähti - Sempervivum ciliosum
Mesimarja - Rubus arcticus ’Susanna’ ja ’Pima’
Mirrinminttu - Nepeta faassenii
Ulkomuratti - Hedera ’Montgomery’
Luonnonmustikka – Vaccinium Myrtillus 
Pensasmustikka ’Aino’ - Vaccinium Corymbosum ’Aino’ (FinE-kasvi) 
Pensasmustikka ’Northblue’ - Vaccinium Corymbosum ’Northblue’ 
Pensasmustikka ’Saani’ - Vaccinium Corymbosum ’Saani’ 
Pensasmustikka ’Sine’ - Vaccinium Corymbosum ’Sine’ 
Pensasmustikka, lajike tuntematon - Vaccinium Corymbosum
Pensasmustikka, lajike tuntematon - Vaccinium Corymbosum
Metsämänty - Pinus sylvestris
Sembramänty - Pinus cembra
Kääpiövuorimänty ’Pumilio’ - Pinus mugo ’Pumilio’
38

MAAHUMALAT – GLECHOMA

Maahumala
Glechoma hederacea

Ostettu Rauta-Otrasta 10.6.2008 ja lisäksi tullut ilmeisesti Erjan ystävältä salamatkustajana.

Tämä kasvi teki minulle tepposet. Olin lukenut, että tämä on niin voimakaskasvuinen, että se leviää jopa kiusaksi asti. Sen kerrottiin viihtyvän sekä auringossa että puolivarjossa ja minkälaisessa maassa tahansa. Tätä neuvottiin mm. käyttämään apuna rikkaruohojen / nurmikon hävittämisessä. Olin nähnyt upeita kuvia kuinka maahumala oli vallannut rikkaruohoisen maan ja levittäynyt vihreänä mattona laajalle alueelle.

Vasta monen vuoden kuluttua luin eräästä kirjasta, että tämä onkin puolivarjon kasvi, joka ei menesty auringossa. Silloin tunsin itseni todella tyhmäksi. Olin uurastanut monta kesää tämän parissa ja todella tehnyt töitä sen levittämiseksi Karholantien reunalle. 

2010: Tämä on ehdottomasti yksi suosikkikasveistani! Alkukesästä petyin kun Karholantien puoleiset maahumalat olivat pystyjä ja ruskeanpunertavia. Nyt olen ihastunut näihin täysin kun sain multakasassa kasvatettua hyvin puhtaanvihreän, tuuhean kasvuston täydellisen muotoisine lehtineen. Olin nyhtäissyt joitakin rönsyjä paikasta, jossa ne olisivat jääneet traktorin renkaiden alle ja heittänyt ne multakasaan kasvamaan. Muistaakseni jo parin viikon kuluttua kasvusto oli tuuhea kuin mikä. 

2011: Tämän kanssa on ihanaa puuhailla. Sain repiä valtavia pehkoja multakasasta ja istutella niitä.

2013: En osannut päättää veisinkö maahumalan Katajakujalle vai en. Kaunishan se on, mutta aika nopea valloittamaan alaa, joskin helposti myös torjuttavissa. Annoin sen päättää itse ja se päätti tulla mukaan. En mitenkään yrittänyt estellä, mutta en suosinutkaan sitä – kunnes näin kompostikehikossa niin kauniita lehtiä, etten voinut jättää niitä siihen. 

Vinkki!
Huomaa, että maahumala vaatii ykkösluokan mullan ja melko varjoisan paikan kasvaakseen kauniiksi. Se tosin kasvaa oikeastaan missä tahansa, mutta huonossa kasvualustassa se on ruma.

Paras tapa levittää maahumalaa on repiä versot maasta, levittää ne puhtaalle paikalle ja ripotella multaa niiden päälle. 

Maahumala ’Variegata’
Glechoma hederacea

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän valkokirjavan maahumalan. Innostuin kun näin sellaisen tuttavan kädessä Pinsiöllä.

MAKSARUOHOT – SEDUM

Maksaruoho
Sedum

Vinkki!
Liian ravinteikkaassa ja paksussa maassa maksaruohojen versot venyvät ja värit himmenevät.

Riittää kun istuttaa montaa lajia isoina alueina samaan penkkiin – penkki on kaunis koko kesän, toki erityisen kaunis kukkivana. Näitä täydentämään riittävät matala ja korkea havu ja tietysti kivet.

Maksaruohon seuraan sopii esimerkiksi krookus ja törmäkatkero. Hopeahärkki on todella näyttävä maksaruohon kaverina.

Eräässä kirjassa sanottiin, että sininata ja maksaruohot korostavat toisiaan.

Kirjoitin maksaruohoista jutun nimellä Maksaako vaivan.

Maksaruoho valkoinen
Sedum

Valkoinen maksaruoho on tullut ilmeisesti salamatkustajana muiden kasvien mukana, joita saimme Erjan ystävältä vuonna 2008. Hyvä kun on tullut. Pidän tästä.

Vuonna 2012 vein näitä Katajakujalle eteläreunan maksaruohokivikkoon.

Maksaruoho vaaleanpunainen
Sedum

Vaaleanpunainen maksaruoho on ilmeisesti saatu salamatkustajana muiden kasvien mukana ehkä Erjan ystävän puutarhasta. Löysin sen ensimmäisen kerran vuonna 2008. Vuonna 2012 vein yhden paakun Katajakujalle.

2015: Olen hyvin ihastunut tähän maksaruohoon. Nyt – noin kolmen vuoden jälkeen – se on täyttänyt iiristen juurialueen täydellisesti kauniin vihreällä matolla.

Kesän alussa istutin maksaruohoja ’Miss Batemanin’ juurelle ja nyt syksyllä alue on ihan täynnä. Aika huikeeta! Ensi kesänä istutan näitä ihan joka paikkaan niin paljon kuin suinkin vain ehdin. 

Kaukasian maksaruoho
Sedum spurium

Ostin tätä alun perin koiriemme, Olivian ja Natalian, haudalle vuonna 2006. Sieltä siirsin osan Poukantielle 2009 ja Poukantieltä yhden paakun Katajakujalle 2012.

Lusikkamaksaruoho
Sedum spathulifolium

Ostin yhden alun Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Multaa varistellessa paakku jakautui hyvin helposti moneen osaan, niin irrotin ne toisistaan ja istutin ne erikseen hiekkamultaan eteläreunaan. Hyvän kokoinen alue siitä tulikin.

Maksaruoho ’Purple Emperor’
Sedum ’Purple Emperor’

Menin puutarhamyymälään sillä ajatuksella, että en osta yhtään mitään – ja ostin näitä tummalehtisiä kolme elokuussa 2012. En olisi ostanut, ellei minulla olisi ollut Poukantiellä niin sopivaa paikkaa valmiina näille. Jouko oli juuri saanut terassin valmiiksi ja sen reunaan oli mukava saada vähän väriä. Seuraavana vuonna toin taimet Katajakujalle.

Syysmaksaruoho eli isomaksaruoho
Sedum telephium

Nämä ovat kasvaneet Poukantiellä Sinellan kivikossa vuodesta 2008 asti. Saimme ne naapurin Ritvalta. Toukokuussa 2013 pistin reippaasti kolme puskaa kahtia. Toisen puoliskon kustakin jätin omalle paikalleen kasvamaan, toisen vein Katajakujan multakasaan odottelemaan.

Nämä eivät herätä mitään erityisiä intohimoja koko kesänä, mutta palkitsevat odotuksen syksyn kuulaina päivinä. Nämä kasvavat tanakoina ja sen oloisina, että mikään ei näitä hetkauta. Näissä on sekin hyvä puoli, että näitä raaskii leikata maljakkoon jo keskikesällä toisten kukkien tueksi ja sitten syyskesällä käyttää reilusti syysasetelmiin.

Vinkki!
Sopii tueksi muille kasveille. Sopii tulppaanien ja narsissien eteen. Väri sopii hyvin sinisten kukkien kanssa. Huomaa, että toukokuun lopussa ovat jo aika korkeita, joten ei käy matalien kevätkukkijoiden kanssa samaan paikkaan

Isomaksaruoho ’Mohrchen’
Sedum Mohrchen’

Mistähän minä tämän ostin syksyllä 2015?

2015: Tämä ainokainen kasvaa lastentarhassa.

2019: Siirsin tämän Merelle toisten tummien isomaksaruohojen seuraan.

