P.ANGERVOT

Sisällysluettelo:
Keijuangervo ´Little Princess´ - Spiraea Japonica ´Little Princess´
Tum­ma­kei­juan­ger­vo ‘Ma­non’ - Spiraea japonica 'Manon'
Keltajapaninangervo - Spiraea japonica
Keltajapaninangervo ‘Yan’ Double Play® - Gold Spiraea japonica ‘Yan’ Double Play® 
Keltakoivuangervo - Spiraea betulifolia
Koivuangervo ’Island’ - Spiraea betulifolia ’Island’
Koivuangervo ’Tor’ - Spiraea betulifolia Tor
Kuninkaanangervo 'Kruunu' - Spiraea x watsoniana 'Kruunu'
Rinneangervo - Spiraea densiflora
Ruusuangervo ’Froebelii’ - Spiraea japonica ’Froebelii’
Valkoruusuangervo 'Albiflora' - Spiraea japonica ’Albiflora’ 
Verhoangervo - Spiraea beauverdiana
12

PENSASANGERVOT – SPIRAEA

KEIJUANGERVOT – SPIRAEA JAPONICA

Keijuangervo ´Little Princess´ 

Spiraea Japonica ´Little Princess´ 

Olin haaveillut Viherlassilalle pääsystä koko kevään. Huhtikuun 28. päivä 2020 se sitten järjestyi kun lähdimme hakemaan siitosmunia Nousiaisista. Itse asiassa kanojen väri määräytyi tällä kertaa sen mukaan mistä löytäisin eniten kasveja. Tuusulasta olisi saanut ostaa ruskeita, mutta Nousiaisissa sattui olemaan mustia. Kävimme ensin Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kauhea, mikä maailmanlopun meininki siellä olikaan! Viherlassilassa onneksi ankeus unohtui. Matkan varrella kävimme myös Bauhausissa Raisiossa. Onneksi Jouko oli ottanut auton takapenkit pois, niin koko päivän saalis saatiin mahtumaan kyytiin. 

Valitsin tämän keijuangervon korkeuden ja pyöreän kasvutavan sekä värin mukaan. Ostin näitä kolme Bauhausista, yhteensä 14,85 e. Mikalle ostin myös kolme. 

Kotiin palasimme pikkuteitä pitkin. Tiet olivat niin pieniä, että Kullansuon tielle käännyttäessä usko meinasi loppua. Sieltä jatkoimme Sikasuontielle – pieniä ja mutkaisia hiekkateitä molemmat, kaukana asutuksesta. Perille pääsimme kommelluksitta. Sen verran dramatiikkaa kuitenkin matkaan sisältyi, että löysin kaksi etanaa orvokeista. Pelästyin niin paljon, että kylvin kasvien ympärille (autotallin sorapohjalle) purkillisen Ferramolia. Annoin kasvien olla karanteenissa useita päiviä eikä uusia etanoita näkynyt. 

Tum­ma­kei­juan­ger­vo ‘Ma­non’
Spiraea japonica 'Manon'

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.”

Istutimme nämä pensaat Joukon vallille kääpiökuusen pohjoispuolelle ylä- ja alaosaan.


JAPANINANGERVOT – SPIRAEA JAPONICA

Keltajapaninangervo
Spiraea japonica

Sain tämän keltajapaninangervon siementaimen Marikalta syksyllä 2019. Istutin tämän muurin eteen tuijien seuraan. Kellertävät lehdet näyttävät varmasti hyviltä tuijia vasten.

Keltajapaninangervo ‘Yan’ Double Play® 
Gold Spiraea japonica ‘Yan’ Double Play® 

Ehdotin Mikalle keltajapaninangervoa ja hänelle se sopi oikein hyvin. Alun perin ajattelin toista lajiketta, mutta Viherlassilassa toukokuussa 2020 päädyin tähän lajikkeeseen ex tempore. Puhkeavat lehdet ja kuva näyttivät ainakin kauniilta. Maksoi 16,90. 


KOIVUANGERVOT – SPIRAEA BETULIFOLIA

Keltakoivuangervo
Spiraea betulifolia

Kirjoitin toukokuun 12. päivä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. – – Onneksi otin talvitakin. Sitä tarvitaan Sydänmaan puutarhalla. Valitsemme ’Leningradin mustan’ ja ’Suklaakirsikan’. Ex tempore otamme muutaman rinneangervon. Lopuksi vielä muutama siemenpussi. Avillalta tulee odotettu viesti. Matka on mennyt hyvin. Nyt väsyttää. Uni taitaa voittaa ennen kuin olen keksinyt purtojuurelle paikan.”

Istutimme tämän pensaan Joukon vallille purppuraheisiangervon lähelle.

Koivuangervo ’Island’
Spiraea betulifolia ’Island’

Koivuangervot ovat tulleet meille Niilan toivomuksesta. Alun perin Niila valitsi itselleen Poukantielle pensaan Lielahden K-raudasta 2010. Ostin sitten vielä kolme lisää, mutta ne tietysti jäivät Poukantielle. Koska tunsin nämä jo entuudestaan, innostuin istuttamaan koivuangervoista kokonaisen aidan Katajakujan puutarhaan. Katajakujan koivuangervot ostimme Toijalan puutarhalta keväällä 2015.

Huhtikuun 14. päivänä 2015 kävimme Toijalan puutarhalla ostamassa 80 koivuangervon avojuurista tainta ja viisi puuta. Oli hirveän kylmä ja kolea päivä. Taimitarhalla oltiin vasta asettelemassa myytävää esille, mutta koivuangervot odottivat meitä jo valmiina.

Panin paljasjuuriset aitataimet saaviin pariksi tunniksi, osa sai liota läpi yön. Sitten linjalangan avulla niitä istuttelin kuohkeaan multaan. Seuraava päiväkin meni pensasaitoja istuttaessa. Se oli mukavaa hommaa, vaikka sää oli kolea, kylmä ja sateinen. Vanhat lasketteluhanskat käsissä niitä istuttelin. Pipo ja kalsarit tarvittiin tietysti eikä liian lämmin ollut silloinkaan.

Tiivistin taimet varovasti painamalla ja loput veden avulla. Heti seuraavana päivänä oli pakkasta. Pelkäsin taimien puolesta. Sitten olikin pitkä kylmä jakso eikä taimille tapahtunut yhtään mitään.

Meni pitkään, ettei taimille tapahtunut mitään. Luin, että ne pitää tiivistää voimakkaammin. Tein niin ja katoin juurialueen hakkeella. Meni ihan hirveän pitkään eikä taimille edelleenkään näyttänyt tapahtuvan yhtään mitään. Ne siis kai juroivat. Toukokuun 17. päivänä joissakin pensaissa oli pienen pienet lehdet ja useimmissa ainakin silmut. 

Lopulta koivuangervot alkoivat vihertää ja kasvaa, kukkivatkin kesä-heinäkuussa. Taisin olla vain liian hätäinen.

Koivuangervo ’Tor’
Spiraea betulifolia Tor

Akupunktiosta palatessamme 2.6.2021 ehdotin Joukolle pientä hupikäyntiä matkan varrella Pirilän Kukkatalossa. Valitsimme kasvihuoneeseen muutaman tomaatintaimen, kurkun ja basilikan. Pää kylmänä ohitin kaiken maailman lumimarjat, kartiovalkokuuset ja muut ihanuudet. ’Tor’ -koivuangervoja emme kuitenkaan pystyneet vastustamaan ja tungimme autoon kolmekymmentä hyvän kokoista pensaan tainta. Ei tuollaista tarjousta joka päivä tule vastaan: kymmenen isoa tainta 35 eurolla. Koko paluumatkan mielessäni väikkyi ihana vihreä, muotoonleikattu pensasaita Liikenneympyrän reunassa.

Yhtenäisen ilmeen vuoksi halusin Liikenneympyrään koivuangervoa, jota Muotopuutarhassakin on. Se on sitä paitsi äärettömän kaunis aita, vaikkakin turhan nopeakasvuinen. Lajike oli sattumoisin ’Tor’, mikä oli ihan kiva sattuma.

Kirjoitin toukokuun 12. päivä 2022: ”Hyvästelen Avillan kyynelsilmin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jännitän hänen Saksan matkaansa varmasti enemmän kuin Avilla itse. – – Onneksi otin talvitakin. Sitä tarvitaan Sydänmaan puutarhalla. Valitsemme ’Leningradin mustan’ ja ’Suklaakirsikan’. Ex tempore otamme muutaman rinneangervon. Lopuksi vielä muutama siemenpussi. Avillalta tulee odotettu viesti. Matka on mennyt hyvin. Nyt väsyttää. Uni taitaa voittaa ennen kuin olen keksinyt purtojuurelle paikan.”

Istutimme nämä kolme tainta Joukon vallin päälle ihan eteläosaan.

Huhtikuun 27. päivä 2023: "Pysäköidessämme autoa puutarhamyymälän edustalla olevaan ruutuun ehdin aistia urbaania kevätvilinää. Ilmassa on innostusta ja tekemisen meininkiä.  Aasialaistaustainen nainen tulee kassalta harsopaketti kädessään. Liekö hänellä mielessään pak choin kasvatus? Vanhan papan paperikassista pilkistävät räikeänaniliinit pelargonit. Hän suojannee ne tottuneesti pakkasöitä varten. Keski-ikäinen rouva on lastannut kärryihin isoja säkkejä. Haketta varmaan moderniin puutarhaansa. Toinen rouva kävelee autollensa thermoruukku kainalossa katse tiiviisti ostoskuitissa. Hänen puutarhansa ei ole moderni, vaan siellä räiskyvät värit ja monet tyylit kukoistavat iloisesti sikin sokin.

Minun mielessäni ovat ’Holmstrup’-tuijat, pionit, Teresanruusu sekä luujauho. Jouko pelkää, että löydän jotakin. Auto on jo täynnä, sillä olemme jo kolmannessa puutarhamyymälässä. Minun mielestäni auto vain näyttää täydeltä. Sinne on lastattu kolmekymmentäkolme ’Tor’-koivuangervoa (Pirilän Kukkatalosta), kolme rinneangervoa, marja-aronia, harokataja, kolme sinisinä ja vaaleanpunaisena kukkivaa sammalleimua, kolme vaaleanpunaista ’Prinzessin Victoria Louise’ -idänunikkoa sekä orvokkeja. Lohdutan häntä, että emme ole ensimmäistä kertaa taimiostoksilla.

Orvokit mahtuvat takakonttiin ja luujauhot apukuskin jalkatilaan. Muuta emme löytäneet, sillä kaikki taimet eivät olleet vielä tulleet. Olen juhlatuulella."

Nämä koivuangervot ovat menossa Potagerin lohkoihin.


KUNINKAANANGERVO – SPIRAEA X WATSONIANA

Kuninkaanangervo 'Kruunu'
Spiraea x watsoniana 'Kruunu' 

Mennessämme Helmin rippijuhliin heinäkuun 27. päivä 2013 pysähdyimme Viherlandiassa, josta ostin tämän angervon. Ihan suunnitellusti. Jos en olisi etukäteen tätä suunnitellut, en olisi tullut ostaneeksi tätä. Pensas ei näyttänyt myymälässä kovinkaan kummoiselta, mutta olin lukenut hyvin myönteisiä kuvauksia tästä. Niinpä ostin tämän suunnittelemaani paikkaan Alkukulmaan kivien kainaloon. Täytyyhän kukan olla komea, koska lajike on nimetty Kruunuksi. Onneksi tämä on FinE-lajike.


RINNEANGERVO – SPIRAEA DENSIFLORA

Rinneangervo
Spiraea densiflora

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.”

Istutimme nämä kolme rinneangervoa vallille sen kirsikan oikealle puolelle, joka on lähinnä vallia.


Huhtikuun 27. päivä 2023: "Pysäköidessämme autoa puutarhamyymälän edustalla olevaan ruutuun ehdin aistia urbaania kevätvilinää. Ilmassa on innostusta ja tekemisen meininkiä. Aasialaistaustainen nainen tulee kassalta harsopaketti kädessään. Liekö hänellä mielessään pak choin kasvatus? Vanhan papan paperikassista pilkistävät räikeänaniliinit pelargonit. Hän suojannee ne tottuneesti pakkasöitä varten. Keski-ikäinen rouva on lastannut kärryihin isoja säkkejä. Haketta varmaan moderniin puutarhaansa. Toinen rouva kävelee autollensa thermoruukku kainalossa katse tiiviisti ostoskuitissa. Hänen puutarhansa ei ole moderni, vaan siellä räiskyvät värit ja monet tyylit kukoistavat iloisesti sikin sokin.

Minun mielessäni ovat ’Holmstrup’-tuijat, pionit, Teresanruusu sekä luujauho. Jouko pelkää, että löydän jotakin. Auto on jo täynnä, sillä olemme jo kolmannessa puutarhamyymälässä. Minun mielestäni auto vain näyttää täydeltä. Sinne on lastattu kolmekymmentäkolme koivuangervoa, kolme rinneangervoa (Pirilän Kukkatalosta), marja-aronia, harokataja, kolme sinisinä ja vaaleanpunaisena kukkivaa sammalleimua, kolme vaaleanpunaista ’Prinzessin Victoria Louise’ -idänunikkoa sekä orvokkeja. Lohdutan häntä, että emme ole ensimmäistä kertaa taimiostoksilla.

Orvokit ja aronia mahtuvat takakonttiin ja luujauhot apukuskin jalkatilaan. Muuta emme löytäneet, sillä kaikki taimet eivät olleet vielä tulleet. Olen juhlatuulella." Nämä pensaat ovat menossa vanhalle mansikkamaalle, sen yläosaan.

Toukokuun 30. päivä 2023: ”Kävelen K-raudan puutarhamyymälässä kuin ruokakaupassa. Ei mitään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, ei huokauksia, ei riemunkiljahduksia. Mielessäni on vain kolmen lajin ostoslista: täältä muutama ruusuangervo ’Froebelii’, seuraavasta kaupasta pari ’Joan Senioria’ ja kolmannesta vielä parsan taimet.
Angervot löytyvät ja kierroksen lopulla tapahtuu sentään jotakin sykähdyttävää, vähän niin kuin ennen vanhaan. – Eiköhän oteta sinulle parikymmentä tainta, kun nämä ovat niin halpoja, sanon Joukolle, saataisiin vihdoinkin mustat muovit pois. Mies valitsee topakimmat rinne-, verho- ja koivuangervot. Kolmen pensaan sijaan kärryyn on lastattu kaksikymmentäkolme puskaa.”


RUUSUANGERVOT – SPIRAEA JAPONICA

Ruusuangervo ’Froebelii’
Spiraea japonica ’Froebelii’

Toukokuun 16. päivänä 2022 kirjoitin: ”Lufthansan kone on myöhässä ja sitä paitsi me odottelemme väärällä terminaalilla. Löydämme kuitenkin Avillan ja pääsemme kotimatkalle.

Poikkeamme tietysti Pirilän Kukkatalossa Riihimäellä. Joukon maavallille ostamme vihreää, purppuraa, variegataa ja limeä: pensasangervoja, kääpiövuorimännyn, lännenheisiangervon sekä kotakuusamaa. Minulle jasmikkeita ja pari pensasruusua. – – Etanoiden varalta asettelemme ostokset autotallin katokseen soralle. – Tulikohan vähän ahnehdittua, kauhistelen mielessäni. Niin tuttu tunne. Turhaan pelkään. Aina ne on saatu maahan.”

Istutin tämän ruusuangervon Eteläreunaan kiven ja toisten pikkupensaiden väliin. Sen itäpuolelle jäi vielä paikka yhdelle pienelle pensaalle.

Toukokuun 30. päivä 2023: ”Kävelen K-raudan puutarhamyymälässä kuin ruokakaupassa. Ei mitään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, ei huokauksia, ei riemunkiljahduksia. Mielessäni on vain kolmen lajin ostoslista: täältä muutama ruusuangervo ’Froebelii’, seuraavasta kaupasta pari ’Joan Senioria’ ja kolmannesta vielä parsan taimet.

Angervot löytyvät ja kierroksen lopulla tapahtuu sentään jotakin sykähdyttävää, vähän niin kuin ennen vanhaan. – Eiköhän oteta sinulle parikymmentä tainta, kun nämä ovat niin halpoja, sanon Joukolle, saataisiin vihdoinkin mustat muovit pois. Mies valitsee topakimmat rinne-, verho- ja koivuangervot. Kolmen pensaan sijaan kärryyn on lastattu kaksikymmentäkolme puskaa.”

Vinkki!
Sietää voimakasta leikkausta.

Valkoruusuangervo 'Albiflora' 
Spiraea japonica ’Albiflora’ 

Olin nähnyt kauniin kuvan tästä valkoruusuangervosta ja liimannut sen leikekirjaani, joten ehdotin tätä Mikalle.

Jouko oli lähdössä Seinäjoelle lakkiaisiin 30.5.2020, mutta minä jäin tällä kertaa kotiin. Pyysin Joukoa tuomaan samalla Lakeuden Vihertaimistolta muutamia kasveja itselleni sekä Mikalle. Ostoslista vaikutti lyhyeltä, mutta jossain vaiheessa huomasin kauhukseni tilanneeni 24 istutettavaa. Ottaen huomioon sen, että meillä oli ennestään parikymmentä kuoppa kaivettavana, määrä oli jokseenkin iso. Nämä kolme valkoruusuangervoa ajattelin istuttaa eteläreunan pensasryhmään ja Mikan plantaasille toiset kolme.


VERHOANGERVOT – SPIRAEA BEAUVERDIANA

Verhoangervo
Spiraea beauverdiana

Toukokuun 30. päivä 2023: ”Kävelen K-raudan puutarhamyymälässä kuin ruokakaupassa. Ei mitään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, ei huokauksia, ei riemunkiljahduksia. Mielessäni on vain kolmen lajin ostoslista: täältä muutama ruusuangervo ’Froebelii’, seuraavasta kaupasta pari ’Joan Senioria’ ja kolmannesta vielä parsan taimet. Angervot löytyvät ja kierroksen lopulla tapahtuu sentään jotakin sykähdyttävää, vähän niin kuin ennen vanhaan. – Eiköhän oteta sinulle parikymmentä tainta, kun nämä ovat niin halpoja, sanon Joukolle, saataisiin vihdoinkin mustat muovit pois. Mies valitsee topakimmat rinne-, verho- ja koivuangervot. Kolmen pensaan sijaan kärryyn on lastattu kaksikymmentäkolme puskaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti