maanantai 1. lokakuuta 2018

MITEN AIKA RIITTÄÄ?

Isossa perheessä ruoka keitetään suurella kattilalla – pari kiloa perunoita tai kokonainen pastapussi. Ruokaa ostetaan kokonainen ostoskärryllinen kerrallaan. Pyykkikone pyörii joka päivä, usein monta kertaa päivässä. Kenkäpareja on eteinen täynnä. Hommaa on paljon, mutta toisaalta: jos on paljon työtä, niin on monta käsiparia tekemässä.

Keittiön kaapit on pesty yhdessä hujauksessa kun yksi aloittaa yläkaapeista, toinen alakaapeista, kolmas aloittaa maustelaatikosta. Neljäs ja viides pesevät jääkaapin. Keittiössä alkaa olla sen verran vilskettä, että kuudes menee siivoamaan vessojen kaapit. Äidille jäävät työnjohdolliset tehtävät ja erityishommat. Urakan päätteeksi on hauska käydä vaikka pitsalla.

Mielelläni kerron ison perheen arjesta,
vaikka itsestäni tuntuukin,
ettei perheemme ole kovin suuri.
Kuusi lasta ja vanhemmat.

Kun blogissani oli arvonta, Between esitti siihen liittyen kysymyksen: ”Sinulla on monta lasta. Miten jaat ajan perheen arjen pyörittämisen ja puutarhan kesken eli miten saat aikasi riittämään puutarhalle?” Olin iloinen kysymyksestä, sillä mielelläni kerron ison perheen arjesta, vaikka itsestäni tuntuukin, ettei perheemme ole kovin suuri. Kuusi lasta ja vanhemmat.

Kun lapset olivat pieniä, puutarhaharrastukseni uinui odottaen sopivaa aikaa itääkseen taimelle ja lopulta puhjetakseen kukkaan. Nyt kun kuopus on jo yhdeksän, minulla on mahdollisuus uppoutua rakkaan harrastukseni pariin. Organisoimalla ja delegoimalla hommia saan lisää aikaa. Aina aika ei silti riitä

Olin onnellinen kun kaksitoistavuotias halusi kesätyöpaikan kotoa. Pestasin hänet kokiksi ja sain lisää puutarha-aikaa. Hänen vapaapäiviään varten minulla oli valmiit ruokasuunnitelmat. Niistä kirjoittelin täällä.

Tässä meidän kesäkokki vähän pienempänä.

Marjojen kypsyttyä lapset panivat kuulokkeet korvilleen ja painuivat herukkapuskiin. Äänikirjoja kuunnellen oli mukava tienata taskurahaa ja pakastin täyttyi pikapikaa. Oma-aloitteisesti pojat myös pyöräilivät mustikkamaille ja perkasivat saaliin pakastimeen asti.

Silloin opettelen vain sietämään kaaosta
ja painun ehkä puutarhaan. 

Meillä on ollut jo vuosikausia käytäntönä, että jokainen siivoaa oman huoneensa lisäksi päivittäin kymmenen minuuttia ja viikkosiivous tehdään yhdessä. Palkkiona on siisti koti ja hyvä mieli. Kun yksi tekee kymmenminuuttisensa aamulla, seuraava aamupäivällä jne. niin keittiö saattaa pysyä kohtuullisessa kunnossa – ellei sitten satu niin, että osa on lähtenyt kalaan, osa kavereille ja osalla on muuta puuhaa. Silloin opettelen vain sietämään kaaosta ja painun ehkä puutarhaan. Kaaos on selvitetty viimeistään illalla.

Kunnon kalamiesten tapaan pojat käsittelevät kalan ruuaksi asti.

Perjantaisin on viikkosiivouksen aika. Olen iloinen kun lapset huolehtivat siitä oma-aloitteisesti. Jokainen ottaa listansa ja tekee hommansa omalla tyylillään. Kaikki tehtävät ja työvälineet lukevat lapussa, joten äitiä ei tarvita vastailemaan kysymyksiin millä aineella wc-allas pestään tai mitä liinaa käytetään pianon pyyhkimiseen. Toki minullekin hommaa riittää, mutta tarvittaessa siivous hoituu ilman minua.

Hommana on vuorotellen esimerkiksi olohuoneen siivous pölyjen pyyhkimisineen, imurointeineen ja lattian pesuineen. Muita hommia ovat keittiö, yläkerta, eteinen sekä kodinhoitohuone ja pesutilat. Välillä on vapaavuoro.

Yksi urakoi hommansa vauhdikkaasti
ja kiirehtii sitten rassaamaan mopoja.

On hauska seurata miten eri tavoilla lapset hommansa hoitavat. Yksi urakoi hommansa vauhdikkaasti ja kiirehtii sitten rassaamaan mopoja. Toinen keskittyy siivoamiseen äänikirjaa kuunnellen, tekee huolellista jälkeä kaikessa rauhassa, vähän ylimääräistäkin. Joku motivoi itseään niin, että kolmen homman jälkeen antaa itselleen luvan hyppiä trampoliinilla tai heittää nurmikolla kärrynpyöriä viisi minuuttia. Sitten on taas hommien vuoro. Joku kerää motivaatiota sohvalla Aku Ankkaa lukien ja aloittaa vasta sitten kun osa on saanut hommansa valmiiksi. Siivoaa kuitenkin.

Joskus lapset kisailevat keskenään. – Montako hommaa sä olet jo tehnyt? Mä olen jo yli puolessa välissä, he huutelevat talon toiseen päähän. Joskus pojat tekevät yhteistyötä ja siivoavat yhdessä molempien alueet.

Joskus joku on siivonnut pölyrätti päässä.

Monet kerrat olen saanut nauraa vääränä lasten luovuudelle. En saa pysähtyä sekunniksikaan –haasteen aikana rätti on viuhunut niin, ettei ole voinut olla nauramatta. Välillä mopin varsi on toiminut parkour-keppinä ja joskus siivousta ovat vauhdittaneet takaperinvoltit nurmikolla – talviaikaan pikkarit jalassa. Joskus joku on siivonnut pölyrätti päässä kun ei ole viitsinyt viedä sitä kesken kaiken pyykkiin.

Pyykkiä kertyy ja sen haluan pestä pääasiassa itse. Puutarhapäiväni ohjelma onkin usein: pyykit koneeseen, kitkemistä, pyykit kuivausrumpuun ja uusi koneellinen käyntiin, ulos istuttamaan, puhtaat pyykit paikoilleen, uudet koneeseen ja sitä rataa.

Minun pyykkiapulaiseni.

Touhua riittää, mutta hyvä niin. Huusholli ei aina ole tip top, mutta sekin auttaa kun tietää, että yleensä iltaisin ja varsinkin perjantai-iltaisin on siistiä.

Ja vielä viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä: minulla on kultainen aviomies. Hän täyttää astianpesukoneen aamulla kun minä vielä nukun. Vie roskat ja kompostiämpärin pyytämättä. Hoitaa monta hommaa sivumennen ja tekee minut sillä tavoin onnelliseksi. Vaimolle jää sitten aikaa puutarhaankin ja siitä nauttii koko perhe.

Kiitos, Between kysymyksestä! Siihen oli hauska vastata.

27 kommenttia:

  1. Hyvä siivoussysteemi. Ja varmasti tärkeää on, että kukin saa edetä omalla tavallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin se on meillä toiminut. Jos oikein muistan, niin tällä systeemillä olemme siivonneet noin kuusi vuotta. Olemme sen lasten kanssa suunnitelleet ja sopineet yhdessä, mikä helpottaa sen sujumista :)

      Poista
  2. Kiitos kehuista, rakas vaimoni

    VastaaPoista
  3. Oi, kuulostaa toimivalta systeemiltä ja teidän perhe niin ihanalta!
    Itselläni ei ole kuin kaksi lasta ja lapsuudenkodissani meitä oli neljä sisarusta. Mutta omassa ja lapsuuden kodissa olemme tehneet kaikki asiat juuri noin yhdessä.
    Kaikilla on omat osa-alueensa. Omat lapset olen velvoittanut varmaan jo 5-6 vuotiaana siivoamaan omat huoneensa. Sitten on tullut mukaan yläkerran wc ja aula. Ja lopulta vielä meidän makuuhuone ja työhuone vuorotellen. Lapset ovat itse pitäneet huolen, että hommat vaihtuvat vuoroviikoin, ja minulle on jäänyt vain alakerran siivous.
    Siivouksen lisäksi omakotitalossa on paljon muitakin hommia ja niitäkin ovat aina myös lapset tehneet.
    Tämä ei pelkästään helpota vanhempien työtä, vaan opettaa lapsia elämää varten. Se on tärkeää.
    Paljon lämpimiä terveisiä teidän ihanan kuuloiselle perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riina ♥ Mukava kuulla teidän perheen systeemistä. Tutultahan tuo kuulostaa :) Onhan se niin, että yhdessä tekeminen tuo vastuullisuutta ja lisää ymmärrystä perheenjäsenten kesken. Juuri niin, että opitaan elämää varten.

      Eivät meidän lapset rakasta siivoamista, mutta silti haluavat, että siivotaan joka viikko. Kerran jätettiin väliin ja lapset sanoivat, ettei jätetä toistaa kertaa. Ei ollut yhtään viihtyisää. Olenkin onnellinen siitä, että lapset eivät siivoa vain koska äiti käskee. He ymmärtävät sen merkityksen itselleen. Ymmärtävät myös sen, ettei väsynyt äiti ole kenenkään etu :)

      Sydämelliset terveiset myös teidän perheelle! ♥ Olen ihastellut sitä, että pidät omaa perhettäsi suuressa arvossa ja myös ilmaiset sen. Se on niin ihanaa ja tärkeää!

      Poista
  4. Kyllä kuusi lasta on iso perhe, itsellä on neljä ja kun asuivat kaikki kotona niin oli se välillä aika härdelliä ja hommien delegointia, lisänä oli vielä talon lämmitys uuneilla ja asuminen pitkän välimatkan takana. Hienosti olet saanut lapset mukaan siivoukseen, en ole onnistunut yhtä hyvin, omat huoneensa kyllä siivoavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että mielestäsi meillä on iso perhe. Olisin itse halunnut vielä isomman, mutta enempää emme saaneet. Onhan minulla kiitollisuuden aihetta tässäkin :)

      Kyllä sen ymmärtää, että pelkästään talon lämmitys uuneilla on iso homma kun lapset ovat pieniä. Ja autossa saa maaseudulla istua, vaikka joka ilta ei harrastuksiin kuskaisikaan.

      Oman huoneen siivoaminenkin on ihan hyvä juttu. Sinäkin oppii :)

      Poista
  5. Wau! Kuulostaa siltä, että lapsesi ovat motivoituneita tekemään oman osansa, jotta yhteinen koti pysyy siistinä. Tuon kun saisi opetettua omille lapsille sitten kun ovat isompia, niin olisipa ihanaa! Eikä haittaisi, että isäntäkin osallistuisi... hih. Tai kyllä hän ansiokkaasti täyttää ja tyhjentää tiskaria välillä jopa ihan oma-aloitteisestikin. Roskat vie töistä tullessaan, jos olen laittanut ne valmiiksi ulko-ovelle vastaan :D Ja auttaa ihan missä vain, jos pyydän. Lapsillasi on viikkosiivouksessa tehtävälistat. Onko päivän kymmenminuuttisen sisältöä sen kummemmin määritelty vai saako lapsi päättää itse, minkälaista siivousta haluaa tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en ole perussiivouksesta varsinaisesti palkinnut millään (rahalla tms.), vaan olen pyrkinyt juuri siihen, että oikeastaan jokainen tekee osuutensa oman itsensä vuoksi. Joskus olen keksinyt jotakin kivaa kaikille, kun joku on ollut erityisen reippaana tai on tullut jostain erityisen hyvä mieli.

      Kun lapset olivat pieniä, hommat olivat sen mukaisia, mutta pienestä on aloitettu :) Saivat kuvista valita haluamiaan hommia.

      Minulla on yksi vinkki, jolla saat miehesi tekemään vielä enemmän:) Kun hän tekee jotakin (vaikka sinun pyynnöstäsi), kiitä ja kehu häntä todella runsain määrin. Näytä, miten pienillä asioilla miehesi voi saada sinut onnelliseksi. Kokeiltu on ja tepsii ihan varmasti. Usein mies kysyy heti perään, että mitä muuta hän voisi tehdä :)

      Viikkosiivous tehdään tehtävälistojen mukaan, mutta päivittäinen kymppi vaihtelee. Keittiö on tärkein, mutta myös kenkiä ja muuta tavaraaa viedään paikoilleen tarpeen mukaaan. Saavat itse valita mitä mieluiten tekevät. Joku haluaa tehdä osuutensa aamulla, joku viimeisenä illalla. Kaikille riittää tekemistä :)

      Poista
    2. Ai niin. Yksi periaatteistani on, että kysyn lasten mielipidettä ja ratkaisuehdotuksia asiaan kuin asiaan. Jos joku asia takkuilee, istutaan alas ja mietitään, miten se saataisiin sujumaan. Niin kauan keskustellaan, että löytyy kaikkia tyydyttävä ratkaisu ja sitten sitoudutaan siihen. Näin nuo meidän systeemit ovat muotoutuneet :)

      Poista
  6. Mukavaa, että kerroit perheesi arjesta. Kuulostaa kyllä siltä, että kaikki teillä hienosti sujuukin. Lapsistanne kasvaa vastuuntuntoisia ja osaavia ihmisiä.
    Kyllä kuusi lasta on tänä päivänä iso perhe. Olen viisilapsisesta perheestä, mutta itselläni on vain kaksi lasta. Minun lapsuudenkodissani kaikilla lapsilla oli omat tehtävänsä ja samaan pyrin omien lasteni kohdalla. Minusta lasten kasvatukseen kuuluu opettaa heitä vastuuseen yhteisestä kodista ja elämästä. Ei äiti/isä ole mikään palkattu piika. Kun jokainen tekee oman osuutensa, jää yhteistä aikaakin enemmän. Minulla on myös ollut onni saada mies, joka jakaa kaikki asiat kanssani. Myös kotityöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Between! Juuri noin, mitä sanoit vastuusta ja kasvatuksesta. Meillä oli joskus lasten kaveri yökylässä siivouspäivänä. Hän ei ollut tottunut kotonaan kotitöihin, muttta meillä osallistui ihan innoissaan. Hymyilytti kun kuuntelin, miten topakasti poikani opetti häntä :)

      Ihanasti sanoit miehestäsi. Sitähän se rakkaus parhaimmillaan on :)

      Kuusi lasta tuntuu itsestäni pieneltä kun olen 12-lapsisesta perheestä. Onneksi on lasten kavereita usein meillä :) Eläinlaumakin tuo vähän lisäväriä ;)

      Poista
  7. Ihana kirjoitus jälleen! Minulla oli vain 3 lasta (tosin hyvin peräkkäin syntyivät) ja muistan kyllä elävästi ne aktiiviset vuodet. Usein oli kyllä myös vieraita ja työmiehiä syömässä maatalon tapaan. Itsellä vielä työ muualla. Meillä oli lasten kanssa hyvin samoja elementtejä kotitöissä, vaikka sinä olet vienyt homman vielä paremmalle tasolle kekseliäästi. Mutta on ihana nähdä, että systeemi tuottaa hyvän hedelmän! Omat lapsemme ovat nyt 28, 27 ja 25-vuotiaita - ja heistä on kasvanut ahkeria, vastuullisia ja osaavia nuoria aikuisia. Hyvää jatkoa teidän ihanalle perheelle! T. Päivi (Kottikärryn kääntöpiiri)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivi! Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Onhan se työlästä kun lapset ovat pieniä, varsinkin silloin kun on tuollaisia mainitsemiasi lisähommia oman työn lisäksi. Onni on se, että siinä vaiheessa on vielä nuori ja voimia eri tavalla kuin vanhempana :) Nyt sinäkin saat poimia hyviä hedelmiä niiltä vuosilta. Ihana kuulla tuo, mitä sanoit aikuistuneista lapsistasi ♥

      Kiitos samoin, mukavaa syksyä sinnekin teille!

      Poista
  8. Mainiosti olette organisoineet suurperheen arjen. Homma tuntuu sujuvan kuin rasvattu :) Meillä tyttö on velvoitettu pitämään oma huoneensa siistinä ja tekemään pieniä kotitöitä kuten pyyhkimään pölyjä ja viemään roskat. Isäntäkin osallistuu mielellään kotitöihin ja nykyään aika usein ihan oma-aloitteisestikin :) Tuo 10 minuutin siivous päivässä on muuten hyvä idea. Taidanpa ottaa käyttöön meilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on kiva, että lapset tietävät oman osuutensa kotitöistä eikä heidän tarvitse miettiä, joutuuko itse tekemään enemmän kuin toiset. Hommat jakautuvat tasapuolisesti eikä tule pyydettyä aina vain sitä kilteintä lasta. Toimii varmaan pienessäkin perheessä :)

      Muistahan kiittää kun isäntäkin osallistuu :) Meillä on sellainen sanonta, että kissa kiitoksella elää - ja mies myös ♥

      Poista
  9. Kuulostaa hyvältä systeemiltä. Yht'äkkiä tuli mielikuva että pienemmässä perheessä siivoamista ym jää itselle paljon enemmän työtä :D Välillä jää ruoat laittamatta kun ulkona menee niin myöhään. Muutkin kyllä olisivat kykeneviä tekemään ruokaa, mutta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niinhän se on, että isossa perheessä on paljon työtä, mutta on niitä käsiparejakin enemmän. Koin esikoisen hoidon muita työläämmäksi kun aina piti olla järjestämässä seuraa ja tekemistä. Se puoli helpottui kun hän sai pikkuveljen leikkikaveriksi. Ymmärrän hyvin, että yhden lapsen vanhemmatkin voivat väsyä. Ei sitä aina lapsiluvusta voi päätellä. On niin monenlaisia tilanteita.

