KESÄLEIKKAUKSET

ALKUKESÄLLÄ: syysleimutAlkukesällä voi latvoa perennoja, esimerkiksi syysleimuja. Tällöin kukinta siirtyy hiukan myöhemmäksi ja kasveista tulee suurempia ja matalampia.

Poista kirsikkapuun juurivesat keskikesällä, niin versokasvu ei ole yhtä voimakasta kuin jos poistat ne keväällä. Juhannukseen saakka versot irtoavat helposti repimällä, mutta heinäkuussa poistamiseen tarvitaan jo sakset. Jos jätät jonkun versoista paikalleen, kasvuvoima kohdistuu siihen eikä uusia juurivesoja muodostu niin runsaasti. Jos haluat poistaa kaikki versot, tee se loppukesän aikana sitä mukaa kun niitä ilmestyy.


Puksipuut

Kesän mittaan kannattaa pensasta siistiä pariinkin otteeseen. Vältä leikkaamista hellepäivinä, aurinkoisella säällä ja loppukesästä.KUKINNAN JÄLKEEN:

Juhannusruusu ’Plena’


Mikäli haluaa juhannusruusua leikata, on se tehtävä heti kukinnan jälkeen. Tällöin pensas ehtii kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana keväänä.

Ryhmän ruusuja leikataan mahdollisimman vähän. Kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan tietenkin heti lumen sulettua. Muu kevätleikkaus ei ole tarpeen. Leikkaamalla ruusuja keväällä menetetään ehkä koko sen kesän kukinta. Jos pensasta on tarpeen madaltaa, muuten muotoilla tai poistaa liian pitkiä vuosiversoja, on työ parasta tehdä kesä-heinäkuun vaihteessa tai heti kukinnan päätyttyä. Pensas ehtii silloin kesän aikana kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana kesänä eikä kukintarytmi häiriinny leikkaamisesta.


Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’

Puistoruusu 'Aicha'


Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Kuihtunut nuppu poistetaan sivuverson tyveä myöten.


HEINÄ-ELOKUUSSA: kirsikat, luumut, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat 


Kirsikka ja luumu


Leikkaa mahdollisimman vähän ja varhain, kun oksat vielä pieniä.


Vaahtera


Leikataan mahdollisimman vähän.


PäärynäPäärynäpuuta leikataan samalla periaatteella kuin omenapuuta. Päärynäpuu on kuitenkin omenapuuta paljon voimakaskasvuisempi, jolloin leikkaamisen kanssa kannattaa olla varovainen. Mitä voimakkaammin leikkaa, sitä enemmän puu kasvaa ja sitä vähemmän satoa se antaa. Päärynäpuu tulee myös hyvin korkeaksi. Jos pihalla on tilaa, kannattaa sen antaa kasvaakin, koska puu on luonnollisessa muodossaan hyvin kaunis.

Pääasiassa kannattaa poistaa suoraan latvan sisään tai liian jyrkässä oksakulmassa kasvavat versot. Jos puussa on jokin muihin oksiin verrattuna ylipitkä oksa, sitä voi lyhentää joko oksahaaran tai ulospäin kasvavan silmun kohdalla. Jos oksia kasvaa hyvin tiheässä, lähellä toisiaan, niiden seasta kannattaa harventaa pois heikoimmat. Myös toinen kahdesta hankaavasta oksasta on hyvä poistaa tai lyhentää. 

Eläviä oksia on hyvä poistaa keskellä kesää, heinäkuun puolivälin jälkeen, tai keväällä ennen kuin lehdet puhkeavat. Pidä leikkaushaavat mahdollisimman pieninä, sormenpään kokoisina, niin ne umpeutuvat nopeasti.


ELOKUUSSA: viiniköynnös


1. syksy (marraskuussa): kahteen versoon jätetään 2-4 silmua, muut versot poistetaan kokonaan.

2. syksy (marraskuussa): neljään versoon jätetään 6-7 silmua, muut versot poistetaan kokonaan. Tavoitteena on voimakkaat pääoksat, jotka ohjataan kasvamaan tasaisesti omiin suuntiinsa.

3. kesä: Uudet sivuversot typistetään 1-2 lehden yläpuolelta ja kaikki uudet rungosta lähtevät versot poistetaan (uudet pehmeät versot voidaan leikata kesällä, niistä ei tule nestevuotoa). Samalla uudet versot tuetaan pystyyn tukinarulla.

Elokuun alussa kaikkien versojen latvoista leikataan 10-15 cm pois. Tämä edistää köynnöksen valmistautumista talveen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti