tiistai 26. marraskuuta 2019

TULOSRAPORTTI 2019

Joskus – tai oikeastaan aika usein – iskee muistinmenetys. Silmätkin menevät kieroon. Sitä vaan unohtaa mitä kaikkea on saanut aikaan kasvukauden aikana ja näkee vain keskeneräiset paikat. On tarpeen tehdä tulosraportti.

Katajakujalla tilikausi loppui 15.11. Vein silloin viimeiset työkalut öljyttyinä varastoon. Katsotaanpa, mitä sitä ennen tapahtui.

Koillispiha koki kuluneen kauden suurimmat muutokset. Palataan siihen vähän jäljempänä.

Kesäkeittiön ympäristö oli viime syksynä jäänyt jännittävään kohtaan: valmis kasvualusta odotti suunnitelmia ja istutuksia. Täydensin talven aikana tekemiäni suunnitelmia ex tempore -ostoksilla ja sain istutettua kivikon suurin piirtein täyteen. Kuusen alle sain haaveilemani kirjovuohenputket ja valkoista pikkutalviota. Kesäkeittiön polulle istutin polkuhaarikot. Sen sijaan polun toiselle puolelle kylvin melkein pelkästään yksivuotisia kasveja. Ehkä istutan siihen jotakin monivuotista ensi vuonna.

Kesäkeittiön kivikossa kasvaa nyt isorikkoa, patjarikkoa, kylmänkukkia ja reunassa pientä japaninakileijaa. 

Olin aloittanut Ameriikan istutustyöt jo viime vuonna. Nyt sain istutettua alueen suurin piirtein täyteen. Istutin sinne isot alueet syysmaksaruohoa, syysleimuja, poimulehtiä, päivänliljoja, pallo-ohdakkeita, konnanyrttiä, verikurjenpolvia. Sain sinne myös 'Aicha' -ruusun ja aitaa vasten alppikärhön. Saimme viimeisteltyä polut istutusten väleihin.Keväällä istutetut syysmaksaruohot lähtivät reippaaseen kasvuun ja kukkivat hienosti syksyllä.

Onnistuneen talvehtimiskokeilun jälkeen jatkoin ruusujen istuttamista muurille. Kuusi ruusua lisää – ei hassumpaa! Kunpa ne nyt vain talvehtisivat.

Kokeiltavana ovat nyt Morsionruusu, Ranskanruusu 'Olkkala', Karoliinanruusu ja Nilsinruusu 'Nils'.


Kanatarhan saaminen oli kevään kohokohta. Koko koillispiha muuttui.

Olin toivonut ja saanut äitienpäivälahjaksi kanaverkkoa. Mieheni rakensi siitä hienon ja turvallisen ulkotarhan kanaparvelle. Nyt kanat voivat kulkea ikkunaluukusta vapaasti sisään ja ulos pelkäämättä haukkoja tai mitään muutakaan.

Saimme kanalan polun valmiiksi.

Keväällä lähdettiin liikkeelle tästä ryteiköstä. 

Sain istutettua kanojen ulkotarhaan niiden iloksi kolme mustaherukkapensasta. Kanat todellakin ilahtuivat niistä ja söivät pensaat alhaalta kaljuksi. Tarhan ulkopuolelle istutin ’Pink Queen’ -pensashanhikkeja ja ’Schneewittchen' -ruusun. 
Ruusu on piilossa kosmoskukkien takana. 

Kanatarhan edustalle tuli valmisteltua Hääpukupenkki. Kuopat on kaivettu kahdeksalle pionille ja kolmelle jaloritarinkannukselle. Kumpareiden väliin istuttelin maksaruohoja.Kuva on otettu ennen maksaruohon istutuksia.


Muurin reunan istutin täyteen peittokurjenpolvea. Villiinnyin peittokurjenpolvista siinä määrin, että istuttelin niitä isoja alueita muuallekin Hedelmätarhaan. Saavat taistella kortetta vastaan minun puolestani.

Sain istutettua Hedelmätarhaan myös lisää päivänliljoja ja pallo-ohdakkeita.

Hedelmäpuutarhan läpi valmistelimme polun, joka jäi odottamaan juurimattoa, hiekkaa ja kiviä.
Mielenkiintoista nähdä, pärjääkö peittokurjenpolvi kortetta vastaan, joka pyrkii kivimuurin yli, ali ja läpi meille.


Sivupolku sai täydennystä. Istutin ison alueen syysmaksaruohoa ja matalampaa maksaruohoa myös. Polun toiselle puolelle istutin kuunliljoja, vähän varjoyrttiä ja pari valkoista varjoliljaa. 

Yllätyin miten reippaasti syysmaksaruohot kasvoivat. Jakopalojen lisäksi tökkäsin kaikki katkenneet versot maahan ja nekin lähtivät hyvin kasvuun.


Villiinnyin maksaruohojenkin kanssa niin, että istutin niitä isoja alueita sokeritoppakuusten katveeseen sekä tien mutkaan. Pääasia, että tulee vihreää. Maksaruohoa meillä onkin yhden pienen puutarhan verran.


Odotettavissa on neliötolkulla lisää vihreää – ja lisää kitkettävää siihen asti kunnes maksaruoho valtaa alueensa.

Kasvatin kurkkua ensimmäistä kertaa.

Saatuaan kanatarhan valmiiksi mies sisusti kasvihuoneen muuraamalla istutusaltaat. Pääsimme opettelemaan kurkkujen, tomaattien ja chilin kasvatusta.

Kuivien kesien helpotukseksi mies viritteli kastelujärjestelmän koko puutarhaan. Ihanaa kun saa kasteltua koko puutarhan muutaman hanan aukaisulla.Istutusallas on täytetty hiekalla. Ravinteet kasvit saavat lannoitepusseista, jotka on kätketty juuriston saataville.

Länsireunalle istutin lisää pioneja ja jaloritarinkannuksia. Osa pioneista puuttuu vielä, mutta viime syksynä istutetut maksaruohot vihertävät jo mukavasti.
Muutama pioni vielä ja alue on valmis.


'My Love' -pionit kukkivat jo uudessa paikassaan.

Leikkasin koivuangervoaidan linjalankojen avulla tiptopkuntoon. Aita on vihdoin sellaisessa muodossa, josta olen haaveillut.


Aita on taas pitkän aikaa helppo leikata jämptiin muotoon.


Muotopuutarhassa oli yhden kuunliljan mentävä kolo. Sain sen täyteen ja monta muutakin aukkoa siellä täällä. Tien reunaan sain pitkän pätkän jättipoimulehteä. 'Laura' -syysleimut pääsivät vihdoin Eteläreunalle. Suihkulähteelle sain kurjenkelloja. Uudet ostokset löysivät paikkansa.  Ja nyt ei puhuta siitä, kuinka paljon niitä aukkoja vielä jäi.
Väärän väriset syysleimut saivat häädön tänne tontin reunalle.

Poikani nikkaroi kaksi köynnöstukea. Taas yksi pitkäaikainen haave toteutunut! Ensi keväänä leikkaan köynnöskuusaman ja ohjaan sen tukeen. 

Iirikset saivat juurilleen maksaruohoja. Nietospensas pääsi peittopajun alta parempaan paikkaan.

Olin pitkään haaveillut keittiön terassin edessä olevan istutusalueen kunnostamisesta. Nyt vihdoin sain inspiraation istuttaa sinne kalpeankeltaista 'New Moon' kulleroa ja kirkkaansinistä loistotädykettä.Istutusalue sai nimekseen Avaruus, sillä siellä kasvaa jo ennestään valkoista 'Stardust' syysmaksaruohoa, kuunliljoja sekä 'Blue Globe' -sinipallo-ohdaketta. Siis kuu, maa ja tähtisumua. Kirjoitin alueesta jutun otsikolla Kuu, maa ja tähtisumu.


Eteläterassin edustalla olevalta istutusalueelta olin viime syksynä siirtänyt rivin pioneja toiseen paikkaan. Nyt siirsin myös punaiset kaukasianmaksaruohot pois ja perkasin koko alueen. Jaoin isorikkoja ja toin syysleimuja. Haaveilemieni neidonkurjenpolvien ja jaloritarinkannusten istutus jäi hamaan tulevaisuuteen.

Alue sai nimekseen Meri. Aion kirjoittaa siitä vielä oman juttunsa. 

Olin iloinen kun sain myös nuo yläkuvan vasemmassa reunassa näkyvät katajat siistittyä.  Korte oli vallannut ne ikävästi ja nyt laitoin juurimaton katajien alle.

Tulkoon nyt myös mainituksi portaiden vierustojen istutukset. Istutin niihin rönsytiarellaa, jota tuossa vieressä muutenkin on. Pikkujuttu, mutta pitkällisen haaveilun tulos.
Rönsytiarella viihtyy varjossa.

Kesäkeittiön perustus valettiin ja viime vuonna, mutta nyt se sai siistin ulkoasun. Ehkä ensi kesänä pääsen tekemään tiilireunukset. Kannoin tiilet jo valmiiksi paikalle.

Kesäkeittiön rakentamisella ei ole kiirettä. Näin siisti perustus ei pistä pahasti silmään.


Viime vuonna kaivettua uima-allasta syvennettiin ja laajennettiin. Nyt talven aikana se on taas koekäytössä. Vesiraja on jo mukavasti noussut. Savipohja näyttäisi toimivan. Ensi vuonna siihen saadaan laittaa kangas ja hiekka.

Näyttäisi siltä, etteivät työt tältä tantereelta lopu. Vaikka tässä kovin ahkerana yritettiin olla, niin jotain silti jäikin. On meinaan ihan istuttamista tuossa uima-altaan ympäristössä.


Täten velvoitan itseni vastedes tekemään tulosraportin joka vuosi. Silloin näkee mitä viivan alle oikeasti jää. Asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin.

Tästä on hyvä jatkaa.

Viime vuonna kirjoitin aiheesta otsikolla Rohtoja rähjääntyneen puutarhan aiheuttamaan synkkyyteen. Voit lukea jutun klikkaamalla värillistä otsikkoa.

37 kommenttia:

 1. Kyllä voit olla tyytyväinen tulosraportin tulokseen! Huomattavan suuria muutoksia, minkä johdosta taas reipas harppaus eteenpäin kohti unelmien puutarhaa. Kuvissa puutarha näyttää laajalta osin hyvin rehevältä ja valmiilta, siis todella kauniilta! Ihania kasvivalintoja. Mitähän sinä vielä saat aikaiseksi, kun vuodet etenevät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi, ihanasta kommentista! ♥️ Minulla on niin huono muisti, että on ihan pakko tehdä tällainen tulosraportti. Itsekin hämmästyin miten paljon kesän aikana tapahtui. Sen niin helposti unohtaa.

   Haaveilen siitä ajasta, että puutarhassa ei olisi yhtään mustalla muovilla peitettyä paikkaa. Kesä kerrallaan se aika lähenee...

   Poista
 2. Ihan alkoi hengästyttämään kun luin mitä kaikkea olette saaneet aikaan. Ja näyttää todella hyvältä! Jotenkin nuo kanajutut ovat aina kaikista sydämeenkäyvimpiä, kaikesta näkee kuinka rakkaita ne ovat 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, Virpi! Tällainen aina ilahduttaa mieltä. ♥️

   En aluksi ollut kanaihminen. Kanat tulivat meille tyttäreni toiveesta. Mitä enemmän niihin tutustuin sitä enemmän aloin pitää niistä. Nyt en enää malttaisi luopua niistä. ♥️ Ne ovat hauska pieni porukka omine kotkotuksineen.

   Poista
 3. Näitä projekteista olisi riittänyt useillekin vuosille, joten tulos on todella huippu yhden vuoden saavutuksiksi. Ne ovat kuitenki mukavan eläväisiä, joten aika monelle on tulossa jatkotapahtumia. Mielenkiinnolla odotan tulevaa kevättä ja kesää ja uusia käänteitä Katajakujalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko, niin mukavasta ja kannustavasta kommentista! ♥️ Ihanaa kun on talvi ja saa levähtää puutarhatöistä. Keväällä käydään taas innokkaana odottavien töiden kimppuun. Yllättävän paljon sitä saakin yhden kauden aikana aikaan. Yllätyin itsekin :)

   Jännityksellä itsekin odotan mitä ensi kasvukausi tuo tullessaan. :)

   Poista
 4. Saitte paljon kaunista aikaan! Kanalasta tuli vankka, kyllä kelpaa tipojen asustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥️ Niin vain haaveilla on taipumus toteutua: kanala ja kanatarha ilahduttavat joka päivä niin kanoja kuin meitä muitakin.

   Poista
 5. Hengästyttävä on listasi! Ihaninta mielestäni tuo kana-juttu! En ihmettele, että maksaruohoja sinulla siellä täällä. Nehän ovatkin niin ihania. Hieno köynnöstuki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma ♥️ Nautin joka päivä ympäri vuoden kun kanoilla on hyvät olot ja niitä on helppo hoitaa.

   Ajattelin täyttää kaikki paikat maksaruohoilla, että saan nopeasti ne vihreiksi. Myöhemmin niitä alueita voi sitten suunnitella enemmän ja rauhassa istuttaa vähän monipuolisempaa kasvillisuutta.

   Kasvituki peittyy varmasti jo ensi kesänä vihreään. Köynnöskuusama on niin nopea ja vahva.

   Poista
  2. Siis en nyt kaikkia paikkoja ajatellut maksaruohoilla täyttää. Aukkopaikat vain :) Puhelimeni ei vain hyväksynyt sellaista sanaa.

   Poista
 6. Onpas siellä tapahtunut! Hyvä idea tällainen tulosraportti. Usein kesän aikana tehdyt työt vähän unohtuvat ja mielessä on vaan ne työt, jotka jäivät tekemättä. Minulla niin käy ainakin. Voisi tehdä tällaisen yhteenvedon itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reetta! Suosittelen lämpimästi tulosraportin tekemistä. On kiva fiilistellä sillä mitä on saanut aikaan ja sitten alkaa suunnittelemaan uusia juttuja :)

   Poista
 7. Tuo on niin totta että tehdyt hommat unohtuu ja usein keskittyy siihen keskeneräiseen ;)
  Hirmuisasti siellä on saatu aikaan!
  Kysyisin saanko julkaista kuvasi kuusi kuvaa kesästä-postauksen koosteessa blogissani? Ihania kesämuistoja sinulla on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, aivan liian usein tulee tuijotettua vain niitä keskeneräisiä töitä. yllätyin itsekin mitä kaikkea saatiin tänä kesänä tehtyä.

   Tottakai saat julkaista kuvan koosteessasi. Mielenkiinnolla odotan mitä kaikkea siihen tuleekaan. Tällaisena harmaana ja märkänä aikana on ihanaa uppoutua kesäkuviin.

   Kiitos Pirjo!

   Poista
 8. Tällainen raportti on kyllä hyvä, huomaa kuinka paljon on saanut yhdessä kesässä aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut tapana vertailla vanhoja ja uusia kuvia keskenään. Se on hirveän kannustavaa tällaisen keskeneräisen puutarhan omistajalle. Tulosraporteista saa taas uutta intoa.

   Kiitos pioni!

   Poista
 9. Vuosiraportointi on mainio katsaus puutarhassa vuoden aikana tehdyistä töistä Tällainen yhteenveto pitäisi tehdä kyllä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Suosittelen lämpimästi tulosraportin tekemistä. Siitä saa kummasti uutta intoa ja tyytyväisyyttä :)

   Poista
 10. Paljon te olettekin saaneet aikaan siellä 👍 Nyt ei muuta kuin voimien keruuta ja ajatusriihi päälle ensi kasvukautta odotellessa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eerika! Onneksi on talvi. Luova tauko tekee hyvää ja keväällä jaksaa taas ottaa kunnon rutistuksen :) Toivotaan niin. Toivottavasti talvi menee teillä nopeasti ♥️

   Poista
 11. Melkoinen tulos aikaansaatuja asioita, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Muisti tekee itselle välillä tepposet ja sitä unohtaa mitä kaikkea sai aikaan. Tällainen tulosraportti on huonomuistiselle aivan välttämätön :)

   Poista
 12. no jo olikin aikamoinen tilinpäätös, plussan puolelle kyl pääsit! ilolla katselin säntillisesti hoidettua puutarhaanne ja taidolla rakennettu kanatarhaa. aiemmassa postauksessasi kanojen serviisistä oli myös samaa tyyliä, kyl eläintenkin astiat saavat olla kauniita. itse tykkään käyttää myös kissoilla posliiniastioita, kirpparilta löytyy niin sopivia ja kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona ♥️ ihanaa saada tällaista palautetta puutarhasta ja muutenkin.

   Tyytyväinen saan olla. Olin jo ehtinyt unohtaa mitä kaikkea kesällä saatiin tehtyä. Tämän jälkeen on tosi kiva suunnitella ensi kasvukautta.

   Kiva kuulla, että teidänkin kissat syövät kauniista astioista. Minä olen ollut tosi tyytyväinen niihin sinisiin lautasiin, jotka kanoille eivät kelvanneet. Ne ovat niin kauniita tuossa pöydällä, missä kissojen ruokapaikka on. Kanoille pitäisi löytää vielä toinen juoma-astia ja pari matalaa vatia. Jännityksellä odotan milloin ne löydän.

   Poista
 13. Kovasti olette ahkeroineet, ja jälkikin on sen mukaista. Näyttää todella kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Ahkeroida vielä saadaan, että puutarhaa kehtaisi kokonaisuutena esitellä. Onneksi se on kivaa puuhaa eikä tässä mikään kiire ole :)

   Poista
 14. Aikamoinen määrä tehtyjä töitä yhdelle vuodelle. Hyvä idea laatia niistä yhtenäinen raportti, johon voi myöhemmin tarvittaessa palata.
  Puutarhasi on niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Mukava kuulla, että näet kauneutta keskeneräisyydessäkin.

   Itsekin ihan yllätyin, että missä välissä teimme tuon kaiken :)

   Poista
 15. Jos meillä ahkeroitiin viime kesänä hiki hatussa, niin on sitä urakkaa ollut teilläkin! Mahtava tulosraportti, josta näkyy, ettei kesällä ole laiskoteltu! Kauniita näkymiä ja keskeneräisetkin paikat ovat jo selvästi suunnitteluvaihetta pidemmällä. Kiva nähdä, millaisiksi paikat muuttuvat ensi vuonna. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että teillä on samaa työmyyrän vikaa kuin meilläkin :) Kiitos, Minna, mukavasta palautteesta! Tällaisen tulosraportin jälkeen on kiva alkaa suunnittelemaan uutta.

   Oikein hyvää viikonlopun jatkoa sinne teillekin!

   Poista
 16. Ohhoh, voiko noin paljon saada aikaan😳!
  Aicha pisti heti silmään... toivottavasti saat talvehtimaan. Se on ihana ruusu mutta arka. Minulta kuoli muutaman vuoden jälkeen😔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minä itsekin ihmettelin miten saimme kaiken tehdyksi kun on niin paljon kitkemistä ja muutakin puuhaa.

   Hui! En ole ollenkaan osannut pelätä sen ruusun puolesta, mutta nyt vähän huolestuin. Kunpa se nyt pääsisi hyvään alkuun. Toivon parasta.

   Kaikkea hyvää erityisesti sinulle ja äidillesi! ♥️♥️

   Poista
 17. Ooh miten paljon kaikkea olet saanut aikaan😮 Kesäkeittiö ja lammikkokin tulossa, ihan huikeeta👍 Voi kun minäkin haaveilen siitä kesäkeittiöstä mutta sen paikalla on nyt meidän polttopuut monen vuoden tarpeiksi😟

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kovasti ainakin yritimme ahkeroida. Lampi valmistunee ensi kesänä, mutta lammen ympäristöstä ei puhuta tässä ;) Pelkkä ajatuskin nostaa hien pintaan. Pinta-alaa taitaa nimittäin olla muutaman rivitalopihan verran... Niin ja se kesäkeittiö. Sekin kuuluu 10-vuotissuunnitelmaan... :) Mutta eihän tässä mitään: askel kerrallaan.

   Poista