tiistai 2. lokakuuta 2018

EPÄTOIVON SYÖVEREISSÄ

Repesin nauruun kun luin Katjan (Päivänpesän elämää –blogista) kysymyksen: ”Iskeekö puutarhan kanssa koskaan epätoivo? Rikkaruohot saavat ylivallan? Joku kasvi uhkaa täyttää kaikki kasvupaikat tms?”

– Ai, mulle vai? Siis epätoivo? Kysy vain, kuinka monesti epätoivo iskee! Yleensä sunnuntaisin, mutta nyt oli kyse pahemmasta. Olin pyöriskellyt juuri monta päivää epätoivon syvissä syövereissä. Flunssan takia en ollut viikkoon päässyt puutarhaan. Näky oli sen mukainen. Palataanpa siihen hetkeen.

Kirsikkapuun alusta näyttää siltä,
ettei sitä olisi kitketty ikinä.

Valvatit ovat venähtäneet melkein polven korkuisiksi. Pihatähtimö on ehtinyt uusien istutusten väliin. Mistä se aina löytääkin joka paikkaan? Kuunliljojen kukkineet varret törröttävät rumasti siellä ja täällä. Kirsikkapuun alusta näyttää siltä, ettei sitä olisi kitketty ikinä. Kasa pesua odottavia harsoja. Harsojen painoina olleita kiviä. Mustia muoveja joka paikassa. Maakasoja. Mihin tahansa katsoo, näkyy vain tekemättömiä töitä. Vaikka kuinka zoomaisi, niin joka kuvaan tahtoo tulla jotain, joka pistää ikävästi silmään.

Tästä kuvasta en edes yrittänyt zoomata kaikkea rumaa pois. Istutusalue on aivan kesken. Taustalla on lampityömaa. Mittakeppi on puolestaan kesäkeittiön perustuksia varten.

Juoksen ympäri puutarhaa ämpäri kädessä.

Kun sitten vihdoin flunssa hellittää, pääsen ulos. Juoksen ympäri puutarhaa ämpäri kädessä. Kiskon pisimmät valvatit, saunakukat ja syysmaitiaiset ämpäriin. Alkaa jo pikkuisen helpottaa. Sitten kierros sekatöörit kädessä: kirsikkapuun juurivesat, ränsistyneet kuunliljat, jaloritarinkannukset, malva. Kiskaisen saman tien liiaksi ryöstäytyneet akileijat. Aah, nyt näyttää jo paljon valoisammalta! Vielä kivet kivikasaan, vähän enimpiä rikkoja sieltä täältä. Multakasat ja muut keskeneräisyydet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin. Ne ehtii sitten joskus. Alan hyvillä mielin istuttaa Grönlanninhanhikin rönsyjä kanalan edustalle.

Hyvä kun kesäkeittiö on saanut perustuksen, mutta muoveista en pääse eroon pitkään aikaan.

Sitä erehtyy luulemaan,
että kun on koko viikon ahertanut,
puutarha olisi kuvauskunnossa.

Useimmiten epätoivo iskee sunnuntaisin kun olen heittäytynyt vapaalle puutarhahommista. Ei joka sunnuntai, mutta  aina silloin tällöin. Sitä erehtyy luulemaan, että kun on koko viikon ahertanut, puutarha olisi kuvauskunnossa. Mutta ei. Kameran linssin läpi kaikki näkyy tarkemmin. Keskeltä rohtokatajaa törröttävä korte. Leikkaamaton koivuangervoaita. Harventamaton porkkanarivi.

Tämä on onneksi ohimenevää. Panen kameran pois ja alan miettiä uuden alueen istutuksia. Pian on hyvä flow päällä ja maanantaina palaan talikon varteen muistamatta mitään tästä epätoivon hetkestä.

Ei tuo muuria ja peltokortekasvustoja peittävä musta muovi mikään pihan kaunistus ole. Kuvasta löytyy monta muutakin odottavaa työprojektia: kanalan aitauksen rakentaminen, kastelujärjestelmän piilottaminen maahan, polun korjaaminen, jänisten syömien omenapuiden uusiminen, pensasaidan siistiminen, perennojen istuttaminen ja tietysti kitkeminen. 

Puutarha näyttää rähjäiseltä.

On myös toisenlaisia epätoivon hetkiä. Sellainen tulee joka syksy siinä kohtaa kun suuri osa kukista on jo lakastunut eikä ruska ole vielä kietonut puutarhaa syleilyynsä. Into ja Tarmo ovat yhä useammin jossakin muualla kuin puutarhassa. Puutarha näyttää rähjäiseltä. Ehkä sääkin sattuu olemaan pilvinen ja sateinen. Kiertelen puutarhassa kamera kaulassa. Kuvattavaa ei tunnu löytyvän. – Olen haukannut aivan liian suuren palan, ajattelen apeana ja tulen tietokoneen ääreen. Nyt tarvitaan kunnon lääkkeet. Onneksi minulla on.

Etsin tiedostoistani kuvia viime kesältä ja syksyltä. Asettelen niitä vierekkäin tänä vuonna otettujen kanssa. Pian olen jo pyytämässä Joukoa katsomaan ja ihmettelemään muutosta. Kuinka autiolta kaikki näyttikään. – Voi hyvä ihme, katso, miten kaikki ovat kasvaneet, touhotan. Innoissani etsin yhä uusia kuvapareja. Epätoivo on pois pyyhkäisty. Olen niin iloinen, etten malta vielä lopettaa, vaan etsin vielä kuvia alkukesältä ja vertaan niitä loppukesän kuviin. Lääkkeen vaikutus onneksi alkaa nopeasti eikä sivuvaikutuksia ole. Saatavana ilman reseptiä.

Kiitos hauskasta ja ajankohtaisesta kysymyksestä, Katja!

20 kommenttia:

  1. Voi Sinun epätoivon hetkesi. Kuinka tutuilta ne kuulostavatkaan, mutta pienemmässä mittakaavassa. Olet niin uskomattoman taitava kynän tai tässä tapauksessa näppiksen käyttäjä. Mikä ilo näitä postauksia onkaan lukea ja lisäksi nauttia samalla puutarhastasi kuvien kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuula, ihanasta ja niin kannustavasta kommentistasi ♥ On tosi kiva kuulla, että juttuni on tuottanut iloa ja hyvää mieltä.

      Harvoin tulee näistä epätoivon hetkistä kirjoiteltua, mutta joskus näinkin :)

      Poista
  2. Oi kyllä! Juuri nyt iski epätoivo, niin paljon tekemätöntä syystyötä ja ihan kohta maa routaantuu.

    Olisipa kiva saada joskus muutama kuvapari nähtäväksi, lääkkeistäsi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tähän aikaan pääsee hyvin hyppäämään epätoivon syövereihin juuri mainitsemastasi syystä ;) Itsellä vauhti hidastuu juuri silloin kun olisi loppurutistuksen aika...

      Toki voin tehdä postauksen niistä. Kiitos vinkistä, Hirnakka!

      Poista
  3. Juu minä kans haluan nähdä näytöltä lääkkeen annostelua!

    Syysepätoivo on tuttua. Kaikki tuntuu pursuavan rikkoja, istuttamattomia purkkejakin on vielä, ja valoisan aika lyhenee. Lääkkeeksi otin ensi maanantain ja tiistain vapaaksi. Silloin istutan valkosipuleita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä tänä syksynä se syysepätoivo ei ole vielä iskenyt, mutta jahka se aika koittaa, näytän mitä lääkkeitä olen täällä nauttinut.

      Joskus sitä odottaa, että tulisi lumi ja peittäisi kaikki tekemättömät työt :)

      Hyvää ensiapua sinäkin saat maanantaina ja tiistaina.

      Poista
  4. Epätoivon hetkiä tulee varmasti itse kulleki, mutta onneksi siihen on kuvailemasi kaltaiset, tehokkaat lääkkeet. Minulla epätoivo meinaa iskeä pahiten ehkä keväällä, kun odotan lumien sulamista ja kasvien kasvuun lähtöä. Ei vaan uskoisi, että hetken päästä kaikkialla näkyy vihreää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä, miten eri kohdissa epätoivo voi tulla. Onneksi siihenkin on monenlaisia rohtoja :)

      Poista
  5. Etenkin isolla pihalla aina aika ajoin iskee epätoivo kun tuntuu, ettei aika riitä kaikkeen siihen mihin pitäisi. Silloin on hyvä keskittää ja kääntää ajatukset niihin asioihin puutarhassa joista nauttii ja joissa tuntee onnistuneensa. Kuinka ollakkaan, ajatusten keskittäminen positiivisiin asioihin, jos nyt ei ihan täysin poista epätoivoa, niin ainakin vähentää sitä huomattavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, joskus heikkona hetkenä toivon, että tämä olisi pieni kuin siirtolapuutarhapalsta. Ehkä sen kanssa pärjäisi paremmin.

      Onneksi nykyään on niin paljon kuvia, että tuo ajatusten keskittäminen positiivisiin asioihin on helppoa :)

      Poista
  6. Kyllä epätoivon hetket ovat tuttuja, mutta onneksi puutarhasta saa myös niitä vastalääkkeitä, kun osaa kääntää katseensa oikeaan suuntaan. Odotan postausta lääkkeistäkin :) terveisin Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että epätoivon hetket vat muillekin tuttuja. Onneksi ne ovat vain hetkiä ja tehokkaat lääkkeetkin on. Eiköhän niistäkin joku juttu joskus ilmesty :)

      Poista
  7. Näitä epätoivon - tai epävarmuuden hetkiä tulee ja ne yleensä kirkastuvat ja selkiintyvät, kun hetkeksi istuu ja ihmettelee, mitä onkaan tullut tehtyä. Heitä työkalut ämpäriin ja mene hetkeksi metsään ihailemaan luonnon omaa järjestystä ja tuuleta ajatuksia. Kyllä se siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun epätoivon hetkeni helpottuvat puuhaillessa :) Toisia varmasti helpottaa pieni tauko. Tuo metsäretkin on varmaan ihan hyvä. Niin tai näin, onneksi epätoivon tunteet ovat vain hetkellisiä.

      Poista
  8. Pihatähtimö on vikkelä kaveri. Täällä epätoivo ei ole iskenyt ainakaan vielä. Piha kun on vielä kesken, niin pienimuotoinen kaaos kuuluu asiaan. Puutarha ei näytä siltä miltä haluaisin, mutta ehkä se myöhemmin vielä näyttää. Puutarhatyöt pitäisi pitää rentouttavana ja palkitsevana puuhana (sallitaan silti itse kullekin hetkelliset epätoivon hetket, jos siltä tuntuu).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minullakaan epätoivo iskenyt alussa kun kaikki meni isoja happauksia eteen päin. Nyt kun olen tehnyt puutarhaa viisi vuotta, tulee välillä mieleen, tuliko haukattua liian suuri pala. Sitten jatkan taas iloisena eteen päin. Kyllä puutarha kuitenkin on rentouttava, suorastaan onnen lähde :)

      Poista
  9. Pihatähtimö saa välillä epätoivon valtaan. Tänä syksynä on voikukka lähes riistäytynyt käsistä, se näköjään tykkäsi kesästä ja teki miljoona uutta pientä alkua pitkin puutarhaa. Samoja fiiliksiä on itsellä ja sama resepti epätoivon kitkentään, vanhojen kuvien selaus ja vierekkäin asettaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jos ei muuta saisi kasvamaan, niin pihatähtimöä ja voikukkaa ainakin. Eivät edes palellu eivätkä paahdu. Onneksi apu on lähellä ja lääkkeet tehokkaita.

      Poista
  10. Son suuren pihan huanopuali, ettei voi joka paikkaha revetä yhtäaikaa. Aina joku kohta on rempallansa. Kuvien selaamine on erittäin hyväksi torettu lääke :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus epätoivon hetkenä haaveilen postimerkin kokoisesta puutarhasta, jonka saisi pidettyä tip top. Sitten taas jatkan tyytyväisenä ison pihan rakentamista :) Sellaista se on.

      Poista