sunnuntai 3. marraskuuta 2019

JUTTUIDEA-AUTOMAATTI

Valitin miehelleni, että minulla on sellainen ongelma, että juttuideoita tulee aivan liikaa. Hitaat käteni eivät millään pysy perässä ja kärsin siitä, etten pysty riittävästi toteuttamaan kirjoittamisen vimmaani saatikka kommentoimaan blogiystävieni juttuja.

Menin vielä hölmöyksissäni heittämään bensaa liekkeihin. Tulin keksineeksi juttuidea-automaatin. Mieheni tokaisikin, että kumpikohan on vaikeampaa: elää vilkkaan mielikuvituksen kanssa vai elää vähemmän vilkkaan mielikuvituksen kanssa.

Minulla on edelleen vastaamatta osaan blogissa järjestämäni arvonnan yhteydessä saamiini kysymyksiin. Kysymykset olivat aivan valtavan hyviä. Olen edelleen tosi innoissani niistä. Luonnokset kansiossa on kymmeniä kuvia vaille valmiita juttuja ja tiedostoissani raakileita lisää. Aion vastata ihan jokaiseen kysymykseen, mutta vähän kestää.

Juttuidea-automaatti toimii siten, että kirjoitetaan hakukoneeseen jokin sana, ihan mikä tahansa, ja katsotaan mitä linkkejä kone tarjoaa. Kirjataan niistä syntyvät ideat muistiin. Linkkejä ei siis avata, luetaan vain ja otetaan ideoista koppi.

Kirjoitin hakusanaksi ensimmäisen mieleen juolahtaneen sanan ja se oli ”pari”.

Kone tarjosi ensimmäiseksi linkin: Pa-Ri Materia Oy – Uusi kanava hankkia kalusteita. Pa-Ri takaa erittäin edulliset hinnat sekä ekologisen ja kestävän kierrätyskanavan kalusteille. Varastossa kymmeniä... 

Kappas vain, voisinkin kirjoittaa kierrätyksestä puutarhassani. Se onkin ajankohtainen aihe. Kirjasin ylös muutamia esimerkkejä alkaen kompostista vanhan rikkoutuneen paviljongin kierrätykseen.

Köynnöstuki on jo blogini lukijoille tuttu, mutta voisin kertoa muistakin kierrätysideoista.

Jäin heti koukkuun. Luin: Palokan Riento ry. Ajankohtaista joukkueasiaa. Tervetuloa PaRin B-poikien joukkueeseen! 

Niin, joukkueurheiluahan tämä. Minä, Into, Tarmo, Onni, Rauha ja Ilona sekä tietenkin mieheni Jouko ja Lapiomies.

Jaahas, mitäs Wikipedia sanoo parista? – Pari voi viitata johonkin seuraavista:
pari, kappalemitta
pari, matematiikassa kahden alkion joukko (joko järjestetty tai järjestämätön)
sähköpari, sähkötekniikassa kaksi elektrodia, joiden välille muodostuu jännite… 


Voisinkin koota yhteen puutarhani näyttävimmät parit.

Joskus kirjoittelin puutarhani suloisesta parista: loistotädyke & ’New Moon’ –kullero. Voisinkin koota yhteen puutarhani näyttävimmät parit. Pareja, joiden välillä on sopivaa jännitettä.

Entäs mitä sanoo Wikisanakirja? – Pari on numeraali, likimäärää ilmaiseva sana: pieni lukumäärä; noin kaksi; muutama. Pari on myös substantiivi, kahden muodostama ryhmä tai yksikkö. Esimerkiksi: Älä ota liian monta paria kenkiä mukaan matkalle. 

Pitäisikin kirjoittaa kengistä. Olen nimittäin pari vuotta yrittänyt ratkaista puutarhajalkineongelmaa. Ostin vuosia sitten Hong Kongista kauniit puutarhakengät, kukalliset ja kirkkaanpunaiset. Kun ne menivät rikki, en ole löytänyt mieleisiäni mistään. No, ei siitä nyt enempää. Se on oman postauksen aihe.

Nämä tennarit palvelivat minua tänä kesänä.

Wikisanakirja jatkaa: Pari on kahden yhdessä käytettävän yl. keskenään samankaltaisen muodostama kokonaisuus. Esimerkiksi: Alkuaikoina käytettiin kahta erilaista, nykyisin keskenään yhdenvertaista, suksea parina. Pari on kahden yl. yhdenvertaisen ihmisen muodostama ryhmä… No niin, valitkaa itsellenne pari. Tämän sukan paria ei löydy mistään! Tuo pari näyttää viihtyvän hyvin toistensa seurassa. 

Onhan niitä paripuolia.

Pari-sanan johdos on adjektiivi pariton. Voisinkin kysyä blogiystävien apua parittomien perennojen pulmaan. Kukkiensa painosta kaatuileva saksaniiris kaipaa tukijaa ja amerikanvuokko sopivan hillittyä kumppania. Onhan niitä paripuolia muitakin.

Sitten on mielenkiintoisia yhdyssanoja: aisapari, loppusointupari, nuoripari, parijono, paripuoli, parivaljakko, parivuotias, taistelupari...


Tämä nuoripari oli kesän ihana yllätys: jaloritarinkannus 'Summer Skies' ja kullero 'New Moon'.

Mitkähän olisivat syksyn parhaat loppusointuparit? Kuvittelin jo keksineeni yhden: hortensia ’Praecox’ ja tarhaiiso, mutta hortensiasta tuli varsinainen loppusointu; se otti ja kuoli. Iiso jäi paripuoleksi. 

Tulee mieleen ikuinen taistelupari: korte ja minä.

Tulee mieleen ikuinen taistelupari: korte ja minä. Siitähän voisi säveltää mollisointuisen kuorolaulun. Luulen, etten ole ainoa kortetta vastaan taistelija. Kuorolaisia voisi löytyä muitakin...

Ranskassakin on sana pari. Se tarkoittaa vetoa, vedonlyöntiä ja kuvaannollisesti uhkapeliä. Onko minulla tapana pelata uhkapeliä aroilla kasveilla? Voisin kirjoittaa siitä.

Unkarin kielessä pari merkitsee tasa-arvoa. Mielenkiintoista. Selaan sivuja eteenpäin.

Pari sanaa päihteistä. MirvaAnnaMarian blogi: – Parin selvän viikonlopun jälkeen ei huvitakaan enää samalla tavalla pilata unirytmiä, sotkea hyvin kulkeneita treenejä ja heittää hyvästejä... 

Hmm… tärkeää asiaa. Itse en ole tarvinnut päihteitä. Pionien, syysleimujen, ruusujen ja muiden kasvien tuoksut huumaavat aivan riittävästi. Tuoksujen puutarha olisi hyvä juttuaihe.

Seuraavassa blogissa on Pari sanaa kauneudesta. Miten olisi juttu kauneimmista hyötykasveista? Sellaisia en olekaan koskaan miettinyt.

Raparperit ovat meillä enimmäkseen koristekasveja.

Selaan eteenpäin. Perhesuhteilla ja parisuhteella on suuri vaikutus hyvinvointiin. Pari- ja perheterapian asiakkaat voivat tulla käynneille myös yksin. Varaa aika netistä! 

Pitäisiköhän kirjoittaa puutarhan vaikutuksesta parisuhteeseen nyt kun Jouko on toteuttamassa haavettaan uima-altaasta. Näyttää siltä, että Jouko on kovaa kyytiä hurahtamassa tähän puutarhahulluuteen.

Tänne mahtuu muutama puu, pensas ja perenna.

Oi-joi, minähän hukun näihin juttuideoihin! En silti malta lopettaa. Tämä muuttuu aina vain hauskemmaksi: Galvaaniset parit / Daniellin pari. Mikä on Daniellin parin laskennallinen jännite reaktioiden 1 ja 2 normaalipotentiaalien perusteella? Vastaus 4. 5. Miten kupari- ja sinkki-ionien konsentraatiot... 

En ymmärrä tästä hölkäsen pöläystä, mutta sana sinkki iskeytyy tajuntaani. Sinkki on yksi mielimateriaaleistani. Voisin paneutua puutarhani materiaalivalikoimaan.

Pari hyvää tulosraporttia mallisalkkuumme.

Ja aina vain paranee: Pari hyvää tulosraporttia mallisalkkuumme. Inflaatiotarina nostaa päätään poliittisten sekoilujen takaa. Öljy ja metallit kimmonneet uusille tasoille lyhyessä ajassa. Telialta ja Cityconilta vahvat Q1-raportit. 

Siis tulosraportti. Täytyisihän minun ehtiä kirjoittamaan tulosraporttini kuluneelta kasvukaudelta. Kuvat viime vuodelta ja tältä vuodelta rinnakkain ovat kannustavia. Aikaansaannosteni listaaminen on jokasyksyinen hupini.

Eteläterassin edustan istutusalueen kunnostaminen oli yksi tämän kesän monista projjekteista.

Ei kerta kaikkiaan, jäin ihan koukkuun tähän ajatusleikkiin! Pari- ja ryhmämentorointimallien kehittäminen: eMentorit eAktoreiden työelämään siirtymisen tukena. Kuparinen, Anu (2017)...  

Mentorit. Keneltä olen innostusta ja oppejani ammentanut? Isä, Eveliina-mummo, Gisela Keil, Rea Peltola, Annemarta Borgen, Lotte Möller, Else & Vesa Leivo… Kananinnostukseeni ovat vaikuttaneet Miriam Soledad Ramirez, Kaarina Valoaalto & Anne Streng. Kaikista heistä voisin kirjoittaa lisää.

Pyristelen irti tästä
koukuttavasta
juttuidea-automaatista.

Pyristelen irti tästä koukuttavasta juttuidea-automaatista, mutta vielä on katsottava ainakin yksi. Pari asiaa mustista aukoista voitti kalustovuokrauspalkinnon – Voittajaksi valikoitui Turun taideakatemian opiskelijoiden lopputyöprojekti Pari asiaa mustista aukoista, jota olivat pitchaamassa ohjaaja/käsikirjoittaja Anna... 

Haa – mustat aukot! Minullahan on sellainen. Jänikset söivät omenapuumme. Puu revittiin maasta. Peitin alueen mustalla muovilla. Olisi tarkoitus suunnitella siihen jotain ihanaa. Voisin kertoa suunnitelmistani muillekin.

Suihkulähteen olette nähneet aiemmissa jutuissani, mutta tätä mustaa aukkoa suihkulähteen takana en ole esitellyt – sattuneesta syystä. 

Olen jo hakukoneen viidennellä sivulla. La Pari-Pari Langkawi Malaysia WELCOME TO LA PARI-PARI. La Pari-Pari takes its name from the Malay word for "fairy" - those crafty, wee spirits notorious for making dreams come true. 

Nyt alkaa tuntua siltä, että voisin jo lopetella. Huomaan kuitenkin vielä jotakin mielenkiintoista. Matildankartano kehitti oman leipäjuuren: "Sitä ruokitaan kerran tai jopa pari kertaa päivässä – reissuun ei voi lähteä, ellei palkkaa juurenhoitajaa". 

Juuret pärjäävät aika pitkiä aikoja
ihan omin nokkineen tai juurineen.

Siis juurenhoitaja! Me tarvitsemme eläintenhoitajan, mutta juuret pärjäävät aika pitkiä aikoja ihan omin nokkineen tai juurineen. Olen pyrkinyt siihen, että juuret kasvaisivat niin syvälle, etteivät ensimmäiset helteet niitä hetkauta.

Sitten seuraa loppuhuipennus: Ei mitään muttia – vai sittenkin pari? Ville Eloranta on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen. Artikkelissaan 2.5.2019 hän pohtii mielenkiintoisella tavalla verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. 

Tätä olen aina pohtinutkin. Sukellan artikkelin vietäväksi. Artikkeli on ansiokas ja lopussa huomaan kasvoillani leveän hymyn. Jos haluat tietää, mikä minua hymyilytti, lue artikkeli täältä.

22 kommenttia:

  1. Jutun juurta kerrakseen. Minulla on ollut vähän päinvastainen fiilis. Puutarhakausi loppui kuin seinään ja saman teki aiheautomaatti, lakkasi toimimasta. Projekti uima-altaasta vaikuttaa sellaiselta josta on kiva kuulla lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa, ettet ole ainoa, jolta puutarhakauden loputtua vähenevät ideat. Muutamat ovat siitä kirjoitelleetkin. Onneksi se ei varmasti ole pysyvä olotila.

      Mukava kuulla. Uima-allasprojektista tulee varmaan kirjoiteltua useampikin juttu. :)

      Poista
  2. Tosi kiva postaus. Minulle on käymässä, kuten edellisen kommentin Katjalle, alkanut talvikausi on imenyt juttuideat mustaan aukkoon, josta niitä ei kaivamallakaan näy löytyvän. Ehkä minunkin pitää kokeilla juttuautomaattiasi seuraavaa kesää odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentistasi, Between! Eikös ole kuitenkin helpottavaa tietää, että juttuideoiden väheneminen on vain hetkellistä.

      Kannattaa kokeilla juttuidea-automaattia, vaikka ei olisikaan välitöntä tarvetta. Se on tosi hauskaa ja koukuttavaa.

      Poista
  3. Tässäpä oli oivallinen aamupäivän piristys :D En taida edes uskaltaa kokeilla juttuidea-automaattiasi. Tai ehkä sittenkin keskellä pimeintä talvea, jos omat ideat alkavat käydä vähiin... Sain kyllä tästäkin postauksesta idean, jota voisi ehkä työstää sopivan rakosen tullen. Mielenkiinnolla jään odottamaan, tuleeko kaikista tässä esittelemistäsi ideoista postaus. Leppoisaa marraskuista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, Minna! Kokeile ihmeessä, vaikka ei olisi tarvettakaan. Se on älyttömän hauskaa.

      Kiva kun sait idean. Minä aion kirjoittaa jokaisesta jutun ennemmin tai myöhemmin. Todennäköisesti myöhemmin. :D Kiitos samoin, oikein mukavaa alkanutta viikkoa sinne teillekin!

      Poista
  4. Tykkään niin lukea sun rikasta tekstiä ja sanoilla leikkimistä.
    Jutun juurta löytyy täältäkin enemmän kuin ehdin toteuttaa. Mutta voisihan tuota juttuidea-automaattia joskus kokeilla.
    Ja minä haluaisin kuulla myös enemmän tuosta uima-allasprojektistanne.
    Kaunista marraskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos tuosta ihanasta kommentistasi! Kiva kuulla, että pidät näistä höpsöttelyistäni :)

      Suosittelen kokeilemaan, vaikka ei ideoiden tarvetta olisikaan. Se on virkistävää ja hauskaa. Tulee vastaan asioita, joista ei ole ikinä kuullutkaan.

      Varmasti vielä kirjoitan uima-altaasta varsinkin kun pääsemme siinä vähän eteenpäin.

      Kiitos samoin, oikein hyvää alkanutta marraskuuta myös sinulle!

      Poista
  5. Sulla on ihanan innostuvat aivot! Pieni stimulantti, ja ole jo lennossa :D Minulla on vähän samaa "vikaa", mutta en itse kärsi siitä. Läheiset ehkä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Joskus itsestä tuntuu, että vähempikin lennokkuus riittäisi. :) Mutta totta puhuen onhan siitä paljon iloa. Tunnistan kyllä sinussa sen piirteen, että sinulla on rikas kielenkäyttö. Ja sehän on pelkästään vain hyvä asia meille lukijoille.

      Poista
  6. Aivan mahtavaa tajunnanvirtaa ja ajatuksen liitoa! Hauskoja poimintoja yhden pienen sanan eri merkityksistä.

    Pakko on kurkata tuo hesarin juttu, minä niin tykkään lukea tuommoisia juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteestasi! Hullulla on hauskat huvit: viihdytän itseäni tuon juttuidea -automaatin parissa, vaikka ei juttujen ideoista puutetta olekaan. Se vaan on niin hauskaa. Kaupanpäällisinä löytyy vielä hyviä juttuja, kuten tuo lopussa mainitsemani artikkeli.

      Poista
  7. Apus, tuohon leikkiin en ryhdy😂ei tulisi ideoista loppua. Samoin kävisi kuin sinulla.
    Rikas mielikuvitus on lahja! Samoin kielellinen lahjakkuus. Taitavat kulkea usein käsi kädessä, parittain😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuossa äsken sanoin Hirnakalle, että viihdytän itseäni tuon juttuidea -automaatin parissa. Se on niin hauskaa. Mutta tuo varjopuolihan siinä on, että meinaa hukkua ideoihin. :)

      Niin, mielikuvituksesta on hyötyä, mutta joskus vähempikin riittäisi. :) On aina niin monta rautaa tulessa. Ja tottahan se on, että rikas mielikuvitus on lahja ja siitä saa olla kiitollinen.

      Kiitos mukavasta kommentistasi!

      Poista
  8. Luovuus on lahja, ja sinulta sitä kyllä löytyy. Löysit monta hyvää postausideaa yhden sanan ympäriltä :) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta palautteesta, Heidi! Kiva kuulla, että näistä minun höpsöttelyistä on ollut iloa muillekin.

      Kiitos samoin, oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
  9. juttuautomaatti, jo sanana hauskanen ja toteutusta lukiessani hihittelystäni ei meinannut tulla loppua lainkaan;) sul on tosiaan mukava tapa kirjoittaa, luen aina mielelläni postauksiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas ihanaa saada näin mukavaa palautetta! Että joku ihan oikeasti lukee näitä minun juttujani ja vieläpä saa niistä iloa! Kiitos, Ilona!

      Poista
  10. Vau mikä mielikuvitus sinulla onkaan;)
    Itellä meinaa välillä olla juttuideat hukassa, pitäsiköhän kokeilla jotain tällaista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos! Kannattaa kokeilla, vaikka ideoista ei olisikaan puutetta. Se vaan on niin hauskaa.

      Poista
  11. Kuva, jossa esittelet eteläterassin edustaa. Luin eläkeläisterassi ja heti näin, että eläkeläiset ovat laittaneet ei hanskat naulaan, vaan lapion ja talikon multaan ja kuvittelin terassille pari keinutuolia tai keinun, jossa sinä ja miehesi sitten joskus eläkeläisinä istutte. :D Sitten luin mitä _oikeasti_ kuvatekstissä lukee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tarina :D Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin me eläkeläisinä tökkäämme talikon ja lapion multaan. Ehkä ne istuimetkin ovat tarpeen. Pitää varmaan välillä kerätä voimia, jotta jaksaa taas ahertaa puutarhassa. :)

      Poista