      Kuulostaa niin tutulta, että välillä sitä unohtuu puutarhaan :)

      Poista
  10. Nykyään lapsille opetetaan liian vähän kalan lihan ym käsittelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi meidän isommat pojat opettavat kalan käsittelyn pienemmille :)

      Poista
  11. Kiva oli lukea teidän arjesta se oli kuin melkein oppikirjasta. Meillä ei se mennyt yhtä joustavasti aikanaan . Mekään emme periaatteessa antaneet rahaa kodin siivouksesta koska se kuului meidän mielestämme kaikkien viihtyvyyteen .Jokainen siivosi meillä ikänsä ja kykyjensä mukaan. Tarkoitin tällä kahta poikaamme. Toinen oli neljä tullessa Suomeen ja toinen kahdeksan. (adoptio Venäjältä ) Paljon oli oppimista ensin perusasioissa ja jo perheenä olemisesta. Mutta eroja kaikkeen tekemiseen oli heidänkin kohdalla vaikka oli vain kaksi . Myöhemmin joskus ihmettelin nuoremmalle kun tulin kotiin töistä ja hän oli alakerrassa vastassa ja imuri kävi ylhäällä " miksi sinä olet jättänyt imurin päälle ja tulet itse alas " kysyin. Teemu hänen kaverinsa imuroi ylhäällä. Oli tullut auttamaan että selvisivät nopeammin omille jutuilleen . Hän oli senjälkeen useasti nähty apuri meillä . Ja jos oli jonkun sanktion paikka he saivat siivousta. Huomattiin hyvin nopeasti että se tepsi kaikkein parhaiten. Tosta kalakuvasta minulle tuli mieleen pienen sisaren tyttären tokaisu minulle kun perkasin kalaa ja hän katseli ." Tekisitkö sinä minullekkin noin jos olisin kala ".Olin juuri katkaisemassa päätä kalalta. Oli jostain syystä vaikea se katkaista. Kiitos tästä postauksesta olette ihana perhe .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila! Oli mukava lukea sinun kokemuksistasi ja muistoistasi. Teillä on ollut aivan mahdottoman paljon opeteltavaa enkä ollenkaan ihmettele, ettei kaikki ole käynyt tuosta noin vain. Hattua nostan, olette tehneet tärkeää työtä. ♥

      Me maksamme lapsille esim. ruuan laitosta tai muusta erityishommasta, mutta perusjutut tehdään jokaisen oman viihtyvyyden vuoksi. Ja kaverit pääsevät meilläkin hommiin, jos sattuvat siivouspäivänä yökylään :)

      Sanktioista tuli mieleeni, että jos tulee tarve, kysyn lapselta itseltään. Yleensä kysyn, että ratkaistaanko tämä asia hyvällä vai pahalla. Lapset vastaavat, että hyvällä. Ratkaisuehdotukset ovat hyvin lopulta löytyneet.

      Enpä ihmettele, että kalan perkaus teki vähän tiukkaa!

      Kiitos itsellesi, Nila! ♥ Mukava kun osallistuit keskusteluun :) Ihanaa lokakuuta sinulle ja perheellesi!

      Poista
  12. Reippaita ja ahkeria lapsukaisia, kun koko perhe tekee yhdessä, niin yhteinen hyvinvointikin lisääntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirkku! Jos joskus tuntuu, että jollain lapsella on veto pois, niin aina on joustovaraa. Onneksi jokainen tuntee vastuunsa ja tekee oman osuutensa ennemmin tai myöhemmin, niin silloin tosiaan kaikilla on hyvä olla.

      Poista
  13. Olipa ihana kysymys ja kotoisan kuuloinen vastaus. Tällä hetkellä meillä on viisi lasta kotona ja tutulta kuulosti nuo yhteisten hommien tekeminen.
    Iso perhe, useammat kädet. 💕💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, Kaisu! ♥ Niinhän se on, että käsipareja riittää ja kavereita myös. Sekin on mukava kun ei aina tarvitse lähteä kotoa saadakseen seuraa.

      Poista