tiistai 2. tammikuuta 2018

100 % ONNEA JA ILOA PUUTARHASTA

Puolisoni Jouko kysyi: "Mikä on antoisinta tässä puutarhaharrastuksessa kokonaisuutena?" Koska mieheni pitää tilastoista, laadin asiasta taulukon. Pylväsdiagrammit ja  kaikenlaiset piirakat ja muut visuaaliset härpäkkeet tuovat vakuuttavuutta ja pikantin lisän.

Koska mieheni pitää tilastoista,
laadin asiasta taulukon.

Taulukko 1. Puutarhahulluuden anti osa-alueittain ja niiden prosentuaaliset osuudet koko vuonna sekä erikseen kasvukaudella ja kasvukauden ulkopuolella.

Nro
Hyödyn nimi
% osuus koko vuonna
% osuus kasvukaudella
% osuus kasvukauden ulkopuolella
1
Bloggauksen hauskuus
4
2
7
2
Elämykset
5
7
5
3
Ilo
8
8
8
4
Kasvun ihmeen seuraaminen
6
6
0
5
Kaunis asuinympäristö
8
8
5
6
Kokeilunhalun tyydyttäminen
3
3
4
7
Liikunnan tuoma ilo ja terveyshyödyt
3
3
0
8
Luovuuden toteuttaminen
8
9
13
9
Löytämisen riemu
4
4
5
10
Mahdollisuus unelmoida, toteuttaa ja elää unelmiaan
8
9
10
11
Mielekästä tekemistä
6
4
5
12
Muut asiat, jotka eivät ole taulukkoa laadittaessa tulleet mieleen
1
1
1
13
Oman työn jäljen näkeminen
5
5
3
14
Onnellisuus
9
10
10
15
Onnistumisen kokemukset
5
5
2
16
Rentoutuminen
7
7
9
17
Uuden oppiminen
4
3
7
18
Vastapaino työlle
1
3
4
19
Vuodenaikojen kokeminen kaikin aistein
5
3
2

Yhteensä
100
100
100

Taulukko 2. Puutarhabloggaamisen hauskuus eriteltynä osa-alueittainTaulukko 3. Ilon, onnellisuuden ja puutarhan terapiavaikutuksen kehitys vuosina 2014-2017Taulukko 4. Mielekkään työn, työn mielekkyyden, oman työn jäljen näkemisen, kasvun ihmeen seuraamisen ja kauniin asuinympäristön kehitys vuosina 2013-2016.
Käyristä voi havaita, että mielekkään työn määrä on hienoisessa laskussa. On kuitenkin huomattavaa, että mielekkyyden määrä ei ole laskussa, ainoastaan työn määrä on taittunut laskusuuntaan.

Tulosten tulkinnassa on huomattava, että tilastoja on kaunisteltu. Käyriä on pyritty muokkaamaan niin, että ne polveilisivat kauniisti maanläheisissä väreissä antamatta kuitenkaan epäluotettavaa vaikutelmaa. Suorat viivat tai tasaisesti kohoavat käppyrät olisivat tylsiä.Tilastoja on 
yritetty kaunistella.


Tilastoja on yritetty kaunistella enemmänkin onnistumatta kuitenkaan muuttamaan niiden värimaailmaa. Esimerkiksi pylvädiagrammi näyttäisi kauniimmaalta kun värimaaailmaan olisi valittu pionien herkkää vaaleanpunaista, loistotädykkeen indigoa, päivänliljan valkoista ja 'New moon' -kulleron kalvakkaa keltaista.

Mutta nyt täytyy lopettaa näiden ihanien taulukoiden tehtailu. Alatte muuten luulla minua höpsöksi.

Kiitos ja halaus Joukolle kivasta kysymyksestä! Arvaatte varmaan, että siihen oli tosi hauska vastata.

Kysy mitä vaan -sarja jatkuu. Seuraavalla kerralla vastaan 12-vuotiaan Aslan kysymykseen: "Miten sää jaksat?"


20 kommenttia:

 1. Mikä insinöörimäinen ote! Kaiken sun luovuuden keskellä saat (kieli poskessa) tehtyä miehen mittaiset diagrammit! Huikeaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, miten ihana kommentti - taas kerran! Olet aina niin kannustava. Tällä jaksaa taas pitkälle :) Kiitos, Tita!

   Poista
 2. Kih hih, insinöörinä ilahduin tästä sinun visuaalisesta esityksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että iloni välittyi sinne ruudun toiselle puolelle. Hymyssä suin nimittäin noita numeroita värkkäsin :)

   Poista
 3. Reps, pakko näyttää myös Miehelle, joka rakastaa taulukoita. Tämä oli vakuuttavin ja viihdyttävin taulukkoesitys ikinä! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hauska, että sinunkin miehesi rakastaa taulukoita. Minä jaksan hämmästellä miten mieheni rakastaa numeroita. Nuorin poika on tullut isäänsä ja muuntaa "kaiken" numeroiksi. He viihtyvät pitkiä aikoja miettien esim. eri maiden väkilukuja ja suhteuttaen niitä Suomen väkilukuun ja kaikkea sen sellaista. Minulle taas riittää puutarhan jakolaskut kun jaan keväisin ja syksyisin perennoja :) Onneksi parisuhteissa vastakohtien sanotaan täydentävän toisiaan :)

   Poista
 4. Aivan huikeata, rakas vaimoni. Ymmärrät miestäsi paremmin kuin ymmärränkään. Nyt tuli blokiin sisältöä ja uusia ulottuvuuksia. Sitten lopuksi vielä toteamus siihen mielekkään työn vähenemiseen. Tuossa tien toisella puolella on vielä toinen mokoma tilaa. Aletaanko hommiin? Terveisin Joukosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jouko <3 Näin me naiset vetelemme miehiä narun päässä :) Kun puhutaan samaa kieltä, saa mmiehenkin innostumaan näistä puutarhajutuista.

