tiistai 12. marraskuuta 2019

HARRASTUKSENA PUUTARHAHULLUUS

10 HYVÄÄ SYYTÄ HARRASTAA PUUTARHANHOITOA

Pioni 'Jan van Leeuwen'

1. Voi ympäröidä itsensä kauneudella.

Minulle kaunis ja viihtyisä ympäristö on hyvin tärkeä. Olen aina rakastanut vanhaa arkkitehtuuria, vanhoja kaupunkeja ja puutalokortteleita sekä puistoja ja puutarhoja. Yrittäjänä vietän paljon aikaa kotona ja siksi kodin miljööllä on erityinen merkitys. Minulla on voimakas kauneuden kaipuu, jota puutarha parhaimmillaan tyydyttää.

2. Saa käyttää luovuuttaan.

Olen luonteeltani ideoija. En tiedä mitään hauskempaa työtä tai harrastusta kuin sellainen, jossa saa luoda jotakin uutta. Onneksi minulla on molemmat.

3. Puutarhaharrastukseen on luontevaa yhdistää kirjoittaminen, valokuvaus ja matkailu.

Bloggaaminen on tuonut aivan uuden ulottuvuuden puutarhaharrastukseeni. Omia juttuja on hauska lueskella ja kuvia katsella jälkeenpäin kuin päiväkirjaa. Oi, niitä aikoja kun puutarha oli vasta alkutekijöissään…!

Matkailen vähän, mutta puutarhamatkailu on lähellä sydäntäni. Onneksi miehenikin pitää puutarhakohteista.

Kuva on Hatanpään arboretumista Tampereelta.

4. Tulee kuntoiltua aivan huomaamatta.

Olen hyötyliikunnan ystävä. On tosiseikka, että ilman puutarhaa moni lihastreeni jäisi tekemättä. Huomasin puutarhan arvon erityisesti tänä kesänä. Makasin viime talvena kahdeksan viikkoa petipotilaana pitkänsitkeän flunssan kourissa. Olin sen jälkeen kuin rotan raato, mutta puutarhatyöt tekivät tehtävänsä ja sain pian lihakseni takaisin.

5. Saa tuntea vuodenajat kaikin aistein.

Tavallisesta, arkisesta päivästäkin saa paljon irti kun elää aistit avoimina; antaa tuulen henkäyksen, puutarhan tuoksujen, mullan muhevuuden ja joutsenten huudon mennä sydämeen asti.

Syksyllä puutarhaan voi mennä kuin värikkääseen maalaukseen.

6. Monipuolisuus kiehtoo.

Puutarha-ala on niin monipuolinen ja puutarha alati muuttuva, että se on loputon inspiraation lähde. Aina löytyy uusia asioita, joista innostua ja innostaa, onnistua ja oppia.

7. Saa nauttia kotoilusta.

Viihdyn kotona ja on perheellekin mukavaa kun äiti ja puoliso on tarvittaessa lähellä. Sekin monesti riittää, että toinen vain on olemassa. Minua aina sykähdyttää kun mieheni tulee puutarhaan luokseni. – Ai, täällähän sinä olet, hän sanoo. – Ei minulla mitään asiaa, halusin vain nähdä sinut, hän jatkaa.

On ekologista kun voi harrastaa kotona.

8. Voi jakaa harrastuksen perheen ja puutarhaystävien kanssa.

Mieheni ei ole puutarhahullu kuten minä, mutta saan hänestä silloin tällöin seuraa puutarhapuuhiin. Suunta on selkeästi ollut innostumaan päin, sillä hän on juuri toteuttamassa unelmaansa pihalammesta ja sen kauniista ympäristöstä.

Minulla on muutamia ystäviä, joihin olen tutustunut juuri puutarhan kautta. Vaikka teenkin puutarhaa vain itselleni ja perheelleni, tuntuu ihanalta kun joku haluaa nähdä juuri minun puutarhani, on kiinnostunut puutarhani kasveista ja haluaa jakaa puutarhan iloja kanssani. Sekin on hienoa kun saan tutustua heidän puutarhoihinsa ja nähdä mistä he ovat innostuneet.

Oli ihanaa käydä tyttäreni kanssa siirtolapuutarhoilla.

Sitten on vielä tämä ihana blogiystävien joukko, joka ymmärtää kaikenlaisia hullutuksia, innostaa ja inspiroi, kannustaa ja rohkaisee.

9. Puutarhasta saa luonnonmukaiseesti tuotettua ruokaa.

En väitä, että puutarhastamme saamamme ruoka olisi edullista. Jos vähäänkään palkkaa laskisi, kurkun tai tomaatin hinta hipoisi pilviä, mutta herkullista se ainakin on. Ihan gourmet-luokkaa niin maun kuin hinnankin puolesta.

Viiniköynnös hankkii hintansa nopeasti ja rypäleet ovat todella herkullisia. Meillä lajike on 'Somerset Seedless'.

10. Puutarhaan voi käyttää rahaa sen verran kuin haluaa tai olla käyttämättä.

Puutarhaharrastus maksaa juuri sen verran kuin siihen haluaa varojaan käyttää. Kaikkea ei tarvitse saada yhdellä kertaa ja puutarhan vanhetessa jakopaloja alkaa tulla muillekin jaettaviksi.


Tämän jutun innoittajana oli Valkoista salviaa -blogin Heidi. Osallistuessaan blogissani pidettyyn arvontaan hän kysyi: ”Miksi juuri puutarhaharrastus? Mikä siinä sinua viehättää ja vetää puoleensa?”

Kiitos, Heidi, mukavasta kysymyksestä! Tätä oli hauska miettiä.

28 kommenttia:

 1. Niin totta kaikki 10 kohtaa! Ihana postaus<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen kommentti saa minut niin iloiseksi! Kiitos, Anni ♥️

   Poista
 2. Ei noihin voi kuin sydämestään yhtyä.
  Eikä näin äkkiä tullut yhdettätoista kohtaa mieleen.

  VastaaPoista
 3. Joka kohdan voin allekirjoittaa! Ihana kuvitus ja taas niin mukavasti kirjoitettu - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten iloiseksi tulin taas kommentistasi! Kiitos, Päivi! ♥️

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ja eikös ole hienoa, että puutarhahulluudesta voi nauttia olipa sitten iso tai pieni, alkutekijöissään tai jo melkein valmis puutarha. :)

   Poista
 5. Puutarha on meille puutarhureille elämäntapa. <3 ~Katja

  VastaaPoista
 6. Allekirjoitan kaikki mainitsemasi syyt! <3
  Puutarhaharrastuksesta on iloa ja apua niin moneen asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Taisinkin unohtaa mainita tuolla listalla, että puutarha on myös mitä parhainta lääkettä. ♥️

   Poista
 7. Aivan mahtava vastaus ja postaus! Kiitos Pauliina, kun vastasit kysymykseeni! Hyviä syitä olet löytänyt monta ja täytyy sanoa, että pystyn allekirjoittamaan noista kaikki. On ihanaa, kun harrastuksena on puutarhahulluus <3 Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas niin mukavasta kommentistasi, Heidi! Kysymyksiisi oli tosi kiva vastata. Vaikea keksiä harrastusta, joka olisi vielä mieluisampi :). Kiitos samoin oikein hyvää viikon jatkoa myös sinulle! ♥️

   Poista
 8. Tämä puutarhahulluus on tällä analyysillä nyt kaikilta osin tutkittu. Kun tämä on käyty läpi voi huokaista - näinhän se on, kun joku sen kirjoittaa esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Meidän puutarhaharrastajien on niin helppo ymmärtää toisiamme. ♥️

   Poista
 9. Kyllä, minäkin allekirjoitan joka ikisen kohdan! Ihanasti kirjoitettu postaus ja hienot kuvat! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi, Minna! Mukava on taas kirjoitella kun saa tällaista palautetta :)

   Oikein hyvää loppuviikkoa myös sinne teille!

   Poista
 10. Hieno listaus, joka meitä kaikkia puutarhureita varmasti yhdistää! Kauniit kuvat vielä lisänä hyvässä kirjoituksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen palaute ilahduttaa aina valtavasti. Kiitos, Sirkku!

   Poista
 11. otin voin sulamaan pumpulikakkua varten aloittaessani lukemaan uusimpia postauksiasi. niitä oli monta ja kaikki niin loistavasti kirjoitettuja, mukaansa tempaavia, joten ihan varmasti voi on pehmeääkin pehmeämpää;)) isänpäivänpostauksesi teki suuren vaikutuksen, siihen palaan varmasti viel uudemman kerrankin. nyt ryhdyn leipomaan isännälle synttärikakkua, ensimmäiset vieraat tulevat jo iltapäiväkahvin aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä ihana päivän piristys tämä sinun kommenttisi olikaan! ♥️ Sain olla vieläpä edesauttamassa synttärikakun leipomisen onnistumista ;) Kovasta voista se olisikin ollut hankala tehdä :) Toivottavasti teillä oli mukavat juhlat.

   On taas niin mukava kirjoitella juttuja kun tietää toisten lukevan niitä - ja vieläpä moneen kertaan ♥️

   Onnittelut päivänsankarille ja hyvää viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 12. Kyllä se on kaikin puolin maailman paras harrastus👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. En minä ainakaan keksi parempaa harrastusta kuin tämä. Onneksi ei ole tarvettakaan keksiä mitään muuta. :)

   Poista