tiistai 7. tammikuuta 2020

PUUTARHAVÄRINI VAALEANPUNAINEN

Ajatellessani puutarhamme punaisia kukkia, näen silmissäni vaaleanpunaisen eri sävyjä aivan hentoisesta punasta melko räikeään pinkkiin. Niistä pehmeän pastellinen sävy on itselleni mieluisin. Suloinen, herkkä, kiltti, naisellinen, lempeä, yhdellä sanalla sanoen: kaunis.

Pioni 'Pillow Talk' on upea yhdistelmä hempeää punaista, kalpean keltaista ja valkoista.

On yllättävää, että historiassa
vaaleanpunaisella on ollut
jopa sotilaallista merkitystä.

Siksi onkin yllättävää, että historiassa vaaleanpunaisella on ollut jopa sotilaallista merkitystä. USA:n ilmavoimat käytti Afrikassa raskaiden pommikoneiden yläpintojen värinä Desert Pink –väriä, joka sulautui erittäin hyvin aavikon hiekkamaastoon. Englannissa puolestaan British Special Air Service maalasi Jeepit ja Land Roverit vaaleanpunaisella. Myöhemmin vaaleanpunainen suojaväri korvattiin beigellä. Jeeppien lempinimet pink panthers ja pinkies jäivät käyttöön.

Mietin, onko kenties vaaleanpunaisen sotaisalla historialla yhteyttä kauniiseen pioniin nimeltä ’Torpilleur’, joka tarkoittaa torpedoalusta. Tällä voimakkaan vaaleanpunaisella, miellyttävästi tuoksuvalla pionilla on suuret terälehdet ja keltaisten heteiden muodostama tupsu.  Lajike on vuodelta 1913.

Yllättävää on myös se, että vaaleanpunainen on ollut maskuliininen väri aina 1930- ja 1940-luvuille asti. 1800-luvun Englannissa vaaleanpunaista käytettiin poikien vaatteissa. Aikuiset miehet suosivat tummanpunaista. Tytöt puettiin usein valkoiseen ja siniseen.

Ruusumalvan värissä on mielestäni aaavistus lilaa.

Kiinalaiset pitävät vaaleanpunaista tulevan menestyksen symbolina. Japanissa vaaleanpunainen on naisellinen ja iloisin väri.  Se on myös kevään väri kukkivathan kirsikat vaaleanpunaisin kukin. Muutamissa paikoissa Afrikassa vaaleanpunainen liitetään köyhyyteen.

Vaaleanpunaiset kukat tuovat eloisuutta varjoon,
mutta eivät täydessä auringossakaan menetä hehkeyttään.

Puutarhassa vaaleanpunainen on helppo väri. Vaaleanpunainen sopii hyvin monen värin seuraan. Vaaleanpunaiset kukat tuovat eloisuutta varjoon, mutta eivät täydessä auringossakaan menetä hehkeyttään. Vaaleanpunaista ja sinisen sävyjä yhdistelemällä saa harmonisia istutuksia. Kolmantena värinä hopeanharmaa tuo pastelliväreihin hehkeyttä. 

Rantatädyke  kukkii syysleimu 'Ellin' edessä. 

Myös vaaleanpunaisen, valkoisen ja vihreän kolmisointu on erittäin miellyttävä. Esimerkiksi limenvihreä on erityisen suloinen vaaleanpunaisen seurassa. Värien kolmisoinnuista olen kirjoitellut täällä (vaaleanpunainen + kellertävät + sinisävyt) ja täällä (vaaleanpunainen + valkoinen + sinisävyt).

Pioni 'Pillow Talk' jättipoimulehden ja peittokurjenpolven raikkaassa seurassa.

Jos vaaleanpunainen kukkapilvi tuntuu liian imelältä, siihen on helppo saada terää voimakkaalla aniliininpunaisella ja taivaansinisellä. Valkoinen tuo raikkautta, kalpea keltainen eloisuutta ryhmään. Jos lisäksi puutarhassa kasvaa havuja, niiden tumma vihreys tasapainottaa kokonaisuuden.

Tämän pionin ostin 'Roselettena'.  Väri on oikea. Luulin kuitenkin ostaneeni yksinkertaisen, mutta sainkin voimakkaan kerrotun.

En tuntisi oloani kotoisaksi
vaaleanpunaisissa vaatteissa. 

Värien maailma on mielenkiintoinen. En tuntisi oloani kotoisaksi vaaleanpunaisissa vaatteissa. Pieni ripaus vaaleanpunaista vaatteissa tai asusteissa – esimerkiksi kengät ja lompakko – on kuitenkin ihana. En myöskään osaisi sisustaa kotiani vaaleanpunaiseksi, mutta pidän vaaleanpunaisista lakanoista ja PIP-studion astioista. 

Tässä vaaleanpunaisen, vihreän ja valkoisen heleä kolmisointu. Kaunopunahattu kukkii syysleimujen edessä.

Puutarhan maailma on aivan toinen. Haaveilen, että voisin kulkea vaaleanpunaisen kukkapilven läpi. Haaveilen vaaleanpunaisen, valkoisen ja vihreän kolmisoinnuista siellä täällä. Haaveilen vaaleanpunaisista pioneista, ruusuista, malvoista… En tiedä, milloin puutarhassani olisi tarpeeksi vaaleanpunaista.

34 kommenttia:

 1. Ymmärrän oikein hyvin vaaleanpunaisen puutarhasi värinä. Se on ihana! Oma apuutarhani on teemalla "ei värillä väliä, kunhan on punaista". Se kattaa koko sävykirjon, hempeistä vaaleanpunaisista aina tummiin lähes mustaan ja purppuraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin pidät vaaleanpunaisesta puutarhassa. Mieheni pitää erityisesti hyvin syvänpunaista kukista, mutta koen niiden yhdistäminen muihin kukkiin vaikeaksi. Minäkin pidän tuosta tummasta väristä, mutta sen naapurit pitää valita tarkkaan. Joku kirkas punainenkin meillä on juuri tuosta samasta syystä: mieheni pitää värikkäistä kukista. Koen vain saman ongelman kuin tummanpunaisten kanssa. En vain ole oppinut yhdistelemään niitä oikein mihinkään. Jospa joskus oppisin...

   Poista
 2. Puutarhasi vaaleanpunaiset on kyllä hurmaavia. Minulla ei taida olla muuta kuin pionit vaaleanpunaista... vai muistankohan väärin. Vaatteita en minäkään osaisi valita sen värisiä ja kotiin en myöskään osta mitään vaaleanpunaista. Mutta yhtä kaikki ihana väri oikeassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Värit ovat jänniä. Kun ne ovat oikeassa paikassa, ne voivat todellakin miellyttää, vaikka ei olisi tottunut juuri tuohon väriin. Ostin juuri mekon, jonka väri ei aluksi näyttänyt ollenkaan omalta. Jostakin syystä se yllättäen alkoi viehättää ja ostin sen. Vaaleanpunainen se ei ole, von murretun sinivihreä.

   Poista
 3. Vaaleanpunainen on yksi suosikeistani puutarhassa. Tosin minulla on parhaillaankin vaaleanpunainen villapaita ja ostin juuri tonkan vaaleanpunaista maalia vierashuoneen seiniin, joten sopii se muuallekin kuin puutarhaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Vierashuoneesta tulee varmasti kiva. Minulla oli joskus vaaleanpunainen paita, mutta en vain oppinut sitä oikein käyttämään. Puutarhassa tuo paita sen sijaan on tosi kiva. :)

   Meidän onneksemme vaaleanpunaisia kukkia on yllin kyllin.

   Poista
 4. Vaikka hennon vaalianpunaane onki söpö färi, varsinki puutarhas, nii tykkään itte enempi voimakkahasta pinkistä, kuten tuasta rantatäryke-syysleimu komposta. Oli muute vaalianpunaasen historia varsin yllättävä. Mulle ittelle kyllä färianalyysin perustehella sopiis just tua hento versio, mutta toistaaseksi non jääny kauppahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palaavatkohan miehet juurilleen kun nykyään vaaleanpunaisesta on tullut miesten muotiväri? Itse en tuohon muotiin ole tottunut, mutta mistä tietää, vaikka siihenkin tottuisi.

   Minäkin pidän aniliininpunaisesta, mutta käytän sitä vain mausteena. Olen vaaleiden värisävyjen ystävä.

   Minä kokeilin kerran ostaa yhden vaaleanpunaisen paidan ja käytinkin sitä joskus. Ei siitä vain tullut suosikkiani. Puutarhassa tykkään tuota paitaa käyttää. Se on sopivan vilpoinen ja värikin on aivan passeli. :)

   Poista
 5. Vaaleanpunainen on lempivärini puutarhassa. Muussa elämässä sitä on vain ripaus kuten auton avaimen avaimenperässä tai pussilakanoissa. Kaksi vaaleanpunaista paitaa omistan ja ovat ahkerassa käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan olla samoilla linjoilla paitsi, että minulla vaaleanpunaisia paitoja on vain yksi. Käytän sitä puutarhassa.

   Poista
 6. Vaaleanpunaista löytyy sekä sisältä että pihalta. Sisällä kodissa se toki rajoittuu muutamaan tyynyyn ja itsellä yhteen neuleeseen, mutta ulkona saavat vaaleanpunaiset kukkaset mieluusti ilahduttaa katselijaa. Kauniita yhdistelmiä olet puutarhaasi istuttanuut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Vaaleanpunainen on helppo väri puutarhassa. Onneksi vaaleanpunaisia kukkia on niin paljon saatavana.

   Poista
 7. Ymmärrän sinua hyvin! Minullakin mökkipihassa vaaleanpunainen hallitseva väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Itse kun en ole mitenkään räväkkä ihminen, tykkään tuollaisista rauhallisista sävyistä. Vaaleanpunainen on juuri sopivan harmoninen moneen paikkaan ja monenlaiseen seuraan.

   Poista
 8. Vaaleanpunainen on lukuisine vivahteineen huikean monipuolinen väri. Ehdoton suosikkini kasvien väriyhdistelmissä on pinkki ja sininen. Toki pinkki-valkea-tumma (sini)vihreä on aina tyylikäs.

  Sisätiloissa vanhaan roosaan kääntyvä 'kauhtunut' pinkki on kiva, sitä kun vaikka tyynyröykkiössä terävöittää tumman vihreällä on aika ihana yhdistelmä.

  Pionien väreissä aivan kaikki värivariaatiot ovat vastustamattomia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolinen tosiaan ja kaunis. Tuo mainitsemasi väriyhdistelmä ei petä koskaan.

   Voin hyvin kuvitella, että tuollainen tyynyröykkiö on kaunis varsinkin perinteitä kunnioittavassa sisustuksessa. Panin juuri tänään pöydälle vaaleanpunaisen liinan. Voi jospa se olisikin tuollainen kauhtuneen vaaleanpunainen, se sopisi vielä paremmin meille.

   Joo, minua viehättää juurikin pionin kuppimainen muoto. Siksi kaiken väriset pionit ovat kauniita - paitsi se neonkeltainen Itoh-hybridi, jonka joskus kokeeksi ostin. Se on kauneimmillaan kuihtuneena :)

   Poista
  2. Bartzella löytyy minunkin pionipenkistäni, ei ole muistaakseni kukkinut vielä joten sitä odotellessa... keltainen on kyllä vähän konstikas väri, luonnotonkin tavallaan. Paitsi kevään ekat leskenlehdet ovat ihania.

   Poista
  3. Joo, leskenlehdet ovat ihania. Niistä tulee lapsuus mieleen.

   En enää uskalla ostaa keltaista pionia näkemättä. Keltainen on tosiaan aika konstikas väri.

   Poista
 9. Vaaleanpunainen on kevyt ja toiveikas väri, onneksi sitä löytyy monissa kukkivissa puutarhan kasveissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Eri sävyjä ja eri muotoja löytyy joka makuun. Se on meidän onnemme :)

   Poista
 10. Oijoi, ihania sävyjä ja yhdistelmiä <3 Kukissa vaaleanpunainen on aivan ihana väri. Vaaleanpunaisen sotilaallinen tausta oli aivan uutta minulle. Erikoista on myös se, että se on mielletty maskuliiniseksi väriksi. Kaikkea sitä oppii puutarhablogeistakin.
  Minulla on ahkerassa käytössä muutama t-paita, joka varmaankin lasketaan vaaleanpunaiseksi, vaikka onkin aavistuksen korallinsuuntaan kallellaan. Omistan myös anilliininpunaiset capri-housut, mutta niitä käytän vain mustan tai valkoisen paidan kanssa. Ovat muuten aivan liian räikeät :D Hauskaa on myös se, että vaatteissa minulle sopii punaisen sävyistä parhaiten koralli (ja pidänkin sen värisistä vaatteista), mutta puutarhassa se ei niinkään viehätä silmää. Kukissa kauniit vaaleanpunaisen sävyt sen sijaan saavat vaatteina minut näyttämään harmaalta. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, kylläpä vastaukseni viipyi. Uusi työni vaatii valppaana oloa 24 tuntia vuorokaudessa, joten en ole blogiin juuri ehtinyt.

   Kiitos Minna ♥️ Se on tosiaankin jännä miten värien merkitykset vaihtelevat. Vaaleanpunaista on pitänyt niin itsestään selvänä tyttöjen värinä, ettei ole tullut ajatelleeksi sen olleen joskus aivan toisin.

   Minä käytin nuorena aniliininpunaista jonkin verran, mutta nyt se tuntuu liian kirkkaalta päällä. Kukissa se on aivan ihana.

   Koralli on aika ihana väri, mutta puutarhassa olen kokenut sen vähän haasteelliseksi.

   Mielenkiintoista pohdintaa sinulla :)

   Oikein hyvää alkavaa helmikuuta ♥️

   Poista
 11. Vaaleanpunainen on ihana puutarhaväri, ja pieninä ripauksina sisätiloissakin;)
  Olipa erikoista saada tietää, että aikoinaan pojat pn puettu vaaleanpunaiseen, nyt se on niin selkeästi pikkuprinsessojen väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne ajat muuttuvat :)

   Olen ihan sama mieltä kanssasi. Vaaleanpunainen on ihana väri sisälläkin sopivassa määrin.

   Poista
 12. Juu! Vaaleanpunaista pitää olla, eri sävyissä. Oih, mitä väriyhdistelmiä. Huokailen täällä😍
  Minulla on paljon v-punaisia vaatteitakin, ja tunnen oloni niissä oikein kotoisaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥️ mukava kuulla, että pidit kuvistani.

   Kyllä vaaleanpunainen on kaunis väri niillä, joille se sopii.

   Poista
 13. Vaaleanpunainen onkin todella kaunis väri <3 ihanat kuvat :)

  VastaaPoista
 14. Täällä kanssa yksi vaaleanpunaisesta tykkäävä💕💕Ihana postaus💕💕💕Kevättä odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥️♥️ Kuvistasi olen nähnyt, että vaaleanpunainen todellakin sopii sinulle.

   Hyvää kevään odottelua!

   Poista
 15. Vaaleanpunaiselle ja varsinkin pinkille löytyy aina sijaa puutarhassa. Niinkään en hirveesti pukeudu näihin väreihin enkä sisusta niillä.
  Lopultakin "eksyin" tänne ja jään lukijaksesi. Terv. Selätön puutarhuri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kun tulit tänne ♥️ Tervetuloa ja toivottavasti viihdyt.

   Se on jännä, että eri väreille löytyy erilaisia tehtäviä. Vaaleanpunaisen tärkein paikka on puutarhassa :)

   Poista
 16. Ihania kuvia sulla! Vaaleanpunainen on ollut aina minun lempivärejäni. Välillä menee vähän yli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena! Enpä ole huomannut, että olisi mennyt yli. Kaunis ja valoisa värihän se on.

   Poista