tiistai 6. elokuuta 2019

TEIN SEN!


– Miltä nyt tuntuu?

– Erittäin hyvältä. Tein parhaani ja olen tyytyväinen suoritukseeni. Tosi hyvä fiilis!

– Olet juuri viskellyt 25 litraa syyslannoitetta maahan. Miten se sujui?

– No, lähdin siihen ihan kylmiltään. Aika vähän on tullut treenattua tuota lannoituspuolta, mutta eihän tuo kummoinen homma loppujen lopuksi ollut. Ranneliike, rauhallinen kävely ja pieni kyykkiminen eivät tuntuneet juuri missään. Kolme kierrosta ämpärin kanssa ympäri puutarhaa ja se oli siinä.

– Millä tekniikalla vedit suorituksen läpi?

– Kaadoin lannoiterakeet ämpäriin, josta ne oli helppo heitellä hedelmä- ja koristepuille, muutamille havuille, marja- ja koristepensaille ja perennoille. Kaikkeen ei säkillinen kuitenkaan riittänyt. Lannoitin perennoista vain uudet istutukset, arimmat talvehtijat ja ahkerimmat kukkijat. Vähän jäi harmittamaan, että unohdin lannoittaa uudet ruukkutuijat ennen kuin lannoite loppui. Vastoin joitakin ohjeita en harannut tai tehnyt reikiä rautakangella, sillä mitenkäs haraat kun maa on kasvillisuuden peitossa. Rautakangen käyttöön olin liian laiska enkä kyllä edes halunnut survoa puiden juuristoa. Koska sadetta ei näyttänyt tulevan, panin lopuksi sadettimet kastelemaan maan kunnolla.

– Harvoin tällaisesta uutisoidaan, mutta nyt siihen oli aihetta. Miksi?

– Olin kerrankin ajoissa. Sitä ei ole tapahtunut usein. Siksi syyslannoitus on usein jäänyt tekemättä. Siitähän ei ole mitään hyötyä liian myöhään. Olin onnekas, että muistin ostaa syyslannoitesäkin kun satuin kulkemaan puutarhaosaston ohi. Säkki pitää olla valmiina silloin kun sitä tarvitaan, muuten se jää.

– Hieno homma! Onnittelut hyvästä saavutuksesta!

Palkinnoksi saan varmaan runsaasti ruusuja ensi vuonna.

Syyslannoitus

Milloin?

Syyslannoitus pitää tehdä ajoissa, jotta kasvit ehtivät hyödyntää annetut ravinteet ja siirtyvät talvilepoon oikeaan aikaan. Alla muutama nyrkkisääntö:
  • Elo-syyskuussa.
  • Kun kasvit ovat kasvussa, niiden lehdet ovat vielä kesäisen vihreitä.
  • Hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista ja lepokauden alkua. Jos kasvit ovat jo saaneet ruskavärin, ne eivät enää ota ravinteita maasta kasvuunsa, vaan varautuvat talveen.
  • Marjojen ja hedelmien lannoitus kannattaa tehdä heti sadonkorjuun jälkeen.

Miksi?

Syyslannoitteet parantavat kasvien talvehtimista ja edistävät esim. hedelmäpuilla ja marjapensailla seuraavan kevään kukintaa ja siten myös satoa.

Kasvien tärkeimmät ravintoaineet ovat typpi, fosfori ja kalium. Syksyllä puutarha kaipaa näistä kahta; fosforia, joka auttaa kasveja talvehtimaan sekä kaliumia, joka edistää tulevan kesän kukka-aiheiden muodostumista sekä parantaa kasvien kuivuuden- ja kylmänkestoa. Sen sijaan syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Yksivuotisia kasveja voi lannoittaa typpipitoisella lannoitteella koko kesän, jotta ne jaksavat kukkia pakkasiin asti.

Lannoittamisen yhteydessä puutarha kannattaa myös kalkita, jos se on päässyt unohtumaan. Jos maa on liian hapan, kasvit eivät pysty hyödyntämään niille tarjottuja ravinteita ja lannoitus menee hukkaan.

Valkoalpi sai ripauksen rakeita talvehtiakseen hyvin. Se ei nimittäin ole ihan kestävimmästä päästä.

Miten?

Syyslannoittaminen on helppoa, sillä samaa lannoitetta voi käyttää puutarhan kaikille kasveille. Nurmikolle tosin on olemassa oma syyslannoitteensa. Siinä on ihan vähän typpeä mukana, sillä nurmi hyötyy siitä, että se säilyy talveen asti pienessä kasvussa.

Syyslannoitetta löytyy sekä kasteluveteen sekoitettavana jauheena että rakeina. Lannoite levitetään kasvien juurelle mahdollisimman tasaisesti. Itse käytin rakeista syyslannoitetta ja panin lopuksi sadettimet päälle. Isossa puutarhassa lannoiteliuoksen käyttö olisi liian työlästä. Annostelukin on mielestäni helpompaa, vaikka totta puhuen aika summamutikassa rakeita heittelin. Annosteluohje kannattaa silti katsoa pussin kyljestä. Hedelmäpuut ja marjapensaat tarvitsevat yllättävän paljon, perennoille riittää vähempi.

Mille kasveille?

Syyslannoitetta kannattaa antaa kaikille puutarhan kasveille: nurmikolle, perennoille (mm. alppiruusut, kärhöt), koristepuille ja –pensaille (mm. ruusut, pensasaidat), havuille, marjoille (mm. vadelmat, pensasmustikat, mansikat, herukat, karviaiset) sekä hedelmäpuille. Erityisesti lannoitteesta hyötyvät kaikki talvenarat kasvit sekä satoa tuottavat hedelmäpuut ja marjapensaat. Myös perennojen syyslannoitus on tärkeää; ne kasvattavat uusia silmuja juurakoihin heinä-elokuulla.

Päivänlilja kukkii kiilto- ja syysleimujen edessä. Hyvä on heittää jokunen rae näillekin, niin jaksavat kukkia runsaina ensi kesänä.

Inspiraation tähän juttuun sain Autuas olo –blogin Cheriltä ja lukijaltani Toinin puutarhasta. Osallistuessaan arvontaani viime syksynä he kirjoittivat:

Vasta herännyt perennainnostukseni olisi iloinen jos se saisi imeä tietoa esimerkiksi kasvien lannoituksesta. Millä ja milloin?

Mitkä kasvit sinusta hyötyvät eniten syyslannoituksesta ja milloin viimeistään uskaltaa sen tehdä?

Kiitos hyvistä kysymyksistä! Kevät- ja kesälannoitukseen palaan vielä myöhemmin.

40 kommenttia:

  1. Ahhh! Kiitos muistutuksesta! Olipa kivasti kirjoitettu postaus :D Syyslannosta on vanhaa jemmaa, joten pitääpä tehdä samanlainen urheilusuoritus omaalla tontilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi mukavasta palautteesta! Olet jo pitkällä kun sinulla on syyslannoite valmiina. Tsemppiä loppusuoralle :D

      Poista
  2. Hauska postaus! Uutisoinnin arvoinen juttu olisi tuo meidänkin puutarhassa, sillä se ei ole vielä koskaan melkein viisivuotisen historiansa aikana edes nähnyt syyslannoitetta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna! Tutulta tosiaan kuulostaa. Aika vähän on kevät- ja kesälannoituksiakaan tullut treenattua. Onneksi kasvit eivät vähästä hätkähdä :)

      Poista
  3. Hyvä suoritus. Minä ehkä muistin viime syksynä syyslannoituksena. Mutta en taida sittenkään olla ihan varma. Tänä vuonna sen voisi kyllä tehdä. Pussi tosiaan pitää ostaa. Kiitos, että muistutit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi mukavasta palautteesta! Tuo lannoituspuoli on minulla jäänyt vähän retuperälle enkä minäkään aina muista mitä on tullut heiteltyä ja minne :)

      Poista
  4. Kiitos mahtavasta tietopaketista !

    Toini puutarhasta

    VastaaPoista
  5. Lisäkysymys vielä.
    Tarkoitukseni on uusia perennapenkkiä. Nostan juurakot , vaihdan mullan ja istutan takaisin. Miten toimin harjaneilikoiden kanssa. Laitanko vain siemenkodat vai koko kas vin siemenkotineen. Onko tämä ymmärrettävä kysymys?
    Edelleen Toini puutarhasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ammattilainen, mutta sen verran tiedän harjaneilikoista, että ne ovat kaksivuotisia. Ensimmäisenä vuonna ne kasvattavat lehtiruusukkeen ja toisena vuonna kukkivat. Lehtiruusukkeet pitäisi siirtää juurineen ja kukkivasta kasvista saada siemenet talteen. Mietin vain, että jos se on jo varistanut siemenet maahan ja kasvualusta vaihdetaan, niin siemenet menevät siinä mukana. Kuitenkin, jos on jo ehtinyt saada niitä lehtiruusukkeita, niin ne kukkivat sitten ja siementävät aikanaan.

      Olen lukenut, että harjaneilikat kasvattavat myös tyvivesoja, josta se myös leviää. Minulla on se käsitys, että kun kaksivuotinen kasvi on kukkinut, se kuolee. Ymmärtäisin niin, että jos vanhassa juurakossa on tyvivesoja, se kannattaa istuttaa uudestaan, muuten istutus taitaa olla turhaa.

      Poista
    2. Kiitos näistä tiedoista. Minäkin mietin tuon kysymyksen laittamisen jälkeen asiaa ja tutkailin niitä harjaneilikoita . Niissä on varmaan uusia lehtiruusukkeitta. Ja saan minä tarvittaessa siskolta uusia.

      Poista
    3. Ole hyvä :) Hyvä, että sisko voi tarvittaessa pelastaa tilanteen :)

      Poista
  6. Säkki on ostettu, mutta tuo levittäminen pitäisi vielä tehdä.

    VastaaPoista
  7. Ihana postaus<3 Meillä on vielä syyslannoitus tekemättä, mutta suunnitteilla on. Kun vaan sataisi niin ei tarvitsisi niin paljon kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta! No teillähän homma on sitten jo puoliksi tehty :) Toivotaan sadetta!

      Poista
  8. Olipa hyvä postaus ja muistutus! Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  9. Hyvin tehty!!!
    Syyslannoitus todella kannattaa.

    VastaaPoista
  10. Kyllä minä olen joka vuosi syyslannoitteen antanut hyötykasveille mutta en joka vuosi perennoille. Pitää aloittaa samat hommat. Onnittelen olet ainakin tarpeeksi ajoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila! Täytyisi tässä itsekin ryhdistäytyä ja lannoitella ainakin jotain joka syksy :)

      Poista
  11. Voi miten hauska juttu! Ikävä ja raskas homma muuttuu hauskaksi. Syyslannoitus on tärkeää ja tosiaan sen ajoitus myös. Nyt kasvit ehtivät vielä sen hyödyntää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On ihanaa saada näin mukavaa palautetta. Ainakin homman jälkeen tuli tosi tyytyväinen ja hyvä mieli :)

      Poista
  12. Mallikkaasti toimittu!
    Minä teen homman ensi viikolla. Tiedä sitten auttaako todellisuudessa🤔olen eriäviä mielipiteitäkin kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin, mistäpä tuota tietää varmaksi kun kukintaan ja satoon vaikuttaa niin moni muukin asia. Kai ne kasvit silti tykkää kun joskus saavat vähän extraa, vaikka eivät joka vuosi lannoitteita pussista saisikaan :)

      Poista
  13. Hienoa, minulla jää joka vuosi tekemättä, olen kevätlannoitusihmisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Katja! Ymmärrän. Niin minultakin on useimmiten jäänyt - jopa keväällä :)

      Poista
  14. Kiitos muistutuksesta! Aihe on ollut listalla, mutta missä lie lista nyt. Huomenna siis suunta kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Sinulla on aina kaikki niin ihanasti listattuna!

      Poista
  15. Hyvin tehty! Pitääkin hoitaa homma heti ensi viikonloppuna pois, niin ei unohdu :)

    VastaaPoista
  16. Pätevä suoritus ja kiitos muistutuksesta. Sateita onkin luvattu joten varaan lannoiteämpärit valmiiksi ja låhden kierrokselle kun sateet tulevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Sinähän oletkin jo puolimatkassa ja se on jo aika hyvin :) Toivotaan sadetta!

      Poista
  17. Minä olen kiinnostunut koko syyslannoituksesta vasta muutama vuosi sitten, sen kauhutalven jälkeen. Sen jäljiltä olen antanut syyslannoitetta ainakin arimmille kasveille.
    Mulla lannoitteet vielä laittamatta, mutta pitää ryhtyä siihen kyllä tämän viikon aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin ihan samaa, että koskaan ei voi tietää miten ankara talvi on tulossa. Ja hyvä kai niitä kasveja on aina silloin tällöin muistaa jollain extralla :)

      Poista
  18. Hyvä sinä! Minä olen jo aloittanut mielikuvaharjoituksilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Olet siis jo ihan hyvässä vauhdissa matkalla maaliin :) Tsemppiä!

      Poista