   Joo, niinhän se taitaa olla, ettei mielekäs työ vähene kun ottaa huomioon lampihaaveesi ja sen ympärille tarvittavat istutukset. Onneksi työntekijöiden määrä kaksinkertaistuu nyt kun autotalli alkaa olla valmis ;)

   P.S. Kiitos kommentistasi! Tiesin, että näit paljon vaivaa kirjoittaaksesi sen kännykällä ja vastatessasi kaiken maailman typeriin robottikysymyksiin. Rakastan sinua 100 %.

   Poista
 5. O-ou, mikä esitys :) Mustei tuaho olisi. Multa ei aina taharo ne jakolaskukkaa onnistua :D Luavuuren toteuttamine o mullaki suures osas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Navettapiika! Taulukoiden teko on tosi helppoa kun on nämä pelit ja vehkeet mitkä joka tietokoneella nykyään on. Mutta tosiaan niiden kaunistelu ei minulta aivan onnistunut. Värien vaihtamiseen olisi pitänyt perehtyä enemmän. Käppyröitä sen sijaan oli helppo käännellä :)

   Minä olen siitä tyytyväinen, että on vielä paljon vapaata maata, niin voi vielä toteuttaa luovuuttaan melkein mielin määrin :)

   Poista
 6. Tällä postauksella keräät kyllä miehetkin puutarhablogien ihmeelliseen maailmaan! Niin vain taipuu ilo, luovuus ja onnellisuuskin käyrille ja diagrammeihin:) Mikäli tilastotieteestäsi maltat pitää taukoa, laitoin sinulle haasteen blogiini:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ainakin oma mieheni innostui tästä postauksesta jopa niin, että kirjoitti kommentin. Kyllä hän muutenkin taitaa lukaista uudet postaukseni ja sanallisesti kommentoikin, mutta nämä taulukot tekivät häneen vaikutuksen :)

   Kiitos haasteesta! Kävinkin jo katsomassa sen ja mielelläni siihen vastaan.

   Poista
 7. Ootpas tehny taulukoita! Myö suatiin tarpeeksemme taulukoista viljelijänä ollessa! Mie kirjotan puutarha muistiinpanoja kynällä ja Pekka pittää siäpäiväkirjoo, on pitäny jo neljäkymmentä vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en yhtään ihmettele, että viljelijät saavat tarpeekseen kaiken maailman taulukoista ja kaavakkeista. Taitaa sinun miehesi silti tykätä numeroista kun merkkaa ylös lämpötiloja :) Jouko seuraa sähkön kulutusta. Saa pyöritellä lukuja ja tehdä laskelmia. Itse tykkään sanoista ja kuvista, numeroita minun muistiinpanoistani aika vähän löytyy. Puutarhasuunnitelmat teen ensin sanallisesti ja vasta sen jälkeen piirrän, mikä on kyllä aika hassua :)

   Poista
 8. Ihmettelen tuota liikunnan osuutta kasvukauden ulkopuolella..... aika pienet on prosentit vielä sillä saralla. Odotan jo kuluvan vuoden yhteenvetoa :)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne prosentit tarkoittavat puutarhassa liikkumista :) Eipä tule talvella paljon puutarhassa liikuttua lapion varressa eikä muutenkaan. Joo, kyllä kuluvan vuoden liikuntakäppyrät muuten nousevat tasaiseen tahtiin. Itseänikin jännittää mihin asti pääsen. Tavoitteena on ainakin 5 km lenkki juosten :)

   Poista
 9. Aivan mahtavaa! Pieni insinöörin sieluni hyppi riemusta tasajalkaa tätä postausta lukiessani! Taulukkoon 1. oli loistavasti paketoitu puutarhaharrastuksen koko olemus. Oma taulukkoni olisi hyvin samannäköinen. Lisäisin omaani vielä yhteisöllisyyden (joukkoon kuulumisen ja jakamisen riemun), sen voisi kyllä ajatella kuuluvan osana moneenkin noista sinunkin kategorioitasi. Tykkäsin erityisesti tuosta, miten olit eritellyt osuudet kasvukaudelle ja sen ulkopuolelle. Puutarhasta saa riemua läpi vuoden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten kivaa saada tällaista palautetta! Kiitos, Minna! Minulla puolestaan tulivat opiskeluajat ja gradun teko mieleen kun näitä taulukkojuttuja värkkäilin.

   Ihan totta mitä mainitsit tuosta yhteisöllisyydestä. Ennen harrastin puutarhaa melkein itsekseni, nyt on aika huikeaa kuulua tällaiseen puutarhahöperöiden korkea-arvoiseen porukkaan :)

   Joo, aika hämmästyttävää miten ympärivuotista puutarhahomma oikastaan onkaan. Ihan vasta laitettiin työkalut varastoon ja nyt innokkaimmat kylvävät siemeniä jo täydellä höyryllä :) Itse tosin en vielä jaksa innostua niistä hommista muuten kuin tässä tietokoneen ääressä haaveillen, mutta sekin on osa kokonaisuutta. Puutarhasuunnittelu ja luovuus tarvitsevat aikaa :)

   Poista