PÄIVÄNLILJAT

Sisällysluettelo:
Tarhapäivänlilja ’Arctic Snow’ - Hemerocallis ’Arctic Snow’
Tarhapäivänlilja ’Fragant Treasure’ - Hemerocallis ’Fragant Treasure’
Tarhapäivänlilja ’Gentle Shepherd’ - Hemerocallis ’Gentle Shepherd’
Tarhapäivänlilja ’Joan Senior’ - Hemerocallis ’Joan Senior’
Päivänlilja ’Kartano’ - Hemerocallis ’Kartano’
Päivänlilja 'Lacy Doily' - Hemerocallis ’Lacy Doily’
Päivänlilja maatiaislajike - Hemerocallis
Tarhapäivänlilja ’Moment of Truth’ - Hemerocallis hybrida-R ’Moment of Truth’
Tarhapäivänlilja ’Pink Damask’ - Hemerocallis ’Pink Damask’
Tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’ - Hemerocallis x hybr. ’Stella de Oro’
Tarhapäivänlilja ’Summer Wine’ - Hemerocallis ’Summer Wine’
10

PÄIVÄNLILJAT – HEMEROCALLIS


Vinkki!
Sopii yhteen varhaisten sipulikukkien kanssa.

Liika lannoitus heikentää kukintaa!

Tarhapäivänlilja ’Arctic Snow’
Hemerocallis ’Arctic Snow’

Kävimme Viherlandiassa matkalla Helmin rippijuhliin 27.7.2013. Niila pitää heinistä ja ihastui oitis tähän heinän tapaiseen perennaan. Kukat olivat hyvä lisä, vaikka juuri nyt tämä ei kukassa ollutkaan. Ostin vain yhden taimen, koska en vielä ole suunnitellut tälle paikkaa, mutta aina valkoiselle liljalle on käyttöä. Nämä kasvavat sen verran reippaasti, että pianhan näitä on jo reilummin.

Tarhapäivänlilja ’Fragant Treasure’
Hemerocallis ’Fragant Treasure’

Syksyllä 2013 menin Multasormeen tarkoituksenani ostaa sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten lohdutukseksi katsoin 70 % -poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia yksi valkoiselta näyttävä lilja, koska minulla on vain keltaisia, oransseja ja Niilan yksi valkoinen. Kotona huomasin, että väri oli nimetty vaaleankeltaiseksi. Ehkä sille paikka löytyy.

2014: Kellertävänvalkoinen kukka on tosi kaunis. Onneksi ostin sen alennusmyynnistä viime vuonna.

2015: Siirsin tämän ’Fragant Treasuren’ välivarastosta Niilan kirsikkapuun katveen reunaan. Eiväthän nämä päivänliljat pidä siirtämisestä. Tämä tuotti vain muutamia kukkia.

Tarhapäivänlilja ’Gentle Shepherd’
Hemerocallis ’Gentle Shepherd’

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa kaksi valkoista päivänliljaa ’Gentle Shepherd’. Nämä kasvavat Suihkulähteellä.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja (mm. näitä kolme) itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Nämä päivänliljat suunnittelin istuttavani Välitilaan.

Tarhapäivänlilja ’Joan Senior’
Hemerocallis ’Joan Senior’

Ostin kaksi tainta toukokuussa 2015. Se taisi olla silloin kun kävin Niilan hammaslääkärireissulla puutarhoilla. Ostin nämä Prisman Multasormesta ihan vain sen takia kun arvelin perennavaraston olevan liian lopuillaan. Näitä päivänliljoja tarvitaan aina. Nämä kasvavat Mustan aukon reunalla Hedelmäpuutarhassa.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän tarhapäivänliljan ’Joan Senior’.

Kävimme Pinsiön taimistolla 25.5.2020 ostamassa Joukolle syntymäpäivälahjaksi rungollisen marja-aronian. Samalla ostimme myös muutamia muita kasveja, muiden muassa nämä kuusi päivänliljaa. Ajattelin istuttaa kaksi Roseletten penkin reunaan, kolme kasvihuoneen edustalle ja yhden Välitilaan.

Samaan reissuun olimme yhdistäneet lautojen haun autotallin takana olevaa varastoa varten. Paluumatkalla eräs vanha pappa meinasi pyöräillä meidän auton alle. Hän ajoi kovaa vauhtia suojatielle, mutta onneksi ehdin älähtää Joukolle varoituksen. Selvisimme säikähdyksellä.

Syyskuussa 2020 ostin viisi lisää ja istutin ne Aslan kanssa Ameriikkaan raidan lähettyville.

Toukokuun 10. päivä 2023: ”On tavanomaista aikaisempi aamu, sillä lähdemme hakemaan chilin ja tomaatin taimia Kangasalta. Jouko on ne eräältä parvekepuutarhurilta varannut. Onnellisena Jouko kantaa pahvilaatikollisen taimia autoon.

Japanilaisen ravintolan jälkeen suuntaamme Prisman puutarhamyymälään. Löydän kaipaamani ’Joan Senior’ -päivänliljat, mutta raahustan eteenpäin väsyneenä. Taisin syödä itseni liian täyteen. Kiinnostun espanjankurjenpolvista, jotka näyttävät juuri sopivan vaaleanpunaisilta. Unohdan kaipaamani neidonkurjenpolvet ja vaihdan suunnitelman. Jouko poimii hyllyltä viisi topakkaa tainta. Vasta ’Early Sensation’ -syyshortensian kohdalla alan päästä tuttuun puutarhamyymäläfiilikseen. Valitsemme kaksi tanakkaa pensasta. Jouko nostaa kärryyn vielä mansikan taimia.” Istutin nämä Polun päähän ja  myöhemmin kaksi lisää tuijalieriön viereen. 


Päivänlilja ’Kartano’
Hemerocallis ’Kartano’

Kävin Haikalalla 20.8.2014 ostamassa Muotopuutarhaan puita. Samalla piti tietysti katsastaa perennatilanne ja haalia koekappaleita mukaan. Tällä kertaa löysin tämän voimakkaan punaisen päivänliljan, joka tosin ei ollut kukassa. P.S. Ei ollutkaan punainen :(

Päivänlilja 'Lacy Doily'
Hemerocallis ’Lacy Doily’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Istutin tämän yhden taimen toisten päivänliljojen seuraan kanatarhan eteen 2022. Seuraavana vuonna siirsin sen lieriötuijan lähelle 'Joan Senioreiden' seuraan. 

Päivänlilja maatiaislajike
Hemerocallis

Sain 2013 Ritvalta kolme valtavan suurta paakkua, jotka jaoin moneen osaan. Näitä on nyt välivarastossa siellä täällä niin paljon, että pelkään, etten löydä kaikille edes paikkaa.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Tarhapäivänlilja ’Moment of Truth’
Hemerocallis hybrida-R ’Moment of Truth’

En millään muista mistä tämän päivänliljan ostin, saattoi olla Honkasen puutarhalta joskus kesällä 2015. Mitään jännittävää tarinaa tähän ei kuitenkaan liity – ainakaan vielä. Valkoisia liljoja saa olla, sillä niille löytyy aina paikka.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Tarhapäivänlilja ’Pink Damask’
Hemerocallis ’Pink Damask’

Menin Multasormeen 2013 ostamaan sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten katsoin 70 % -poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia kaksi vaaleanpunaista Suomessa viljeltyä liljaa, koska minulla on vain keltaisia, oransseja ja yksi valkoinen. Halusin kokeilla miltä ne oikeasti näyttävät.

Tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’
Hemerocallis x hybr. ’Stella de Oro’

Mielikuvani päivänliljoista liittyvät Seinäjoen kotipihaan, jossa näitä kasvoi suurena penkkinä. Nämä nykyiset tarhapäivänliljat ovat peräisin Honkasen Puutarhalta. Ostin niitä kolme vuonna 2010.

Otin jokaisesta pehkosta puolikkaan Katajakujalle 2013. Istuttelin niitä itäpihalle. Ensin istutin niistä ryhmän kaivolle. Näkymä oli niin viehättävä, että istutin ex tempore niistä toisen ryhmän talon vierustan polun reunaan. Toisto näytti oikein hyvältä, joten innostuin istuttamaan loput päivänliljat syreeniryhmän eteen. Niistä olisi riittänyt enemmänkin jaettavaa, mutta ehkä en halua täyttää koko puutarhaa päivänliljoilla.

Tarhapäivänlilja ’Summer Wine’
Hemerocallis ’Summer Wine’

Ostin yhden taimen keväällä 2015 Viherlandiasta. Päivänlilja oli sen verran voimakkaan punainen, että päätin kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti