lauantai 24. marraskuuta 2018

HETKI SINISELLE

Silmäilen sinisen värikarttaa. On asuurinsinistä*, vedensinistä, kyyhkysensinistä,  mustikansinistä, yönsinistä ja ultramariininsinistä**. Löytyy kuninkaallista sinistä, safiiria, paratiisinsinistä, akvamariinia***, liikenteensinistä, laivastonsinistä, satamansinistä ja myrskynsinistä. Onpa siellä laventelinsinistä, talvionsinistä, sinikellonsinistä ja lobeliansinistäkin. Sinisiä on aivan loputtomiin. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että löytyy myös Fazerin sininen, joka on patentoitu väritavaramerkki Suomessa.

Ruiskukansininenkin löytyy. Tämän huikean kauniin kuvan löysin hakusanalla cornflower eli ruiskukka. Olisiko tämä kuitenkin tarhaneito? Tämä kuva ei siis ole itse ottamani, vaan Pixabay-sivustolta ilmaiseksi julkaistavaksi saatu.

Suljen hetkeksi silmäni ja mietin,
mitä minulle tulee mieleen sinisestä.

Sininen on lempivärini. Pidän erityisesti sinisen vaaleista ja heleistä sävyistä. Pukeudun mielelläni siniseen, käytän sitä sisustuksessa ja se on yksi puutarhani kolmesta pääväristä vihreän lisäksi. Suljen hetkeksi silmäni ja mietin, mitä minulle tulee mieleen sinisestä. Jos sinä haluat kokeilla, mitä mielleyhtymiä sinulle tulee sinisestä, tee se nyt ennen kuin jatkat lukemista. Kerron nimittäin kuvan jälkeen, mitä minulle tuli mieleen ja mitä sinisestä yleisesti ajatellaan.

Kevätkaihonkukka. Todellakin, sinisessä voi olla ripaus kevätkaihoa, unelmia ainakin.

Mieleeni tulee ihana arki, turvallinen olo, taivas, veden välke, ihana vilvoittava tuuli, rauha, lempeys, rakkaani siniset silmät.

Yleisesti sinistä pidetään luottamusta herättävänä värinä. Siksi ei olekaan yllättävää, että poliisit ja lentokoneen henkilöstö pukeutuvat siniseen. Sininen mielletään viileäksi ja etäiseksi. Sitä pidetään myös rauhoittavana värinä.  Ei siis ihme, että YK:n lippu on sininen. Kirjassaan Värien puutarha Jouko Rikkinen kuvailee sinistä kevyeksi ja rauhalliseksi väriksi, mutta sanoo siniseen liittyvän myös haikeaa surumielisyyttä.

Mielenkiintoista, kuinka yhdenkaltaisia mielikuvia väri herättää. Luottamus, rauha, viileys. Minulle viileys merkitsee miellyttävää viileyttä vastakohtana paahtavalle helteelle. Surumielisyyttä en sinisessä tunnista. Ehkä jokin tumma, murrettu sininen voisi ilmentää surua.

Rotkolemmikkiä on sekä vihreä- että kirjavalehtisenä.

Monet niistä lajikkeista,
joita mainostetaan sinisiksi,
osoittautuvat lopulta violeteiksi.

Sinistä rakastavalle puutarhaintoilijalle väri tuottaa joskus vähän päänvaivaa. Sinisiä kukkia ei ole mahdottoman paljon. Monet niistä lajikkeista, joita mainostetaan sinisiksi, osoittautuvat lopulta violeteiksi. On niitäkin, jotka ovat sinisiä ja violettiin vivahtavia kukintansa eri vaiheissa. Paikan valo-olosuhteet ja vieruskaveritkin vaikuttavat.

Siperiankurjenmiekka 'Blauw' on mielestäni aika puhtaansininen, mutta saa jossain kukintansa vaihessa myös violettia vivahdetta. Violettien kurjenmiekkojen seurassa se näyttää heleänsiniseltä.

Kauneimmat siniset kukat puutarhassani ovat keväällä kukkiva rotkolemmikki, sinne tänne kylväytyvä puistolemmikki, melko varjoisassa viihtyvä kevätkaihonkukka, voimakkaansininen helmililja, pieni sinililja, hennon vaaleansininen unelmatädyke, upea loistotädyke ’Royal Blue’, nimensä mukaisesti taivaansininen jaloritarinkannus ’Summer Skies’, vuori- ja ruiskaunokki, vuorikaunokin sininen kyläkurjenpolven maatiaislajike, itsestään kylväytyvä tarhasarviorvokki, siperiankurjenmiekat 'Blauw' ja ’Blue King’, sinilaukka, yksivuotinen pallerokiurunkukka ja vaaleansininen sinipellava.

Jaloritarinkannus 'Summer Skies' kukkii vielä myöhään syksyllä.

Sinipallo-ohdakkeet ovat kauniin harmaansinisiä. Kuunliljan nuppuisista kukista saa harmaansinisen säväyksen leikkokimppuun.

Sinipallo-ohdakkeita ja kuunliljan nuppuja pioneiden, koreakärsämön, poimulehden ja muratin seurana.

Jouko Rikkinen luettelee Puutarhan värit -kirjassaan kukkia, jotka ilmeisesti ovat melko puhtaansinisiä, ainakin osan aikaa:
 • aika heleänsiniset siperiankurjenmiekat ’Blue Moon’, ’Heavenly Blue’ ja ’Perry’s Blue’, pikkukurjenmiekat ’Azurea’ ja vaaleansininen ’Blue Denim’
 • matalakasvuiset Belladonna-ryhmän ritarinkannukset ’Capri’, ’Piccolo’ ja ’Völkerfrieden’, Elatum-ryhmän ritarinkannukset vaaleansininen ’Blue Skies’ sekä sinivalkoiset ’Blue Bird’ ja ’King Arthur’
 • tähkätädyke, loistotädykkeet ’Royal Blue’, ’Shirley Blue’ ja ’True Blue’, tummansininen matala mätästädyke
 • sinisalvia ’Blue Angel’
 • lehtosinivuokko, posliinihyasintti, lumikurjenmiekka, kevätkurjenmiekka, melko talvenarat hyasintit ’Blue Jacket’, ’Delft Blue’ ja ’Peter Stuyvesant’
 • tummansininen iisoppi, yrtti-iiso ’Blue Spike’
 • katkerot
 • vaaleansininen hohtopiikkiputki
 • sinivaleunikko
 • yksivuotiset vaaleansininen sinisievikki, syvänsininen kellohunajakukka, laventelinsininen aitohunajakukka, helppohoitoinen sinikohokki, leikoksikin sopiva sinivarjo, sinilobelia sekä kaunis tarhaneito, joka saattaa sopivissa oloissa kylväytyä itsekseen
Pellava on helppo kasvatettava. Se saattaa kylväytyä itsekseenkin.

*Asuuri tarkoittaa taivaansineä varsinkin kirkkaana kesäpäivänä. Sen nimi tulee latinankielisestä sanasta lapis lazuli, joka on voimakkaan sininen kivi/puolijalokivi. Lapis lazuli on ollut ja on edelleenkin maailman kallein värimateriaali.

**Wikipediasta löysin tällaista tietoa: ”Ultramariini on eräs sinisen värin sävy sekä väriaine. Sana ultramariini tarkoittaa merten takaa. Oltramarino oli alun perin tekninen termi, joka viittasi moniin tuontitavaroihin, ei ainoastaan väriaineisiin. Väri valmistetaan puolijalokivestä nimeltä lapislatsuli (lasuurikivi).”

***Akvamariini on jalokivi. Sen latinan kielestä tuleva nimi tarkoittaa merivettä.

Pallerokiurunkukassa on pieni violetti vivahdus, mutta puutarhassa se näyttää mielestäni silti selvästi siniseltä.

Tiedätkö sinä muita selvästi sinisiä, ei siis sinililoja kukkia, joita voisit suositella muillekin?

10 kommenttia:

 1. Sininen on myös minun yksi lemppariväreistä, jota löytyy puutarhastani. Toisaalta se on haastava väri, kuten kirjoitinkin, usein kukan sinisyys taittuu violettiin.
  Voih, mitä olisikaan kevät ilman lemminkin sinisiä kukkia.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Olisi vaikea kuvitella puutarhaa ilman sinistä. On se niin ihana väri, vaikka monesti taittuukin violettiin.

   Sininen taivas, lemmikit kukassa ja lintujen liverrys... Ah!

   Kiitos samoin, Mari, oikein hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Sininen on hyvin kaunis väri kukkasessa, minulle ehkä kaikkein rakkain väri! Kauniita sinisiä kasvaa sinunkin puutarhassasi! Mukavaa viikonlopun jatkoa, Pauliina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on tosiaan kaunis ja niitä on tullut puutarhaan haalittua :)

   Kiitos, Sirkku! Ihanaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 3. Ihania sinisen sävyjä! Puhdas sininen on tosiaan harvinaisempi väri kasveissa, mutta kyllä oikeasti sinisiäkin kasveja löytyy, kun vähän etsii. Sinilemmiö on viime kesän löytöni ja se jos mikä on sininen. Ei kyllä ole välttämättä se kaikista helpoin ja talvenkestävin kasvi, jos huhut paikkansa pitävät. Toivottavasti pärjää kivikkorinteessäni ainakin ensimmäisen talven yli. Äidilläni on myös upea vaaleansininen kurjenmiekka 'Empress of India'. Äkkiseltään ei tule mieleen muita listaltasi puuttuvia puhtaan sinisiä kukkia. Minullakin on tulossa postaus sinisistä kukista, kunhan pääsen värisarjassani sinne asti :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna, kivasta kommentista ja hyvistä vinkeistä!

   Sinilemmiö tosiaan on kaunis, mutta itselleni ehkä turhan arka. Olen niin laiska laittelemaan talvisuojauksia. Sen sijaan tuota mainitsemaasi iiristä alan tavoitella :) Onneksi se ei ole superharvinaisuus, joten saatan löytää sen esim. Plantagenista.

   Hauska, että olemme toisistamme tietämättä kirjoitelleet väreistä :) Minulla ne odottavat luonnoksissa julkaisuaan, mutta kun on niin paljon muutakin juttua. Muistaakseni 39 juttua on odottamassa ;) On mielenkiintoista lukea mitä toisella on mielessä liikkunut saman värin kohdalla.

   Kiitos samoin, auringonpaisteista sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 4. Sininen on kaunis väri minunkin mielestäni. Joskus sininen väri ahdistaa(safiirin sininen),jos sitä on käytetty sisustuksessa liikaa. Eräässä siivouspaikassani oli sitä sinistä keittiön kaapit, matot, sohvat... Tuntui, että en saa henkeä:))))
  Vaalean sininen on kauniin hempeä ja ylellinen! Sinullekin sopii sininen väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä miten erilaisia ihmisiä onkaan. Toinen ei saa hengitettyä kodissa, joka on toisen unelmien täyttymys :) Minullekin tuo safiiri olisi aivan liian voimakas väri. Voisin saada näppylöitä ;)

   Vaaleansinisessä olen kuin kotonani. Kiva kuulla, että se sopii minulle. Kiitos, Leena!

   Poista