Syysmaksaruoho ’Stardust’
Sedum spectabile ’Stardust'

Ostin yhden valkoisen maksaruohon ihan ex tempore Viherlandiasta toukokuussa 2015 kun olimme Artun lakkiaiseissulla. Jos kerran valkoisena näitä on olemassa, niin pitäähän sellainen saada – edes yksi kokeeksi.

Istutin ainokaiseni keittiön terassin edustan penkkiin ohdakkeen viereen vasemmalle puolelle.

Särmämaksaruoho
Sedum sexangulare

Otimme kolme paakkua talteen vanhan Kuralantien mutkasta maalaistalon navetan takaa 25.6.2013. Nämä olivat kukkiessaan niin huomiota herättävän näköisiä, että pakkohan nämäkin oli saada Katajakujan puutarhaan. En itse ollut kovin kiinnostunut näistä, mutta Noeli innostui ajatuksesta viedä keltaisia kukkia omaan puutarhaansa. Jouko halusi kunnon pläntin näitä. Aika ei ollut paras mahdollinen: kukkiva perenna ja heinäkuun helle. Riski ei kyllä ollut suuri, vain pysähtymisen vaiva, joten kokeillaan nyt josko tämä juurtuisi meille. P.S. Hyvin juurtui ja nätiltä näyttää.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Turkestanin maksaruoho
Sedum Ewersii

Ostettu 2 kpl Haikalan puutarhalta 2.8.2010.

Vinkki!
Anna kasvurauha.

Valkomaksaruoho ’Coral Carpet’
Sedum album ’Coral Carpet’

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme Lakeuden Taimistolla. Kun emme meinanneet saada ostettua kirjovuohenputkea, valitsin yhden uuden maksaruohon.

MALVAT – MALVA

Myskimalva valkoinen
Malva moschata ’Alba’

Ostettu Pirilän kukkatalosta Riihimäeltä 21.6.2010

Vuonna 2013 vein monta pientä taimea Katajakujalle vaivoikseni. Ei niitä raaskinut hukkaankaan heittää. Vaikka taimet näyttivät pieniltä, juuri oli jo niin pitkä, että vaivoin sain sen ehjänä irrotettua. Otin monta alkua toivoen, että edes joku niistä olisi vaaleanpunainen. 

Kuva on tulossa myöhemmin.

Myskimalva vaaleanpunainen
Malva moschata ’Rosea’

Vuonna 2012 innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta Purppurataivas-nimisen perennavalikoiman, johon tämäkin kuului. Nämähän ovat aivan hurmaavia sekä kukkapenkissä että leikkona maljakossa.

Voi, miten kauniita nämä ovatkaan raikkaan valkoisten vieressä ja loistosalvian seurassa. Eipä suotta näitä ole yhdistelty Purppurataivas-penkkiin! 

Pelkäsin, etten saa Katajakujalle yhtään vaaleanpunaista myskimalvaa. Kaikki keväällä 2013 siirtämäni osoittautuivat valkoisiksi. Syksyllä vihdoin onnistuin siirtämään yhden vaaleanpunaisen. 

”Tänään, toukokuun 19. päivä 2021, käyn akupunktiossa Kangasalla. Siilinä piikit pystyssä makaaminen ei ole mitenkään hauskaa, joten olen luvannut itselleni palkkioksi käynnin Honkasen puutarhalla.

Sää on sateinen ja saalis taimistolla laiha. Ihmiset ovat korona-aikana villiintyneet puutarhoistaan ja monet lajikkeet on myyty loppuun. Ostamme ainoastaan ’Limelight’-syyshortensian ja vaaleanpunaisen myskimalvan. Onneksi saamme kaikki loput toivomani kasvit Turtolan myymälästä.” Tämä myskimalva liittyy projektiini lisätä puutarhaan vaaleanpunaista.

Ruusumalva
Malva alcea Malvaceae

Innostuin ostamaan pussillisen siemeniä Viherlandiasta keväällä 2015. Kylvin siemenet ulos muovirasioihin lokakuun 10. päivänä 2016.

Paksujen hankien inspiroimana innostuin hankikylvöistä ja tilasin muutaman siemenpussin Exotic Gardenilta helmikuun alussa 2021. Uusien lajien / lajikkeiden lisäksi tilasin pussillisen arovuokon sekä ’Royal Blue’ -loistotädykkeen siemeniä, joita minulla on ennestäänkin.


MANSIKAT – FRAGARIA

Ahomansikka 
Fragaria vesca

Meidän ahomansikan alkuperä on hauska, peräisin vuodelta 2008. Niila oli saanut Sirkalta taimen ja oli jemmannut sitä jossain ojanreunalla. Kun teimme harjupenkin salaateille, Niila yllättäen haki taimensa ojasta. Taimi oli tosi surkeassa kunnossa ja heitin hyvästit sille saman tien. Annoin kuitenkin istuttaa taimen. Hyvään maahan päästyään taimi lähti kuin lähtikin terhakasti kasvamaan. Niila oli oikein tyytyväinen uuteen mansikkamaahansa.

Katajakujalla kasvoi luonnostaan aika paljon ahomansikkaa siellä täällä. Näytti siltä, että kun hävitin rikkaruohoja niiden ympäriltä, ne alkoivat kasvaa valtavan suuriksi. Pelastin niistä muutamia multakasan reunoille puolihuolimattomasti. Kastelu vähän jäi. Eivät olleet siitä millänsäkään nehän kasvoivat aivan silmissä.

Puutarhamansikka ’Bounty’ 
Fragaria x ananassa ’Bounty’ 

Noeli halusi kasvattaa omassa puutarhassaan mansikoita, joten ostin niitä hänelle tuliaisiksi toukokuussa 2016 – kolme ’Bounty’-lajiketta ja kolme ’Honeye’-lajiketta. Noeli istutti taimet papan porkkanalaariin, jonka hän sai nyt käyttöönsä.

Puutarhamansikka ’Honeye’
Fragaria x ananassa ’Honeye’

Nämä ovat Noelin mansikoita, jotka ostin hänelle 2016 yhtä aikaa ’Bountyn’ kanssa. Nämä kasvavat papan porkkanalaarissa.

Ostin näitä K-Raudasta 16 kpl uuteen mansikkamaahani 2017.

Puutarhamansikka ’Jonsok’ 
Fragaria x ananassa ’Jonsok’ 

Olin Joukon kanssa Tampereella elokuussa 2017. Menimme Kodin Terran kautta. Olin innoissani kun löysin uuden nietospensaslajikkeen ja ostin kaksi imukärhivilliviiniä, yhden Grönlanninhanhikin ja kymmenen ’Jonsokia’. Paluumatkalla ostin kuulokkeet puutarhaan ja tulin niistä suorastaan onnelliseksi.

Puutarhamansikka ’Lumotar’ 
Fragaria x ananassa ’Lumotar’ 

Ostin näitä K-Raudasta 16 kpl elokuussa 2017.

Puutarhamansikka ’Polviina’ 
Fragaria x ananassa ’Polviina’ 

Perustin mansikkamaan elokuussa 2017.

MARUNA – ARTEMISIA

Ohotanmaruna
Artemisia schmidtiana

Innostuin ostamaan tämän heräteostoksena Haikalan puutarhalta kun puutarhuri suositteli juuri tätä lajiketta. 

Vinkki!
Hopealehtiset kasvit sopivat hyvin pastellisävyisten kukkien seuraan. Myös valkoisen kanssa hopea on näyttävä yhdistelmä. Vihreät lehdet raikastavat kokonaisuutta. Kokonaisuuteen sopii siis valita herkkää pastellisävyä, harmaata ja valkoista.

MATARA – GALIUM

Tuoksumatara
Galium odoratum

Ostin tuoksumataran Viherlandiasta 27.7.2013 matkalla Helmin rippijuhliin. Tämä oli ostoslistalla ihan virallisesti ja olin iloinen kun löysin tämän. En silti ostanut tätä kuin yhden ainoan, sillä eihän minulla vielä tälle oikeaa paikkaa ole kunnostettuna. Paikka on vasta suunnitteluasteella. Mutta pitihän tämä saada, jotta voin tutustua tähän ennen kuin istutan paikalleen. Jospa tämä vähän runsastuisikin ennen sitä.

Runsastui kyllä ja istutin versoista aika hyvän kokoisen alueen keittiön ikkunan alle 2015. Ankara talvi vei kaikki, joten ostin taas yhden uuden heinäkuussa 2016. Tällä kertaa ostin taimen Paratiisin Taimitarhalta. Se oli silloin 22.7.2016 kun vietin puutarhapäivää ihan yksin. Joukon piti lähteä kanssani, mutta pienimmäinen valvotti häntä yöllä eikä lähtemisestä tullut mitään. Lähdin sitten yksin kun oli luvattu viedä yksi paketti Luvialle. Olihan se vähän niin kuin olisi syönyt täytekakkua ilman koristeluita. Kotiin tullessa autossa oli tämä matara, kaksi pihlajaa, marja-aronia, kuutamohortensia, kolme rusovuohenkuusamaa, syysvuokkoja, kuunliljoja, akileijoja, kurjenkelloja, valkoinen salvia, sinipallo-ohdake, ja yllätysostokset pensaspuolukka ja viiniköynnös sekä muutama yksijalkainen tuki gladioluksia varten.

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa kolme tuoksumataraa.

MEHITÄHDET – SEMPERVIVUM


Meillä on mehitähtiä monia lajeja enkä millään ole pysynyt kärryillä mitä missäkin on. Varhaisimmat ovat vuodelta 2006, jolloin istutin ensimmäiset ostotaimet koirien haudalle. Muutaman olen saanut naapurin Ritvalta 2008. Olen jopa kylvänyt mehitähtiä 17.4.2012. Juhlia varten 2015 ostin yhden uuden. Elina toi jonkin verran mehitähtiä sen talon pihasta, josta he muuttivat kerrostaloon.

2012: Näitäpä oli niin vaikea kylvää, etten olisi uskaltanut ostaa, jos olisin tiennyt miten mitättömiä siemenet ovat! Siemenet eivät meinanneet tulla edes pussista ulos, vaan kevyinä tarttuivat suojapakkaukseen. Ei puhettakaan siitä, että olisi nähnyt mitä on tullut kylvettyä! Toisaalta onhan tässä jännittävät 3-4 viikkoa edessä. 

Ei mennyt läheskään kolmea viikkoa kun taimet jo itivät. Muutama hädin tuskin silmin nähtävä taimi pilkisti mullasta. Jos nämä saan vielä kasvamaan isoiksi, olen kyllä melkoinen puutarhuri! Kasvoivathan ne pieniksi taimiksi, joita hoitelin milloin muistin, ehdin ja jaksoin. Juhannusaattona kyllästyin hoivaamaan näitä ja istutin ne yhtenä rykelmänä kiven päälle toisten mehitähtien sekaan.

Ihmeellistä kyllä, mutta nämä siemenistä kylvämäni mehitähdet kasvavat. Eivät raasut tiedä millaisen puutarhurin hoidossa ovat. Olen onnistunut tuhoamaan pavutkin.

Kirjoitin jutun mehitähdistä otsikolla Suurperheen äiti.

Kattomehitähti 
Sempervivum tectorum 

Nämä varhaisimmat mehitähdet ovat vuodelta 2006, jolloin istutin ensimmäiset ostotaimet Olivian ja Natalian haudalle. Toin sieltä poikasia Poukantielle ja edelleen Katajakujalle. Näiden kohdalla on sama kuin muillakin mehitähdillä, että nimet saattavat olla vähän niin ja näin. Nimet ja lajikkeet menivät iloisesti sekaisin jo aikoja sitten. 

Ostin 2015 kaivon kannelle K-raudasta kahta eriväristä kattomehitähteä – punalehtistä ja vihertävämpää.

Tämä on todella kaunis kasvi! Kasvi on niin suuri, että ei uskoisi! Näitä pitäisi saada lisää.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Seittimehitähti
Sempervivum arachnoideum

Ostettu 5 kpl Multasormesta 5/2008 (ulkomaisia taimia)

Mehitähti ’Bicolor’
Sempervivum calcareum ’Bicolor’

Nämä olen ajatellut ’Bicoloreiksi’, vaikka ne voivat olla jotain muutakin. Ostin niitä Sinellalle keväällä 2008 Multasormesta.

2013: Istutin näitä Noelin kanssa pariin sinkkiämpäriin keväällä, jotta voin viedä ne myöhemmin Katajakujalle. Syyskuussa tein näillä pienen kokeen. Jätin ämpäriin osan ja istutin pienen määrän ämpärin viereen maahan. Haluan nähdä selviävätkö ne ämpärissä. P.S. Hyvin selvisivät niin maassa kuin ämpärissäkin.

Partamehitähti 
Sempervivum ciliosum 

Kesäkuun 15. päivänä 2013 kulutimme aikaa Bauhausin puutarhaosastolla Joukon ostaessa betonimyllyä ja lätkää. Olin päättänyt, etten osta mitään, mutta pakkohan tämä oli ostaa. Olimme menossa Haikalan puutarhalle ja tiesin, ettei näitä saa sieltä. Mikä ihana tekosyy hankkia tällainen lisä mehitähtikokoelmiini! Kanta on virolainen. Kotona netin äärellä hoksasin, että tällähän on keltaiset kukat. Valitettavasti. Samannäköisellä seittimehitähdellä on punaiset kukat. No, sellaista sattuu. P.S. Onnneksi olikin keltainen. Väri on aivan ihana!

2014: Tämä partamehitähti kukki keltaisin kukin, kuten olin jo aavistellutkin. Onneksi keltainen väri oli hillitty, enemmän limeen vivahtava eikä oikeastaan lainkaan paha.

MESIMARJA – RUBUS ARCTICUS

Mesimarja ’Susanna’ ja ’Pima’
Rubus arcticus ’Susanna’ ja ’Pima’

Ostin viisi suomalaista tainta Multasormesta 10.6.2010

2013: Vein kaikki mesimarjat Poukantieltä Katajakujalle. No, ei niissä paljon viemistä ollut. Olivat kutistuneet aivan pikkuruiseksi määräksi. Niin voi käydä kun ostaa kasveja suunnittelematta ja sitten käyttää paljon aikaa niiden varjelemiseen väärässä paikassa. Nyt ne saavat taas odotella oikeaa paikkaa multakasassa.

MIRRINMINTTU – NEPETA FAASSENII

Mirrinminttu
Nepeta faassenii

Ostin yhden alun Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. 

Ostin vielä kaksi tainta lisää 2013 Prisman puutarhamyymälästä, koska tälle kasville on aika paljon tarvetta ja olivat suomalaisia taimia. Enempää en raaskinut ostaa. Luotan siihen, että saan näitä aika pian jaettua. Istutin taimet ruusupenkkiin nurmikon reunuskasveiksi.

Vinkki!
Sopii reunakasviksi. Mirrinminttu pitää puolensa rikkakasveja vastaan.

Sopii leikoksi.

Sopii ruusujen, kurjenpolvien ja leimujen kanssa, perennaryhmiin, kivikkoon ja aidanteiksi.

Eräässä kirjassa sanottiin, että mirrinminttu ja ruusut korostavat toisiaan. Eräässä kirjassa oli ukkolaukka ja mirrinminttu todella näyttävä pari, samoin valkoinen myöhäinen tulppaani mirrinmintun parina on nappivalinta.

Houkuttelee kissoja pihaan!

MURATTI – HEDERA

Ulkomuratti ’Montgomery’
Hedera ’Montgomery’

Ihastuin murattiin oikein toden teolla talvella kun ostin niitä sisäkukiksi vuonna 2015. Nyt Joukon juhlia varten niitä oli saatava myös ulos köynnöstukea pitkin kiipeämään. Istutin Muotopuutarhan ruukkuihin kaksi murattia valkoisten orvokkien keskelle. Ruukuista tuli upeita! Niitä en pystynyt talvettaa, koska ei ollut sopivaa paikkaa. 

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa nämä muratit ’Montgomery’ ruukkuistutuksiin.

2017: Talvetin ensimmäiset murattini puutarhavarastossa. P.S. Hyvin onnistui!

MUSTIKAT – VACCINIUM MYRTILLUS

Luonnonmustikka
Vaccinium myrtillus

Mustikkaa kasvoi Katajakujalla parissa paikassa luonnostaan: eteläreunalla kiven kainalossa sekä tien mutkassa ison kiven luona. Yritin säilyttää molemmat paikat, mutta tien mutkan mustikkapaikka tuhoutui melkein kokonaan.

2014: Viime kesänä menetin jo toivoni näiden mustikoiden suhteen, mutta tänä kesänä tilanne ei näyttänytkään enää toivottomalta. Peittelin ympäröivät rikkakasvit sanomalehdillä ja hiekalla. Loppuosa näyttikin sitten jo oikein siistiltä ja hyvinvoivalta.

PENSASMUSTIKAT – VACCINIUM CORYMBOSUM

Pensasmustikka
Vaccinium Corymbosum 

Tumpeloina ostimme innoissamme kolme mustikkapensasta (’Ainoa’ ja ’Patriotia’) toukokuussa 2008 ja istutimme ne aivan väärään paikkaan. Sitkeästi ne silti kituuttelivat pari vuotta, jonka jälkeen älysimme siirtää ne vähän paremmin sopivaan maahan. 

Katajakujalle muuttaessamme emme olleet enää ihan niin tumpeloita kuin Poukantien puutarhaa aloitellessamme. Ostimme kokonaisen rivin pensasmustikoita ja istutimme ne ilmeisen sopivaan maahan.

Kävimme 21.5.2014 Joukon kanssa varta vasten ostamassa taimia Haikalan puutarhalta, Pinsiöstä sekä Agrimarketista. Koko päivä meillä meni kierrellessä ja lopulta auto oli täynnä kasveja, peräkärryssäkin vielä pari puuta. Yllättävän kova homma tuossa reissussa oli, mutta siitä riittikin sitten istutettavaa moneksi päiväksi.

Pensasmustikoita ostimme aidanteeseen yhteensä kuusi: kolme ’Ainoa’ Pinsiön taimistolta ja kaveriksi kolme ’Sineä’ Haikalalta sekä vähän kauemmaksi rotevampaa pensasmustikkaa ’North Blueta’. Istutin taimet 50 cm välein siten, että heti muurin edessä on ’Sine’, sitten ’Aino’ jne. Joka toinen on siis ’Sine’ ja joka toinen ’Aino’. Kävin vielä iltamyöhällä aamutakissani virittelemässä harsoja tuulensuojaksi.

Vinkki!
Istuta pensasmustikat näkyvälle paikalle, sillä ne saavat syksyllä punaisen syysvärin. Tee niistä näyttävä ryhmä havujen ja kivien kanssa!

Pensasmustikka ’Aino’
Vaccinium Corymbosum ’Aino’ (FinE-kasvi)

’Ainot’ ovat vuodelta 2014.

Pensasmustikka ’Northblue’
Vaccinium Corymbosum ’Northblue’

Olin paneutunut pensasmustikoiden hankintaan aika hyvin ja päätynyt kahteen lajikkeeseen: ’Aino’ ja ’Sine’. Haikalan puutarhalla 21.5.2014 kuitenkin päädyin vielä kolmeen rotevakasvuiseen ’North Blue’ -lajikkeeseen. Liekö syynä se, että tämän lajikkeen marjojen sanotaan olevan suuria ja makeita. Päätin istuttaa nämä kolmen pensaan ryhmäksi siihen paikkaan, jonka olin alun perin suunnitellut Niilan mustikkamaaksi.

Pensasmustikka ’Saani’
Vaccinium Corymbosum ’Saani’

Minulla oli ollut ajatuksena istuttaa potagerin aidaksi vuorotellen ’Sineä’ ja ’Ainoa’. Haikalalla eikä missään muuallakaan tässä lähistöllä ollut ’Sineä’ tarpeeksi keväällä 2014. Ostin sitten 8.5.2015 kolme ’Saania’, koska ovat pensaina kuulemma aika saman näköisiä.

Istutin nämä pienehköt pensaat mustikka-aidanteeseen siten, että ruusukaaresta alkaen joka toinen on ’Aino’ ja joka toinen on ’Saani’ kunnes ’Saanit vaihtuvat ’Sineksi’ noin puolivälissä.

Pensasmustikka ’Sine’
Vaccinium Corymbosum ’Sine’

Olin paneutunut pensasmustikoiden hankintaan aika hyvin ja päätynyt kahteen lajikkeeseen: ’Aino’ ja ’Sine’. ’Sine’ vaikutti kiinnostavammalta, mutta Haikalan puutarhalla 21.5.2014 kuitenkin päädyin tasajakoon. Aiemmasta suunnitelmasta poiketen ostin aidanteeseen molempia yhtä monta, sillä toisessa on makeutta ja toisessa aromia. ’Sinen’ marjat ovat pieniä ja aromikkaita kun taas ’Ainon’ suuria ja makeita. Maistamatta on vaikea tietää kumpi miellyttää enemmän. Taimet eivät tosin riittäneet koko riville, mutta seuraavana vuonna ostin loput.

Kuva on tulossa.

Pensasmustikka, lajike tuntematon
Vaccinium Corymbosum

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso.

Mika halusi pensasmustikoita. Pölytyksen vuoksi päädyin kahteen lajikkeeseen. Kriteereinä olivat: iso pensas, pölyttävät toisensa, iso ja hyvänmakuinen marja. Jouko valitsi lajikkeet myyjän avulla, koska lajikkeita oli vaikea tietää etukäteen.

Jossain vaiheessa huomasin, että olin hävittänyt nimilaput ennen kuin olin kirjannut lajiketta ylös. Harmitti todella! Tämä alkoi muistaakseni North, mutta ei kuitenkaan ole 'Northblue'.

Kuva on tulossa.

Pensasmustikka, lajike tuntematon
Vaccinium Corymbosum

Tämä oli toinen niistä mustikkalajikkeista, jotka Jouko osti Seinäjoelta 30.5.2020 ja jonka nimi hävisi.

MÄNTY – PINUS

Metsämänty
Pinus sylvestris

Meidän metsämäntymme ovat kasvaneet täällä jo kauan ennen meitä. 

Sembramänty
Pinus cembra

Kävimme 21.5.2014 Joukon kanssa varta vasten ostamassa taimia Haikalan puutarhalta, Pinsiöstä sekä Agrimarketista. Koko päivä meillä meni kierrellessä ja lopulta auto oli täynnä kasveja, peräkärryssäkin vielä pari puuta. Yllättävän kova homma tuossa reissussa oli, mutta siitä riittikin sitten istutettavaa moneksi päiväksi.

Pinsiön taimistolta ostimme pitkän harkinnan jälkeen sembramännyn. Jouko olisi valinnut katajan, mutta minä halusin jotakin nopeammin peittävää. Onneksi ostimme tämän suomalaisen, Pinsiön taimistolla kasvatetun sembran, sillä se voi olla ihan hyvä näkösuoja naapuriin päin jonkin ajan kuluttua. 

En varmasti olisi tullut ostaneeksi tätä, jos olisin vain nähnyt pelkän taimen puutarhalla. Eihän tämä suoraan sanoen niin hääviltä näytä. Onneksi tiesin, että näistä tulee hienoja – viimeistään sitten kun itse en ole enää näkemässä.

2014: Minulla on taas pähkäiltävää. Havut ovat osittain kellastuneet enkä tiedä siihen syytä. Liian vähäinen kastelu? Yritän olla kauhean huolellinen, mutta sitten aina käy jotakin.

2019: Kuvassa oleva sembramänty on ollut meillä viisi vuotta ja alkaa kivasti näyttää sembranännyltä.

Kääpiövuorimänty ’Pumilio’
Pinus mugo ’Pumilio’

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.”

Istutimme tämän pienen vuorimännyn kääpiökuusen helmaan. 

Kesäkuun 22. päivä 2022: "Yhden kääpiövuorimännyn takia teen myönnytyksen moottoritielle, mutta vain Riihimäelle asti. Kun taimi on onnellisesti kyydissä, käännymme pikkuteille. Loppi. Karkkila. Vihti. Lohja. Siuntio. – – – Vielä ennen poikien hakua Tammisaaresta ehdimme tutustumaan Fagervikin kartanoon tai paremminkin ruukkialueeseen Inkoossa. Kuvaan saniaisia vanhan tiilirakennuksen edessä kosken partaalla. Minä, joka en pidä kirkkaankeltaisista kukista, ihailen keltaisia iiriksiä, jotka ovat asettuneet kosken tuntumaan. Kotiin palaamme väsyneinä, mutta tyytyväisinä Perniön, Salon, Kurajoen, Someron, Forssan ja Humppilan kautta.

Vinkki!
Jos kasvustosta halutaan vielä matalampi ja voimakkaasti haaroittuva, voidaan oksien vuosikasvaimia typistää juhannuksen aikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti