tiistai 27. marraskuuta 2018

LASTEN PARATIISI

Ennen lapset pantiin kitkemään rikkaruohoja, mutta nykyään moni lapsi saa pihalleen kokonaisen leikkipuiston. He eivät voi kuvitellakaan, että joku raasu on joutunut kitkemään rikkaruohoja.

Leikkipuisto muuttuisi erityisen sadunhohtoiseksi kun aurinkoisella paikalla kasvaisi kokonainen satumaailma (pioni ’Fe´erie’). Keijut (keijunkukka, keijunmekko, keijunruusu), haltiat (haltijankukka), peikot (peikonpähkinä, peikkonauhus, peikonkakkara, kääpiökuusi ’Peikko’) ja jättiläiset (’Six hill’s giant’) voisivat kasvaa sulassa sovussa Lumikin (verhoangervo ’Lumikki’, ruusu ’Schneewittchen’), Tuhkimon (peittopaju ’Tuhkimo’, jättikurpitsa ’Cinderella’), Asterixin (peruna ’Asterix’) ja Peter Panin (patjarikko ’Peter Pan’) seurassa.


Ruusu 'Schneewittchen' eli Lumikki

Eikä satumaailma ole oikea satumaailma ilman amerikantaikapähkinää. Taikuutta toisivat myös velhot (höyhenpensas ’Velho’, loistopäivänhattu ’Green Wizzard’). Poikalapset eivät varmasti panisi pahakseen, jos puutarhassa kasvaisi vielä viikinkilaiva (haltiakukka ’Viking Ship’) ja jokunen merirosvokin (tarhapäivänlilja ’Crimson Pirate’).


Loistopäivänhattu 'Green Wizzard'


Omat lapsemme eivät saaneet omaa leikkipuistoa, mutta kyselin sentään heidän toiveitaan puutarhan suhteen. Tuolloin kolmevuotias kuopuksemme sanoi: ”Raparparperi ja kivejä ja tietä, uima-allas ja vielä kukkia.” Myöhemmin hän tarkensi toivomuslistaansa. Toiveiden puutarhassa kasvaisi pitsaa, salaattia, herneitä, mansikkaa ja mustaviinimarjoja, mustikoita, omenoita ja päärynöitä. 


"Raparparperissä" riittää hämmästelemistä.

Pitsan siemeniä en saanut tilattua mistään. Nyt nimiluetteloja selatessani huomasin, että voisin sen sijaan tarjota hänelle tortillalastuja (kuunlilja ’Tortilla chips'), muffineita (hammasheisi ’Blue Muffin’), luumuvanukasta (korallikeijunkukka ’Plum Pudding’), marmeladia (keijunkukka ’Marmalade’), makeisia (keijunkukka ’Caramel’, tomaatti ’Candy Berry’, pensaspuolukka ’Red Candy’, leimu ’Candy’, pioni ’Candy Stripe’, tuoksuatsalea ’Ribbon Candy’) ja suklaata (runkotomaatti ’Chocolate Cherry’, sormustinkukka ’Chocolate’, värililja ’Chocolate Canary’, rönsyakankaali ’Chocolate Chip’, suklaakirsikka…)

Espressoa (gladiolus ’Espresso’, kurjenpolvi ’Espresso’) ja cappuccinoakin (petunia ’Cappuccino’, keijunkukka ’Cappuccino’) löytyy, mutta ne taitavat olla enemmän aikuisen makuun. Lapset saavat toki tilkkasen maistiaisiksi. Voi, voi, pitsaa ei vaan vieläkään ole jalostettu.


Lapset voisivat ilahtua myös eläinlaumasta ympärillä. Näitä eläimiä ei tarvitsisi pienimpienkään pelätä. Lastenjuhlan yhdeksi ohjelmanumeroksi voisi järjestää kilpailun: yhdistä oikea eläin ja kasvi. Löydätkö hämähäkkikukan, perhosorvokin, elefanttiheinän, kukonharjan, jänönhännän, tiikerililjan ja leijonankidan? Harmi vain, että nämä kaikki eivät kuki yhtä aikaa.

Eläimiä löytyy hiirenvirnasta elefanttiheinään, niin hyönteisiä (perhosorvokki, kirjoperhoskukka, törmäkukka ’Butterfly Blue’, koiruoho, ampiaisyrtti), hämähäkkieläimiä (hämähäkkikukka) kuin nilviäisiäkin (kotilokukka)

Lemmikkieläimistä löytyvät koira (koiranheisi, koiranruusu, koiranhammas, koiranheinä, koiranköynnös), kissa (kissanminttu, kissankello, kollinminttu, mirrinminttu) ja hevonen (hevoskastanja) ainakin. Mirrinminttu jättipoimulehtien edessä.

Kotieläimistä löytyisi kana (peltokanankaali) ja kukko (kukonharja, kukonkannus) sekä härkä (härkäpapu, häränsydän), vuohi (vuohenjuuri, vuohenputki) ja sika (siankärsämö)


Valittavana olisi kotimaan metsän eläimiä: hirvi (hirvenkieli, hirvenjuuri), kauris tai peura (kauriinkello, peurankello), karhu (karhunköynnös, karhunlaukka), susi (sudenporkkana), ahma (kuunililja ’Wolverine’), kettu (revonpapu, ketunleipä), jänis (jänönhäntä, jänönvihma), majava 
(keltamajavankaali), hiiri (hiirenporras, hiirenvirna, kuunlilja 'Blue Mouse Ears') ja sammakko (konnantatar).

Kuunlilja 'Blue Mouse Ears' on pienin kuunlilja, jonka tiedän.

Villieläimiäkin löytyy pienen eläintarhan verran: apina (apinankukka), tiikeri (tiikerililja, tiikerikaunosilmä), leijona (leijonankita), pantteri (pantterililja) ja gorilla (tulppaani ’Gorilla’). Meren eläimiä ei löydy kovin montaa, mutta skorpioni ja kalat (värimintut ’Scorpion’ ja ’Fishes’) sentään.


Tiikerililja 'White Twinkle' ei nyt oikein tiikeriä muistuta, mutta on aivan ihana.

Leikkisää päivän jatkoa itse kullekin!

18 kommenttia:

 1. Ihana postaus! 😂 💕 Minäkin rakastan kaikkia jänniä nimiä kasveissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Marketta! Kasvien parissa on niin monenlaista viihdykettä :)

   Poista
 2. Oikeaa nimien leikittelyä!! Tätä oli tosi kiva lukea,koska itsekin tunnistin niin monta kasvia ja kukkaa näistä.Loistopäivänhattu oli kyllä aivan tuntematon näistä,oli hyvä kun olit laittanut kuvan.Mukavia marraskuun loppupäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuovi! Kasvien nimiä on niin laidasta laitaan, että nimillä voi leikitellä aivan loputtomiin :) Kiva kun pidit siitä.

   Valoisaa marraskuun loppua sinullekin!

   Poista
 3. Oletpa löytänyt valtaisan määrän mukavia nimiä! Eihän tuollaisesta eläintarhasta ja satumaasta kukaan lapsi haluaisi olla pois - eikä aikuinenkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! No niinpä, ei malttaisi olla pois. Jäisi pian näkemättä kun leijonankita aukeaa tai kirahvinkukka kurkottelee kaulaansa pilviä kohti :)

   Poista
 4. Olipas monipualine lasten paratiisi. Tuallaane valakoone tiikeri olis kyllä kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan siinä vähäksi aikaa ihmettelemistä :)

   Olin - ja olen edelleen - innoissani siitä valkoisesta tiikeristä.

   Poista
 5. Kuulostaisi hyvältä, varmasti lapset tykkäisivät.

  VastaaPoista
 6. Olisi joskus hauska tietää, mitä nimenantaja on oikein miettinyt nimeä antaessaan. Osa kuvaa tietenkin kasvin käyttötarkoitusta tai ulkoasua, mutta osa on ihan tuulesta temmattuja.
  Hauska postaus, hauskoja ajatusleikkejä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Osa nimistä on niin hyvin kuvaavia, että vieläkin muistan kun lapsena ihmettelin leijonankitaa ja särkynyttä sydäntä. Mutta joo. Kaikkein hämmästyttävin on torpedoalus pionin nimenä :-o

   Kiitos, Blue Tit! Kiva kun tykkäsit.

   Poista
 7. Huikeaa nimi-iloittelua, pistää mielikuvituksen laukkaamaan hurjaa vauhtia 😄

  VastaaPoista
 8. Wau! Johan oli lista :D Eläintarhastasi muuten puuttui kirahvikukka. Satuosioon voisi lisätä taikamaton (kangasajuruoho 'Magic Carpet'), sillä pitäähän sitä nyt joku kulkuneuvokin olla! Meillä on harmillisesti nyt turhan kovassa huudossa kaivurit, rekka-autot, traktorit yms. Jonkun tuoksuvatukan tai pihlaja-angervon voisin kyllä nimetä puskutraktoriksi... Ehkä muutaman vuoden päästä meidänkin lapset innostuvat enemmän satu- ja eläinpuutarhasta. Hauskaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Voi, minkä mokan olin tehnyt: eihän kirahvinkukkaa olisi saanut jättää puutarhasta pois! Ja tottahan taikamattoa satujen puutarhassa tarvittaisiin. Siitähän voisi aloittaa ja katsoa, mihin jänniin paikkoihin se vie :)

   Hih! Puskutraktori-niminen puska voisi nousta arvoon arvaamattomaan :)

   Kiitos samoin koko teidän perheelle!

   Poista
 9. Kilkuttelen varsankelloa, semmoinen sinulta varmaan löytyy?
  Samalla kiittelen ihanasta postauksesta, piristi niin paljon tätä marraskuista torstaita. Kasvien ja mm. sienien nimikirjo on huikea, iloa riittää pelkästä lukemisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi mieltä lämmittävästä kommentistasi!

   Varsankello tosiaan... ei taida minulla olla. Harakankelloja ja sen sellaisia löytyy. Harmi kyllä, vuohenkellotkin kilkkaavat meillä.

   Joo, sienien nimistö tosiaan olisi varsin mielenkiintoinen :)

   Poista