lauantai 16. marraskuuta 2019

UNELMIA

Minulla on paljon puutarhaunelmia, pieniä ja isoja. Pienet ovat sellaisia kuten: kunpa saisin leikattua tuon juurimaton reunan siistiksi. Voin toivoa, että saisinpa siistittyä tämän ja tuon penkin reunan. Se voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin polun kiven oikaiseminen. Polkukivi on saattanut häiritä jo pitkään, mutta sen muistan ainoastaan silloin kun touhukkaana astelen tekemään jotakin aivan muuta – toteuttamaan toista unelmaani.

Yhtenä päivänä vain ottaisi asiakseen
ja leikkaisi juurimaton reunat,
kitkisi voikukat ja valvatit,
levittäisi katteet, siistisi nurkan jos toisenkin.

Asia olisi hyvin yksinkertainen, jos pieniä unelmia olisi vain vähän. Yhtenä päivänä vain ottaisi asiakseen ja leikkaisi juurimaton reunat, kitkisi voikukat ja valvatit, levittäisi katteet, siistisi nurkan jos toisenkin. Aika ja voimat eivät vain riitä kaikkien pikku-unelmien toteuttamiseen. Kun yhden saa toteutettua, on tullut jo kaksi lisää. Kun sitten sellaisen pitkään odottaneen homman saa tehdyksi, on sitäkin tyytyväisempi mieli.

Olen jo ainakin pari vuotta haaveillut, että saisin täytettyä tuon oikealla näkyvän kokon maanpeitekasveilla. Ei muuten ole ainoa kolo tässä puutarhassa!

Minulla on myös kasviunelmia. Viime aikoina minua ovat alkaneet kiehtoa hoikat pilarikuuset. En ole keksinyt niille paikkaa, sillä ne toivoisivat puolivarjoisan paikan. Kuusista kirjoittelinkin otsikolla Surun laaksosta onnen kukkuloille.

Toivoisin saavani sateenvarjojalavan,
sillä jänikset söivät entisen.

Toivoisin saavani sateenvarjojalavan, sillä jänikset söivät entisen. Ne rouskuttelivat pari omenapuutakin ja päärynäpuu ’Pepi’ kuoli muuten vain. Onhan näitä puuhaaveita… Makeakirsikka tuottaisi paremman sadon toisen makeakirsikan kaverina. Amerikanpihlajalle olisi tilausta vanhan, lahoavan pihlajan vieressä. Kun vanha puu joudutaan kaatamaan, olisi sitten nuori jo hyvässä kasvussa.

Tämä Gårdebo-kirsikka olisi kaveria vailla.

Haaveilen puksipuista. Minulla on yksi kartioksi leikattu ja tahtoisin sille pyöreän kaverin. Itse asiassa kaksi erikokoista palloa olisi kiva. Nyt syksyllä keksin aivan vahingossa, että tarvitsin myös sisääntuloterassille tuollaisen kartio & pallo – pariskunnan. Siirsin ainokaiseni keittiön terassilta toiseen paikkaan, etten unohtaisi nostaa sitä varastoon pakkasten tullessa. Huomasin, että puksipuu sopi vanhan perunalaatikon päälle loistavasti. Parhaat ideat syntyvät näköjään vahingossa. Meillä on iso ja melko monimuotoinen puutarha ja olen kokenut, että tällaiset säntilliset elementit tuovat hyvää ryhtiä.

Mielessäni olen jo monta kertaa
kieputtanut pätkän kanaverkkoa lieriöksi
pensaan leikkaamista varten.

Haaveilen leikatusta pensaasta. Esimerkiksi lieriö olisi kiva jossain matalan pensasaidan lähettyvillä. Mielessäni olen jo monta kertaa kieputtanut pätkän kanaverkkoa lieriöksi pensaan leikkaamista varten. Kuoppaa en sentään ole kaivanut, kun en tiedä minne sen pensaan istuttaisin ja mikä pensas olisi paras. Kiiltotuhkapensas on kaunislehtinen läpäisevän maan kasvi. Se olisi riittävän korkea. Syysväri on loistavan punainen – ei hassumpaa! Toinen vaihtoehto olisi taikinamarja. Se viihtyisi varjossakin.

Kanadalainen ruusu 'Morden Blush' kukkii pitkään ja runsaasti.

Näen toiveunia ruusuista. Sieluni silmin näen suuria ruusuryhmiä Kesäkeittiön takana, Tien mutkassa ja Länsireunalla. Vaaleanpunaisia ’Morden Blush’ -kanadanruusuja, valkoisia ’Schneewittchen’ -tertturuusuja ja joitakin vähän korkeampia pensasruusuja, ehkä jopa vaaleankeltaista ’Aichaa’. Niitä kaikkia meillä jo on ja uuttakin olisi kiva kokeilla, ainakin hempeää ’Ritausmaa’.

Näen mielessäni kestäviä yksinkertaisia pensasruusuja muurin päällä. Vaaleanpunaista, valkoista, aniliinia. Sen projektin olen jo aloittanutkin.

Tuettu vadelmarivi on haasteellinen sijoitettava.

Unelmoin vadelmista. Minulla ei koskaan ole ollut puutarhavadelmia, vaikka ne olisivat herkullisia. Olen yrittänyt keksiä niille paikkaa, mutta tuettu vadelmarivi on haasteellinen sijoitettava. Se kun ei mielestäni ole mikään pihan kaunistus.

Olisi ihana saada toinen ’Somerset Seedless’ –viiniköynnös kiipeilemään kanatarhan verkkoa pitkin. Yksi meillä on jo muurilla. Siitä voisi ohi kulkiessaan saada suunsa makeaksi. Kanatkin saisivat alaoksilta osansa.

Haavelistalla ovat myös valkoinen kyläkurjenpolvi ’Laura’, ihanan vaaleansininen jaloritarinkannus ’Guardian Lavender’ sekä vaaleankeltainen Amerikankullero. Vaaleanpunainen kärhö 'Jan Pawel 2' olisi kaunis ja ilmeisen kestäväkin. Blogiystäväni vinkkasi siitä.

'Somerset Seedless' on pärjännyt talvet hyvin muurin kupeessa.

Sitten on vielä suurempia haaveita. Olisi upeaa saada polttopuille siisti säilytyspaikka. Sellainen on mietinnässä. Kesäkeittiökin olisi ihana. Sille on jo perustus valmiina, mutta sen rakentamisella ei ole kiirettä. Rakkaalla miehelläni on muutenkin niin paljon hommaa, etten odota kesäkeittiötä moneen vuoteen. Olen tyytyväinen, että voin istuttaa sen ympäristön valmiiksi tietäen, ettei maata tarvitse enää myllätä. Eikä olisi yhtään hullumpi juttu, jos lammen saisi valmiiksi. Lampi on ollut mieheni unelma. Se on nyt koekäytetty ja odottaa seuraavaksi kangasta ja hiekkaa.

Nyt täytyy olla tarkkana zoomin kanssa,
etteivät kaikki rytöläjät tule kuviin.

On minulla myös aivan mahdottoman suuria unelmia. Olisi huikeaa saada puutarha niin valmiiksi, ettei siellä olisi aukkopaikkoja. Puutarha näyttäisi rehevältä ja täyteläiseltä. Mustat muovit rikkojen peittona olisivat enää vain muisto. Runsaasta kasvillisuudesta huolimatta minulla olisi mahdollisuus kokeilla uusia kasveja ja täydellisiä kasviyhdistelmiä, puuhailla hyötykasvien parissa ja valokuvata laajalla zoomilla. Nyt täytyy olla tarkkana zoomin kanssa, etteivät kaikki rytöläjät tule kuviin.

Muotopuutarha on lähimpänä valmista, mutta ei sekään vielä valmis ole.

Kaikista suurin puutarhaunelmani on, että pysyisin niin terveenä, että voisin kyykkiä puutarhassa, istuttaa, kastella, leikata ja lannoittaa…

26 kommenttia:

 1. Tätä oli mukava lukea. Keskeneräisyyksiä tulee usein harmitelleeksi, eikä niiden valmiiksi saamista välttämättä osaa nähdä unelmana, vaan ennemminkin ärsyttävänä velvoitteena. Unelmoimisessa on positiivinen sävy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tykkäsit. Enpä ole itse hoksannutkaan tuota näkökulmaa, että nuo monet asiat voisi nähdä myös ikävinä velvollisuuksina. Hyvä näin päin :)

   Kun haaveilee pienistä ja paljon niin monet unelmat myös toteutuvat :)

   Poista
 2. Oi, Oi niin kauniita kuvia taas. Vaikea kyllä arvata rytöläjiä olevan olemassa, kun näitä kuvia katsoo. Minun pitää lisätä ritarinkannuksia uusiin paikkoihin, niin se vaan on! Minäkin katson puutarhakaudella varmaan päivittäin asioita, mitkä pitäisi hoitaa - niitä pieniä asioita - aina ohi kulkiessa ja jotain muuta puuhaa hoitaessani. Ei tule valmista, mutta pysyypähän liikkeessä, eikä saa ottaa stressiä, vaan enemminkin olla iloinen siitä, minkä sai juuri tehtyä (tätä joudun usein muistuttamaan itselleni)! Minulla oli keväällä tuo Somerset Seedless ostoslistalla, mutta en saanut sitä täältäpäin mistään, pitää ottaa uusi yritys ensi keväänä. Haluan tuon toisen viiniköynnökseni kaveriksi. Tuo viimeinen unelma on se unelmista merkittävin, toivon sinulle terveyttä ja kaikille meille muillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi, taas niin ihanasta kommentista! Kun minä ajattelen sinun puutarhaasi, se tuntuu olevan aivan toisesta ääripäästä minun puutarhaani verrattuna: niin valmis, niin siisti ja aivan ihana!

   Ritarinkannukset tosiaan sopivat suureen puutarhaan ja ne ovat niin helppojakin. Voi olla, että ne lisääntyvät minullakin :).

   Minulla on kausia, tai oikeastaan päiviä, jolloin katselen "huolissani" keskeneräistä puutarhaani. Ajattelen, tuleeko siitä ikinä mitään. Sitten onneksi unohdan tuollaiset ja jatkan haaveilemista.

   Suosittelen sinullekin sitä minun viime keväistä ostoslistatekniikkaa.selvitin netistä ostopaikat valmiiksi ja poikkesin aina lomamatkan yhteydessä hakemaan mitä missäkin oli tarjolla. sillä keinolla saattaisi hyvinkin löytää tuon viiniköynnöksen sekä niitä haaveilemiasi valkoisia iiriksiä.

   Toivotaan terveyttä sinullekin ja meille kaikille ♥️

   Poista
 3. Kiva postaus ja ihanat kuvat! Komppaan Päiviä: vaikea uskoa, että puutarhassasi mitään rytöläjiä olisi. Vaikka varmastihan niitä on, jos on keskeneräinen uima-allas ja kesäkeittiöstä vasta pohjat tehtynä. Sinulla on kuitenkin paljon valmiita, viimeistellyn ja harkitun näköisiä kohtiakin puutarhassasi vetämässä huomiota pois keskeneräisyyksistä. Käykö sinulle muuten koskaan niin, että huomaat jonkun repsottavan tai epäsiistin kohdan vasta kun esittelet puutarhaasi vieraille? Minulla ne oikein hyppivät silmiin juuri silloin. Kuinka kummassa niitä ei huomaa puutarhassa muuten puuhastellessa? :D Leppooisaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti taas! Kiitos, Minna! Jos katsot viimeistä kuvaa tarkasti, huomaat sen kesäkeittiön perustuksen pilkistävän kasvien väleistä. Ja Jos en olisi kyykistynyt yhtään kuvaa ottaessani koko komeus keskeneräisestä uima-altaasta olisi tullut kuvaan:). Niin minä teitä lukijoita huijaan ;). Näyttelen parempaa puutarhaa kuin se onkaan. :)

   Valitettavasti olen ehtinyt bongata ne kaikki repsottavat kohdat jo ennen vieraiden tuloa. :) Tulee aina tunne, kehtaako tällaista edes näyttää. Onneksi vieraiden aikana siinä jutellessa unohdan tuollaiset. Eli taitaa olla juuri päinvastoin kuin sinulla. Vieraiden kannustava asenne auttaa itseäkin näkemään parhaat puolet.

   Kiitos, oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Ihan teksti haaveista ja unelmista!:)
  Noista puksipuista olen itsekin haaveillut. Luin jopa, että olisi lajikkeita, jotka voisivat menestyä täällä Etelä-Suomessakin. Nyt olen lähinnä muotoleikannut kukkapenkin reunuskasviksi pikkukeijuangervoa, joka kestää hyvin leikkausta.
  Tuota terveysasiaa olen itsekin miettinyt aivan viime aikoina. Olisi turhauttavaa, jos sairauksien vuoksi täytyisi luopua puutarhastaan ja muuttaa kerrostaloon. Puutarhansa eteen kun on kuitenkin tehnyt niin paljon työtä, puoli elämäänsä.
  Joten toivotan sinulle hyvää terveyttä - ja pitkää ikää, jotta kerkeät kaikki unelmasi toteuttaa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Blue Tit, ihanasta kommentistasi!

   Olen lukenut, että Karimaan puutarha Kokemäellä viljelee itse Suomessa kestäviä puksipuita. Minä en tarvitse niin kestäviä, koska istutetaan omani ruukkuihin ja voin nostaa ne talveksi varastoon. Jos joskus tulee mieleen istuttaa sellainen maahan, aion hankkia sen juuri tuolta Kokemäeltä.

   Mainitsemasi pikkukeijuangervo lienee aika samantyyppinen kuin koivuangervo, jota minulla itselläni on. Tykkään todella paljon ja sitä on mukava leikata.

   Niin, valitettavasti puutarhaa ei voi pakata mukaan. Itse haaveilen, että sitten kun olen vanha ja niin huonokuntoinen, et en jaksa puutarhaani enää laittaa, saisin asua pienessä mökissä mieheni kanssa tuossa vieressä. Ehkä joku lapsistani ostaisi tämän talon ja kenties hoitaisi puutarhaakin.

   Toivotaan terveyttä meille kaikille! ♥️

   Poista
 5. Haaveilla saa ja pitää, muuten elämä on aika tylsää. Sinulla on aivan ihana elementti puutarhassasi. Pääset lainaamaan sen takaa avautuvaa avaraa peltoaukeamaa. Osa puutarhasi tilantunnusta tulee juuri ympäröivästä maisemasta. Siitä jatkumosta kannattaa pitää kiinni, vaikka mieli tekee monenlaista puuta. Puitakin voi sijoitella ryhmiksi niin, että jostain raoista näkymät edelleen avautuvat.
  Sinulla on silmää sijoitella erimuotoisia kasveja niin, että ryhmässä kaikki tukevat toistensa parhaita puolia. Haaveilu ja puntarointi selvästi kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, Riitta!

   Juuri noiden maisemien takia muutimme tänne. Ne ovat tosiaankin puoli puutarhaa. Yritän asetella puita niin, että ne peittävät ympärillä olevia huonokuntoisia rakennuksia. Haaveilen aina, että Suomessa alettaisiin kannustaa ihmisiä siivoamaan pihapiirejään ja laittamaan puutarhojaan. Minulla olisi monenlaisia villejä ideoita miten sen voisi toteuttaa, mutta en ole ajatellut lähteä politiikkaan mukaan ;). Täytyy vain tyytyä istuttelemaan näköesteitä sopiviin paikkoihin.

   Mukava kuulla, että sinusta näyttää siltä, että kasvien sijoittelu on onnistunut. Jatketaan haaveilua :)

   Poista
 6. Haaveiden on taipumusta toteutua, joten kannattaa haaveilla ja unelmoida...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin :). Ja vielä kun niitä haaveita on paljon, niin ainakin joku silloin tällöin toteutuu...

   Poista
 7. Olen aina ihaillut puutarhaanne olevien kasvien yhteensopivuutta ja kauniita toisiinsa hyvin sointuvia väriyhdistelmiä joista kyllä huomaa, että niitä on pohdittu huolella ja tarkkaan.
  Unelmat ovat siitä kivoja, että ne ajan oloon usein myös toteutuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ilahduttavaa onkaan saada näin kannustavaa palautetta! Kiitos, Kruunuvuokko!

   Joitakin yhdistelmiä tosiaankin on pohdittu tarkkaan ja osan tullut aivan lahjaksi :)

   Niinhän se on, varsinkin kun unelmoi monista pienistä asioista :)

   Poista
 8. Vaikka puutarha olis kuinka valamis ja täynnä, aina o viälä jotaki, mistä voi haaveella ja unelmoora. Josei muusta nii siitä tärkiimmästä....terveyrestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, unelmia onneksi puutarhaan mahtuu.

   Aika paljosta luopuisin terveyden eteen. Toivotaan hyvää terveyttä meille kaikille! ♥️

   Poista
 9. Tuo viimeinen lienee tärkeintä, kaikki muu tulee sen jälkeen. Unelmia pitää olla, suuria ja pieniä, kaikkien ei tarvitse toteutua, joskus niistä jalostuu taas uusia ideoita. Ja jos pienikin unelma toteutuu niin voi sitä hyvän olon tunnetta mikä siitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä. Terveys on niin tärkeä, että paljosta olisi valmis luopumaan sen edestä.

   Loppukesällä mieheni ohi mennessään asensi polkukiven paikoilleen. Kiitin häntä ja sanoin, että hän oli juuri toteuttanut yhden unelmani. Hommahan ei ollut suuren suuri, mutta koko kesän olin sitä kiveä katsonut ja ajatellut laittavani sen joskus paremmin paikalleen. Vieläkin nautin tuon haaveen toteutumisesta :).

   Poista
 10. Sinulla on huikeasti silmää muodoille ja sävyille ja taito yhdistää kaikki sopusointuiseksi kokonaisuudeksi. Hienot kuvasi antavat omillekin unelmille siivet, kiitos niin monesta inspiraatiosta.

  Minä unelmoin omasta viiniköynnöksestä ja ehkäpä jollain ensi vuoden reissulla semmoinenkin mukaan tarttuu.

  Puksipuut ovat kauniita mutta minulla Espoossa olleet yksilöt lemusivat pahalle, ihan kissanpissalle, siksi en niitä edes pakannut muuttokuormaan, jätin haisulit jälkeeni.

  Jatketaan unelmointia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka, oi niin ihanasta ja kannustavasta palautteesta! ♥️ tällainen palaute on balsamia mielelle tähän aikaan kun puutarha näyttää synkkyyden huipentumalta. tässä vaiheessa sitä aina unohtaa millainen puutarha parhaimmillaan on. Keväälläkin vielä epäilee, että tuleeko tuosta mitään. Tosi hienoa kuulla, että olet saanut inspiraatiota täältä!

   Toivottavasti niin sinun kuin minunkin viiniköynnösunelmat toteutuvat.

   Tuo minun ainokainen puksipuuni ei haise pahalle. En ole huomannut siinä oikein mitään tuoksua. Niissä on varmaankin suuria lajikekohtaisia eroja.

   Niinpä. :) Jatketaan vain unelmointia. Nythän siihen on oikein sopiva aika.

   Poista
 11. Meillä on todella monta yhteistä unelmaa💚 Tänään sain kitkettyä yhden kiveyksen joka on koko kesän ottanut silmääni ja sain mieheni innostumaan hävittämään vanhan kaasugrillin joka rumensi aluetta. Jälleen pari unelmaa saavutettu😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :). Ja tosi hienoa, että vielä näin marraskuussa sait kitkettyä sen kiveyksen. Minä en enää saa itseäni ulkohommiin. Ja tosiaan, tuollainen yksityiskohta, kuten vanhasta grillistä eroon pääseminen, voi muuttaa puoli pihaa. :) Siitä riittää iloa pitkäksi aikaa.

   Poista
 12. Ihania unelmia ja monet niistä olivat ihan samoja joista itsekin haaveilen:) Tärkeimpänä tietysti tuo viimeinen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Olet ollut paljon mielessäni. ♥️ Toivon sinulle erityisesti terveyttä. ♥️♥️♥️

   Poista
 13. Puutarhasi on uskomattoman kaunis ja ainakin ruudun tälle puolelle se näyttää huolitellulta ja hyvinkin valmiilta. Aina tietysti löytyy kohtia, joita voi parannella ja hyvä niin. Muutenhan tämän harrastuksen joutuisi lopettamaan heti alkuunsa :) Samaistun täydellisesti tuohon kameralla huijaamiseen. Omasta puutarhastani löytyy niin paljon parannettavaa, että joskus on vaikea löytää hyviä kuvakulmia. Ehkä otankin siksi niin paljon lähikuvia :) Mukavaa ja unelmien täyteistä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥️ Oi-joi, miten ihanaa palautetta! Kiitos, Heidi! Et arvaakaan miten keskeneräinen tämä puutarha oikeasti on. Aika monesti joudun kumartumaan, jotta saadaan rajattua ylimääräiset pois. Ja tosiaan, lähikuvia tulee itsekin paljon julkaistua samasta syystä :).

   Olen juuri tekemässä juttua viime kasvukauden projekteista. Niistä näkee kuinka paljon täällä on vielä aluillaan. Mutta eihän se mitään. Hyvä kun on puuhaa ja vieläpä mukavaa sellaista.

   Kiitos samoin, oikein hyvää alkanutta viikkoa sinullekin! Jatketaan unelmien viljelyä.

   Poista