maanantai 8. lokakuuta 2018

INVENTAARIO

Tuula Maalaiskaupungin piha –blogista kysyi, innostunko jostain erityisistä puutarhakoristeista. Sitä miettiessäni rupesin tekemään inventaariota puutarhakoristeistani.

Puksipuu tuo vihreyttä keittiön terassille.
  • 2 kpl betoniruukkuja, jotka ovat niin suuria, että niihin on vaikea keksiä kasveja
  • vanhat ostoskärryt, jotka olen ostanut kirpputorilta (kuvassa yllä)
  • vanha, madonsyömä perunalaatikko
  • 2 kpl isoja sinkkisoikkoja, joista on leikattu pohja pois
  • 1 pohjaton sinkkisaavi, jossa kasvaa tuija
  • 2 kpl sinkkiämpäreitä köynnöstukineen
Näillä on koristearvon lisäksi sellainen tehtävä, että niiden avulla saan nostettua kasveja vähän ylemmäs maasta. Olen ihastunut metalliesineisiin. Joskus olen nähnyt niistä jopa unta. Minusta sinkkiastiat sopivat hyvin yhteen harmaan betonin kanssa.

Mieheni asensi patsaan paikalleen tänä keväänä, joten sen ympäristö on vielä keskeneräinen.
  • 3 kpl suihkulähteitä, joiden kunnossapito on yllättävän kova homma
  • 2 kpl suihkulähteen patsaita, jotka niin ikään tarvitsevat paljon huoltamista
Pidän patsaista, varsinkin silloin kun ne ovat betonia. Naisfiguuri on betonia ja painaa enemmän kuin minä. Mieheni sai ahkeroida ihan kunnolla, että sai asennettua sen tukevasti paikalleen. Onneksi lopputulos on sen arvoinen. Suihkulähteillä ja patsailla on koristearvon lisäksi tärkeä tehtävä peittää häiritsevät äänet.

Köynnösikkuna odottaa vielä köynnöksiä.
  • 1 köynnöskehikko, joka on tehty vanhasta huvimajasta (kuva yllä)
  • 1 pieni metalliportti, jonka halusin kauneuden tähden, mutta on sillä paljon käyttöäkin
  • 1 iso metalliportti, josta kuljetaan päivittäin
  • 1 ruusukaari, jonka ’New Dawn’ -ruusut ovat koko kesän sojottaneet sinne tänne
Nämä koristeet ovat tärkeitä kasvien suojana ja tukena. Kauriiden takia koko tonttimme on ympäröity aidalla, joten portitkin ovat välttämättömät.

Työkalunaulakko elävöittää autotallin seinää.
  • 2 kpl puuvartisia lapioita, iso punainen ja pieni musta
  • 2 kpl puuvartisia talikoita, musta ja punainen
  • 2 kpl puuvartisia istutuslapioita, erityisen kauniita (kuvassa yllä)
  • 2 kpl puuvartisia pikku talikoita jakamisen avuksi (kuvassa yllä)
  • 1 kaunis rikkarauta
  • kottikärryt, kuluneet, kaunis patina, alun alkaen tallikärryt muistaakseni vuodelta 1996
  • lukematon määrä sinkkiämpäreitä
Nautin työskennellessäni kauniilla työkaluilla. Kauniin lapion ja talikon saatan tökätä maahan odottamaan seuraavaa työpäivää eikä haittaa, vaikka rikkaämpärit sattuisivat tulemaan niiden kanssa yhteiskuvaan.

Onneli on ominut tämän tuolin.
  • 2 kpl rottinkituoleja, jotka toivoin lahjaksi täyttämään tyhjää tilaa terassilla
Todellakin, halusin rottinkituolit koristeeksi. Olin yrittänyt kasvattaa aurinkoisella terassilla suuria kasveja, mutta niiden hoito oli työlästä ja vaativaa. Halusin täyttää tyhjän tilan helppohoitoisilla tuoleilla. Kissat ottivat rottinkituolit heti omikseen, joten ne ovat nyt kuitenkin jatkuvassa käytössä.

Tässä on se alussa mainitsemani madonsyömä perunalaatikko. Tuo laudanpätkä on aarteeni. Olen kirjoittanut siitä täällä.
  • 1 laudanpätkä, jossa lukee "ÄITILLE ♥" ja joka on aarteeni
  • 1 puinen karhu, jonka olen saanut mieheltäni tuliaiseksi matkalta
  • 2 kpl metallisia cd-telineitä, jotka olen ostanut joskus nuoruudessani ja jotka ovat ruostuneet kauniiksi enkä ole malttanut hävittää niitä
Nämä esineet ovat ainoastaan koristeita – ellei oteta huomioon sitä, että ne kantavat muistoja menneiltä vuosilta tai jopa vuosikymmeniltä.

Vastaukseni Tuulan kysymykseen on: kyllä, olen innostunut erityisesti sellaisista puutarhakoristeista, joilla on myös käyttöarvoa. 

Kiitos, Tuula, kivasta kysymyksestä! En ollut ennen ajatellutkaan kuinka paljon koristeita minulla onkaan.

Millaisista puutarhakoristeista sinä pidät?

28 kommenttia:

  1. Kiitos vastauksestasi. Vastakysymystä pitää miettiä tai paremminkin vastausta siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi :) Minunkin piti ihan miettiä. Aluksi tuntui, ettei minulla kai montaa koristetta ole.

      Poista
  2. Olen selvästi samanhenkinen eli pidän kovasti näistä sinun koristeistasi - ne myös sopivat hyvin luontevasti puutarhaasi! Tuo köynnösikkuna on todella ihana ja kuvassa on aivan erityinen viehättävä tunnelma! Olen myös kiinnittänyt huomiota sinun kauniisiin kitkemis- ja muihin työvälineisiin; miellyttävät kovasti silmääni. Itse en ole päässyt samalle tasolle :). Terveisin Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Kyllä minäkin pidän siitä köynnösikkunasta – vielä kun saisi köynnöksetkin. Olen haaveillut niistä useamman vuoden :) Tosiaan nautin niistä työvälineistä. Niitä ei ihan joka kaupassa ole, joten olin onnellinen kun löysin ne. Toivottavasti osuu sinunkin kohdalle kauniit työvälineet!

      Poista
  3. Isäni tekemä köynnöskaari on ehdoton lempparini. Ja muutenkin metalliset köynnöstuet, obeliskit ja vastaavat viehättävät silmääni. Lyhdyt ovat ihania. Ruosteesta en pidä, joten kaikki metalliset yksityiskohdat haluan mustiksi maalattuina. Harmaantunut puu ja heinäseipäät ovat myös ihania, mutta koen, etteivät ne istuisi meidän pihallemme. Ihailen niitä siis toisten pihoissa. Sinulla on kauniit työkalut, samanlaiset kelpaisivat myös minulle. Ja työkalunaulakkosi tuo ylellisen säväyksen arjen keskelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna! Minäkin tykkäisin metallisista köynnöstuista, mutta ovat vasta haaveilun asteella. Joo, heinäseipäät vaativat ihan omanlaisensa ympäristön ja sellaisessa ovatkin tosi kauniita. Harmaantuneesta puusta minäkin pidän. Meillä aidan tolppien olisi tarkoitus harmaantua. Minusta se naulakko tuo vähän nostalgista tunnelmaa uuden autotallin seinään. Ei näytä "liian" uudelta :)

      Poista
  4. Meillä puutarhakoristeiksi kait voisi kutsua viherseinien runkoja, jotka on tehty puusta ja harjateräksestä. Vesiaihe itsessään on koriste, ja portti jonka mies siihenteki viime kesänä on ihan yksi suosikkini. Värikkäät kastelukannut ja sinkkiämpärit, jotka saavat olla esillä koko kesän. Niitäkin voisi varmaan sanoa hyötykoristeiksi 😀
    Tuo sinun työkalunaulakko on hyvin puhutteleva, voisin hiukan vihjata miehelle siitä, saisin omat puuvartiset työkalut siihen kivasti esille...
    Olipas taas kerran hauska blogsautus, kiitos Pauliina! (Ja kiitos Tuulalle alkuperäisestä kysymyksestä 😊)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin kyllä voi kutsua. Ne teidän viherseinät ovat upeita! Ja se lammen seutu myös. Onhan teillä ihana karvaton koirakin – ja se toinen :) Minäkin tykkään kastelukannuista. Kiva, ettei työvälineitä tarvitse piilotella. Vihjaa ihmeessä miehellesi :) Kiitos itsellesi, Virpi, tästä taas niin ihanasta kommentistasi! ♥

      Poista
  5. Nyt kun kerran otin asian esille, niin aloin miettimään samaa. Ensin luulin, että eihän mulla ole mitään puutarhakoristeita - mutta tarkemmin asiaa atuloituna niitähän on oikeastaan aika paljon! Ne kun ovat sellaisia maatalon pihapiirissä aina olleita asioita, kuten äeksiä, kärrynpyöriä ja maitotonkkia. Olipa kiva postaus taas, Pauliina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhakoristeet taitavatkin olla parhaimmillaan silloin kun ne eivät tule liikaa esille. Näyttävät siltä kuin olisivat olleet niillä sijoillaan aina. Juuri niin kuin sinulla.

      Kiitos, Tita, ihanasta palautteesta ♥ Minä kun luulin, että kuka tällaista kuivaa luetteloa jaksaa lukea... Laitoin sitten muutaman kuvan, että on edes jotain :)

      Poista
  6. Minä olen alkanut katsella patsaita puutarhamyymälöissä vähän sillä silmällä. Pitäisi ensin toki tietää, mihin sellaisen patsaan haluaisi. Tarvitseeko betonista ottaa talvella pois puutarhasta? Tai miten tuon vesisysteemin huolto patsaassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Itse jätän betonipatsaan ulos kuten viime vuonnakin. Pumpun otin jo sisälle.

      Pumppu kierrättää vettä tehokkaasti, mutta silti veteen tuli levää. Ei se kivien välissä olisi haitannut, mutta se tahtoi tehdä patsaaseen vihreää. Suihkuttelin neitoa silloin tällöin. Veden vaihtaminen kerran, pari kesässä olisi ollut hyvä, mutta oma hommansa siinäkin. Ehkä joku substraatti tai joku muu juttu voisi auttaa.

      Poista
  7. Aivan upea tuo teidän köynösikkuna! Joku tuon tyylinen sopisi täydellisesti kärhöilleni kiipeiltäväksi - vähän pienemmässä mittakaavassa tosin. Ihailin myös sinun työkalunaulakkoasi, joka on paitsi käytännöllinen myös kaunis. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Teetin sen köynnösikkunan miehelläni kun en raaskinut hävittää huvimajan metalliosia. Hän perusti sen kunnolla betoniin, että pysyy varmasti suorassa.

      Olen kyllä itsekin tyytyväinen naulakkoon. Nyt sain vielä varastoon toisen. Saattaa vilahtaa jossain postauksessa joskus :)

      Poista
    2. Oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
  8. Hienot koristeet, sellaisista pidän minäkin joilla on käyttöarvoa. Mutta on muitakin koristeita, ne siivosin vähän aikaa sitten varastoon odottelemaan uutta kesää. Oli metallista, useita erilaisia plus yksi savipallo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Katja! Jos olisin käsistäni kätevä, tekisin patsaita ihan vain koristeeksi. Kun en ole, niin nuo käyttöesineet saavat toistaiseksi riittää :) Savesta ja betonista olisi ihana tehdä vaikka mitä.

      Poista
  9. Kauniita yksityiskohtia! Minä tykkään just tuollaisista puutarhakoristeista mitkä sulautuu hyvin pihaan, eivät hyppää silmille, mutta tuovat mielenkiintoista ilmettä. Tykkään myös, kun vanhoja tavaroita hyödynnetään "uudella tavalla". Minä olen tykännyt käyttää mm. maitottonkkia ja vanhoja emalisankoja kesäkukkaistutuksiin. Kesällä tein 15ruutuisesta vanhasta ikkunanpokasta köynnösten uudelle kärhölleni. Välillä on hauska oikein miettiä mihin joku vanha, ehkä jo tuhoon tuomittu, esine vielä taipuu. Mukavaa päivää sinne ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ...köynnöstuen uudelle kärhölleni.

      Ärsyttää, kun puhelin vaihtelee aina sanoja, eikä kaikkia hoksaa aina tarkistaa.

      Poista
    2. Kiitos, Eerika! Joo, vanhat tavarat ovat ihania. Eivät tuo itseään liikaa esille. Vähältä on pitänyt, etten minäkin ole tuonut maitotonkkaa meille :)

      Voin kuvitella, että tekemäsi kärhötuki on varmasti ihana! Minäkin katson varsinkin harmaita metalliastioita sillä silmällä, että keksisinkö jotakin käyttöä puutarhassa :)

      Kiitos samoin, oikein hyvää päivän jatkoa teillekin ♥

      Poista
  10. Sinulla on tosi kauniita puutarhakoristeita. Enpä ole omia koskaan edes ajatellut luetteloida eikä siitä kovin pitkä varmaan tulisikaan. Mutta pitää minunkin pistää ylös ja voin ehkä yllättyäkkin kun nyt jo tarkemmin ajattelen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila! Minäkin ensin ajattelin, ettei minulla montaa koristetta ole. Luetteloi ihmeessä, oli yllättävän hauskaa katsella omaa puutarhaa vähän eri vinkkelistä. :)

      Poista
  11. Sinkki ja betoni sopivat hyvin puutarhaan.
    Täällä etelässä suositaan kiveä kaikissa muodoissa. Minullakin on vastaava Afrodite-patsas pihallani ja pidän siitä myös kovasti. Ruukkuja on myös valtavan kokoisia joita ei todellakaan siirretä enää minnekään.
    Myös käpymäiset kiviset tai betoniset ornamentit ovat mieleeni.
    Kaunis piha sinulla aina! <3

    Lokakuun tunnelmallisia hetkiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna! Oli mukava kuulla sikäläisistä puutarhakoristeista. Tuli heti ihana mielikuva :) Kun etsin netistä tuota patsasta, niin huomasin, että etelämpänä niitä suositaan ihan eri tavalla kuin täällä. Siellä valikoimaa olisi ollut vaikka kuinka. Täällä myydään paljon muovia, mutta harmillisen vähän betonia. Hirveän suppeat valikoimat. Kivi on niin kallista, että harvalla on täällä varaa sellaiseen. Sinun Afroditesi on varmasti ihana.

      Meillä taitaa olla aika samanlainen maku :) Käpymäiset koristeet kelpaisivat kyllä... ja ne ornamentit.

      Kiitos samoin, ihanaa lokakuuta sinullekin!

      Poista
  12. Tuo suihkulähdepatsas on hieno. Sitä olen ennenkin ihaillut. Ja työkalunaulakko on oikein siisti ja kätevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Odotan vielä, että suihkulähde pikkuisen piiloutuisi kasvillisuuden sekaan. Joo, tykkään tosi paljon siitä naulakosta ja se on kätevässä paikassa.

      Poista