KESÄLEIKKAUKSET

ALKUKESÄLLÄ: syysleimut



Alkukesällä voi latvoa perennoja, esimerkiksi syysleimuja. Tällöin kukinta siirtyy hiukan myöhemmäksi ja kasveista tulee suurempia ja matalampia.

Poista kirsikkapuun juurivesat keskikesällä, niin versokasvu ei ole yhtä voimakasta kuin jos poistat ne keväällä. Juhannukseen saakka versot irtoavat helposti repimällä, mutta heinäkuussa poistamiseen tarvitaan jo sakset. Jos jätät jonkun versoista paikalleen, kasvuvoima kohdistuu siihen eikä uusia juurivesoja muodostu niin runsaasti. Jos haluat poistaa kaikki versot, tee se loppukesän aikana sitä mukaa kun niitä ilmestyy.


Puksipuut


Puksipuu pitää leikkaamisesta. Eri lähteet suosittelevat leikkaamista hieman eri aikoina. Joku sanoo, että olisi hyvä leikata muutaman kerran juhannuksen jälkeen, ei kuitenkaan enää heinäkuun jälkeen. Joku toinen lähde kehottaa leikkaamaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Koska leikkaus stimuloi kasvua, sitä pitäisi välttää loppusyksystä öiden kylmetessä pakkasen puolelle. Aurinkoisella säällä ei kannata leikata, koska leikkauskohdista haihtuu kosteutta ja lehdet ruskistuvat. Itse olen leikannut puksit, ennen kuin vien ne talvisäilytyksestä ulos. Silloin ei ainakaan ole liian kuuma ja kasvit ovat innostuneet kasvamaan hyvin.

Leikkaaminen vahvistaa puksipuuta ja tekee sen tuuheammaksi. Siksi ei haittaa, jos sattuu leikkaamaan väärin. Vanhat oksat vain innostuvat kasvamaan lisää ja haaroittumaan.

Kartion leikkaamisessa voi käyttää apuna kanaverkkoa tai keppiä. Keppi työnnetään vinosti maahan ja leikataan sitä pitkin ja siirtäen keppiä kartion ympäri. Leikkaamiseen voi käyttää esimerkiksi teräviä ruohosaksia, joissa on pitkät terät.


Kääpiövuorimänty

Jos kasvustosta halutaan vielä matalampi ja voimakkaasti haaroittuva, voidaan oksien vuosikasvaimia typistää juhannuksen aikoihin.


KUKINNAN JÄLKEEN:

Juhannusruusu ’Plena’


Mikäli haluaa juhannusruusua leikata, on se tehtävä heti kukinnan jälkeen. Tällöin pensas ehtii kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana keväänä.

Ryhmän ruusuja leikataan mahdollisimman vähän. Kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan tietenkin heti lumen sulettua. Muu kevätleikkaus ei ole tarpeen. Leikkaamalla ruusuja keväällä menetetään ehkä koko sen kesän kukinta. Jos pensasta on tarpeen madaltaa, muuten muotoilla tai poistaa liian pitkiä vuosiversoja, on työ parasta tehdä kesä-heinäkuun vaihteessa tai heti kukinnan päätyttyä. Pensas ehtii silloin kesän aikana kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana kesänä eikä kukintarytmi häiriinny leikkaamisesta.


Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’

Puistoruusu 'Aicha'


Kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Kuihtunut nuppu poistetaan sivuverson tyveä myöten.


HEINÄ-ELOKUUSSA: kirsikat, luumut, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat 


Kirsikka ja luumu


Leikkaa mahdollisimman vähän ja varhain, kun oksat vielä pieniä.

Kirsikkapuut eivät vaadi paljon leikkausta ja vasta vanhempia puita tarvitsee leikata. Puusta poistetaan latvuksen sisältä voimakkaasti ylöspäin kasvavat suuret oksat. Näin puusta saadaan sisältä avoin ja kasvun painopistettä jakautumaan sivuille päin. Myös alle puolen metrin korkeudelta rungosta lähtevät oksat ja juurivesat poistetaan. Tavoitteena on leveälatvuksinen, melko matala pikku puu, josta marjat ovat kätevästi poimittavissa.


Vaahtera


Leikataan mahdollisimman vähän.


Päärynä



Päärynäpuuta leikataan samalla periaatteella kuin omenapuuta. Päärynäpuu on kuitenkin omenapuuta paljon voimakaskasvuisempi, jolloin leikkaamisen kanssa kannattaa olla varovainen. Mitä voimakkaammin leikkaa, sitä enemmän puu kasvaa ja sitä vähemmän satoa se antaa. Päärynäpuu tulee myös hyvin korkeaksi. Jos pihalla on tilaa, kannattaa sen antaa kasvaakin, koska puu on luonnollisessa muodossaan hyvin kaunis.

Pääasiassa kannattaa poistaa suoraan latvan sisään tai liian jyrkässä oksakulmassa kasvavat versot. Jos puussa on jokin muihin oksiin verrattuna ylipitkä oksa, sitä voi lyhentää joko oksahaaran tai ulospäin kasvavan silmun kohdalla. Jos oksia kasvaa hyvin tiheässä, lähellä toisiaan, niiden seasta kannattaa harventaa pois heikoimmat. Myös toinen kahdesta hankaavasta oksasta on hyvä poistaa tai lyhentää. 

Eläviä oksia on hyvä poistaa keskellä kesää, heinäkuun puolivälin jälkeen, tai keväällä ennen kuin lehdet puhkeavat. Pidä leikkaushaavat mahdollisimman pieninä, sormenpään kokoisina, niin ne umpeutuvat nopeasti.


ELOKUUSSA: viiniköynnös


3. kesä: Uudet sivuversot typistetään 1-2 lehden yläpuolelta ja kaikki uudet rungosta lähtevät versot poistetaan (uudet pehmeät versot voidaan leikata kesällä, niistä ei tule nestevuotoa). Samalla uudet versot tuetaan pystyyn tukinarulla.

Elokuun alussa kaikkien versojen latvoista leikataan 10-15 cm pois. Tämä edistää köynnöksen valmistautumista talveen.

Seuraavat kesät: Liian alas jäävät sivuversot poistetaan, koska maata koskettavat versot lahoavat nopeasti. Kukkatertut muodostuvat pääversoista kasvaneisiin sivuversoihin. Kukkaterttuja jätetään kuhunkin versoon enintään kaksi. Kukkaterttuja kantavat sivuversot typistetään niin, että kukkatertun yläpuolelle jää vain pari lehteä. Muut sivuversot typistetään yhden lehden yläpuolelta. Kesällä voidaan poistaa myös rypäleterttuja varjostavia lehtiä, jotta hedelmät kypsyisivät paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti