TALVIPUUTARHA

Tällä kertaa mietin puutarhaani talviaikaan. Mikä erityisesti tuo iloa lumisessa tai joinakin vuosina lumettomassa puutarhassa? Onko jotakin häiritsevää? 


Onko puutarha talvella ilmeikäs? 

Suuret katajat ja muut havut, kookkaat lehtipuut sekä isot kivet antavat ilmettä talviseen puutarhaan. 

Pohjoispuolella lehdetön, voimakkaan punaruskea koivuangervoaita antaa kivasti ryhtiä pihaan - ellei lumi ole sitä peittänyt uppeluksiin. 

Mielenkiintoa lisäävät myös Potagerin muoto, köynnöstuet, suuret betonipystit ja sinkkisaavit sekä suihkulähteen patsas. Terassien sommitelmat ovat ilo silmälle talvellakin. 

Köynnösikkuna ja lieriöksi leikattu tuija tuovat ryhtiä ja vaihtelua pohjoispihalle.

Puutarha ei ole tasainen talvellakaan, siitä pitävät talventörröttäjät huolen. Liiallisessa määrin ne tosin luovat sekavan vaikutelman ja on kiva, että osa on leikattu jo syksyllä.

Muotoon leikattua koivuangervoaitaa on tullut lisää. 

Kun vähälumisena talvena tarkastelee puutarhaa lähemmin, huomaa monia vihreitä tai värikkäitä kasveja: varjoyrttiä, varjorikkoa, isorikkoa, kurjenpolvia, moniväristä vuorenkilpeä, mehitähtiä, ruusumalvan ja idänunikon nuoria lehtiä, särmämaksaruohoa, pikkutalviota, ruusuleimua, peittolehteä, rönsytiarellaa, sitruunatimjamia, syyslehtien alle peittynyttä rönsyakankaalia ja haalistunutta rönsyleimua. Jouluruusussa on yleensä jopa nuppuja lehtien alla, kun niitä vaan hoksaa sieltä etsiä. 

Lisää talvivihantia kasveja löydät täältä


Onko päivittäisten kulkureittien varrella kaunista katseltavaa? 

Kuljen päivittäin kanalaan enkä vähälumisena talvena lakkaa ihailemasta varjoyrttiä polun varrella. Se säilyy raikkaan vihreänä läpi talven. Kanalan terassilla, putiikin oven pielessä, on kukka-asetelma. 

Usein tulee kuljettua myös pääoven ja auton oven väliä. Sen matkan varrella on Muotopuutarha kulkuväylän molemmin puolin. Muotopuutarha on hyvin ilmeikäs talvellakin. Leikattu koivuangervoaita on näpsäkän näköinen ja komean värinen lehdettömänäkin. Aitojen sisäpuolella olevat havut - kaksi pallotuijaa ja kataja / puoli - antavat ryhtiä koko pihaan. Betonipystit kaipaisivat kausikukkia tai vähintään havuja, mutta kauniita ne ovat ilmankin. 

Pohjoisterassin kausikukkiin satsaaminen kannattaa ja seinäasetelma on tehtävä joka syksy.

Jos tulopihan aikoisi tehdä aivan viimeisen päälle, voisi verstaan eteen laittaa muutaman suuren ruukun. Ryhmä tuijista ja jostakin matalammasta havusta olisi varmasti aika hieno. Tai ehkä ei sittenkään kovin hieno mopojen, suksien ja muiden kulkupelien seassa.


Miellyttääkö puutarha ikkunoista katseltuna? 

Se ikkunanäkymä, jonka edessä vietän ruokaillessa eniten aikaa, on kokenut muodonmuutoksen viime kesänä. Lumi on siistinyt vielä keskeneräisen alueen. Hyvä, ettei puutarha peitä taustalla olevaa kaunista maisemaa.

Näkymät keittiön ja kodinhoitohuoneen ikkunoista ovat kauniit: Muotopuutarha on mielestäni yksi onnistuneimmista ratkaisuista puutarhassamme. 

Pitkä terassin kaide peittää aika lailla näkymiä olohuoneen ikkunoista, mutta korkeat katajat ja muut puut sentään näkyvät hyvin.  


Löytyykö puutarhasta materiaalia asetelmiin? 

Puutarhasta ja pihapiiristämme löytyy kivasti vihreää jopa talvella: sitruunatimjamia, pikkutalvion versoja, vuorenkilpeä, mustikan vihreitä varpuja sekä tietysti havuja ja tuijia. Sorvarinpensas ’Emerald Gaiety’ meillä myös on. Sillä on vihreävalkoiset lehdet. Sammalta löytyy metsästä. Puolukanvarpuja toivoisin löytäväni enemmän, mutta niitä meillä ei juuri ole. Asetelmiin löytyy lisäksi oksia, siemenkotia ja käpyjä. 

Varjoyrtit tuovat mukavan lisän ostokukkien seuraan. Ja lisää vihreää saa viirivehkasta. Ne kasvavat niin vauhdikkaasti, että niitä raaskii leikata.

Joskus haaveilin mahoniasta. Ajattelin, että siitä saisi talvella kauniita oksia. Juttelin kerran siirtolapuutarhalla erään rouvan kanssa, joka sanoi, että hänen mahoniansa näyttää aika ränsistyneitä talvella. Se siitä haaveesta sitten. Blogiystäväni mainitsi, että hänen mahoniansa kasvaa ihan hyvin. En tiedä, voisinko olla yhtä onnekas.

Olen lukenut, että käenkaali, metsäalvejuuri ja kallioimarre pysyvät vihreinä talven yli. En tosin tiedä, voisiko niitä käyttää leikkoina. Niitä minulla ei nimittäin ole. 


Onko puutarha tarpeeksi vihreä/värikäs lumettomana talvenakin? 

Puutarhassamme on havuja ja muuta vihreää melko runsaasti, mutta eihän vihreää/väriä talvella liikaa voi olla. Voisin istuttaa käenkaalia, metsäalvejuurta ja kallioimarretta. Mahoniaa voisin kokeilla. Pikkutalviota aion suosia. Sinivuokoista haaveilen. Voi olla, ettei havujenkaan määrä ole puutarhassamme vielä täynnä. 

Puutarhavarastossa minulla on valikoima kasveja, jotka eivät talvehdi ulkona: pari pelargonia, puksipuu ja muutama muratti. 


Värillistä puutarhassamme ei juuri ole, muuta kuin valkokirjokanukan punertavat oksat. Tai noh, onhan meillä varsinainen puutarhan kukkanen: meidän kirkkaanpunainen automme. Aina se pilkistää jostain, vaikka niin mielelläni piilottaisin sen. Mutta se onkin jo toinen juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti