perjantai 16. marraskuuta 2018

SAISIKO OLLA ORANSSIA?

Opiskeluaikanani vuokra-asunnossani oli kirkkaanoranssi lankapuhelin. Puhelin oli opiskelijalle ihana ylellisyys, ei itsestäänselvyys. Silti inhosin sen räikeää väriä. Yhtä paljon inhosin myös kirkuvanoranssia haitariovea. Fiskarsin sakset, ne oranssipäiset, sai sentään laatikkoon piiloon.

Fiskarsin sakset, ne oranssipäiset,
sai sentään laatikkoon piiloon.

Kun viimeksi ostin uudet silmälasit, myyjä ojensi niille kuuluvan kotelon. Kotelon yläpuoli oli voimakkaan pinkki ja alapuoli oranssi. Olin jo kysymäisilläni toisen väristä koteloa, mutta sitten ajattelin: ”Väriä elämään!” Aloin pitää siitä kotelosta.

Terveellistä oranssia.

Ensimmäisenä oranssista tulevat mieleeni tietyöt ja varoituskartiot sekä Osuuspankki, Posti, halpiskaupat ja Hankkijan lippis. On vaikea ajatella oranssia rakkauden tai onnellisuuden värinä kuten Itä-Aasiassa. Sen sijaan jos heitän nuo mielikuvat sivuun ja katselen kirkkaanoransseja kukkia, väri viestiikin elämäniloa. Voisin melkein kuulla niiden iloista naurua. Läheltä liippaa onnellisuutta, sittenkin.

Värien sävyillä ja voimakkuudella sanotaan olevan suurempi merkitys kuin sillä, mikä väri on kyseessä. Tämä siperianunikon pehmeä, juuri ja juuri erottuva oranssi sopisi mielestäni hyvinkin rakkauden väriksi.

Tiikerililjat halusin ehdottomasti valkoisina.

Yleensä olen vain ohittanut oranssit kukat ajattelematta mitään. Ne eivät ole käyneet juuri edes mielessä. Tiikerililjat halusin ehdottomasti valkoisina. Yksi oranssi perenna meillä kuitenkin on: päivänlilja ’Kartano’, jonka ostin vahingossa luullen sitä vaaleanpunaiseksi. Se saa lähtöpassit. Edellisessä puutarhassani kasvatin kehäkukkia siemensekoituksesta, jossa oli myös oransseja sävyjä.

Kehäkukat kylväytyivät mielellään.

Meni vuosia, ennen kuin huomasin puutarhamme olevan täynnä oranssia. Huomasin jopa nauttivani siitä. Se tapahtui tänä syksynä. Rusokirsikka, marja-aronia, pihlajat, Grönlanninhanhikit, lamohietakirsikat, kurjenpolvet ja amerikkalaiset pensasmustikat leiskuivat oranssin sävyissä. Ahmin niiden kirkkaita sävyjä.

Kurjenpolvi

Oranssien kukkien sanotaan sopivan vaaleanvihreän tai kellanvihreän seuraan, esimerkiksi siperianunikot ja kultatyräkki ovat sopusointuinen pari.* Sitä ajatellessa tekee ihan mieli kokeilla. Samoin oranssi kirkkaankeltaisen ja valkoisen seurassa alkaa vaikuttaa houkuttelevalta. Vaaleanpunainen niiden seurana toisi kiinnostavan lisän. Olen nähnyt tuon kolmikon tulppaanikimpuissa ja yhdistelmä todellakin toimii. Sen sijaan oranssi vastavärinsä sinisen tai lilan seurassa ei saa minua innostumaan, vaikka oranssin sanotaan siinä seurassa näyttävän erityisen heleältä.*

Voi käydä niinkin, että jonakin syksynä löydän itseni istuttamasta
oranssien, keltaisten, valkoisten ja vaaleanpunaisten tulppaanien sipuleita.

Eiköhän syksyn kellanoranssi värikylpy riitä vuoden tarpeisiin. Oransseja perennoja tuskin tarvitsen – ellei sitten muutamia unikoita… En sano, etten koskaan hanki oransseja kukkia. Koskaan ei voi tietää. Voi nimittäin käydä niinkin, että jonakin syksynä löydän itseni istuttamasta oranssien, keltaisten, valkoisten ja vaaleanpunaisten tulppaanien sipuleita. Tai jospa keväällä ostaisin pussillisen siperianunikoiden siemensekoitusta.

Kehäkukka

Tämä tuli mieleeni kun mietin Riitin kysymystä: ”Suositko tietyn värisiä kukkia pihassasi, onko joku väri ihan no-no?” Kysymyksen alkuosaan palaan myöhemmin. Kiitos, Riiti, ihanasta kysymyksestä! Jännä nähdä, mitä puutarhassani vielä tulee tämän jutun myötä tapahtumaan.

Tervetuloa lukijakseni, Luomulaakson Maria! Toivottavasti saat iloa jutuistani ja kuvistani.

*Jouko Rikkisen kirjasta nimeltä Värien puutarha. Teos käsittelee puutarhan kasveja huomattavan monipuolisesti. Se on yksi puutarhakirjojeni käytetyimmistä teoksista.

10 kommenttia:

 1. Kiva, että sinä olet löytänyt oranssi jossain mielessä mielyttävänä/kauniina värinä. Täällä taas olen tykännyt siitä alusta asti, ainakin pihalla. Oranssi ja vaaleanpunainen etenkin viehättää, mutta niin myös oranssi ja violetinsininen. Oranssit vaatteetkin sopivat minulle, mutta niitä en sentään oikein osaa käyttää, välillä olen yrittänyt :D

  Laitoin sinulle haasteen blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, miten avartavaa on kun ei sano kaikille asioille heti "ei". Kaikista ei tietenkään voi eikä tarvitsekaan tykätä, mutta on kiva kun pitää mielen avoimena. Silloin voi löytää uutta ja mielenkiintoista :)

   Kiva kun muistit minua ja heitit haasteella. Olen jo vastannut siihen, joten odotan uusia haasteita ;)

   Poista
 2. Oranssi on aika hankala väri yhdisteltäväksi muiden kasvien kanssa ja siksi sitä ei minullakaan juuri ole. En kyllä liiemmälti edes pidä oranssista, varsinkaan siitä räikeästä puhtaan oranssista. Leikkokukissa oranssi on joskus ihan kiva ja puutarhassakin menee joku pehmeä, murrettu oranssin sävy. Tuo porkkanoiden jälkeen oleva unikko on kaunis. Sain jonain keväänä lahjaksi porkkananoranssin tulilatvan, jonka lykkäsin kukinnan päätyttyä purppurakeijunkukan viereen. Oli aika sähäkän näköistä, kun tulilatva myöhemmin aloittikin kukinnan uudelleen. Jossain muualla olisin pitänyt yhdistelmää hienona, mutta minun puutarhaani se ei oikein sopinut :D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä, ettei oranssi ole niitä helpoimpia värejä. Minua silti alkoi kiehtoa ajatus, josko oranssista saisi taiottua jonkun jännän yhdistelmän toisen värin kanssa.

   Keväällä pitääkin kokeilla oranssia leikkotulppaaneissa.

   Kuulostaaa tosiaan sähäkältä parilta. Tuskin se tännekään olisi sopinut :)

   Kiitos samoin, hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. hullunkurisinta mutta aikoinaan poikani oppi ensimmäisenä nimeämään oranssin värin .ei silti kuulu suosikkeihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska :) Meillä joku lapsista käytti oranssista sanaa 'orange' (ei siis englantilaisittain lausuttuna, vaan ihan niin kuin kirjoitetaankin). Se kuulosti hauskalta ihan pienen suussa :)

   Poista
 4. Meillä kätkettin tänä syksynä maan uumeniin aika monta kukkasipulia, josta on odotettavissa oranssia kukintaa:) Jotenkin se väri vain houkutteli kukkasipulikaupoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Sitä ei koskaan tiedä, vaikka minulle kävisi ihan samoin, vaikka en oranssista ole koskaan välittänytkään :)

   Poista
 5. Erittäin upea elävä kuva porkkanoista. Kuule minulle on jo käynyt niin että olen alkanut pitämään oranssista värinä,gerberakukissa ,kynttilöissä ja jossain sisustuksessakin esim. tyynyjen kuosissa ei ehkä niissä kokonaan oranssia, mutta osittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Huuhdellut porkkanat näyttävät kuvassa ihmeellisen kirkkailta :)

   Kiva kuulla! Onhan se hieno asia, ettei oma ajattelu ole jämähtänyt ihan samoihin vanhoihin kaavoihin :) Minä en vielä ole aivan noin pitkällä, mutta omaa ajattelua on ihan hyvä välillä "jumpata". Jospa ompelisin jonkun kivan oranssisävyisen kevätliinan ja ostaisin oransseja tulppaaneja sitten kun on niiden aika;)

   Poista