sunnuntai 3. helmikuuta 2019

LISÄÄ LÄKSYJÄ

Jokin aika sitten ratkaisimme muutamia mielenkiintoisia yhtälöitä. Tässä on nyt vielä yksi, kaikista vaikein. Minulle tuli suorastaan tenkkaapoo. Olisin erittäin kiitollinen teidän avustanne, hyvät lukijani. Toivottavasti mobiililaitteet eivät sekoittele tekstiasetuksia niin, ettei yhtälöistä saa mitään tolkkua.

Tätä yhtälöä olen yrittänyt ratkaista monta vuotta, mutta aina menee jotakin väärin. Ensi kesäksi olisivat hyvät neuvot tarpeen.

aurinkoinen paikka .           x + y + z         . laiska puutarhuri = kaunis tervetulotoivotus
                                     suuri betonipysti              halpa

Minulla on kaksi valtavan suurta betonipystiä aurinkoisessa paikassa juuri siinä kohtaa, josta kävellään pääovelle. Olen yrittänyt sommitella asetelman, jonka keskellä olisi korkea kasvi. Ruukun täyttäisi keskikorkea kukkaisa pilvi. Reunojen yli ryöppyäisi jokin riippuva kasvi. Tehtävä olisi helppo, jos olisin ahkera kesäkukkien kylväjä, mutta sitä en valitettavasti ole. Erityisen monimutkaisen tästä yhtälöstä tekee se, että kasvien pitäisi olla halpoja, sillä kahteen isoon ruukkuun niitä menee paljon – ja valitettavasi ne eivät ole ainoat rahanrei'ät tällä tontilla.

Tästä puuttuu riippuva kasvi ja nämä kukkivat vasta loppukesällä. Ei siis onnistunut ratkaisu, mutta olipa ainakin halpa.

Korkeana kasvina minulla on ollut Endless summer –hortensia, joka kukki kauniisti, mutta sitä on vaikea saada kukkimaan seuraavana vuonna. Terassihortensiat ovat myös kauniita, mutta arvokkaita. Tarhamiekkaliljat, liljat ja daaliat ovat edullisia, mutta niiden kukintaa saa odottaa. Gladioukset pitkinä hujoppeina tarvitsisivat tuen.

Gladiolukset  alkavat pian sojottaa sinne tänne.

Keskikorkeana kasvina minulla on ollut jättipoimulehteä, peittokurjenpolvea, kurjenpolvi ’Rozannea’ ja viimeisimpänä pelargonia. Perennat tulivat edullisiksi kun istutin ne syksyllä maahan. Pelargoni olisi ollut muuten hyvä, mutta olen liian laiska nyppimään kuihtuneita kukkia.

Keväällä istutin pelargoniat ja niiden keskelle valkoiset daaliat. Riippuvat jäivät kevään kiireissä laittamatta. Pitkään betonipystit näyttivät tältä.

Viime kesänä ostin maahumala ’Variegatan’ riippumaan reunoilta. Pidin siitä. Syksyllä istutin sen maahan.


Miten sinä ratkaisisit tuon minun yhtälöni?

41 kommenttia:

 1. Hmmm... tämä ei ollutkaan kovin helppo;) Mutta kokeilisin laventelia, murattia ja jotain koristeellista korkeaa heinää. Tosin sitten ei ole kovin paljon kukintaa...Tai sitten jokin kesäköynnös pajutukeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pioni! Laventeli olisikin kauniin värinen ja kestävä paahteessa. Ja korkea heinä sen parina kuulostaa ihanalta. Ympärillä riittää kukintaa, joten tällainen maltillinen asetelma voisi olla kiva ainakin jonakin vuonna. Muratti on yksi lempikasveistani, mutta en ole uskaltanut sitä näin aurinkoiseen paikkaan koskaan laittaa.

   Kesäköynnöstä tuessa itsekin mietin joskus, mutta minulla on muratit tuissa saman käytävän varrella, niin hylkäsin sen idean silloin. Köynnös olisi varmasti nätti tuollaisessa ruukussa.

   Ihanaa saada uutta ideaa haaveiluuni :)

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa minuakin kovasti, sillä tulevalla patiolla olisi parille isolle, korkealle ruukkuasetelmalle tilaa. Ja paikka on superpaahteinen! Pionin ehdottama kesäköynnös tuessa kuulostaa kivalle. Se ainakin kasvaisi oikean muotoisena ja korkuisena. Miltä tuoksuherne kuulostaisi? Lyhyt esikasvatus tai säiden salliessa sen voisi kylvää myös suoraan noihin betoniruukkuihin toukokuun alussa. Taitaa kyllä vaatia kuihtuneiden kukkien nyppimistä... Mutta toisaalta niin vaativat melkein kaikki kesäkukat. Jään seuraamaan muiden ideoita :) Lisäsin sinut Puutarhavuosi 2018 -haasteen aloituspostaukseen osallistuneiden listalle. Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Kiva kuulla, että vastauksista on iloa muillekin.

   Kesäköynnös olisi nätti, mutta minulla on ihan lähellä kaksi köynnöstä tuissa, niin en ehkä laita niitä tähän. Mutta voisihan tuoksuherneen laittaa roikkumaan. Se olisi ainakin helppo ja nätti - ja ohi kulkiessa voisi nuuhkaista ihanaa tuoksua :)

   Joo, mielenkiinnolla minäkin odottelen :) Tuossa Nila jo näyttääkin laittaneen yhden ihanan idean lisää. Taitaa loppujen lopuksi tulla runsaudenpula :)

   Hyvää helmikuuta sinnekin!

   Poista
 3. Krassi voisi olla ainakin yksi vaihtoehto sen voisi osittain laittaa kasvamaan tuen varassa ylöspäin ja muut alaspäin . Se kukkii ainakin pakkasiin asti ja niitä on muutakin ihanaa väriä kuin perinteinen. Ja sen voi istuttaa suoraan kasvupaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ehdotus! Kiitos, Nila! Krasseissa on ainakin yksi ihana kalpeankeltainen lajike. Ihan lempiväriäni :) Se olisi ihana pari Pionin ehdottamalle laventelille.

   Poista
 4. Upeat betoniruukut!
  Minä laittaisin korkeaksi keskelle pilarinmallisen maljaköynnöksen tai jopa tuijan!
  Ympärille varma ja upea kukkaisa rönsyävä riippuva kesäkukkani olisi ehdottomasti riippapelargonia Cascades-lajikkeista!! Eli se harvakukkainen lajike, joka kaupassa näyttää tylsältä, mutta aurinkoisessa paikassa juuri sellainen kukapilvi mikä ryöppyää yli reunojen upeasti pitkälle syksyyn. Minulla oli yläkerran parvekkeella sitä Suomessa joka kesä ja niin moni ohikulkija tuli kysymään lajiketta.
  Jos haluaa jotain extraa vielä riippumaan, laittaisin hopeaputousta tai suikero-alpia väliin. Maahumala käy myös.

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna, ihanista ideoista!

   Maljaköynnös näyttää upealta, mutta sitä sanotaan vaativaksi. Olen aika poropeukalo kukkien kastelussa, joten menestyisiköhän se meillä... Voisin tosin kokeilla. Sittenhän sen tietäisi :) Tuija olisi ihana, mutta paikka voi olla liian paahteinen. Pylväskataja voisi kestää paremmin. Joka tapauksessa ihana idea! Tuskin maltan odottaa, että pääsen kokeilemaan jotakin näistä :)

   Oi, tuo riippapelargoniakin kuulostaa ihanalta! Niin, ja nuo hopeaputous ja maahumalakin! Tässähän alkaa tulla jo valinnan vaikeus - ihana sellainen :) Onpahan ideoita monelle vuodelle.

   Onnellista sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 5. Oi miten ihania kuvia..alkaa jo tuo valkoinen väri jo kyllästyttää..kevättä odotellessa mukavaa viikonloppua sinulle❄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina! Oikein hyvää ja kaunista helmikuun jatkoa sinullekin! :)

   Poista
 6. Kauniita kuvia ja kauniita ruukkuja. Krassia minäkin miettisin tuohon. Pidän kovasti krasseista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Krassin minä varmaan onnistuisin kasvattamaankin. Joskus kasvatin ja elossa pysyi :) Sellainen kalpeankeltainen krassi olisi ihana.

   Poista
 7. Tuoksuhernettä voi kasvattaa myös riippuvana, tykkään tuosta maahumalasta, muratti voisi olla yksi vaihtoehto, sekin talvehtii maassa tarvittaessa jos paikka on hyvä. Joillain on ollut kärhöjä kesäkukkina, itse luotan pelakuihin. Ja yksi mistä tykkään on onnenapila, sitä laitoin viime vuonna patojen reunoille ja keskelle tuoksuhernettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, taas tuli niin ihania vaihtoehtoja, että tekisi mieli kokeilla niitä kaikkia :) Kiitos, Katja! Tuoksuherneissä olisi ihania värejä ja se tuoksu. Kärhöt voisi laittaa talveksi varastoon. Muratteja minä olen jo talvettanutkin siellä. Susanna mainitsi kivalta kuulostavat pelargonialajikkeen. Tästä tulee kivaa... :)

   Poista
 8. Ihana, kun sinä siellä jo elät tulevaa kesää. Hyvin suunniteltu on toki puoliksi tehty! ;)
  Minä ehdottaisin hopeaputousta ja tuijaa, niin olisi talvellakin väriä maisemassa. Ja Markettakin on aika helppohoitoinen ja kukkii kivasti kesän, kun vain muistaapi nyppiä ne vanhat kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisu! Kuulostaa ihanalta tuo tuija ja hopeaputous :) Niin, ja se Marketta! Miten ihmeessä osaan valita kaikista näistä :)

   Joo, kyllä tuleva kesä jo siintelee mielesssä, vaikka nautinkin ihan täysillä tästä talvesta!

   Poista
 9. Krassi olisi kovasti pursuava ja värikäs katseen kääntäjä sisääntulossa. Verililjapuussa olisi väriä ja veistoksellisuutta. Sen kumppaniksi sopii suikeroalpi 'Aureus' roikkumassa limen värisenä ruukusta alas. Verililjapuu on kallis ostaa, mutta se talvehtii huonekasvina. Suikeroalpi talvehtii vaikka noihin ruukkuihin jätettynä.

  Kesäkukista surfiniat kukkivat valtaisina mättäinä kiitollisina koko kesän. Amppelikokoisina tahtovat vain olla kalliita, mutta niitä voi kasvattaa itse siemenistä. Kylvö on helmikuusta huhtikuuhun. Ihan vinkkinä - kun itse haluan johonkin julkiseen istutukseen ryöppyävän komeaa kukintaa, niin valinta on petunia - ja nimenomaan surfiniat. Niitä ei tarvitse nyppiäkään kukkaperiä myöten. Ohi mennessä voi rupistuneet kukat vain nyhtäistä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita, hienoista ehdotuksista! Krassi on vahvoilla. Se olisi tarpeeksi helppo minulle :) Verililjapuu tuskin pysyisi hengissä talven yli :( Mutta veistoksellinen se tosiaan on.

   Olen yrittänyt hävittää suikeroalpia puutarhasta, mutta nyt pistit pahan: kyllähän tuollainen limenvärinen lajike olisi upea :) Se tuskin karkaisi betonipysteistä.

   Kävin saman tien vähän kuukkeloimassa kun en tunne surfinoita entuudestaan. Surfinia hoitaisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla: olisi runsas kukkapilvi ja riippuva yhtä aikaa. Houkutteleva tosiaan.

   On minulla nyt ihanaa mietittävää :)

   Poista
 10. Iskepä bataatti keskelle ruukkua. Saat siitä helakanvihreän, erittäin rehevän ja korkean köynnöksen. Toisaalta sen voi kiepauttaa löysästi kiertämään ruukkua, jos et halua viritellä tukea ruukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, mikä ehdotus! Kiitos! Kuulostaa sen verran kivalta, että täytyy tuohonkin vaihtoehtoon perehtyä :)

   Poista
 11. Ihanan isot betoniset ruukut:) minullakkn oli tuota maahumalaa ruukussa ja kivasti se siitä sitten roikkui maahan. Ruukkuun istutin myös dahlian. Minun ruukku tosin oli paljon pienempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hilu! Ruukut ovat ihanan isot, mutta samalla vähän vaikeat. Daaliat ovat kyllä kauniita ja eihän kaikkien tarvitse kukkia koko kesää :)

   Poista
 12. On ollut mukava lukea näitä ehdotuksia, saa itsellekin ideoita! Yksi vaihtoehto hieman roikkuvasta "pilvestä" on ikiviuhko valkoisena tai lilasinisenä. Ikiviuhko on vaatimaton ja pärjää paahteessa. Olen sen vuoksi itse käyttänyt sitä paahteessa. Yksi taimi tuuheutuu mukavasti kesän aikana. Tuli ajatus, että sen voisi yhdistää laventelin kanssa ja sitten joku sopiva korkeampi keskelle? Kivoja ideoita olet jo saanut!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tosiaan on näitä ehdotuksia lukea ja miettiä. Ja mukava kuulla, että näistä on iloa muillekin. Luulenpa, että näistä riittää ideoita moneksi vuodeksi :) Kiitos sinullekin, Päivi!

   Ikiviuhko kuulostaa hyvältä, sopisi väriltäänkin minun makuun. Laventeli ja se Pionin ehdottama heinä voisivat olla hyvviä seuralaisia. Hmm. Täytyypä miettiä :) Se onkin hauskaa!!

   Poista
 13. Ny lyää ihan tyhyjää. Roikkuvaksi olisin eherottanu jo Titan suasittelemaa keltalehtistä suikeroalpia. Mulloli sitä kesällä. Jätin sen talaveksi pihalle, taivasalle saavihin. Keväällä näköö onko viälä hengis. Keskellä oli verililjapuu ja välikasvina pikkukukkaasta samettikukkaa ja värinokkoosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuo vähän erikoisempi suikeroalpi alkoi tosissaan kutkuttaa mieltä :) Täytyykin keväällä muistaa kysyä, miten sinun suikeroalpille saavissa kävi. Hyvä talvipeitto ainaki on :) Ai että, samettikukissakin olisi ihanaa kalpeankeltaista lajiketta...:) Saisinkohan ne kasvatettua siemenistä :)

   Poista
  2. Kiitokset unohtuivat :( Siis kiitos, Navettapiika, hyvistä ehdotuksista!

   Poista
 14. Ihania kesäkuvia ja mahtavia ehdotuksia, minäkin kannan korteni kekoon siis. Jos keltaisesta tykkää niin Mustasilmäsusanna olisi väriltään sopiva. Köynnöstää hienosti ja kasvaa myös alaspäin. Saa yhdellä kasvilla molemmat suunnat. Itse käytän köynnöstukina harjateräksiä, kolme olen laittanut ruukkuun ja nippusiteillä ylhäältä kiinni. On muuten aikaa kestävä versio köynnöstuoesta tämä. Mustasilmäsusanna kestää paahdetta, mutta on hallanarka. Itse pidän kesäkuun alkuun harsoa ympärillä, päiväksi kääräisen vain syrjään. Hiukan työlästähän se on, mutta tulos on sen väärti. Eikä muuten tarvitse nyppiä kuihtuneita kukkia pois.
  Toinen reunan yli riippuva suosikkini on rautayrtti, sen kaikki värimuunnokset ovat huisin hienoja. Huono puoli on se kuihtuneiden kukkaterttujen poisnyppiminen jotta jaksaa kukkia.
  Joku mainitsi aiemmin bataatin, se alkoi kiinnostamaan ja lähdenkin etsimään siitä lisää tietoa... 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Virpi, kun osallistuit tämän pulman ratkaisemiseen! Olisikin näppärää saada yhdestä kasvista korkeutta ja riippuvaa. En varsinaiesti ole kirkkaankeltaisen ystävä, mutta voisihan sitä silti kokeilla väripilkuksi :) Koskaan ei voi tietää, vaikka innostuisin.

   Ja harjaterästuki on hyvä idea!

   Rautayrttiä en tunnekaan, joten lähdenpä tästä minäkin Googlen puolelle. :)

   Poista
 15. Ihania ehdotuksia on tullut. Minä kannatan pelargoniapilveä, ne ovat aivan hillittömiä ja ah niin kauniita. Espanjassa meidän kotikadulla esimerkiksi monet muurinpäällyset valuvat kauniita pelargoneja. Ja mikäli sattuu sateisempi kesä, ei pelargonia ole ensimmäisenä henkeään heittämässä.

  Huomasin muuten paljon uusia värejä krasseissa, myös vaaleampia. Kevään siemenseinämät kaupoissa ovat nyt parhaimmillaan. Krassihan kasvaa pyytämättäkin, halpa ja helppo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt huomaan, että tein viimeksi sen virheen, etten ostanut riippapelargonioita. Tekisi mieli korjata tuo moka. Olisihan sellainen pilvi aivan ihana. Voin kuvitella ne Espanjan kukkaryöpyt! Ah!

   Krassi on vahvoilla. Kiitos hyvistä suosituksista!! Vilkaisen siemeniä heti seuraavalla kauppareissulla :)

   Poista
 16. En ole hyvä ratkaisemaan ongelmiasi, mutta nuo pystit voisin ottaa!!

  VastaaPoista
 17. Minä nyppään joka kevät maassa kasvavasta maahumalasta muutaman verson juurien kera ruukkuun ja siitä ne pian alkaa ryöpytä alas. Ja ihan ilmaiseksi. Toinen samanlailla toimiva voisi olla suikeroalpi. Ja samalla huomasin, että sitähän oli jo ehdotettu :)
  Miten olisi Tuoksupielus? Sen voi kylvää suorakylvönä ruukkuun. Kokeilin joskus kukkapenkin reunaan ja oli aika helppo kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, SariHanne! Ilmaiset ideat ovat aina tervetulleita :) Maahumalaa minulla tosiaan on, myös tuota 'Variegataa'. Suikeroalpista olisi kiva saada se kirkaslehtinen lajike.

   Touksupielus. Täytyypä taas käväistä Googlen puolella :) Kuulostaa kivalta.

   Poista
 18. Nyt olet saanut melkoisen valikoiman vaihtoehtoja ja miten toimivia ja asiallisia ne ovatkaan! Todennäköisesti niistä löytyy joku idea. Minä ehdotan vielä, että käytät perennoja eli riippuviksi on jo monta ehdotusta suikeroalpista maahumalaan. Korkeammaksi kasviksi sopisi vaikka rantatädyke, jota muistaakseni sinulla on jopa liikaa. Sitä voisi istuttaa runsaasti keskelle ja syksyllä istuttaa maahan tai heittää kokonaan pois. Koska ruukut ovat massiiviset, ne vaativat runsaan ja rehevän kasvuston vastapainoksi. Muhkeat ruukut - muhkea kasvirunsaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Sinunkin ehdotuksesi on tosi hyvä! Joo, hyvin muistit, että rantatädykettä on aivan liikaa. Täytyy kyllä joskus kokeilla. Ei tarvitsisi säästellä. Runsautta tosiaan tarvitaan.

   Poista
 19. Helposti! Tulen hakemaan pystisi meille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No, jos näillä vinkeillä homma ei hoidu, niin sitten kai täytyy pyytåå sinut hakemaan ne :)

   Poista
 20. Hassua, että luin mielenkiinnolla kaikki ehdotukset ja sinun vastaukset. Itsellä ei ole minkään sortin ehdotusta eikä tietämystä. Jään odottamaan kuvia, mihin lopulta päädyit sitten kesällä. Monenlaista vinkkiä tuli! Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että puutarhailun iloa voi tällä tavoin jakaa puutarhattomillekin! Yritän saada tehtyä postauksen jossain vaiheessa, kun tämä jää nyt näin jännään kohtaan :)

   Kiitos! Hyvää viikon jatkoa teille!

   Poista