sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

KUKKAPENKIN REUNUSKASVIT

Joskus sitä erehtyy kuvittelemaan kaikenlaista. Esimerkiksi sellaista, että kun kirjoittaa Googleen ”kukkapenkin reunuskasvit” tai jotain sen sinne päin, saa eteensä ihania artikkeleita ja luetteloita erilaisista reunuskasveista. Eihän se oikeassa elämässä niin mene. Sellaiset listat pitää tehdä itse.

Minulla on uusi, kesäkeittiölle johtava polku, jonka reunoille haaveilen kauniisti ryöppyileviä perennoja.  Laittaisinko tutut ja varmat kurjenpolvet tai villit jättipoimulehdet vai kokeilisinko jotakin aivan uutta? Nyt ovat hyvät vinkit tarpeen.

Tuumasta toimeen. Ensin mietin oman puutarhani parhaat reunuskasvit. Netistä löysin muutamia yksittäisiä mainintoja ja Tee itse -lehden artikkelin. WSOY:n suuresta puutarhakirjasta (Carole McGlynn) sain lisäapua. Kokosin ne luetteloksi. Yksivuotiset  jätin pois.

Kuva on Taimimoision puutarhalta Porista.

Ajuruoho
Ajuruoho on aika innokas leviämään, mutta kaunis ja matala se on.

Alppiasteri
Alppiasteria en itse ole kokeillut, mutta sen sanotaan olevan helppohoitoinen. Kasvutapa on mätästävä ja matala. Kukkii runsaasti alkukesällä. Suositellaan aurinkoiselle, kosteutta läpäisevälle paikalle. Sopii perennapenkin etureunaan, kivikkoryhmiin yms. Kuihtuneiden kukkavarsien leikkaus vahvistaa kasvustoa.


Arovuokko
Blogiystäväni kirjoitti: ”Minulla arovuokko reunustaa kivasti puolivarjoisen penkin laitaa. Se osaa kyllä levitä, mutta ei niin katastrofaalisesti kuin serkkunsa kanadanvuokko.”

Bellis

Esikot
Esikot kukkivat alkukesällä, mutta niiden tiivis ja rehevä lehdistö on näyttävä koko kesän.

Grönlannin hanhikki
Grönlannin hanhikki on tavattoman kaunislehtinen, matala perenna, joka kukkii herttaisesti pienin valkoisin kukin. Aika reipas leviäjä vaikuttaa olevan.

Herttavuorenkilpi
Vuorenkilpi on ns. jokapaikan kasvi ja oikeassa paikassa näyttävä. Suuriksi alueiksi en sitä suosittele, ettei vaikutelmasta tule tylsä. Pieninä pläntteinä toisten perennojen seurassa on tosi kiva. Vuorenkilpi on innokas leviämään polulle, mutta sen matalajuuriset varret on helppo nykäistä pois.

Tämän tavanomaisen vuorenkilven lisäksi minulla on pienikokoista valkoista ’Baby Doll’ –lajiketta. Jännä nähdä, miten  se toimii käytävän reunassa Grönlannin hanhikin kaverina.

Iisoppi
Iisoppi on monivuotinen puolipensas eli sen kasvusto puutuu tyviosistaan. Vain puutuneet osat talvehtivat. Vaatimaton maan suhteen. Viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Varjossa kasvusto lamoaa ja kukinta jää heikoksi ja myöhäiseksi. Suorakylvö mahdollinen, mutta esikasvatusta suositellaan. Multaus tanakoittaa taimia. Lisää taimen tyvelle multaa muutaman viikon kuluttua istutuksesta. Pärjää ilman kastelua taimivaiheen jälkeen. Iisoppi menestyy Etelä- ja Keski-Suomessa, kunhan kasvupaikka läpäisee vettä. Pohjoisessa lumipeite edistää talvehtimista. 

Iisopin kasvutapa ja korkeus vaihtelee kannan mukaan. Eroa on myös kukkien värissä, lehtien muodossa ja kukkimisajassa. Valkokukkaiset kannat ovat yleensä korkeahkoja ja ilmavia. Kukinto on siro. Vaaleanpunakukkaiset kannat ovat yleensä tiiviskasvuisia ja matalia. Sinikukkaiset kannat ovat korkeita, voimakaskasvuisia ja leveitä. Sininen on yleisin kukkien väri. Kirjavakukkaiset kannat ovat voimakaskasvuisia ja leveitä.

Iisopin voi leikata haluamallaan tavalla. Liiallisen leviämisen estämiseksi iisoppi kannattaa  leikata kukinnan jälkeen.

Isorikko
Isorikko on erittäin vaivaton ja suositeltava perenna aurinkoon tai puolivarjoon kuivaan, vähäravinteiseen, kalkittuun ja läpäisevään maahan. Isorikko on paitsi kestävä myös yksi vaatimattomimmista rikoista kasvupaikan suhteen. Harmaanvihreät lehdet ovat ainavihannat. Kukintaa riittää kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun. Matalat lehtiruusukkeet muodostavat mattomaisia kasvustoja. Tanakat nukkakarvaiset kukkaversot kohoavat selvästi lehdistön yläpuolelle. Laji leviää kohtalaisesti. Valkoiset kukat ovat leveissä, ilmavissa tertuissa.

Isotähtiputki
Isotähtiputkeni ovat vielä niin nuoria, etten tiedä, millainen se olisi reunuskasvina. Jossakin sitä reunuskasviksi suositeltiin.


Isotähtiputkea kasvattaneet blogiystäväni kommentoivat,  että isotähtiputki on liian korkea reunuskasviksi. Se on myös sähäkkä levittämään siemeniään, vaikka kulkuväylälle. Onneksi sen pikkutaimet on helppo saada pois, koska yhdessä vuodessa ne eivät kasva täyteen kokoonsa. 

Jaloangervo
Blogiystäväni mielestä  jaloangervojen matalammat lajikkeet toimivat oikein kivasti myös reunakasveina.  


Jalokello
Blogistäväni suositteli jalokelloa. Se on pieni ja napakka kasvi, joka ei turhia rönsyile ja pysyy hyvin aisoissa.


Japaninakileija
Japaninakileijan erittäin kaunis lehdistö kasvaa matalana tyviruusukkeena. Siementää runsaasti ympärilleen.

Julianesikko
Julianesikko on erittäin komea ja runsaskukkainen esikko, joka kukkii jo aikaisin keväällä. Se sopii hyvin perenna- ja kivikkoryhmiin sekä reunuskasviksi. Voidaan jakaa ja uudelleen istuttaa heti kukinnan päätyttyä. Korkeus 10–20 cm, kukkii huhti-toukokuussa. Kasvupaikka aurinkoinen, lievästi varjoinen, sopii lähes kaikenlaisille maille. Talvenkestävyys kestävä. Kukkia on kaiken värisiä.

Jättipoimulehti
Jättipoimulehti on villi, mutta ah, niin kaunis ja ihana!

Aluksi en katsonut jättipoimulehtiin päinkään, mutta sittemmin rakastuin niihin. Olen kuullut, että jollekin muullekin on käynyt niin.

Kellukka
Kellukat ovat helppohoitoisia ja kiitollisia perennoja. Rehevä lehdistö on peittävä ja kukat pienet mutta hehkuvan väriset – keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Kukkavarsien alasleikkaus edistää uutta kukintaa. Kellukoita voi lisätä jakamalla keväällä tai loppukesällä.

Kesäpikkusydän
Kesäpikkusydän on monen suosikki.


Ketoneilikka
Ketoneilikka reunustaa ja rajaa tiiviisti polkuja.

Ketunleipä 
Luonnonvarainen ketunleipä on kaunis kukkiessaan valkoisin kukin. Se leviää, mutta ei holtittomasti.


Komeamaksaruoho
Komeamaksaruoho sopii oikein hyvin reunuskasviksi aurinkoiseen paikkaan.

Korallikeijunkukka
Blogiystäväni mainitsi, että yleensäkin keijunkukat voisivat myös toimia penkin reunoilla.

Kurjenpolvi
Kurjenpolvilla saa taiottua helposti kukkaisan ja runsaan reunuksen.


Kuukausimansikka

Kuunlilja
Kuunliljat pelastavat varjoisan paikan reunuspulmat aina tyylikkäästi.

Huittisten vanhan pappilan puutarhassa istutusalueet on reunustettu napakoilla kuunliljarivistöillä.

Lapinunikko
Lapinunikko on itselleni täysin vieras. Joku sanoi, että se leviää siemenistä ja taimia voi siirrellä helposti kun kasvaa mättäänä.

Laventeli
Laventeli on klassinen reunuskasvi, mutta taitaa meidän oloissamme olla hieman arka.

Loistosalvia
Loistosalvia on yksi suosikeistani – kaunis ja vaivaton.

Luonnonvarainen poimulehti
Poimulehti on blogiystäväni lemppari. Hyvässä maassa se on kaunis ja ei niin räyhäkkään ylitsepursuava kuin jättipoimulehti.

Maksaruoho
Blogiystäväni suositteli maksaruohoja kuumille paikoille.

Mirrinminttu
Mirrinminttu on villi, mutta silti aika ihana!

Mirrinminttu on löytänyt paikkansa jättipoimulehden kainalosta.

Muurikello
Blogiystäväni kirjoittti: "Muurikelloa minulla oli myös erään penkin reunalla ja se toimi reunuskasvina tosi hyvin, kunnes meni menehtymään." 

Nepalinhanhikki


Niittyhumala
Niittyhumala on kaunis maanpeitekasvi, mutta siitä voi saada myös riesan kuten maahumalastakin

Ohotanmaruna
Blogiystäväni kirjoitti: ”Vielä ehkä ihastelisin ohotanmarunan paikallaan pysyviä hopeisia palloja, jotka sopivat aurinkoiseen ja kuivaan paikkaan. Monet marunat karkailevat estoitta minne haluavat, mutta ohotanmaruna ei leviä mihinkään.” 

Toinen blogiystäväni oli myös ohotanmarunan puolella: ”Titan mainitsema ohotanmaruna saa myös minulta pisteet aurinkoisen paikan elävöittäjäksi, vaatii tosin jakamista aika usein kauniina pysyäkseen, joten sopii ehkä mukavasti muun reunuskasvin lomaan.”


Orvokit
Varjoisilla paikoilla orvokit ovat kauniita.


Peittolehti
Peittolehti on todella kaunislehtinen varjon reunuskasvi.

Pikkutöyhtöangervo

Posliinirikko
Posliinirikko on kaunis, helppo ja kestävä perenna kunhan kasvupaikka on valittu oikein. Matalat lehtiruusukkeet muodostavat ainavihantaa kasvustoa, joka peittyy pilvimäiseen kukintaan alkukesällä. Korkeus 10 / 20 cm. Kasvupaikka puolivarjo – varjo, tuore tai kostea runsasmultainen ja -ravinteinen maa.

Päivänlilja
Päivänliljan lehdet kaartuvat kauniisti reunan yli. Muutenkin tätä voi huoletta suositella.


Rentoakankaali


Reunuspoimulehti
Reunuspoimulehti, Alchemilla erythropoda, on kuulemma jättipoimulehteä parempi reunuskasvi. Pysyy kuulemma aisoissa paremmin.

Ruusuleimu
Ruusuleimu on yksi maanpeittokasvisuosikkini. Kaunis kuin mikä!

Kun ruusuleimu kukkii, se todellakin tekee sen täysillä.

Rönsyansikka
Rönsyansikka kukkii kirkkaankeltaisin kukin ja leviää mielellään.

Sammalleimu
Matala sammalleimu on monien rakastama runsaskukkainen perenna.

Tarharistikki
Tarharistikki on erittäin runsaskukkainen, matala perenna. Se saattaa tarvita talvisuojauksen, joten ei ole minun kasvini.

Tuoksukurjenpolvi
Blogiystäväni mainitsi: ”Minun luottoreunuskasvi on tuoksukurjenpolvi.”

Tuoksumatara
Blogiystäväni suositteli tuoksumataraa, joka on matala, varjoisemmassakin viihtyvä. Hän kommentoi: ”Kauniit lehdet ja kukinto tuoksuu hyvälle. Jos on paikassa, jossa saa hieman levitä tai hyvin rajatussa paikassa, niin minusta hyvinkin kaunis kasvi lehdistönsä ansiosta myös reunustamaan kukkapenkkiä.

Tädyke
Blogiystäväni kirjoitti: ”Tädykkeistä löytyy mielestäni myös reunuskasveina toimivia.

Tähkäkissanminttu
Blogiystäväni kommentoi: ”Kasvi on ulkomuodoltaan kompaktimpi kuin mirrinminttu ja siksi näyttää siistimmältä.”

Tähtikello
Tähtikello vaatii kuulemma talvisuojauksen, joten sopii niille, jotka tykkäävät talvisuojauksista.

Valkotäpläimikkä
Blogiystäväni kirjoitti: "Minulla on valkotäpläimikkää, josta tykkään kovasti. Leviää, mutta ei minusta liian kovaa vauhtia. Kaunis kukinta keväällä ja lehdet kesällä. Ei varmaan tarpeeksi ryhdikäs joka paikkaan, mutta minulle sopiva reunuskasvi."

Verihanhikki

Vuorineilikka
Vuorineilikka on kuulemma hyvä ja helppo, kukkii pitkään. 

Ranskan  tulikukka (etualalla  oikealla) on tulla tupsahtanut Hyvän yön penkin reunaan aivan itsekseen.

Olisi kiva saada teiltä lisävinkkejä. Mitkä ovat sinun parhaat reunakasvisi? Onko sinulla joistain tässä mainituista perennoista huonoja kokemuksia? Päivitän tiedot listalle, jotta luettelosta tulisi mahdollisimman hyödyllinen.

34 kommenttia:

  1. Kellukat on hyviä reunuskasveja oman kokemuksen mukaan, pikkusydämestä tykkään myös. Molemmat on kestäviä.

    VastaaPoista
  2. Nepalinhanhikki ja verihanhikki, kesäpikkusydän on aivan ehdoton. Jos haluat töpäkkää reunuskasvia, niin vuorikaunokki on todella kestävä. Hento korallikeijunkukka, yleensäkin keijunkukat voisi myös toimia penkin reunoilla. Matalista ihan mattona kasvava ketoneilikka reunustaa ja rajaa tiiviisti polkuja, ja tietysti rentoakankaali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta! Kiva saada lisää ehdokkaita :) Päivitän ne listalle.

      Poista
  3. Minulla arovuokko reunustaa kivasti puolivarjoisen penkin laitaa. Se osaa kyllä levitä, mutta ei niin katastrofaalisesti kuin serkkunsa kanadanvuokko. Pikkutöyhtöangervo ja jaloangervojen matalammat lajikkeet toimivat oikein kivasti myös reunakasveina. Kurjenpolvista on saatavilla ihan tuhannen erilaista ihanuutta, mutta ne olitkin jo maininnut.

    Vielä ehkä ihastelisin ohotanmarunan paikallaan pysyviä hopeisia palloja, jotka sopivat aurinkoiseen ja kuivaan paikkaan. Monet marunat karkailevat estoitta minne haluavat, mutta ohotanmaruna ei leviä mihinkään.

    Tädykkeistä löytyy mielestäni myös reunuskasveina toimivia, vaikkapa unelmatädyke. Sitä on myös kirjavalehtisenä. Pidän sen sinisistä kukista, jotka nousevat heti ilmojen lämmettyä kesäksi.

    Tämäpä oli kiva aihevalinta, jota pitää jäädä lukemaan vielä muidenkin kommenttien osalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tita, kivoista vinkeistä! Päivitän ne listalle. Aihe on itselle niin ajankohtainen, että innokkaana odotan viherpeukaloiden vinkkejä :)

      Poista
    2. Vielä piti sanomani, että hauska kuulla aiheen osuneen kohdilleen. Se on niin mahtavaaa, että vaikka Googlen hakukone pettää, niin blogiystävät eivät petä koskaan :) Hyviksi koetut vinkit jaetaan auliisti toistenkin käyttöön.

      Poista
  4. Mahtava lista, tästä saa uusia ideoita. Ruusuleimu on uusi tuttavuus, sitä olisi kiinnostava kokeilla.
    Minun luottoreunuskasvi on tuoksukurjenpolvi. Testaan reunuskasvina myös iisoppia, hankin muutaman taimen viime kesänä.
    Viime kesänä ihastuin tähkäkissanminttuun reunuskasvina, joskin mulla ei ole siitä vielä pidempää kokemusta. Kasvi on ulkomuodoltaan kompaktimpi kuin mirrinminttu ja siksi näyttää siistimmältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäät listasta :) Ruusuleimu on yksi luottokasveistani, aivan ihana kaikin puolin.

      Kiitos kasvivinkeistä! Lisäsin ne listalle. Minua jäi kiinnostamaan tuo tähkäkissanminttu :)

      Poista
  5. Ah, tämä oli innostava aihevalinta!! Nauratti tuo alkukommenttisi, sillä olen itsekin laittanut vaikka minkälaisia hakusanoja, kun olen uskonut saavani paljon valinnanvaraa ihanista näkymistä, mutta usein ilman tulosta. Olen tässä talven aikana miettinyt samaa reunuskasviasiaa omaan puutarhaan. Kuunliljat toimivat varjoisammissa kohdissa ihanasti, näitähän sinulla on jo itselläsi. Blogista "Lilja&Salvia" bongasin reunuskasvi suosituksena iisopin, tarhakurjenpolven ja komeamaksaruohon, nämä olin kirjoittanut puutarhamuistiinpanoihini (kuvia löytyy). Muutkin kurjenpolvet tietysti yhtä lailla kuten olit maininnutkin. Komeamaksaruohon voit lisätä listalle aurinkoiseen paikkaan sopivaksi, tästä minulla on omaakin myönteistä kokemusta. Titan mainitsema ohotanmaruna saa myös minulta pisteet aurinkoisen paikan elävöittäjäksi, vaatii tosin jakamista aika usein kauniina pysyäkseen, joten sopii ehkä mukavasti muun reunuskasvin lomaan. Loistosalviat ovat minun suosikkeja myös!
    Ihana kuva Taimimoision puutarhalta! Paljon vaikuttaa valintaan, onko kohta auringossa vai puolivarjo / varjo - ja haluaako näkymästä villimpää vai hallittua tyyneyttä ;). Hyödyllinen lista joka tapauksessa! Ihana nähdä, mihin päädyt ja täytyy itsekin raportoida tulevana kesänä omat valinnat uusien alueiden reunuskasveista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäyksenä vielä: Etsin Lilja&Salvia postauksen reunuskasveista 16.6.2015 ja mukaan kuuluivat myös jättipoimulehti, mirrinminttu ja kuukausimansikka.

      Poista
    2. Hienoa, että aihevalinta kolahti :) Niinpä. Englanniksi en enää ruvennut hakusanoja laittamaan kun kyllästyin esiteltyihin tiili-, kivi-, puu- ym. reunuksiin kun innolla olin odottanut ihania kasvikuvia.

      Kiva kun mainitsit Lilja & Salvian blogijutun. En taida osata linkata sitä tähän kommenttiin, mutta osoite ainakin on tässä:

      http://liljasalvia.blogspot.com/2015/06/reunuskasvisuosikit-oma-on-oivallinen.html#comment-form

      Sen kommenteista löysin vielä pari mahtavaa vinkkiä: reunuspoimulehti ja varjoon peittolehti.

      Joo, homman helpottamiseksi en lajitellut kasveja valovaatimusten mukaan. Se onkin sitten toisen postauksen aihe joskus...

      Aikeenani tosiaan on joskus raportoida kasvivalinnoista sitten kun aluetta kehtaa esitellä ;)

      Kiitos, Päivi! Mielenkiinnolla odotan, mitä sinä valitset :)

      Poista
  6. Komeamaksaruohosta pidän itse reunuskasvina. Kuunliljatkin ovat kauniita. Ja bellikset. Ja kurjenpolvet myös. Pikkutöyhtöangervokin toimii. Ja jaloangervot. Listallasi oleva isotähtiputki on minun makuuni turhan korkea reunuskasviksi. En tiedä, onko siitä matalampia lajikkeita, mutta minulla ne ovat kasvaneet suunnilleen vyötärön korkuisiksi (enkä ole ihan lyhimmästä päästä). Tai voisivathan nekin toimia, jos niiden takana olevat kasvit ovat puolitoistametrisiä. Hyvä listaus joka tapauksessa. Ja tässä kun kirjoitin jo mielesäni kommentin melkein valmiiksi, aloin miettiä, mikä ylipäätään tekee jostain kasvista muita sopivamman reunuskasviksi? Mikä ei missään tapauksessa sovi reunuskasviksi? Selvästi itse suosin kukkapenkin reunoilla sellaisia kasveja, jotka pysyvät ryhdikkäinä suunnilleen paikoillaan eivätkä lähde rönsyilemään tai retkota kulkuväylillä tai nurmikon päällä. Mielenkiinnolla jään minäkin seuraamaan tämän postauksen kommentteja. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna, hyvistä kasvivinkeistä! Päivitin ne listalle.

      Isotähtiputkea itsekin vähän epäilin, mutta laitoin kun joku sitä suositteli. Muuten, Hatanpään arboretumissa on yhden kaarisillan pielessä reunuskasvina kultapiisku. Tosi korkea, mutta ison kulkuväylän varteen passeli. En sitä kyllä osaisi pienempään tilaan ajatella.

      Hyviä huomioita nuo hyvän reunuskasvin määritelmät.

      Kiva kun aihe kiinnostaa! Aurinkoista viikkoa sinullekin ja koko perhekunnalle ♥

      Poista
  7. Isotähtiputki kasvaa minulla jo loppukesällä turhankin korkeaksi ja alkaa kaatuilla, en laittaksi reunuskasviksi. Se on myös sähäkkä levittämään siemeniään, vaikka kulkuväylälle. Onneksi se pikkutaimet on helppo saada pois, koska yhdessä vuodessa ne eivät kasva täyteen kokoonsa.
    Mites kuumille paikoilla maksaruohot reunuskasveiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä huomioista! Päivitin ne listalle.

      Miten pärjäisinkään ilman blogiystävien apua ♥

      Poista
  8. Minulla on ehdottaa pari luonnon kasvia, yleinen poimulehti ja ketunleipä. Molemmat löytyvät omalta pihaltani ja ihan itekseen oman paikkansa löytäneenä.
    Poimulehti on minun lempparini ja kun se pääsee hyvään maahan se on kaunis ja ei niin räyhäkkään ylitsepursuava kuin jättipoimulehti. Ketunleipä on kukkiessaan kaunis valkoisin kukin, se leviää mutta mielestäni ei holtittomasti.
    Isotähtiputki on mielestäni reunakasviksi ehkä liian korkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Molley! Mielenkiintoisia kasveja molemmat - ja hyvä huomio tähtiputkesta. Pitäisikin ottaa oikein asiaksi ja siirtää noita ilmaiskasveja puutarhaan.

      Poista
  9. Kiva aihe. Lisäehdotuksia en oikein osaa vielä tehdä, kun minulta puuttuu vielä kaikki penkkien reunuskasvit. Toivessa on kyllä juurikin tuon näköisiä näkymi mistä laitoit muutaman kuvan. Varjopaikoille ehdottomasti kuunliljaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että pidit aihevalinnasta. Aika monesta kohtaa itselläkin reunuskasvit puuttuvat. Osa on vielä niin nuoria, etten tiedä toimivatko ne reunuksena vai eivät. Kuunlilja on aivan ehdoton :)

      Poista
  10. Hienon ja kattavan listan olet jälleen rakentanut, kiitos kovasti :)
    Minullakin on suuri rakkaussuhde jättipoimulehteen. Samoin liputan loistosalvian, kuunliljojen, keijunkukkien ja pikkutöyhtöangervon puolesta. Kurjenpolvet ovat monine variaatioineen hyvin monipuolisia. Muurikelloa minulla oli myös erään penkin reunalla ja se toimi reunuskasvina tosi hyvin, kunnes meni menehtymään. Vielä tulee mieleeni pieni ja napakka jalokello, joka ei turhia rönsyile ja pysyy hyvin aisoissa.
    Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi hyvästä kommentista! Päivitin tiedot listalle. Itse tykkään kaikenlaisista listoista suunnittelun apuna. Ilman niitä niin helposti urautuu käyttämään aina samoja tuttuja kasveja.

      Minäkin olen jalokellon ystävä, se on niin hillitty ja elegantti.

      Kiitos samoin, oikein hyvää viikkoa sinullekin ♥

      Poista
  11. Tuli vielä mieleen tuoksumatara, joka on varjoisemmassakin viihtyvä, matala. Kauniit lehdet ja kukinto tuoksuu hyvälle. Jos on paikassa, jossa saa hieman levitä tai hyvin rajatussa paikassa, niin minusta hyvinkin kaunis kasvi lehdistönsä ansiosta myös reunustamaan kukkapenkkiä.

    VastaaPoista
  12. Olet perusteellisin tuntemani ihminen! Mukavaa ja aurinkoista viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Yleensä kun teen jotain, teen sen täydellä sydämellä. Flow vie mennessään :) Mutta näkisitpä joidenkin blogiystävien kylvö- ja istutustaulukot! Ne vasta hienoja ovatkin. Minun listani kalpenevat niiden rinnalla.

      Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää viikon jatkoa ♥

      Poista
  13. Jälkijunassa kommentoimassa :) Minulla on valkotäpläimikkää, josta tykkään kovasti. Leviää, mutta ei minusta liian kovaa vauhtia. Kaunis kukinta keväällä ja lehdet kesällä. Ei varmaan tarpeeksi ryhdikäs joka paikkaan, mutta minulle sopiva reunuskasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään, ehtii vielä. Lisään imikän listalle. Kiva saada lisää ideoita. Kiitos, Eeva Viherrin!

      Poista
  14. Inspiroiva listaus! Lisäänpä oman korteni kekoon meidän pihan täällä mainitsemattomista reunuskasveista eli varjossa viihtyvät pikkutalvio ja taponlehti, rönsytiarella sekä valkopeippi. Valkopeippi on kyllä ollut meillä vähän vaativa, ehkä se on väärässä paikassa mutta se on niin kaunis, että jatkan yrittämistä. Rötkolemmikkiä olen laittanut myös kuunliljojen väliin reunaan, samoin haltiankukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! ♥ Kaikki hyvät kokemukset ja ideat ovat aina enemmän kuin tervetulleita :)

      Poista
  15. Ketunleipä oli minullakin monta vuotta kukkapenkissä kauniina kunnes alkoi levitä ja sen jälkeen mahdoton poistaa. Änkee itsensä maanpeittokasvien välistäkin.

    VastaaPoista
  16. Hei jalopähkämö on mulla myös reunassa ja pysyy ryhdissään kannattaa kokeilla .terveisin mariane

    VastaaPoista