maanantai 18. kesäkuuta 2018

PIONIT PALKINTOPALLEILLA

Kesäisin on kilpailuja jäätelökisasta eukonkantoon ja kaikkea siltä väliltä. Minäkin innostuin järjestämään pionikisan. Puutarhassamme on kaksikymmentäkaksi pionilajiketta ja ne kaikki pääsivät mukaan.

Tässä kilpailussa jaettiin vain ensimmäisiä sijoja. Palkintoraatiin kuului yksi ihminen ja se olin minä. Kilpailu oli siinä mielessä epäreilu, että nuoret ja vanhat kilpailivat samassa sarjassa. Ei  se mitään, hauskaa oli. Tässä tulokset, olkaa hyvä!

Nuorekkain

'Jan van Leeuwen' kukkii 'Sarah Bernhardtin' edessä. Takana pilkistävät päivänliljat.

'Jan van Leeuwen' on nuorekkain, jopa ehkä vähän lapsellinenkin. Se ei pönötä, vaan näyttää huolettomalta. Liian sliipatulta ei saa näyttää, vaikka kaikki onkin tarkkaan harkiten aseteltu. Täytyy olla cool.

Suloisin

'Angel Cheeks' on elinvoimainen pioni ja kukkii runsaasti.

'Angel Cheeks' on todella suloinen, varsinkin nuppuisena ja hieman auenneena. Niinhän se on, että kissanpennutkin ovat suloisimmillaan pieninä. Onneksi niiden viehätysvoima ei mihinkään katoa. Se vain muuttuu. Sama pätee niin lapsiin, kissanpentuihin kuin pioneihin.

Kaunein

'Gardenia' on yksinkertainen pioni, jolla on kirkkaankeltaiset heteet.

Nyt siellä ruudun ääressä saatetaan mutista. Tiedän, että tämä kauneusasia herättää varmasti paljon mielipiteitä. Tämä tosiaan herätti paljon keskustelua täälläkin päässä, mutta lopulta raadin päätös oli yksimielinen :) Tänään kauneimman tittelin sai 'Gardenia', joka on sopusuhtainen olemukseltaan, raikas ja viaton.

Yllättävin

'Madame Furtadon' väri on voimakkaimmillaan silloin kun nuput ovat auenneet kuppimaisiksi. Kukan auetessa sen väri haalistuu.

'Madame Furtado' voittaa yllätyksellisimmän titteli siksi, että se on hämmästyttänyt minut aivan kertakaikkiaan. Mietin kauan pioniryhmän värejä ja niiden yhteensopivuutta. Etteivät vain väärät sävyt latistaisi naapurusten värejä, vaan värit korostaisivat toisiaan. Yllätyin, miten raikkaan pisteen i:n päälle 'Madame Furtado' tuo aniliinin värillään. Ihailen tuota väriyhdistelmää ihailemasta päästyänikin. Valkoinen, vaaleanpunainen ja aniliini yhdistettynä 'Blauw' -siperianiiristen siniseen ja 'New Moon' -kulleroiden kalvakankeltaiseen sointuvat toisiinsa täydellisesti.

Erikoisin nimi

'Yang Fei Chu Yu' eli Jalkavaimo nousee kylvystä

Raadin ei tarvinnut kauan pähkäillä erikoisinta nimeä. 'Yang Fei Chu Yu' eli Jalkavaimo nousee kylvystä oli ehdoton ykkönen. Kerrottu kukka toki on kuin vaahtoava kylpyvesi, mutta että tällainen nimi pionille...

Tuoksuvin

'Madame Calot' aukeaa vaaleanpunaisena ja muuttuu valkoiseksi.

'Madame Calot' tuoksuu kuin parfyymi, ei siis mikään eau de toilette. En osaa kuvailla mitä tuoksu muistuttaa, mutta hienostunut se ainakin on niin kuin arvon rouvalle sopii.

Äidillisin

'Mother's Choice'

'Mother's Choice' -pionissa on äidillistä lempeyttä niin nimessä kuin ulkonäössäkin. Se on täynnä äidinrakkautta. Ja lasten mielestä äiti näyttää aina kauniilta, vähän repsahtaneenakin.

Tyylikkäin

'Duchesse de Nemours' on lähes täysin valkoinen pioni.

'Duchesse de Nemours' on aina hillitty ja tyylikäs kuten herttuattarelle sopiikin. Se aloittaa kukintansa linjakkailla nupuillaan silloin kun moni repsottaa jo ihan auki. Vaikka 'Duchesse de Nemours' on kerrottu, sillä ei kukinta mene koskaan överiksi. Sitäpaitsi valkoinen on aina tyylikäs väri kesällä.

Räväkin

'Garden Treasure' on Itoh-hybridi.

Haaveilin hailakankeltaisesta pionista ja tilasin 'Garden Treasuren'. Sen väri olikin enemmän neonkeltainen kuin hailakka enkä tottunut siihen. Nostin pionin kottikärryyn, josta mies pelasti sen parin päivän päästä metsänlaitaan.   Se on siis aika kovia kokenut yksilö, mutta urheasti sinnittelee hengissä.

Tavallisin

'Sarah Bernhardt' ei ole suotta tullut kaikkien tuntemaksi.

'Sarah Bernhardt' on perinteikäs, lähes kaikkien tuntema pioni, jota myydään vaikka missä. Tavallisista tavallisin 'Sarah Bernhardt' on kuitenkin hieno pioni, joka sai myös jaetun ykkössijan elinvoimaisimman pionin nimestä.

Hassuin

Hybridipioni 'My Love' on kuin kameleontti, aina erinäköinen.

'My Love' ansaitsee ehdottomasti tämän nimityksen. Se aukaisee linjakkaat vaaleanpunaiset nuppunsa kuin mikä tahansa muu pioni, mutta sitten kun se pääsee vauhtiin, niin kaikki meneekin aivan hurlumhei. Ensin se on vaaleanpunainen sitten keltainen ja valkoinen. Se tekee röyhelöitä niin vinhaa vauhtia, että lopulta ne täytyy pursottaa hassuksi tötteröksi kun eivät muuten mahtuisi mihinkään.

Elinvoimaisin

'Madame Calot'

'Madame Calot' ja 'Sarah Bernhardt' jakavat elinvoimaisimman pionin ykkösssijan. Ne molemmat ovat voimakaskasvuisia ja kukkivat runsain määrin.

Nopein

Hybridipioni 'Claire de Lunella' on jo kruunu päässä.

Ensinnäkin 'Claire de Lune' on aikaisin minun pioneistani. Sen lisäksi se kukkii niin nopeasti, etten aina ehdi saada siitä mieleistäni kuvaa. Kukinnan lyhyys voi toki johtua siitä, että se on melko nuori ja se kasvoi epäedullisessa paikassa ja jouduin siirtämään sen syksyllä.

Hitain

'Elsa Sass' on valkoinen pioni.

'Elsa Sass' ei turhia hötkyile. Se pitää nuppunsa tiukasti supussa vielä silloin kun monet muut kiinanpionit ovat jo karistaneet terälehtensä. On hienoa kun on vielä jotakin odotettavaa.

Ylellisin nimi

'Kelway's Glorious' aloittaa kukintansa vaaleanpunaisena ja muuttuu lopulta lähes valkoiseksi.

Nimi 'Kelway's Glorious' lupaa jotakin loisteliasta eikä suotta. Pioni on aivan ihastuttava. 'Kelway's Glorious' on hyvin samannäköinen kuin 'Madame Calot'. Minun on vaikea erottaa niitä kukista. Tuoksukin on upea, mutta miedompi kuin 'Madame Calotilla'.

Tummin

Hybridipioni 'Buckeye Belle' kukkii puutarhassamme ensimmäisten pionien joukossa.

'Buckeye Belle' ja 'Henry Bockstoce' saavat jaetun ykkössijan, vaikka 'Buckeye Belle' onkin hieman tummempi. 'Buckeye Bellen' heteet ovat keltaiset kun taas kerrottu 'Henry Bockstoce' on röyhelöineen tasaisen tumma. Niiden väri on jopa niin tumma, että ne vaativat jotain raikasta vierelleen. Olen yhdistänyt ne valkoiseen, sillä minusta ne riitelevät vaaleanpunaisen kanssa. Hempeän vaaleanpunaisen sijaan kaveriksi voisi sopia räväkämpi aniliini, esimerkiksi 'Madame Furtado' tai 'Roselette'.

Hybridipioni 'Henry Bockstoce' on oikeasti paljon tummempi kuin tässä kuvassa.

Makein

'Do Tell' 

'Do Tell' on kuin karamelli: vaaleanpunaista, kirkkaankeltaista ja valkoista nätissä järjestyksessä kuin nonparellit rasiassa.

Suurin

Suurin kukka on samalla suurin mysteeri.

Tämän pionin kukka on suurimmillaan aivan valtava, teevadin kokoinen. Olen ostanut sen 'Roselettena', mutta olen alkanut epäillä, ettei nimi ehkä olekaan oikea. Luulin 'Roseletten' olevan yksinkertainen, mutta tämä vaikuttaa täysin kerrotulta. Väri on sama kuin toisessa yksilössä, jonka tunnistaan 'Roseletteksi'.

Uusin

'Bella Donna'

'Bella Donna' ja 'Blush Queen' jakavat tämän uusimman pionin sijan. Ne eivät ole kukkineet vielä kertaakaan. Jännää nähdä millaisena nuppu aukeaa.

Kunniamaininnat

'Pecher' muuttuu kukintansa aikana valkoiseksi palloksi.

Kunniamaininnan saivat 'Pecher' ja 'Pillow Talk', kelpo pioneja kumpikin. Suloisia ja kauniita.

'Pillow Talk'

Siinäpä ne puutarhamme pionit tulivat samalla esitellyiksi. Nyt saan makeaa mahan täydeltä kun ne kukkivat runsaimmillaan. Tämän jutun kuvat kahta lukuunottamatta onkin otettu muutaman päivän sisällä. Poikkeuksina tummanpunainen 'Buckeye Belle', jonka paras kukinta oli jo viikko sitten ja keltainen 'Garden Treasure', jonka kuva on viime vuodelta.

Kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti sinulle, hyvä lukijani, joka osallistuit tähän palkintojenjakotilaisuuteen! Ai, mitä palkintoja? Onko täällä jaettu jotain palkintoja? – Hyvää mieltä ainakin.

Kukkaisaa kesää kaikille!

43 kommenttia:

 1. On ne vain kauniita <3 Mukava, että kaikki saivat parhaimman tittelin tai edes kunniamaininnan. Edellisen postauksen kommenttiin viitaten: ei ehkä kannata mennä taimistolta 'Elina'-pionia kyselemään... Googlellakin päädyt lopulta vain blogiini ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pionien maailma on aika ihana kun niitä lajikkeita on niin paljon, toinen toistaan ihanampia :) Kaikki ovat omalla tavallaan ihania ja maininnan arvoisia.

   Minä jo vähän ehdin 'Elina'-pionia vilkuilla ja arvelin, että olit ehkä nimennyt kasvin antajansa tai muun tärkeän ihmisen mukaan :)

   Poista
 2. Huimaavan ihanat pionit - minun olisi vaikea valita minkään sarjan voittajaa. Jokaisen ihanuuteen uppoutuu, eikä malta katsettaan pois nostaa. Puutarhasi on todellinen pionien paratiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan ne tosiaankin varastavat huomion puutarhassa. Kamera on kovassa käytössä. Kiitos, Pirkko! Pioneilla saa mukavaa runsautta muuten niin keskeneräiseen puutarhaan.

   Poista
 3. VAU!
  Meillä tämä aika koittaa kohta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mielenkiinnolla odotan millaisia pioneja muilla on. Joitakin juttuja olen jo lukenutkin ja ehkä sinultakin joitain kuvia tulee :)

   Poista
 4. Ihan parhaat missikisat - kiitos tästä. Monta hymyä kirposi, kun luin tuomariston arvostelukriteerejä :) Ne olivat loistavia ja osuvia. Kisayleisö ruudun tällä puolella kiittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Tita, kun tulit mukaan palkintojenjakoon :) Olen kuullut, ettei se voitto niin tärkeää ole kuin palkinto. Oli muuten harvinaisen yksimielinen tuomaristo, vaikka vaikeista päätöksistä oli kyse. Tälläkin päin kiitetään!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Niin ja valtavan paljon on muitakin, joita saa ihailla toisten blogeissa :)

   Poista
 6. On siinä sinulla kauneutta kerrakseen, onneksi jokaisella on oma ihastuttava erityispiirteensä etteivät käy kateellisiksi ;)

  Hiukan olen miettinyt viimeaikoina olenko jäänyt kovinkin paljon paitsi kaikesta ihanasta kun en omista pionipenkkiä. Onneksi näitä pääsee ihastelemaan tätä kautta. Vielä kun saisi tuoksun mukaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaikki ovat omalla tavallaan ihania ja yksi viehätys piileekin niiden lajikerunsaudessa. Muuntuvuus on myös hauska piirre. Väri ja muoto muuttuvat ihan koko ajan.

   Pionit ovat sellaisia, että kun ne rupeavat kukkimaan, niin se kukinta on ihan mahdotonta. Sitä kauneutta pursuilee niin joka paikasta, että kun ne sitten lopettelevat, ihan mielellään antaa vuoron muille. Silloin tuntuu, että on syönyt makeaa jo melkein liikaa :)

   Onneksi nykyään pääsee niin helposti blogien kautta ihaniin puutarhoihin, että se tuntuu ihan ylellisyydeltä. Saa nauttia niin monista asioista kun eiväthän kaikki ihanat asiat edes sopisi omaan puutarhaan :)

   Poista
 7. Hieno kokoelma pioneja. Vaikea olisi valita mikä noista olisi ylitse muiden, kaikilla omat hienoutensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Olen onnekas kun on niin iso puutarha, että olen voinut haalia monenlaisia ihanuuksia tänne. On siinä kyllä se varjopuoli, ettei isoa puutarhaa tahdo saada valmiiksi.

   Poista
 8. Pionit eivät turhaan ole niin monen suuria suosikkeja. Ihania ihan jokainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania tosiaan :) Nyt ne loistavat puutarhan päätähtinä, mutta pian on muiden ihanuuksien aika.

   Poista
 9. Oikea 'pionien koti' onkin sinun puutarhassasi!Selvästi olet perehtynyt näihin kukkiin ja voin vain vähän kateellisena todeta,että olet todella hyvä puutarhuri kun kaikki noin hienon kukinnan antavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi, Tuovi, kateellinen ei tarvitse olla. Pionit vain ovat niin helppoja, että menestyvät kyllä tumpelonkin puutarhassa. Hoitoahan ne eivät tarvitse kun ne on oikein istutettu. En tosiaankaan ole taitava viherpeukalo, olen vain innokas :)

   Poista
 10. Oi oi täällä huokaillaan ihastuksesta, kaikki niin ihania ettei yksikään ylitse muiden. On siellä kerrrassaan upea pionimeri. <3 ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Pionilajikkeiden edessä on aina niin kuin lapset jäätelökioskilla: vaikea valita kun kaikkia tekisi mieli maistaa :)

   Poista
 11. Oi, mikä määrä toinen toistaan kauniita pioneita ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullut hankittua niitä aika lailla, niillä kun on niin helppo täyttää isoa puutarhaa :)

   Poista
 12. Ihana kilpailu. Kaikki saa maininnan. Kaikki pionit ansaitsevat maininnan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit. Täällä järjestäjäpuolellakin oli hauskaa :) Kiitos, vaalean vihreää!

   Poista
 13. Kyllä ne vain on kauniita ja moninaisia. Ihana valikoima ja tuo syvä tumma punainen teki vaikutuksen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) On tehnyt mieli aina vain uusia ja uusia lajikkeita kun ne kaikki ovat niin kauniita. Tuo tummanpunainen on mieheni ehdoton suosikki. Se onkin ainoa lajike koko puutarhassa, jonka nimen hän muistaa :)

   Poista
 14. Kunniamaininnat ja kilpailun voittajat tulivat hyvin esiteltyä vahvuuksiensa kautta, kiitos siitä! Nyt on helppo ryhtyä hankkimaan itselle lisää, kun on ominaisuudet selvillä. Sinulla kun on huikean kattava pionikokoelma! Aivan ihania, kiitos, Pauliina ja mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Sirkku, että tulit mukaan tähän palkintojenjakoon! :) En ole varsinaisesti keräillyt pionilajikkeita, niitä vain on tullut kun on tehnyt mieli aina vain kokeilla toinen toistaan ihanampia.

   Samoin sinulle oikein hyvää viikkoa ja juhannusta!

   Poista
 15. Hauska kilpailu:))) Jos joku Pioni olit pettynyt sijoitukseesi, ei muuta kun osallistu vaan ensi vuonna uudelleen! Nyt on vuosi aikaa jumpata vartta ja kaunistaa kukkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit: vuosi on aikaa treenata ja sitten ensi vuonna yrittämään uudelleen :D Kovatasoista porukkaa ovat, niin eihän siinä ihan treenaamatta pärjäile :) Kiitos, Leena, kommentistasi, joka sai hymyn huulille!

   Poista
 16. Rakastan pioneita, ja sattumalta onneksi löysin blogiisi eilen illalla! Pihassani on yksi tummahkon värinen pioni ja eilen kävin ostamassa kaksi lisää (Sarah Bernhard ja Immaculee). Olin jo päättänyt että haluan ahnehtia sinne vielä Shirley Templen, Gardenian ja Festiva Maximan. Ja nyt haluaisin vielä sinun esittelemiäsi lajikkeita vaikka kuinka monta! Kyse on siis rivitalon pihasta, johon kahden kahden (pienen) koiranikin pitäisi vielä mahtua juoksemaan... En ole mikään viherpeukalo ollut, siksi mielessäni on paljon kysymyksiä: Kuinkahan lähekkäin niitä uskaltaa istuttaa? Mitkä lajikkeet sopisi vierekkäin? Ja mitä lajikkeita ylipäänsä hankkisin? (Haluaisin että kaikki ei kukkisi ihan samaan aikaan.) Kiitos vielä ihanasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Miia, ja mukava kun löysit tänne! Ymmärrän ongelmasi: miten niin monia ihanuuksia raaskisi jättää ostamatta :) On niin vaikea valita. Ihan kuin lapsilla karkkihyllyn edessä :)

   Gardenia on yksi ihanimmista, joita tiedän. Toinen superihana on 'Jan van Leeuwen'. Kiinanpioneista (jotka ovat siis kaikkein helpoimpia) aikaisin minulla on 'Madame Calot', mutta se voi johtua eteläisestä paikasta. Hybrideistä aikaisin on 'Claire de Lune', mutta minulla se on aika heiveröinen. Tumma 'Buckeye Belle' on myös aikainen. Myöhäisin on 'Elsa Sass' ja 'Pillow Talk' on myös aika myöhäinen. 'Bowl of Beauty' on myös myöhäinen ja helppo.

   Poista
  2. Minä olen sekoittanut samaan ryhmään yksinkertaisia ja kerrottuja. Ihan tumma on haasteellisin yhdistettävä. Valkoisen kanssa takuuvarma, ehkä aniliinikin sopisi, mutta vaaleanpunaisen se latistaa. Korkeuserot ovat aika pieniä enkä niisä oikein osaa sanoa.

   Poista
  3. Vastaan näin pätkissä, koska joskus olen onnistunut hävittämään pitkän viestin juuri ennen kuin olen painanut Julkaise-nappulaa :)

   Niin, se istutusväli. Siitä on vähän eri näkemyksiä: 50-100 cm, jopa 120 cm välein. Aluksi laitoin 100 cm välein ja täydensin myöhemmin. Nyt itse laittaisin ehkä 70-80 cm välein, mutta toista en mene neuvomaan.

   Valitsetpa sitten mitä tahansa kiinanpioneja, ne kaikki kukkivat melkein samaan aikaan. Hybrideillä saa vähän jatkettua aikaa. Niin, ja tietysti paikan valinnalla. Etelässä minulla kukkii ensin, sitten idässä ja ihan lopuksi aloitavat lännen puolelle istutetut. Olet jo varmaan katsonutkin, mutta Pionien kodin sivuilla on hyvät istutusohjeet. Istuta huolellisesti äläkä sitten hoida niitä mitenkään. Niin minä olen tehnyt ja hyvin ovat pärjäilleet :)

   Poista
  4. Kiitos vielä itsellesi! Kysy vain, jos jokin vielä mietityttää. Minullakin oli ihan samanlaisia kysymyksiä kun omia ryhmiäni mietin. En ole asiantuntija, mutta innokas harrastaja :) Muutaman jutun olen pioneista blogiini kirjoittanut. Jospa niistäkin olisi jotain apua. Hyvää juhannusta sinulle!

   Poista
 17. Ihana kilpailu! 🌸🌼 Hyviä vinkkejä ostoslistaan! Mistä olet pioneita hankkinut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tanja! Mukava, jos tästä jutusta oli sinulle hyötyäkin.

   Melkein kaikki pionit ovat Pionien kodista, Taivassalosta. Nekin kaksi, jotka olen ostanut muualta, ovat Pionien kodissa kasvatettuja. Ainoastaan 'Madame Calotit' ovat Moision taimitarhalta Porista.

   Poista
 18. Huisin ihana pionikavalkaadi!!! 💚💚💚

  VastaaPoista
 19. Ihanat pionit. Osuin tänne ihastelemaan sattumalta.

  VastaaPoista