T

Sisällysluettelo:
Pikkutalvio ’Gertrude Jeckyll’ - Vinca minor ’Gertrude Jeckyll’
Rönsytiarella - Tiarella cordifolia
Sitruunatimjami - Thymus citrodorus
Pallotuija ’Globosa’ - Thuja ’Globosa’
Tuija ’Holmstrup’ - Thuja ’Holmstrup’
Timanttituija ’Smaragd’ - Thuja Occidentalis ’Smaragd’
Pallotuija ’Woodwardii’ - Thuja occidentalis ’Woodwardii’
Tuivio - Microbiota decussata
Purppuratulikukka ’Rosetta’ - Verbascum phoeniceum ’Rosetta’
Ranskan tulikukka - Verbascum chaixii
Darwin-tulppaani ’Apricot Impression’
Darwin-tulppaanit ’Lady van Eijk’
Darwin-tulppaani ’Mystic van Eijk’
Darwin-tulppaani ’Pink Impression’
Darwin-tulppaani ’Salmon Impression’
Kasvitieteellinen tulppaani - Tulipa polychroma
Papukaijatulppaani ’Apricot Parrot’ - Tulipa ’Apricot Parrot’
Papukaijatulppaani ’Black Parrot’ - Tulipa ’Black Parrot’ 
Papukaijatulppaani ’White Parrot’ - Tulipa ’White Parrot’
Tulppaani ’Queen of Night’
Loistotädyke - Veronica Austriaca
Loistotädyke ’Royal Blue’ - Veronica Austriaca ssp. teucrium ’Royal Blue’
Nurmitädyke - Veronica chamaedrys
Rantatädyke - Veronica longiflora
Unelmatädyke - Veronica gentianoides ’Variegata’
Virginiantädyke ’Roseum’ - Veronica Virginica
Isotähtiputki 'Roma' - Astrantia major 'Roma' 
Isotähtiputki ’Shaggy’ - Astrantia major ’Shaggy’
Kaukasiantörmäkukka ’Perfecta’ - Scabiosa caucasica ’Perfecta’
Kaukasiantörmäkukka ’Perfecta Alba’ - Scabiosa caucasica ’Perfecta Alba’
27

TALVIO – VINCA

Pikkutalvio ’Gertrude Jeckyll’
Vinca minor ’Gertrude Jeckyll’

Ostin yhden sinikukkaisen keväällä 2015 kun tarvitsin juhliin vähän koristusta. Se menehtyi ankaran talven aikana, mutta kesäkuussa 2016 ostin pionien juurelle kuusi valkoista Merjan puutarhalta. Olivat ulkomaisia taimia. 

Istutin uudet valkoiset Roseletten penkkiin pionien aluskasvillisuudeksi kesäkuun alussa. Toivottavasti ne eivät ole liian aurinkoisessa paikassa.

TIARELLAT – TIARELLA

Rönsytiarella, pitsimyssy
Tiarella cordifolia

Ostin aluksi yhden taimen Multasormesta elokuussa 2009. Istutin surkean taimen multakasaan runsastumaan ja odottamaan oikeaa paikkaa. Ostin samasta paikasta neljä tainta lisää kesäkuussa 2010. Näillä pitsimyssyillä ei siis ole mitenkään runollista alkua.  Elokuussa 2012 vein kaikki Katajakujalle.

2011: Elossa ovat ja kukkivat, mutta en vielä tiedä pidänkö tästä vai en. Ehkä jossain toisessa paikassa pääsisi paremmin oikeuksiinsa.

2013: Harmillista, että jouduin siirtämään nämä toiseen, paljon aurinkoisempaan paikkaan ja vieläpä kukkimisen aikaan viemärin tekemisen tieltä. Uskon niiden kuitenkin selviytyvän ihan hyvin.

2015: Tätä olen odottanut! Tiarellat kasvavat runsaina eikä rikkaruohoista ole riesaa. 

Vinkki!
Mättäät on jaettava noin 10 v välein, jotta pysyy elinvoimaisena.

Rönsytiarella sopii hyvin yhteen varjoyrtin kanssa.

TIMJAMI – THYMUS

Sitruunatimjami
Thymus citrodorus

Ostin kaksi Haikalan puutarhalta 2.8.2010. Vuonna 2012 siirsin muutamia rönsyjä Katajakujalle.

2012: Nämä ovat aivan loistavia! Nämä sopivat paikalleen kuin nakutettu. Havujen ja akankaalin värit sointuvat hyvin kauniisti yhteen näiden kanssa.

Pidän tästä erityisen paljon, niin raikkaan vihreästä lehtien väristä kuin kauniista kukinnastakin. Nämä yllättivät minut korkeudellaan. Havu jäi auttamattomasti toiseksi näiden rinnalla. 

Vinkki!
Voidaan leikata lyhyiksi muutaman vuoden välein, jotta lehdistö tuuheutuu.

TUIJAT – THUJA

Timanttituija ’Smaragd’
Thuja Occidentalis ’Smaragd’

Jouko toi Poukantielle tuijia. Hän oli tietämättään ostanut ’Brabanteja’, joista en tykännyt yhtään. Sittemmin ostimme timanttituijiakin. ’Brabantit’ saivat jäädä Poukantielle. Haaveilin Poukantiellä tuijista sinkkiruukuissa ja hankin ne 2012. Hoidon puutteessa niille kävi paahteessa huonosti, mutta toin ne silti Katajakujalle. Niistä raasuista ei Poukantiellä olisi ollut iloa.

Ensimmäiset timanttituijat Katajakujalle ostimme heinäkuussa 2015 K-raudan alennusmyynnistä. Pienillä taimilla ei alun perinkään ollut huimaava hinta ja alennuksen jälkeen niille jäi alle viisi euroa kappaleelta. Siitäkös innostuimme. Kompostoreiden suojaksi ostimme kuusi, muurin eteen kolme, terassin ruukkuihin kaksi, köynnösikkunan eteen yhden ja yksi tuija jäi vielä odottamaan paikkaansa. Siis 13 timanttituijaa ja vielä yksi pallotuijakin!

Toukokuussa 2016 ostin vielä kaksi tuijaa lisää. 

Vinkki!
Timanttituijan muoto näyttää vielä paremmalta kun sen vieressä on pallotuija.

Pallotuija ’Globosa’
Thuja ’Globosa’

Tämän pallotuijan osto oli yllättävä. Menin 2014 Haikalan puutarhalta ostamaan kääpiösyreeniä ruukkuun, mutta puutarhuri sanoi sen olevan aika epävarma talvehtija varsinkin ruukussa. Kysyin sitten jotakin varmempaa vihreää ja hän suositteli tätä. ’Globosa’ kuulemma menestyy auringossa toisin kuin ’Danica’. Onhan tämä kiva kun on talvivihanta ja kasvaa aika suureksi.

2014: Olin niin tyytyväinen eteläterassilla kasvaneeseen ’Globosaan’, että suunnittelin niitä myös Muotopuutarhaan.

Tuija ’Holmstrup’
Thuja ’Holmstrup’

Olin päivän Tampereella Avillan kanssa 10.6.2019. Ensin vietimme aikaa shoppaillen ja Laukontorin rannassa. Sitten kävimme minun asioita. Etsin kastelukannuja ja muita kasvihuoneen tarvikkeita ja tietysti kasveja. Ostin muiden muassa nämä kaksi tuijaa Betonipysteihin. Näiden sanotaan olevan hyvin kestäviä karuissakin oloissa.

Lainaus blogista: Kirjoitin, että tuijia saa mistä vain. Asia muuttui vähän vaikeammaksi kun luin Hongiston taimiston sivuilta, että lajike 'Holmstrup' on tavanomaista timanttituijaa kestävämpi. Ilouutisena luin heidän sivuiltaan: "Ääriolosuhteissa savisessa ja paahteisessa koepenkissämme kestäviksi ulkomaalaisiksi havulajikkeiksi on todettu alla mainitut kasvit. Nämä lajikkeet voi huoletta istuttaa aurinkoon ilman, että niitä tarvitsee talvisuojata." Luettelossa oli mainittu muiden muassa Thuja occidentalis ’Holmstrup’. Sen sijaan timanttituija oli vierestä menehtynyt.

Minun paikkani on tuijalle aika vaativa, sillä betonipystini ovat auringossa enkä aio suojata niitä talvella. Oli siis parasta valita mahdollisimman kestävä lajike. 'Holmstrupia' ei myydäkään joka paikassa, ei ainakaan kotimaisia. Löysin omani Bauhausista. Hollantilaiset saavat kelvata. Hongiston taimistolta olisi saanut suomalaisia, mutta ei nyt ollut sinne päin menoa. Ja oikein arvasin: mieheni ihastui kovasti noihin tuijiin, jotka istutin suuriin betoniastioihin sisääntuloväylän alkuun.

Pallotuija ’Woodwardii’
Thuja occidentalis ’Woodwardii’

Heinäkuussa 2015 lähdin Joukon ja poikien kanssa Pirkkalaan, josta Jouko aikoi ostaa pelastusliivejä. Tarkoituksenamme oli myös etsiä aitatarvikkeita. Minulla oli varsinaisesti vain yksi oma asia: perennatuki. Ajattelin tietysti vilkaista myös kasvitarjonnan, mutta mitään ei juuri ollut tarkoitus ostaa. Olin ostellut kasveja ja osa oli vielä laittamatta maahan. Mutta kuinkas sitten kävikään? 

Palatessa auto oli niin täynnä, että ruokakaupassa piti miettiä mahtuuko tämä enää autoon. Autoon oli sullottu kaksi ’Diaboloa’, kaksi jaloangervoa, yksi kartiovalkokuusi, kahdeksan pientä tuijaa, tämä ihana erikoisen suureksi kasvava pallotuija, viisi kuunliljaa, kaksi mehitähteä, yksi uusi maksaruoholajike. Ei sen enempää. Jouko oli kotona ajatellut, että pitäisiköhän ottaa peräkärry mukaan. Vaisto oli kuulemma sanonut niin. Minun vaistoni sanoi, etten tällä kertaa osta kuin ostoslistalla olevia, jos niitä sattuu löytymään tai jos on jotakin muuta aivan vastustamatonta. Pääni meni sekaisin kun K-raudassa oli 50 % alennus. 

Olimme lastanneet jo kaksi kärryä täyteen kasveja, mutta lopuksi vielä pysähdyin tämän komean (myyntikoko 60–70 cm) ja terveen, säännöllisen muotoisen pallotuijan äärelle. Tällehän ei jäänyt hintaa kuin parisen kymppiä. Kun katsoin Googlesta, että tämä kasvaa melkein kaksimetriseksi, en päässyt enää eroon tästä. Jouko antoi suukon keskellä puutarhamyymälää (olimme ainoat asiakkaat koko puutarhaosastolla) – varmaan siitä ilosta, että pyysin vielä tätä yhtä puuta meille.

Istutimme tämän yhdessä Sivupolun viereen.

TUIVIO – MICROBIOTA DECUSSATA

Tuivio
Microbiota decussata

Olen vierastanut tätä voimakaskasvuisuutensa takia ja varsinkin siksi, että olen pitänyt sitä joka paikan kasvina. Päädyin kuitenkin ostamaan yhden havuryhmään, koska katajien lisäksi on kiva saada vähän vaihtelua. Ostin tämän ”Ikean” K-raudasta toukokuun 4. päivänä 2016.

TULIKUKKA –VERBASCUM


Purppuratulikukka ’Rosetta’
Verbascum phoeniceum ’Rosetta’

Kirjoitin toukokuun 12. päivänä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. Ilokseni meidän on tarkoitus käydä Muhevaisen puutarhalla. Siellä ikävä unohtuu.

Ensimmäiseksi etsimme köynnöspinaatin. Erityisesti sen takia olemme tänne ajelleetkin. Joukon toiveesta otamme ilmasipulin. Paneudun visaiseen kysymykseen: villanukkajäkkärä vai helminukkajäkkärä. – Olikos purtojuuri listalla, havahdun. Ruusuleinikki ei ainakaan ole, mutta harmittamaan jäisi, ellen sitä kokeilisi. Kärry täyttyy toteutuneista unelmista: amerikankulleroista, ojakellukasta, harmaakurjenpolvesta, ’Lacy Doily’ -päivänliljasta, tulikukasta, ruusuangervoista, pioneista... Ihanaa päästä lämpimään autoon ja saada vatsan täytettä.” Istutin tämän Köynnösikkunan keskelle.

Ranskan tulikukka
Verbascum chaixii

Tulikukka tupsahti puutarhaamme täysin yllätyksenä. Olin ostanut Haikalasta keväällä 2012 kellokukan, jota ei sitten seuraavana keväänä ilmaantunutkaan. Sen paikalla kasvoivat lehdet, joista heti huomasin, etteivät ne olleet rikkaruohon lehtiä. Ne muistuttivat salvian lehtiä. Kesän kuluessa hoksasin, että kyseessä on jokin kaksivuotinen kasvi ja jäin odottamaan. Heinäkuussa 2013 yllätyin huomatessani tuntemattoman kukan avautuneen. En ollut erityisen ihastuksissani vaaleankeltaisesta väristä, mutta aina on silti hauska saada yllätyskasveja. Vähän myöhemmin yllätyin sitten erityisen positiivisesti kun huomasin keltaisen lisäksi valkoisia kukkatähkiä. Selvitystyö kävi aika nopeasti, kiitos Googlen kuvahaun. Myöhemmin varmistin Haikalan puutarhurilta, että kyseessä on ranskan tulikukka, jota itsekin epäilin.

2015: Hihkaisin ilosta kun näin suunnitelmani onnistuneen. Viime vuonnahan poistin keltakukkaiset taimet ja nämä valkoiset jäivät jäljelle.

Olen alkanut pitää näistä tulikukista, sillä nämä kukkivat pitkään ja hyvässä seurassa ne näyttävät mukavilta. 

TULPPAANI – TULIPA

DARWINTULPPAANIT - TULIPA

Kevään papukaijatulppaanien loistosta lumoutuneena tilasin reilun määrän kukkasipuleita 25.9.2021. Ahnehdin Darwin-tulppaaneita, joiden pitäisi olla pitkäikäisiä. Sitä paitsi niitä sai Viherpeukaloilta kaksikymmentä samalla hintaa kuin papukaijatulppaaneita kymmenen sipulin pussin. Papukaijoja ostin vain pussillisen entisten täydennykseksi.

Näppäilin ostoskoriin kaikkea ihanaa, mutta lopuksi luettelo piti tietysti karsia kohtuulliseksi. Kärsin runsaudenpulasta niin, että minun täytyi pitää taukoa. Minun laittaessani pyykkejä, Viherpeukalot olivat alentaneet kaikkien sipulien hintoja reilusti. Mikä onni! Minun ei tarvinnutkaan karsia niin paljon kuin aluksi luulin.

Tehtyäni ison tilauksen, sain edullisesti vaaleankeltaisia tiikerililjoja pussillisen. En malttanut olla niitä ostamatta, vaikka oikeasti en pidäkään tuollaisista kytkytarjouksista.


Darwin-tulppaani ’Apricot Impression’

Darwin-tulppaanit ’Apricot Impression’ suunnittelin istuttavani Vanhojen tuttavien penkkiin syysleimujen väleihin ja kuunliljojen alle.

Darwin-tulppaanit ’Lady van Eijk’

Darwin-tulppaanit ’Lady van Eijk’ ajattelin istuttaa Hääpukupenkkiin pionien väleihin.

Darwin-tulppaani ’Mystic van Eijk’

Darwin-tulppaanit ’Mystic van Eijk’ ostin Hääpukupenkkiin pionien väleihin.

Darwin-tulppaani ’Pink Impression’

Darwin-tulppaanit ’Pink Impression’ hankin Niilan kirsikkapuun alle.

Darwin-tulppaani ’Salmon Impression’

Darwin-tulppaanit ’Salmon Impression’ suunnittelin Hedelmäpuutarhaan Suihkulähteen taakse lupiinien väleihin.

KASVITIETEELLISET TULPPAANIT - TULIPA

Kasvitieteellinen tulppaani
Tulipa polychroma

Ostin kolme pussillista (21 kpl) näitä kasvitieteellisiä tulppaaneja Viherlandiasta marraskuun 29. päivänä 2020 samalla kertaa kun ’Apricot Parrot’ -tulppaanitkin. Istutin nämä pienet Grönlantiin. Jälkeenpäin huomasin, että näiden kasvukorkeus on vain 15 cm, joten ne saattavat peittyä grönlanninhanhikkien sekaan. ☹

Otin tavoitteeksi istuttaa nämä heti seuraavana päivänä. Lapiomiehen kanssa se kävikin näppärästi, hän kun oli koronalomalla Toimarista. Istutimme nämä kaikki ja valkoiset suihkulähteen takaosaan.


KERROTUT TULPPAANIT - TULIPA

Tulppaani ’Mount Tacoma’

Lokakuun 5. päivä 2022: ”Täksi päiväksi olen suunnitellut ruskaretken Hatanpään arboretumiin, mutta sateen vuoksi suuntaammekin puutarhamyymälään. Poimin muutaman pussin tulppaanin sipuleita.”


LILJATULPPAANIT - TULIPA

Liljatulppaani ’Johan Cruijff’

Lokakuun 5. päivä 2022: ”Täksi päiväksi olen suunnitellut ruskaretken Hatanpään arboretumiin, mutta sateen vuoksi suuntaammekin puutarhamyymälään. Poimin muutaman pussin tulppaanin sipuleita.”

PAPUKAIJATULPPAANIT - TULIPA


Papukaijatulppaani ’Apricot Parrot’ 
Tulipa ’Apricot Parrot’

Marraskuun 29. päivänä 2020 kävimme isää tervehtimässä juuri, kun hän oli muuttanut hoitokotiin. Koronarajoitteiden takia vierailuajat piti varata tarkasti ja varasinkin kaksi aikaa: ensimmäisen aamupäivällä ja toisen iltapäivällä. Siinä välissä kävimme kaupungissa ja tietenkin Viherlandiassa. Menin etsimään kukkasaksia, joita en kuitenkaan löytänyt. Omaksi yllätyksekseni löysin itseni sipulihyllyjen ääreltä. Sipulit olivat 70 % alennuksessa. Harkitsin tarkkaan ja päädyin lopulta siihen, että ostan hillitysti sipuleita, jotta saisin ne itkemättä maahan. Näitä monivärisiä tulppaaneja olin jo suunnitellutkin ensi vuoden syksyksi, mutta nappasin ne mukaani, kun niitä oli sopivasti kolme pussia (21 kpl) jäljellä. Näiden kaveriksi valitsin kymmenen valkoista papukaijatulppaania. Suunniteltu juttu sekin. Näiden kasvukorkeus on 70 cm.

Tulppaani ’Black Parrot’
Tulipa ’Black Parrot’ 

Pidin vapaapäivää syyskuun 19. päivänä 2015 ja virkistin itseäni sipulihyllyjen äärellä. Ostin näitä pussillisen Agrimarketista.

Istutin nämä ’Black Parrotit’ Hyvän yön penkkiin, muistaakseni vasemmanpuoleisen pionin ympärille. Oikealle taisin laittaa ’Gorillat’ ja keskelle ’Queen of Nightit’.

Papukaijatulppaani ’Parrot Prince’

Lokakuun 5. päivä 2022: ”Täksi päiväksi olen suunnitellut ruskaretken Hatanpään arboretumiin, mutta sateen vuoksi suuntaammekin puutarhamyymälään. Poimin muutaman pussin tulppaanin sipuleita.”

Papukaijatulppaani ’White Parrot’
Tulipa ’White Parrot’

Ostin nämä kymmenen valkoista papukaijatulppaania Viherlandian irtomyynnistä marraskuun 29. päivänä 2020 samalla kertaa kun ’Apricot Parrot’ -tulppaanitkin. Istutin ne kaikki Suihkulähteen takaosaan.

YKSINKERTAISET TULPPAANIT - TULIPA

Tulppaani ’Queen of Night’

Lokakuun 5. päivä 2022: ”Täksi päiväksi olen suunnitellut ruskaretken Hatanpään arboretumiin, mutta sateen vuoksi suuntaammekin puutarhamyymälään. Poimin muutaman pussin tulppaanin sipuleita.”


TÄDYKKEET – VERONICA

Loistotädyke
Veronica Austriaca

Ostin yhden alun Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Tämä kasvaa keittiön terassin edustalla.

2013: Tämä perenna tulee saamaan kunniapaikan puutarhassamme. Tämä on niin kauniin sininen, että minun täytyy kuvata sitä yhä uudestaan ja uudestaan.

Loistotädyke ’Royal Blue’
Veronica Austriaca ssp. teucrium ’Royal Blue’

Innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni tilaamaan siemeniä Exotic Gardenilta helmikuussa 2017. 

Nurmitädyke
Veronica chamaedrys

Nurmitädyke ei ole pihamme uusi asukas, mutta tänä kesänä 2021 annoin tälle luonnonkasville paikan puutarhassamme puutarhakasvina. Sen kasvutapa ja kaunis kukinto saavat täydentää puutarhaamme. Tädyke viihtyy erityisesti kuunliljojen alla ja iiristen vierellä, jonne se sopiikin oikein hyvin.

Rantatädyke
Veronica longiflora

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa nämä kolme rantatädykettä.

Unelmatädyke, kevättädyke, katkerotädyke, tätyruoho
Veronica gentianoides ’Variegata’

Ostin tämän heräteostoksena Haikalan puutarhalta 15.6.2013. Lapset olivat antaneet syntymäpäivänä ja äitienpäivänä rahaa, joilla olin päättänyt ostaa joitakin erityisen ihania kukkia se enempää suunnittelematta. Siispä sallin itselleni luvan haksahtaa muutamaan heräteostoon Haikalan puutarhalla. Tämän unelmatädykkeen lehdet olivat vastustamattomat ja kun kukkakin oli ihan kaunis, en voinut jättää tätä sinne maahan.

Virginiantädyke ’Roseum’
Veronica Virginica 'Roseum'

Minulla on tapana ostella kokeeksi yhtä sun toista, jotta voin tutustua perennoihin kunnolla ennen kuin suunnittelen niitä istutusalueille. Tämä Virginiantädyke kuuluu juuri näihin koekappaleisiin. Syksyllä 2014 halusin ostaa Haikalalta jotakin. Tämä oli niitä harvoja, jotka kasvoivat hyvinvoivan näköisenä siihen aikaan.

2015: En millään talven aikana keksinyt tälle paikkaa. Hätäpäissäni istutin tämän tädykkeen sinkkiämpäriin. Voin kantaa ämpäriä penkistä toiseen ja miettiä sopivaa paikkaa. 

Vinkki!
Sopii leikoksi.

Sopii kukkaryhmässä taustalle tai pienten pensaiden joukkoon, vesiaiheiden äärelle.

TÄHTIPUTKI – ASTRANTIA

Isotähtiputki 'Roma' 
Astrantia major 'Roma' 

Olin juuri lukenut isotähtiputki 'Romasta', ettei se siemennä ympäriinsä. Se on steriili. Tilasin kaksi tainta Särkän perennataimiston valikoimista kun olin siellä ostoksilla muutenkin. Minulla ei ole varsinaista paikkaa sille mietittynä, mutta sellaisenhan uskaltaa istuttaa mihin vain.

Isotähtiputki ’Shaggy’
Astrantia major ’Shaggy’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta perennoja jo helmikuun 11. päivänä. En koskaan olekaan ollut näin ajoissa. Tällä kertaa minua houkuttelivat erityisesti erilaiset iirikset. Tämä tuli ikään kuin niiden vanavedessä.

Vinkki!
Nämä ovat näyttäviä omana ryhmänä sekä sopivat myös istutettavaksi erilaisiin perennaryhmiin, esimerkiksi loistosalvioiden seuraksi.

TÖRMÄKUKAT – SCABIOSA

Kaukasiantörmäkukka ’Perfecta’
Scabiosa caucasica ’Perfecta’

Haksahdin tähän keväällä 2015 kierrellessäni yksikseni puutarhoja. Hong Kongissa näitä oli ja ajattelin kokeilla. Olivat mukavan rotevan näköisiä taimia. Ostin kaksi sinistä ja kaksi valkoista.

Istutin nämä louhikon ison kiven kulmalle, jossa ne saavat aurinkoa ja kiven lämpöä. 

Kaukasiantörmäkukka ’Perfecta Alba’
Scabiosa caucasica ’Perfecta Alba’

Ostin kaksi tainta keväällä 2015 Hong Kongista yhdessä sinisten kanssa.

Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin sieltä lisää näitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti