REUNUSKASVIT

Joskus sitä erehtyy kuvittelemaan kaikenlaista. Esimerkiksi sellaista, että kun kirjoittaa Googleen ”kukkapenkin reunuskasvit” tai jotain sen sinne päin, saa eteensä ihania artikkeleita ja luetteloita erilaisista reunuskasveista. Eihän se oikeassa elämässä niin mene. Sellaiset listat pitää tehdä itse.

Minulla on uusi, kesäkeittiölle johtava polku, jonka reunoille haaveilen kauniisti ryöppyileviä perennoja.  Laittaisinko tutut ja varmat kurjenpolvet tai villit jättipoimulehdet vai kokeilisinko jotakin aivan uutta? Nyt ovat hyvät vinkit tarpeen.

Tuumasta toimeen. Ensin mietin oman puutarhani parhaat reunuskasvit. Netistä löysin muutamia yksittäisiä mainintoja ja Tee itse -lehden artikkelin. WSOY:n suuresta puutarhakirjasta (Carole McGlynn) sain lisäapua. Kokosin ne luetteloksi. Yksivuotiset  jätin pois.

Kuva on Taimimoision puutarhalta Porista.


Ajuruoho


Ajuruoho on aika innokas leviämään, mutta kaunis ja matala se on.


Alppiasteri
Alppiasteria en itse ole kokeillut, mutta sen sanotaan olevan helppohoitoinen. Kasvutapa on mätästävä ja matala. Kukkii runsaasti alkukesällä. Suositellaan aurinkoiselle, kosteutta läpäisevälle paikalle. Sopii perennapenkin etureunaan, kivikkoryhmiin yms. Kuihtuneiden kukkavarsien leikkaus vahvistaa kasvustoa. 


Arovuokko
Blogiystäväni kirjoitti: ”Minulla arovuokko reunustaa kivasti puolivarjoisen penkin laitaa. Se osaa kyllä levitä, mutta ei niin katastrofaalisesti kuin serkkunsa kanadanvuokko.”


Bellis


Esikot
Esikot kukkivat alkukesällä, mutta niiden tiivis ja rehevä lehdistö on näyttävä koko kesän.


Grönlannin hanhikki


Grönlannin hanhikki on tavattoman kaunislehtinen, matala perenna, joka kukkii herttaisesti pienin valkoisin kukin. Aika reipas leviäjä vaikuttaa olevan.


Herttavuorenkilpi
Vuorenkilpi on ns. jokapaikan kasvi ja oikeassa paikassa näyttävä. Suuriksi alueiksi en sitä suosittele, ettei vaikutelmasta tule tylsä. Pieninä pläntteinä toisten perennojen seurassa on tosi kiva. Vuorenkilpi on innokas leviämään polulle, mutta sen matalajuuriset varret on helppo nykäistä pois.


Tämän kuvassa olevan tavanomaisen vuorenkilven lisäksi minulla on pienikokoista valkoista 'Baby Doll’ –lajiketta. Jännä nähdä, miten se toimii käytävän reunassa Grönlannin hanhikin kaverina.


Iisoppi
Iisoppi on monivuotinen puolipensas eli sen kasvusto puutuu tyviosistaan. Vain puutuneet osat talvehtivat. Vaatimaton maan suhteen. Viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Varjossa kasvusto lamoaa ja kukinta jää heikoksi ja myöhäiseksi. Suorakylvö mahdollinen, mutta esikasvatusta suositellaan. Multaus tanakoittaa taimia. Lisää taimen tyvelle multaa muutaman viikon kuluttua istutuksesta. Pärjää ilman kastelua taimivaiheen jälkeen. Iisoppi menestyy Etelä- ja Keski-Suomessa, kunhan kasvupaikka läpäisee vettä. Pohjoisessa lumipeite edistää talvehtimista. 

Iisopin kasvutapa ja korkeus vaihtelee kannan mukaan. Eroa on myös kukkien värissä, lehtien muodossa ja kukkimisajassa. Valkokukkaiset kannat ovat yleensä korkeahkoja ja ilmavia. Kukinto on siro. Vaaleanpunakukkaiset kannat ovat yleensä tiiviskasvuisia ja matalia. Sinikukkaiset kannat ovat korkeita, voimakaskasvuisia ja leveitä. Sininen on yleisin kukkien väri. Kirjavakukkaiset kannat ovat voimakaskasvuisia ja leveitä.

Iisopin voi leikata haluamallaan tavalla. Liiallisen leviämisen estämiseksi iisoppi kannattaa  leikata kukinnan jälkeen.


Isorikko
Isorikko on erittäin vaivaton ja suositeltava perenna aurinkoon tai puolivarjoon kuivaan, vähäravinteiseen, kalkittuun ja läpäisevään maahan. Isorikko on paitsi kestävä myös yksi vaatimattomimmista rikoista kasvupaikan suhteen. Harmaanvihreät lehdet ovat ainavihannat. Kukintaa riittää kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun. Matalat lehtiruusukkeet muodostavat mattomaisia kasvustoja. Tanakat nukkakarvaiset kukkaversot kohoavat selvästi lehdistön yläpuolelle. Laji leviää kohtalaisesti. Valkoiset kukat ovat leveissä, ilmavissa tertuissa.


Isotähtiputki
Isotähtiputkeni ovat vielä niin nuoria, etten tiedä, millainen se olisi reunuskasvina. Jossakin sitä reunuskasviksi suositeltiin.

Isotähtiputkea kasvattaneet blogiystäväni kommentoivat,  että isotähtiputki on liian korkea reunuskasviksi. Se on myös sähäkkä levittämään siemeniään, vaikka kulkuväylälle. Onneksi sen pikkutaimet on helppo saada pois, koska yhdessä vuodessa ne eivät kasva täyteen kokoonsa. 


Jaloangervo
Blogiystäväni mielestä  jaloangervojen matalammat lajikkeet toimivat oikein kivasti myös reunakasveina.  


Jalokello
Blogistäväni suositteli jalokelloa. Se on pieni ja napakka kasvi, joka ei turhia rönsyile ja pysyy hyvin aisoissa.


Japaninakileija


Japaninakileijan erittäin kaunis lehdistö kasvaa matalana tyviruusukkeena. Siementää runsaasti ympärilleen.


Julianesikko
Julianesikko on erittäin komea ja runsaskukkainen esikko, joka kukkii jo aikaisin keväällä. Se sopii hyvin perenna- ja kivikkoryhmiin sekä reunuskasviksi. Voidaan jakaa ja uudelleen istuttaa heti kukinnan päätyttyä. Korkeus 10–20 cm, kukkii huhti-toukokuussa. Kasvupaikka aurinkoinen, lievästi varjoinen, sopii lähes kaikenlaisille maille. Talvenkestävyys kestävä. Kukkia on kaiken värisiä.


Jättipoimulehti
Jättipoimulehti on villi, mutta ah, niin kaunis ja ihana!


Aluksi en katsonut jättipoimulehtiin päinkään, mutta sittemmin rakastuin niihin. Olen kuullut, että jollekin muullekin on käynyt niin.


Kellukka
Kellukat ovat helppohoitoisia ja kiitollisia perennoja. Rehevä lehdistö on peittävä ja kukat pienet mutta hehkuvan väriset – keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Kukkavarsien alasleikkaus edistää uutta kukintaa. Kellukoita voi lisätä jakamalla keväällä tai loppukesällä.


Kesäpikkusydän
Kesäpikkusydän on monen suosikki.


Ketoneilikka
Ketoneilikka reunustaa ja rajaa tiiviisti polkuja.


Ketunleipä 

Luonnonvarainen ketunleipä on kaunis kukkiessaan valkoisin kukin. Se leviää, mutta ei holtittomasti.


Kivikko- tai harmaakurjenpolvi

Viehättävä, matala ja mätästävä laji. Mattomainen kasvusto peittyy keskikesällä tiuhan kukkameren alle; vaaleanpunajuovainen kukinto kestää pitkään. Myös punaisia ja liloja lajikkeita. Korkeus: 10–20 cm. Kasvupaikka: Aurinkoinen-puolivarjoinen, läpäisevä, lähes kaikenlaiset maat. Kukinta: Kesä-elokuu. Kiitollinen harmaakurjenpolvi sopii esimerkiksi perennaryhmän reunuskasviksi tai kivikkoon. Sopivia naapuruskasveja ovat esimerkiksi maksaruohot, ajuruohot, neilikat sekä muut maanpeitekasvit ja matalat havut.


Komeamaksaruoho


Komeamaksaruoho sopii oikein hyvin reunuskasviksi aurinkoiseen paikkaan.


Korallikeijunkukka
Blogiystäväni mainitsi, että yleensäkin keijunkukat voisivat myös toimia penkin reunoilla.


Kurjenpolvi


Kurjenpolvilla saa taiottua helposti kukkaisan ja runsaan reunuksen.


Kuukausimansikka


Kuunlilja
Kuunliljat pelastavat varjoisan paikan reunuspulmat aina tyylikkäästi.


Huittisten vanhan pappilan (kuvassa) puutarhassa istutusalueet on reunustettu napakoilla kuunliljarivistöillä.


Lapinunikko
Lapinunikko on itselleni täysin vieras. Joku sanoi, että se leviää siemenistä ja taimia voi siirrellä helposti kun kasvaa mättäänä.


Laventeli
Laventeli on klassinen reunuskasvi, mutta taitaa meidän oloissamme olla hieman arka.


Loistosalvia


Loistosalvia on yksi suosikeistani – kaunis ja vaivaton.



Luonnonvarainen poimulehti
Luonnonvarainen poimulehti on blogiystäväni lemppari. Hyvässä maassa se on kaunis ja ei niin räyhäkkään ylitsepursuava kuin jättipoimulehti.


Maksaruoho


Blogiystäväni suositteli maksaruohoja kuumille paikoille.


Mirrinminttu
Mirrinminttu on villi, mutta silti aika ihana!


Kuvan mirrinminttu on löytänyt paikkansa jättipoimulehden kainalosta.


Muurikello
Blogiystäväni kirjoittti: "Muurikelloa minulla oli myös erään penkin reunalla ja se toimi reunuskasvina tosi hyvin, kunnes meni menehtymään." 


Nepalinhanhikki


Niittyhumala
Niittyhumala on kaunis maanpeitekasvi, mutta siitä voi saada myös riesan kuten maahumalastakin


Ohotanmaruna
Blogiystäväni kirjoitti: ”Vielä ehkä ihastelisin ohotanmarunan paikallaan pysyviä hopeisia palloja, jotka sopivat aurinkoiseen ja kuivaan paikkaan. Monet marunat karkailevat estoitta minne haluavat, mutta ohotanmaruna ei leviä mihinkään.” 

Toinen blogiystäväni oli myös ohotanmarunan puolella: ”Titan mainitsema ohotanmaruna saa myös minulta pisteet aurinkoisen paikan elävöittäjäksi, vaatii tosin jakamista aika usein kauniina pysyäkseen, joten sopii ehkä mukavasti muun reunuskasvin lomaan.”



Orvokit
Varjoisilla paikoilla orvokit ovat kauniita.


Peittolehti


Peittolehti on todella kaunislehtinen varjon reunuskasvi.



Pikkutöyhtöangervo



Posliinirikko
Posliinirikko on kaunis, helppo ja kestävä perenna kunhan kasvupaikka on valittu oikein. Matalat lehtiruusukkeet muodostavat ainavihantaa kasvustoa, joka peittyy pilvimäiseen kukintaan alkukesällä. Korkeus 10 / 20 cm. Kasvupaikka puolivarjo – varjo, tuore tai kostea runsasmultainen ja -ravinteinen maa.


Päivänlilja
Päivänliljan lehdet kaartuvat kauniisti reunan yli. Muutenkin tätä voi huoletta suositella.


Rentoakankaali



Reunuspoimulehti
Reunuspoimulehti, Alchemilla erythropoda, on kuulemma jättipoimulehteä parempi reunuskasvi. Pysyy kuulemma aisoissa paremmin.


Ruusuleimu
Ruusuleimu on yksi maanpeittokasvisuosikkini. Kaunis kuin mikä! Kun ruusuleimu kukkii, se todellakin tekee sen täysillä.



Rönsyansikka
Rönsyansikka kukkii kirkkaankeltaisin kukin ja leviää mielellään.


Sammalleimu
Matala sammalleimu on monien rakastama runsaskukkainen perenna.


Tarharistikki
Tarharistikki on erittäin runsaskukkainen, matala perenna. Se saattaa tarvita talvisuojauksen, joten ei ole minun kasvini.


Tuoksukurjenpolvi
Blogiystäväni mainitsi: ”Minun luottoreunuskasvi on tuoksukurjenpolvi.”


Tuoksumatara
Blogiystäväni suositteli tuoksumataraa, joka on matala, varjoisemmassakin viihtyvä. Hän kommentoi: ”Kauniit lehdet ja kukinto tuoksuu hyvälle. Jos on paikassa, jossa saa hieman levitä tai hyvin rajatussa paikassa, niin minusta hyvinkin kaunis kasvi lehdistönsä ansiosta myös reunustamaan kukkapenkkiä.


Tädyke
Blogiystäväni kirjoitti: ”Tädykkeistä löytyy mielestäni myös reunuskasveina toimivia.


Tähkäkissanminttu
Blogiystäväni kommentoi: ”Kasvi on ulkomuodoltaan kompaktimpi kuin mirrinminttu ja siksi näyttää siistimmältä.”


Tähtikello
Tähtikello vaatii kuulemma talvisuojauksen, joten sopii niille, jotka tykkäävät talvisuojauksista.


Valkotäpläimikkä
Blogiystäväni kirjoitti: "Minulla on valkotäpläimikkää, josta tykkään kovasti. Leviää, mutta ei minusta liian kovaa vauhtia. Kaunis kukinta keväällä ja lehdet kesällä. Ei varmaan tarpeeksi ryhdikäs joka paikkaan, mutta minulle sopiva reunuskasvi."


Verihanhikki


Vuorineilikka
Vuorineilikka on kuulemma hyvä ja helppo, kukkii pitkään. 

Ranskan  tulikukka (etualalla  oikealla)
on tulla tupsahtanut Hyvän yön penkin reunaan aivan itsekseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti