KUUNLILJAT

Sisällysluettelo:
Hopeakuunlilja - Hosta fortunei hyacintina
Jalokuunlilja ’Blue Mouse Ears’ - Hosta ’Blue Mouse Ears’
Jalokuunlilja ’Fragrant Blue’ - Hosta ’Fragrant Blue’
Kuunlilja ’Francee’ - Hosta ’Francee’
Jalokuunlilja ’Krossa Regal’ - Hosta ’Krossa Regal’
Jalokuunlilja ’Patriot’ - Hosta ’Patriot’
Jalokuunlilja ’Pilgrim’ - Hosta ’Pilgrim’ 
Jalokuunlilja ’Regal Splendor’ - Hosta ’Regal Splendor’
Kuunlilja ’Royal Standard’ - Hosta (Tarhafunkia-ryhmä)
Jalokuunlilja ’Sum and Substance’ - Hosta ’Sum and Substance’
Kirjokuunlilja ’Albomarginata’ - Hosta ’Albomarginata’
Komeakuunlilja ’Aureomarginata’ - Hosta fortunei ’Aureomarginata’
Komeasinikuunlilja ’Elegans’ - Hosta sieboldiana ’Elegans’
Sinikuunlilja ’Blue Angel’ - Hosta sieboldiana ’Blue Angel’
Tarhakuunlilja 'Smaragd' - Hosta Tardiana-ryhmä 'Smaragd' 
Tarhakuunlilja ’Twilight’ - Hosta ’Twilight’
Kuunlilja Maatiaislajike – Hosta
17

KUUNLILJAT – HOSTA


Vinkki!
Keväisin lisätään kompostimultaa mullan pinnalle. Kukkavarret poistetaan kukinnan jälkeen. Vanhat yksilöt viihtyvät samalla paikalla. Turhaa jakamista tulee välttää. 

Kirjavalehtiset kuunliljat sopivat hyvin perennaryhmien reunoille. Isot sinertävälehtiset kuunliljat sopivat perennaryhmiin tai omiksi ryhmikseen joko vesiaiheiden lähelle tai suurten havukasvien lähelle. 

Krookusten sanotaan sopivan hyvin kuunliljojen seuraan. Akileija kukkii aikaisin, joten sen sanotaan sopivan hyvin kuunliljojen seuraan, jotka puolestaan nousevat hyvin hitaasti. Kuunliljan lehdet saisivat lopulta peittää akileijan lehdistön.

Komeasinikuunlilja, ukkolaukka ja pyöreä puksipuu ovat kaunis yhdistelmä. Pelkästään erilaisista kuunliljoista saa näyttävän ryhmän.

HOPEAKUUNLILJA

Hopeakuunlilja
Hosta fortunei hyacintina

Ostin näitä kolme K-raudan alennusmyynnistä 24.7.2015. Onhan meillä samantyyppisiä kuunliljoja jo ennestäänkin, mutta niistä ei riittänyt joka paikkaan. Halusin saada Keittiön ikkunan alusen mahdollisimman valmiiksi. Se oli se reissu kun lähdimme Pirkkalaan. Minun ei pitänyt ostaa muuta kuin perennatuki, mutta palatessa auto oli niin täynnä, että ruokakaupassa piti miettiä mahtuuko tämä sokeripaketti enää autoon. Kirjoitin jutun reissusta otsikolla Mitä vaisto sanoo.

Istutin taimet Keittiön ikkunan alle heti vuorenkilpien viereen. Kasvualustaa ei kyllä ole kuin nimeksi, mutta kokeilen nyt ainakin alkuun näin. Nyt siinä on kolme näitä hopeakuunliljoja ja niiden vieressä kaksi tai kolme sinikuunliljaa. P.S. Ohut kasvualusta on riittänyt oikein hyvin.

JALOKUUNLILJAT

Jalokuunlilja ’Blue Mouse Ears’ 
Hosta ’Blue Mouse Ears’ 

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa nämä pikkuruiset kuunliljat. Istutin nämä suihkulähteen eteen. 


Jalokuunlilja ’Fragrant Blue’ 
Hosta ’Fragrant Blue’ 

Kuunliljoja tarvitaan aina, joten ostin näitä kaksi Porista Taimimoisiolta heinäkuussa 2016. Se oli silloin kun vietin puutarhapäivää Porissa, sillä kertaa ihan yksin. Joukon piti lähteä kanssani, mutta pienimmäinen valvotti häntä yöllä eikä lähtemisestä tullut mitään. Lähdin sitten yksin kun oli luvattu viedä yksi paketti Luvialle. Olihan se vähän niin kuin olisi syönyt täytekakkua ilman koristeluita. Kotiin tullessa autossa oli kaksi pihlajaa, marja-aronia, kuutamohortensia, kolme rusovuohenkuusama ’Cool Splashia’, syysvuokkoja, kuunliljoja, akileijoja, kurjenkelloja, valkoinen salvia, sinipallo-ohdake, tuoksumatara ja yllätysostokset pensaspuolukka ja viiniköynnös sekä muutama yksijalkainen tuki gladioluksia varten.

Istutin kaksi tainta kotipihlajan katveeseen. 


Kuunlilja ’Francee’
Hosta ’Francee’

Kesäkuun 16. päivä 2021: ”Tänään lähdemme ostamaan trimmeriä, Jouko ja minä. Periaatteessa olen sen jo valinnut kotona, mutta haluan viedä kokeilla, millainen kone on kädessä. Ensimmäisessä kaupassa on juuri sellainen, mutta käymme varmuuden vuoksi vielä toisessa. Toisesta kaupasta, Bauhausista, tarttuu mukaani kolme ’Francee’ -kuunliljaa, joille olen juuri keksinyt paikan Muotopuutarhan eteläpäädystä. Kaksi riittäisi, mutta samalla hinnalla saa kolme. Jo parkkipaikalla on paikka keksittynä kolmannellekin. Se saa paikan Välitilasta. Palaamme ensimmäiseen kauppaan ostamaan trimmerin.”

Istutushetkellä muutan mieleni ja taimet saavat paikkansa Louhikosta, ’Princess Dianan’ seurasta.


Jalokuunlilja ’Krossa Regal’
Hosta ’Krossa Regal’

Kuunliljoja tarvitaan aina, joten ostin näitä kaksi Porista Taimimoisiolta heinäkuussa 2016. Siitä reissusta kerroinkin jo edellä. Istutin nämä kaksi kotipihlajan katveeseen. 


Jalokuunlilja ’Patriot’ 
Hosta ’Patriot’ 

Lapsen hammaslääkärireissulla piti tietysti koluta myös puutarhat 25.5.2015. Prisman Multasormesta ostin kaksi tällaista vihreävalkoista, sillä kuunliljoja ei koskaan ole liikaa. Istutin nämä kiven eteen keittiön nurkalle. 

Jalokuunlilja ’Pilgrim’ 
Hosta ’Pilgrim’ 

Käytin Niilaa 13.5.2019 Nokialla perämoottorin takia. Samalla pääsin Kodin Terraan. Oli hyvä käynti. Ostin yhden tällaisen. Istutin tämän horisontaalisesti kasvavan kuunliljan Sivupolun varteen, purppurapunalatvojen alapuolelle.


Jalokuunlilja ’Regal Splendor’
Hosta ’Regal Splendor’

Käytin Niilaa 13.5.2019 Nokialla perämoottorin takia. Samalla pääsin Kodin Terraan. Ostin näitä kaksi. Istutin nämä Ameriikkaan pallotuijan lähelle.


Kuunlilja ’Royal Standard’
Hosta (Tarhafunkia-ryhmä)

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta perennoja jo helmikuun 11. päivänä 2017. En koskaan olekaan ollut näin ajoissa. Tällä kertaa minua houkuttelivat erityisesti erilaiset iirikset. Tämän kuunliljan tilasin ihan vain hinnan vuoksi. Istutin kuunliljan punaluumun kolmioon.

2019: Nyt olen tosi tyytyväinen näihin. Näiden lehdet pysyivät virheettöminä kun muiden reunat ruskettuivat auringossa ja kuivuudessa. 


Jalokuunlilja ’Sum and Substance’
Hosta ’Sum and Substance’

Joukon syntymäpäivänä 2018 kävimme Tampereella pitsalla. Ajoimme Kodin Terran kautta ja ostin perennat Pohjoisterassille: nämä kuunliljat sekä varjoyrttiä. 

Syksyllä istutin nämä neljä Ameriikkaan pajun eteen salmiakin muotoon.

KIRJOKUUNLILJA

Kirjokuunlilja ’Albomarginata’
Hosta ’Albomarginata’ 

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa nämä kolme valkoreunaista kuunliljaa. Istutin ne kanalan edustan pihlajan eteläpuolelle.

2019: Tämä kesä oli aika hankala näiden kuunliljojen kannalta. Niiden lehtien reunat ruskettuivat aika lailla. Nämä voisi siirtää varjoisampaan paikkaan. 

KOMEAKUUNLILJA

Komeakuunlilja ’Aureomarginata’ 
Hosta fortunei ’Aureomarginata’ 

Innostuin ostamaan näitä kellertäväreunaisia kuunliljoja kolme K-raudasta heinäkuussa 2016, koska nämä sopivat aurinkoiseenkin paikkaan. Istutin nämä Purolle, pionien edessä olevaan polkujen kulmaukseen. 

KOMEASINIKUUNLILJA

Komeasinikuunlilja ’Elegans’ 
Hosta sieboldiana ’Elegans’ 

Vuodesta 2008 alkaen nämä kolme Rauta-Otrasta ostettua suomalaista tainta kasvoivat Poukantiellä olohuoneen ikkunan edessä, mutta neljän vuoden kuluttua eli kesällä 2012 siirsin ne Katajakujalle. 

Vuonna 2015 ostin Kodin Terrasta kaksi ihan oikeasti komeaa (vaikka oli siis vasta toukokuun alku) sinikuunliljaa pohjoisterassille tuomaan näyttävyyttä Joukon juhlia varten. Oli hassua ostaa vain kaksi, mutta enpä huomannut ostaa paritonta määrää. 

Elokuun alussa istutin terassin ruukusta yhden sinikuunliljan keittiön ikkunan alle kahden muun sinikuunliljan seuraksi. Ne kaksi muuta ostin K-raudasta sinikuunliljan nimellä ilman tarkempaa lajiketta. Kukapa näistä lopulta ottaa selvää? 

Toisen kuunliljan istutin terassin ruukusta kotipihlajan katveeseen, ihan polkujen risteykseen jäävään kolmioon. Olin onnellinen kun sain jaettua yhden kuunliljan kolmeksi jakopalaksi. 

Vuonna 2017 ostin taas ruukkuihin kuunliljaa ’Elegans’ ja istutin ne syksyllä Muotopuutarhaan viiruhelpin viereen. 

SINIKUUNLILJA

Kuva tulossa myöhemmin.

Sinikuunlilja ’Blue Angel’ 
Hosta sieboldiana ’Blue Angel’ 

Joukon syntymäpäivänä 2018 kävimme Tampereella pitsalla. Ajoimme Kodin Terran kautta ja ostin perennat Pohjoisterassille: nämä kuunliljat sekä varjoyrttiä. 

Syksyllä istutin nämä neljä Ameriikkaan tuijan ja pesäkuusten tienoille 'Sum and Substance' -lajikkeen eteläpuolelle.

TARHAKUUNLILJAT

Tarhakuunlilja
 'Smaragd'  
Hosta Tardiana-ryhmä 'Smaragd' 

Tarvitsin muutaman auringossa viihtyvän matalan kuunliljan pesäkuusten eteen Vanhojen tuttavien penkkiin. Nämä löysin Särkän perennataimiston luettelosta, mutta en raaskinut ostaa kuin kaksi. Olin saanut lahjaksi rahaa pioneihin. En mistään löytänyt kaikkia haluamiani pioneja, joten päätin maaliskuussa 2020 tilata Särkän perennataimistolta jotakin muuta kivaa ja erityistä. Istutin nämä  kuunliljat Vanhojen tuttavien penkkiin pesäkuusen eteen.

Tarhakuunlilja ’Twilight’
Hosta ’Twilight’

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa tämän kuunliljan. Istutin tämän terassille ruukkuun ja syksyllä kodinhoitohuoneen edustalle Muotopuutarhan eteen. Sain yhdestä keväällä ostetusta neljä!

MAATIAISKUUNLILJA

Kuunlilja maatiaislajike
Hosta 

Nämä maatiaiskuunliljat olen saanut Erjan ystävältä syksyllä 2007. Otin näitä mukaani Poukantieltä Katajakujalle 2013. 

Keväällä 2015 siirsin kuunliljoja välivarastosta Keittiön terassin edustalle kahteen ryhmään: ’Diabolon’ ympärille ja polun reunaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti