KURJENPOLVET

Sisällysluettelo:
Espanjankurjenpolvi ’Wargrave Pink’ - Geranium endressii ’Wargrave Pink’
Harmaakurjenpolvi ’Ballerina’ - Geranium cinereum ’Ballerina’
Jalokurjenpolvi ’Johnson's Blue’ - Geranium ’Johnson's Blue’
Jalokurjenpolvi ’Orion’ - Geranium ’Orion’
Jalokurjenpolvi ’Rozanne’ - Geranium ’Rozanne’
Kyläkurjenpolvi 'Laura' - Geranium pratense 'Laura' 
Kyläkurjenpolvi maatiaislajike sininen - Geranium
Maatiaiskurjenpolvi valkoinen - Geranium
Neidonkurjenpolvi - Geranium sanguineum var. Striatum
Peittokurjenpolvi - Geranium x cantabringience
Tuoksukurjenpolvi ’Spessart’ - Geranium macrorrhizum ’Spessart’
Verikurjenpolvi ’Album’ - Geranium sanguineum ’Album’
Verikurjenpolvi ’Apfelblute’ - Geranium sanguineum 'Apfeblute'
Verikurjenpolvi ’Max Frei’ - Geranium sanguineum ’Max Frei’
13

KURJENPOLVET – GERANIUM

Vinkki!
Sanotaan, että kurjenpolvi sopii kultatyräkin ja päivänliljojen seuraan.


ESPANJANKURJENPOLVI – GERANIUM

Espanjankurjenpolvi ’Wargrave Pink’
Geranium endressii ’Wargrave Pink’

Toukokuun 10. päivä 2023: ”On tavanomaista aikaisempi aamu, sillä lähdemme hakemaan chilin ja tomaatin taimia Kangasalta. Jouko on ne eräältä parvekepuutarhurilta varannut. Onnellisena Jouko kantaa pahvilaatikollisen taimia autoon.

Japanilaisen ravintolan jälkeen suuntaamme Prisman puutarhamyymälään. Löydän kaipaamani ’Joan Senior’ -päivänliljat, mutta raahustan eteenpäin väsyneenä. Taisin syödä itseni liian täyteen. Kiinnostun espanjankurjenpolvista, jotka näyttävät juuri sopivan vaaleanpunaisilta. Unohdan kaipaamani neidonkurjenpolvet ja vaihdan suunnitelman. Jouko poimii hyllyltä viisi topakkaa tainta. Vasta ’Early Sensation’ -syyshortensian kohdalla alan päästä tuttuun puutarhamyymäläfiilikseen. Valitsemme kaksi tanakkaa pensasta. Jouko nostaa kärryyn vielä mansikan taimia.”


HARMAAKURJENPOLVI – GERANIUM CINEREUM

Harmaakurjenpolvi ’Ballerina’
Geranium cinereum ’Ballerina’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu. Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

Istutin tämän kurjenpolven sinkkisoikkoon Talon kulmalle.

JALOKURJENPOLVET – GERANIUM

Jalokurjenpolvi ’Johnson's Blue’
Geranium ’Johnson's Blue’

Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin sieltä mm. tämän kurjenpolven ’Johnson’s blue.’ Istutin taimet Purolle pioneiden seuraan.

Jalokurjenpolvi ’Orion’
Geranium ’Orion’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu. Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.”

En ostaessani huomannut, että tämä ’Orion’ on niin korkea. Se pääsi kuitenkin alun perin ajattelemaani paikkaan muurin päätyyn ruusujen viereen.


Jalokurjenpolvi ’Rozanne’
Geranium ’Rozanne’

Lapsen hammaslääkärireissulla 25.5.2015 piti tietysti koluta myös puutarhat. Ala-Orvolalla oli juuri yksi tällainen kurjenpolvi kukassa, joten näin tämän todellakin olevan melko sininen eikä puhdas lila. Innostuin asiasta heti ja ostin kaksi. Päädyin istuttamaan nämä taimet Niilan kirsikkapuun katveeseen.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa jalokurjenpolvi ’Rozannen’.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Piti hankkia yksi 'Rozannen' ostotaimi, koska en useista yrityksistä huolimatta ole onnistunut kasvattamaan autotallin edustalle yhtä uutta puuttuvaa taimea rönsyistä.

2015: Tämä ’Rozanne’ on hämmästyttävä. Sen kukinta vain yltyy ja kasvi rehottaa, vaikka on vasta sen ensimmäinen kesä meillä. Kaksi tainta on täyttänyt puolen neliön alan yhdessä kesässä. Olen aivan ihastunut tähän kauniin siniseen kasviin, joka sitä paitsi jaksaa kukkia aina vain.

2016: Tämä on ihana. On lokakuun 8. päivä ja ’Rozanne’ kukkii vaan.

KYLÄKURJENPOLVET

Kuva tulossa

Kyläkurjenpolvi 'Laura'
Geranium pratense 'Laura' 

Luin jostain, että tämä Laura' on hyvin hillitty leviämään toisin kuin muut valkoiset kyläkurjenpolvet. Tietysti halusin sellaisen tuon villin valkoisen tilalle. Tilasin sen Viherpeukaloilta, mutta pettymyksekseni sain räikeän violetin syysleimu 'Lauran'. Nyt maaliskuussa 2020 tämä oli pakko tilata kun näitä oli Särkän perennataimiston valikoimissa, vaikka olinkin ehtinyt istuttaa jo alkuperäiseen paikkaan muuta.

Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä. 

Kyläkurjenpolvi
Geranium Maatiaislajike

En ollut kurjenpolvien ylin ystävä, mutta olin päättänyt tutustua näihin. Ostin yhden alun Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Puutarhuri sanoi kannan olevan peräisin eräältä harrastelijalta, joka keräilee kurjenpolvia. Hän oli antanut parhaan kurjenpolvensa Haikalalle kasvatettavaksi. 

Pitkän harkinnan jälkeen istutin tämän perennan alkukulmaan arovuokkojen taakse, isokonnantatarin ja vuorikaunokin väliin. Harkitsin kauan olisiko tämä riittävän näyttävä siihen paikkaan. Voimakaskasvuisuuden vuoksi lopulta päädyin istuttamaan tämän toisten voimakaskasvuisten seuraan.

2014: Nämä kyläkurjenpolvet ovat täysin samanvärisiä kuin vuorikaunokit. Ensin ajattelin siirtää nämä muualle, mutta sitten hoksasin, että nämähän jatkavat upeasti vuorikaunokkien aloittamaa sinistä linjaa. Miksipä niitä vaihtamaan kun työnjako toimii: vuorikaunokki aloittaa ja tämä jatkaa.

Kurjenpolvi, valkoinen 
Geranium

Halusin hankkia Haikalan puutarhalta muutamia kasveja Katajakujan välivarastoon, jotta voisin rauhassa tutustua niihin. Tämä valkoinen kurjenpolvi minun oli ihan pakko ostaa mukaani 15.6.2013. Eihän noin hyvää taustakasvia voi jättää sinne odottamaan. Nauroin, että nyt meidän täytyy juosta kassalle ennen kuin huomaan taas jotakin aivan vastustamattoman ihanaa. Meillä oli nimittäin tässä vaiheessa jo aika vaikuttava määrä nyssyköitä mukanamme. Olisin mielelläni kirjannut tarkan lajikkeen muistiin, mutta Haikalassa nimet löytyvät, jos löytyvät. No, eihän se mitään kun on hyvää maatiaiskantaa.

2018: Meinasin tulla hulluksi tämän kurjenpolven kanssa. Olin jättänyt kuihtuneet kukkavarret leikkaamatta ja tämä oli siementänyt miljoonittain. Huoh!

NEIDONKURJENPOLVI


Neidonkurjenpolvi
Geranium sanguineum var. Striatum

Lapsen hammaslääkärireissulla piti tietysti koluta myös puutarhat 25.5.2015. Ala-Orvolalla oli juuri yksi tällainen kurjenpolvi kukassa, joten näin tämän todellakin olevan vaaleanpunainen eikä pinkki. Ostin kaksi tainta. Istutin taimet Niilan kirsikkapuun katveen reunaan.

PEITTOKURJENPOLVI


Peittokurjenpolvi 
Geranium x cantabringience

Ostin kaksi tainta Haikalan puutarhalta 2.8.2010. Toin niistä jakopaloja Katajakujalle 2013.

2013: Voi, miten kauniita ne ovatkaan: heleän vihreät lehdet kanukoiden kirjavia lehtiä vasten! Ryhmästä tuli raikas ja näyttävä jo heti saman tien, sillä sain istutettua kurjenpolvia hyvin tiheästi.

2015: Olen todella ihastunut kurjenpolviin. Nämä tuovat vihreää pihaan melkein ympäri vuoden!

TUOKSUKURJENPOVI – GERANIUM MACRORRHIZUM

Tuoksukurjenpolvi ’Spessart’
Geranium macrorrhizum ’Spessart’

Olin esikoiseni kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojen hakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Porissa kohteita oli kaksi: Paratiisin taimitarha ja Taimimoisio. Tämän valkoisen tuoksukurjenpolven ostin Paratiisin taimitarhalta. Se oli minulla ollut mielessä. Odotin vain löytäväni muun kuin räikeän värisen. Yhden ostin, koska on hyvä leviämään.

Istutin ainokaisen länsipihalle kiven eteen. Muistaakseni se kasvaa köynnöskuusaman edessä.

VERIKURJENPOLVET – GERANIUM SANGUINEUM

Verikurjenpolvi ’Album’
Geranium sanguineum ’Album’

Ostin yhden ison taimen Viherlandiasta toukokuussa 2015 samalla reissulla kun kävimme Artun lakkiaisissa. Olen ihastunut kurjenpolviin ja valkoinen väri on aina plussaa. Niinpä tämä peruskasvi piti saada, sille löytyy kyllä käyttöä.

Kesäkuussa 2016 ostin näitä kuusi lisää Merjan puutarhalta saadakseni Välitilan pioneille nopean aluskasvillisuuden.

2015: Istuttelin kasveja 15.6. Illan viimeiseksi hommaksi ajattelin kuopaista tämän verikurjenpolven köynnöskuusaman eteen. Ihastelin kookasta kasvia ja mielissäni jo haaveilin kuinka pian saisin sen jaettua osiin. Yllätys oli melkoinen kun vetäisin purkin pois: pohja oli melkein tyhjä mullasta ja se kuhisi muurahaisia. Onneksi tämä on voimakas kasvi, joka tuskin vähästä hätkähtää. P.S. Luulin tätä tuoksukurjenpolveksi ja siirsin sen marjapihlajan juurelle. Tai voihan se olla toisinkin... Muistikatkos :(

Verikurjenpolvi ’Apfelblute’
Geranium sanguineum 'Apfeblute'

Toukokuun 25. päivänä 2022 kirjoitin: ”Viemme Leikiten-paketin Aurajoen rannan tuntuman. Auton ikkunasta näen Förin – joen yli edestakaisin kulkevan pikkuruisen lautan – ja Suomen Joutsenen keulan sekä Marttilan kaupunginosan vanhoja taloja. Syömme täpötäydessä kauppahallissa: minä vietnamilaista jättikatkarapuwokkia ja Jouko kebabia. Turku tuntuu minusta liian modernilta ja huonojalkaiselle vaikeasti saavutettavalta.

Suuntaamme Turun linnan pihapiiriin. Linna on komea ja vaikuttava. Linnaa ympäröivä puisto on kaunis, mutta matkailumainoksen lupaama tulppaanien loisto vaatimaton. Tai sitten se ei ole vielä alkanut kunnolla.

Viherlassilan kauniissa puutarhamyymälässä mieli lepää. Täällä olen omassa elementissäni. Kaupungin vilske ei ole minua varten. Keskityn täysin nauttimaan kasvien löytämisen ilosta.

Jouko valitsee parhaan yksilön vaaleanpunaista verikurjenpolvi ’Apfelblutea’. – Kumman ojakellukan ottaisin: vaaleanpunaisen ’Peachin’ vai enemmän aprikoosinvärisen ’Mai Tain’, pohdin ja otan molemmat. Näitä en ole löytänyt mistään muualta ja nyt näen ne molemmat kukassa! Flow-tilassa jatkan pioni-hyllylle. Olen jo kotona valinnut lajikkeeksi vaaleanpunaisen, yksinkertaisen ’Nymphen’. Otamme niitä kolme. Ne tulevat Hääpuku-penkkiin.

Jouko nostaa taimet sylissäni olevaan koriin. Hyvässä kasvussa olevat pionit peittävät edessäni olevan näkymän. – Ehkä onkin parempi, etten tässä vaiheessa enää näe mitään, nauran Joukolle. Yksi ’Apfelblute’ vielä ja sitten lähdemme kassalle.”

Nämä kurjenpolvet pääsivät keittiön terassin etureunaan. Laitoin molemmat taimet vierekkäin. 


Verikurjenpolvi ’Max Frei’
Geranium sanguineum ’Max Frei’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta Purppurataivas-nimisen perennavalikoiman sekä ruukkuasetelman nimeltä Kesän viettelys, joihin nämä verikurjenpolvetkin kuuluivat. Halusin kokeilla miten perennoja voi yhdistellä. 

Vuonna 2013 en malttanut olla viemättä pientä paakkua Katajakujalle, vaikka nämä eivät olleet vielä levinneet paljoakaan. 

2019: Yritin viedä nämä Vanhojen tuttavien penkistä Ameriikkaan, mutta niinhän siinä kävi, että nyt minulla on runsas istutus molemmissa paikoissa. Juuren paloista kasvoivat, mutta ei se mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti