keskiviikko 20. marraskuuta 2019

KUUSI KESÄKUVAA

Kuusi ihanaa muistoa kuluneelta puutarhakaudelta. Puutarhakesän onni yhdessä litteässä paketissa.

Kevään vauhdikkaan haudontahärdellin jälkeen oli ihanaa saada tipuja. Lopputulos oli toiveiden täyttymys: yksi kukko ja kolme kanaa. Sain haaveilemani Chabo-parven ja mustan Mille fleurin, jollaista meillä ei ollut ennestään. Kukko sai nimekseen Rekku ja kanoista tuli Lilli, Lyydia ja Aliisa.

Vastakuoriutuneista tipuista kirjoitin jutun Vilskettä kanalassa

Kanatarhan saaminen oli ehdottomasti kesän kohokohta. Kanat saivat viihtyisän ja turvallisen tarhan, johon ne voivat mennä milloin vain haluavat. Ei pelkoa haukoista tai lumikoista, ketuista tai ilveksistä. Ei jokakeväistä ulkonapitokieltoa. Vapaus tulla ja mennä. Pulskia matoja ja vihreää nokittavaa. Puutarhurille parempia kuvakulmia ja laajempaa zoomia. Uusia istutusalueita ja siistimpää ilmettä.


Kanatarhasta kirjoitin jutun Onnellisten kanojen tarha.

Kasvihuoneen saaminen oli Lapiomiehen unelma. Minäkin iloitsin siitä – on taas yksi keskeneräinen paikka pihapiirissä vähemmän. No, toki kasvihuoneen ympäristö vaatii vielä laittamista. Kasvattelimme Lapiomiehen kanssa yhdessä kurkkuja, tomaatteja ja chilejä.

Sato ei ollut kummoinen, mutta maistiaiset saimme.

Olin keväällä tehnyt ostoslistan. Haaveilin pioneista, ruusuista, kärhöistä, kurjenpolvista, jaloritarinkannuksista ja monista muista. Mistä keksinkään haaveilla sellaisista lajikkeista, joita saa vain satojen kilometrien päästä? Kasvien bongaus muiden matkojen yhteydessä oli yllättävän hauskaa. Sain ostettua yhden kasvin sieltä ja toisen täältä. Moni haave toteutui ja monet aukkopaikat täyttyivät. Mikä onni! Ostoslistasta kirjoitin täällä. Syksyllä kirjoitin jutun Miten ostoslistan kävi?

Yksi kesän mieluisimmista kasviostoksista oli pensashanhikki 'Pink Queen'. Tämä pieni pensas aloittaa kukintansa vaaleanpunaisena ja muuttuu kukinnan edetessä puhtaanvalkoiseksi. Se kukkii todella pitkään.

Olin pitkään haaveillut, että saisin parannettua keittiön terassin edessä olevan alueen kasvualustan ja istutettua sen täyteen kalpeankeltaista kulleroa ja loistotädykettä. Asia ei sinällään ollut suuren suuri eikä ainakaan mahdoton. Asianlaita oli vain niin, että alue ei ollut kiireellisyyslistan kärjessä kun siinä kasvaa kituutti jo jotakin. Meillä kun on paljon sellaisiakin mustia aukkoja, joissa ei kasva yhtään mitään. Ne on peitetty mustalla muovilla ja kuorrutettu monilla haaveilla. Ilo oli siis sitäkin suurempi kun eräänä iltana sain inspiraation toteuttaa haaveeni juuri nyt. Siitä sai alkunsa Avaruus. Kirjoittelin siitä jutun otsikolla Kuu, maa ja tähtisumu.

Rakastan loistotädykkeen sinistä ja 'New Moon' -kulleron kalpeankeltaista.

Olin haaveillut Karoliinanruususta muurin päälle ja sain kuin sainkin hankittua sen Muhokselta. Tuli mieleeni hankkia toinen samanlainen Karoliina-kummitytöllemme. Ruusu oli sopivasti kukassa kun istutimme sen yhdessä. Oli ihanaa nähdä pienen kummitytön sädehtivät silmät hänen nostaessaan ruusun istutuskuoppaan. Myöhemmin kummityttömme tuli meille perheineen ja vietimme mukavan illan puutarhassa kierrellen ja puutarhasta puhuen – kuinkas muuten kun puutarhaintoilijat kohtaavat.

Karoliinanruusu on kestävä. Toivottavasti muurin karut olot eivät ole sille liikaa.

Minun kesän sykähdyttävimmät muistot liittyvät kanoihin ja kanatarhaan. Valitsen siis parhaimmaksi kuvaksi kanatarhan, sillä siihen liittyy monia ihania muistoja. Oli sydäntä lämmittävää nähdä mieheni silloin tällöin kyykyssä kanojen keskellä syöttämässä pulleita matoja kanoille uudessa tarhassa. Hän tiesi saavansa minut onnelliseksi, mutta minulle oli yllättävää, miten paljon hän itsekin nautti kanoista.

Sain tämän mukavan haasteen Heidiltä Valkoista salviaa -blogista. Kuusi kuvaa kesästä -haaste on alunperin Pirjolta Tuplasti terapiaa -blogista. Tällä kertaa haasteen teemana on paras. Kiitos Heidille ja Pirjolle! Oli mukavaa miettiä kesän iloisia tapahtumia.

Haasteen säännöt ovat seuraavat:

 • Julkaise kuusi kuvaa kesästä ja kerro mikä niistä on se parhain. Siis yksinkertaisuudessaan paras muisto, hetki, loppuun saatu projekti, valokuva yms. Mikä vain sinusta on se paras muisto.
 • Haasta yksi tai useampi blogi.
 • Ilmoita Tuplasti terapiaa -blogiin osallistumisesi ja että saako siellä julkaista valitsemasi parhaan muistosi kuvan tulevassa koontipostauksessa.

Haastan mukaan Annin Inkalilja Love -blogista. Sinulla on ollut erilainen kesä kuin aiemmin. Olisi mukava lukea tähtihetkistäsi puutarhassa.
22 kommenttia:

 1. Hieno kanatarha,olette ottaneet esimerkillisesti huomioon kanojen ulkoilukiellon keväällä.Tuota eivät kaikki harrastelijat tiedä.Ja mikä kasvihuone!!Ei rehota rikat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥️ On se tosi kiva kun ei tarvitse pelätä, että haukka käy viemässä tipun. Meille on joskus sellainen ikävyys tapahtunut emmekä toista kertaa sitä halua. Ja tosiaan, ulkonapitokielto on ollut kurja kun monesti silloin alkaa olla jo kauniit ilmat.

   Kasvihuone on minustakin onnistunut, vaikka ei siellä rehota vielä mikään muukaan ;) Opettelua se vielä on.

   Poista
 2. Kummityttö ja ruusu, mikä ihana tapa muistaa tärkeää ihmistä💕
  ihana hyvänmielen postaus, kiitos Pauliina😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Virpi! Tällaisista kommenteista tulee aina niin hyvä mieli.

   Joo, puutarhurin tyttärelle oli helppo viedä ruusu varsinkin kun tiesin hänen olevan äidin pikku apulainen puutarhassa :)

   Poista
 3. Kiitos taas, blogisi on niin täynnä hyvää mieltä, kauneutta ja aitoa iloa pienistäkin asioista. Ei mitään päälleliimattua sievistelyä.

  Ja kyllä, nappaan haasteen kainalooni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten osaan edes kiittää tästä ihanasta kommentistasi, Hirnakka. ♥️

   Tosi mukava kun innostuit haasteesta. Mikäs sen hauskempaa kuin muistella kesän iloja keskellä marraskuuta.

   Poista
 4. Hienot muistot ja jälleen niin kaunis kuvitus! Kasvihuone on kaunis :). Kanat ovat kanamaisen suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! ♥️ Pidän itsekin tuosta kasvihuoneen mallista. Kunpa vaan saisi vielä sen ympäristön kuntoon, mutta asia kerrallaan...

   Kanat ovat suloisia ja aika hauskaa porukkaa. :)

   Poista
 5. Sanoin ihan ääneen "oi", kun näin tuon ensimmäisen kuvan. Tipunen on niin suloinen <3 Muutenkin tämä oli ihana ja sydämellinen vastaus. Mukavaa, että otit haasteen vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Tällaiseen haasteeseen on aina kiva vastata. Yleensäkin tykkään haasteista ja mitä vaikeampi, niin sitä parempi ;)

   Tiput olivat minusta vieläpä niin hauskojakin kun ne tepastelevat emojensa päällä. Jokaisella oli kolme emoa, joten hyvä niiden oli kasvaa emojen hellässä hoivassa. ♥️ Nythän ne ovat jo niin isoja, että ehtivät jo haaveilemaan omista tipuista.

   Poista
 6. Voi miten suloinen tipu ja miten ihanan värinenkin!
  Ja tuo kasvarisi näyttää myös niin kauniilta ja tehokkaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tiput olivat tosi suloisia ja omalla tavallaan edelleen ihania. Jännä että kolme tipua oli juuri tuon värisiä vaaleankeltaisia. Kahdesta tuli aivan valkoisia ja kukosta tuli ruskeankirjava.

   Tykkään itsekin tuosta kasvihuoneesta tosi paljon. Nyt kun vielä oppisi kasvattamaan :)

   Kiitos, Riina!

   Poista
 7. Suloiset tipukuvat ja kivat kesämuistot.

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus jälleen<3 Hieno kanatarha ja kasvihuone! On niin mahtavaa kun unelmat toteutuvat:)
  Kiitos kivasta haasteesta ja mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni, mukavasta palautteesta! ♥️ Niinpä - haaveilla on taipumus toteutua. Jatketaan haaveilua ja iloitaan pienistä asioista.

   Kiva kun otit haasteen vastaan. Sitä oli tosi hauska tehdä ja muistella kesää.

   Kiitos samoin sinulle, hyvää viikonloppua!

   Poista
 9. Aivan ihanat tipuset! Ja ihana on myös kasvihuoneesi!

  VastaaPoista
 10. Kiva postaus ja iloiset kesämuistot! Sinäkin sait puutarhasta pari reilunkokoista aluetta kohennettua, kun tuli kanatarha ja kasvihuone. Isot, näyttävät rakenteet, joiden ympäristöä on sitten tulevina kesinä mukava kasvittaa ja viimeistellä. Leppoisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna, mukavasta kommentista! ♥️

   Se kanatarhan saaminen oli tosiaan iso juttu. Koko koillispihan siistiytyminen oli oikeastaan siitä kiinni. Istutukset saivat odottaa niin kauan kunnes koneella ajelu loppui.

   Kanatarhan ympäristön sain aika hyvälle mallille istutusten suhteen, mutta kasvihuoneen ympäristö saa vielä odottaa. Pitää saada perusparannettua kasvualusta. Mutta ei se mitään, valmista tulee pikkuhiljaa. Enkä ole kenellekään tilivelvollinen :)

   Kiitos samoin, oikein mukavaa viikonloppua sinne teillekin!

   Poista
 11. Kivoja puutarhamuistoja! Vaaleankeltainen kullero ja intensiivisen sininen loistotädyke ovat varmasti näyttävä pari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku!

   Minä olen ihastunut tuohon kasviyhdistelmään niin, että sitä on tulossa vähän sinne ja tänne puutarhaan:)

   Poista